Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Aromat tyrolski extra


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
33 odpowiedzi w tym temacie

#21 Baca

Baca

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1953 postów
  • MiejscowośćWałbrzych

Napisano 31 maj 2017 - 15:46

mielonki lubię i jadam od wczesnej młodości, gdyż we czesnych latach 60 tych, na obozach harcerskich to była tzw. "podstawa żywieniowa". Uwielbiam ten właśnie charakterystyczny puszkowy smak
Witam Cie, coby znaleźć tamten smak mósiałbyś się cofnąć w czasie a to się nie da po prostu to są smaki młodości dzieciństwa przeżyć etc" to se ne wrati pane Hawranku" :(

#22 miro

miro

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 13849 postów

Napisano 31 maj 2017 - 17:07

Gotowa mieszanka do tyrolskiej niczym nie różni się od tego co sami możemy z przypraw dodać, poza jednym - aromat mięsa.

 

Mnie ciekawi czy można samemu taki aromat w domu wykonać?



#23 roger

roger

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 7204 postów
  • MiejscowośćW-wa & Lubuskie

Napisano 01 cze 2017 - 07:10

poza jednym - aromat mięsa

 

Hmmm wbrew pozorom aromat mięsa to kilka lub kilkanaście rożnych związków chemicznych a samych aromatów podstawowych jest kilka rodzajów ;)

Aromat sam w sobie będzie na 99% zawierał glutaminian ... to nie takie proste jak piszesz.



#24 miro

miro

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 13849 postów

Napisano 01 cze 2017 - 07:24

Mam czysty aromat mięsa, bez przypraw w postaci proszku.

Musi być zamknięty, bo jeśli by był otwarty, to zapachu mięsa i jego intensywności nie da się na dłuższą metę wytrzymać.

 

Załączony plik  aromat.jpg   77,61 KB   10 Ilość pobrań

 

 

Środki aromatyzujące z przetworzenia termicznego....?

 


Użytkownik miro edytował ten post 01 cze 2017 - 07:38


#25 roger

roger

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 7204 postów
  • MiejscowośćW-wa & Lubuskie

Napisano 01 cze 2017 - 07:37

Ja wiem jaką to ma postać i intensywność ... A wiesz który dokładnie jest w tyrolskiej stosowany ? Bo mnie 

 

AF MF10/110/1 nic nie mówi

http://aft.com.pl/cu...20&rodzic_str=2


Użytkownik roger edytował ten post 01 cze 2017 - 07:39


#26 miro

miro

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 13849 postów

Napisano 01 cze 2017 - 07:41

Strong Meat....przynajmniej w mojej okolicy taki stosują.



#27 roger

roger

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 7204 postów
  • MiejscowośćW-wa & Lubuskie

Napisano 01 cze 2017 - 07:58

Czyli na łatwiznę uniwersalny "do wszystkiego"

AF TF10/410P



#28 miro

miro

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 13849 postów

Napisano 01 cze 2017 - 08:04

Zapewne gotowy aromat tyrolskiej jest oparty na podstawowym +  jakieś przyprawy.


Użytkownik miro edytował ten post 01 cze 2017 - 08:04


#29 roger

roger

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 7204 postów
  • MiejscowośćW-wa & Lubuskie

Napisano 01 cze 2017 - 08:11

W strong już jest gałka i czosnek ... tym w proszku :

 

STRONG MEAT AF TA/730 k_zielona.gif

  Opis:
Podstawowy, bazowy aromat mięsny z nutą gałki muszkatołowej, czosnku z przeznaczeniem do wyrobów mielonkowych, szynek, kiełbas.Zalecane dawkowanie 3-5g/kg wyrobu gotowego Zastosowanie:
do wyrobów mięsnych i garmażeryjnych. Dawkowanie: 3 - 5 g/kg

 

 

Ten pierwszy bazowy jest w płynie nie wiem którego używają ale myślę że ze względów ekonomicznych i logistycznych tego w proszku 



#30 miro

miro

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 13849 postów

Napisano 01 cze 2017 - 08:33

Żeby utrudnić podrobienie produktu nie używa się jednego konkretnego aromatu.

 

Będąc kiedyś na zakładzie "niechcący" ;)  widziałem jak komponują mieszankę do jednej kiełbasy.

W magazynie przypraw były produkty/kompozycje z 5-6 różnych firm i z nich technolog usypywał odważając wg własnej spisanej receptury, po trochę z każdej + dodatki funkcjonalne i tak powstawała jego własna mieszanka przypraw.

 

Tylko główny technolog ma dostęp do spisu receptur i on sporządza mieszankę.



#31 pioro

pioro

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 405 postów
  • Miejscowośćwrocław

Napisano 01 cze 2017 - 14:15

Zawsze mnie intrygował ten specyficzny zapach i smak tyrolskiej i pewnego razu kiedy robiłem coś innego nasunęło mi się skojarzenie smakowo-zapachowe które sugerowało że ten smak i zapach przypomina mi żelatyna myślę, że to jakiś rodzaj skoncentrowanego i przetworzonego zapachu żelatyny.

czy ma rację nie wiem to tylko takie skojarzenie.


Użytkownik pioro edytował ten post 01 cze 2017 - 14:15


#32 Gregtom

Gregtom

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 4249 postów
  • MiejscowośćDortmund-Rawicz

Napisano 01 cze 2017 - 18:56

Tak sie zastanawiam, co ma "Tyrolska" konserwa wspolnego z Austria.?
Szukam na niemiecko jezycznych stronach, podobnego Produktu, i NIC..

#33 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 10781 postów

Napisano 01 cze 2017 - 19:34

A co wspólnego gulasz angielski ma z Anglią albo ryba po grecku z Grecją.?



Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#34 Gregtom

Gregtom

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 4249 postów
  • MiejscowośćDortmund-Rawicz

Napisano 01 cze 2017 - 19:57

Ano Arku, chcialem pomoc kolegom i wydrzec tajemnice skladu przypraw tej konserwy.
Juz mi kiedys podpadlo ze takie cos nie istnieje ani w austrii czy tez w niemczech a tylko w Pl.
Jaki ja durny..😯😯😯




Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych