Skocz do zawartości

Schabowy... z grilla


Rekomendowane odpowiedzi

Gość Prz3mk0

Z okazji że ostatnio kupiłem patelnię żeliwną na grilla to postanowiłem że dzisiaj na obiad schabowy z ziemniaczkami w wersji z grilla.

 

Ziemniaki ze skórą w całości do folii aluminiowej na jakieś 30 min na grilla. Trzeba sprawdzić nożem. Muszą być jeszcze trochę twarde w środku. Kroimy w grube plastry. Po kilka kropli oliwy, sól, pieprz(ja dałem pieprz cytrynowy) na plaster ziemniaka. Plasterki na ruszt żeby się dopiekły.

 

Mięso miałem z karczku. Kotlety rozbiłem, ale nie mocno. Sól, pieprz i do lodówki. Nie moczyłem w mleku z cebulą. Po kilku godzinach zapanierowałem w jajku i bułce tartej. Obsmażyłem na grillu ale na patelni. Oczywiście na smalcu. Później jeszcze na ruszt na jakieś 10 min.

 

Fajny nowy smak mięsa. Do tego ziemniaczki też bardzo pyszne.bb9d2f98119ba70568afc598a6a31915.jpgfb0e0e07932106e0a729b8f6870311d6.jpg

 

Wysłane z mojego SM-G531F przy użyciu Tapatalka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14357-schabowy-z-grilla/
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 67
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

I nie byly twarde i suchawe po tym czasie.?

Mam na mysli patelnia i jeszcze podpiekane w paniece na ruszcie..

Ladnie to wyglada..☺

Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa ..
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14357-schabowy-z-grilla/#findComment-553009
Udostępnij na innych stronach

 

 

Wlasnie drogi Binio, balem sie uzyc slowa "schabowy", ale jak wtedy nazwac panierowanego kotleta z karkowki.?

Panierowany kotlet z karkówki. ;)

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14357-schabowy-z-grilla/#findComment-553028
Udostępnij na innych stronach

moja skromna osoba robi od czasu do czasu karkówkę na grilu wcześniej moczoną w mleku,

wychodzi kruchutka, wiadomo później przyprawy typu czosnek (uwielbiam) pieprz 

odrobinka curry troszeczkę sosu sojowego i smacznego :)

Jeśli marnowanie czasu daje ci radość to nie jest to czas zmarnowany 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14357-schabowy-z-grilla/#findComment-553030
Udostępnij na innych stronach

moja skromna osoba robi od czasu do czasu karkówkę na grilu wcześniej moczoną w mleku,

wychodzi kruchutka, wiadomo później przyprawy typu czosnek (uwielbiam) pieprz

odrobinka curry troszeczkę sosu sojowego i smacznego :)

????????????

Ale bez panierki.. ????

Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa ..
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14357-schabowy-z-grilla/#findComment-553032
Udostępnij na innych stronach

Pontiak, posmaruj wcześniej mięso cieniutką warstwą musztardy sarepskiej, najlepiej z Kamis'a.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14357-schabowy-z-grilla/#findComment-553033
Udostępnij na innych stronach

A do ziemniakow listek bobkowy daje super smak ..ja robie takie smazone na patelni na masle ..listek obowiazkowy :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14357-schabowy-z-grilla/#findComment-553057
Udostępnij na innych stronach

 

 

A do ziemniakow listek bobkowy daje super smak
Qrcze .... nauka, nauka, nauka, dawałem czosnek do podgotowywanych ziemniaczków  - ale listka jeszcze nie  :thumbsup: 

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14357-schabowy-z-grilla/#findComment-553062
Udostępnij na innych stronach

Ja bardzo lubie takie surowe platerki ziemniakow smazone na masle na patelni i zawsze robie ,ale nigdy moje nie smakowaly tak jak robi moja mama a wydawalo mi sie ze robimy identycznie ..i tu okazalo sie ze ten listek ktorego braklo u mnie to bylo TO :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14357-schabowy-z-grilla/#findComment-553065
Udostępnij na innych stronach

Pontiak, posmaruj wcześniej mięso cieniutką warstwą musztardy sarepskiej, najlepiej z Kamis'a.

 

Albo lepiej miodowej (do żeberek też super). A ziemniaczki obgotowane, wystudzone grube plastry wybabrane w zwykłej musztardzie z przyprawami :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14357-schabowy-z-grilla/#findComment-553069
Udostępnij na innych stronach

Ja ziemniaki w skórach podgotowuję w słonej wodzie .Po wyjęciu przekrawam na pół pryskam olejem i przyprawami i na grila na niższą półkę ,zeby się podrumieniły.

beata
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14357-schabowy-z-grilla/#findComment-553080
Udostępnij na innych stronach

Gość Prz3mk0

 

To nie był schab , tylko karkówka, więc nie było suche ;)

Mógł tak napisać, istnieje pojęcie "schab karkowy"
No mogłem napisać "Karkówka panierowana... z grilla". Napisałem schabowy - z myślą że na gorąco przearanżuję tradycyjnego kotleta na coś ze smakiem z grilla. No ale cóż... tych co się zbulwersowali tym faktem przepraszam. No a do ziemniaków to nie powiem - coś by się jeszcze przyało. Pomyślę o tym listku laurowym.

 

Wysłane z mojego SM-G531F przy użyciu Tapatalka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14357-schabowy-z-grilla/#findComment-553107
Udostępnij na innych stronach

Nikt sie nie zbulwersowal. ☺

Poprostu nikt jeszcze nie grillowal juz usmazonego "kotleta" panierowanego. Stad np. moja ciekswosc czy ten schabowy nie byl wysuszony. To samo pytanie tyczy panireki..

Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa ..
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14357-schabowy-z-grilla/#findComment-553108
Udostępnij na innych stronach

Gość Prz3mk0

 

 

Stad np. moja ciekswosc czy ten schabowy nie byl wysuszony. To samo pytanie tyczy panireki..


To w tym momencie napiszę, że wg mnie było ok. W środku karkówka soczysta, a panierka nie wysuszona bo kotlet podsmażany w średniej temperaturze. Tak, że panierka nasiąkła smalcem, a później powoli go oddawała jakoby chroniąc się przy okazji przed wysuszeniem. Do tego kotlety podpiekałem pod przykryciem bo akurat mam opcję zamknięcia grilla.
Pomyślę jeszcze nad czymś podobnym (nugetsy?), ale na razie poleci triple B od kwasiora.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14357-schabowy-z-grilla/#findComment-553124
Udostępnij na innych stronach

No to teraz wszystko jasne.

Nic wczesniej nie napisales ze bylo grillowane pod przykryciem.

Dzieki Ci slicznie za tip i wyjasnienie..☺☺☺

Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa ..
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14357-schabowy-z-grilla/#findComment-553125
Udostępnij na innych stronach

Grześ ty tak piszesz jakbyś pierwszy raz grilla zobaczył.

Prz3mk0 po prostu wrzucił na grilla kotleta i nie smażył, tylko dogrzał przy okazji dodając mu odrobinę zapachu dymu z węgla drzewnego.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14357-schabowy-z-grilla/#findComment-553134
Udostępnij na innych stronach

Mirus, kolega go smazyl na zelaznej patelni na smalcu a potem na 10 Minuten wrzucil go na ruszt grilla.

Kotlet przed tym, byl jeszcze panierowany.. Dlatego wolalem dopytac.

Zreszta, nie wiem czy to zboczenie, ale uwielbiam mocno podsmazone kotlety ktore potem leza pod przykryciem aby odparowaly.. ????????

Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa ..
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14357-schabowy-z-grilla/#findComment-553136
Udostępnij na innych stronach

Trochę więcej kulinarnej wyobraźni Grześ.

Jak nie ryzykujesz, to pozostaniesz w typowym schabie z kapustą i ziemniakami.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14357-schabowy-z-grilla/#findComment-553139
Udostępnij na innych stronach

Dobry kotlet to soczyste mięso i chrupiąca panierka smażony na raz czyli prosto z patelni lub grilla odgrzewany to nie to samo :(

Robię to na grillu ale mam gazowca i boczny palnik do żeliwnej patelni ...

Hmmm schabik czy klasyczny czy z karkówki najlepszy na smalcu lub słoninie ... ale ja porąbany i mocno niezdrowy jestem więc mnie nie słuchajcie ;)

 

Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14357-schabowy-z-grilla/#findComment-553141
Udostępnij na innych stronach

Trochę więcej kulinarnej wyobraźni Grześ.

Jak nie ryzykujesz, to pozostaniesz w typowym schabie z kapustą i ziemniakami.

Z Toba kochany, to pomidorowa z ryzem bedzie juz przyjemnoscia. ????????????

Ale co myslicie o tym, aby wlasnie panierke albo jej czesc podwedzic i potem zastosowac w standadowym wysmazaniu schaboszczakow.

Albo jeszcze lepiej, chipsy sklepowe podwedzic i z tego sporzadzic panierke.?

Biada jak ktos ten pomysl "podwedzi"..????????????

Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa ..
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14357-schabowy-z-grilla/#findComment-553143
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.