Jump to content

Aromat tyrolski extra


paweljack

Recommended Posts

Czyli wynika z tego, że skoro koncentrat dymu wędzarniczego to naturalny jego wyciąg, to aromat tyrolski jest naturalnym wyciągiem z Tyrolu.   :w00t:  Nic, tylko robić wędliny.  :)

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Link to comment
Share on other sites

Czyli wynika z tego, że skoro koncentrat dymu wędzarniczego to naturalny jego wyciąg, to aromat tyrolski jest naturalnym wyciągiem z Tyrolu.   :w00t:  Nic, tylko robić wędliny.  :)

 

Nooo Pawle, niestety, ale bez tego aromatu do konserw mielonych, nie jesteś w stanie osiągnąć tego charakterystycznego smaku i posmaku mielonki "puszkowej" czy Konserwy Tyrolskiej, smaku dla którego tą konserwę przynajmniej ja, lecz nie tylko wykonuję :D.

Link to comment
Share on other sites

Nooo Pawle, niestety, ale bez tego aromatu do konserw mielonych, nie jesteś w stanie osiągnąć tego charakterystycznego smaku i posmaku mielonki "puszkowej" czy Konserwy Tyrolskiej, smaku dla którego tą konserwę przynajmniej ja, lecz nie tylko wykonuję :D.

Pozostanę Jarku przy trzech przyprawach z receptury.  :)

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Link to comment
Share on other sites

 

 

bez tego aromatu do konserw mielonych, nie jesteś w stanie osiągnąć tego charakterystycznego smaku i posmaku mielonki "puszkowej" czy Konserwy Tyrolskiej,

Kiedyś przecież robili bez koncentratów i smak był super.

Dziś rozumiem że mała zawartość mięsa w konserwie może powodować brak jego posmaku .... chyba że to już problem zmiany naszych upodobań, przez dodatki typu aromat.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Link to comment
Share on other sites

Pozostanę Jarku przy trzech przyprawach z receptury.  :)

 

 

 

Oczywiście Pawle, piszę jednak o tym że mielonki lubię i jadam od wczesnej młodości, gdyż we czesnych latach 60 tych, na obozach harcerskich to była tzw. "podstawa żywieniowa". Uwielbiam ten właśnie charakterystyczny puszkowy smak :D. Eksperymentowałem wielokrotnie. Otrzymywałem i otrzymuję wspaniałe smakowo konserwy. Nie mniej jednak to nie to co tradycyjna puszkowa "Tyrolska", więc sorry, Pawle, każdy tęskni za czymś innym, jeżeli za smakiem "Tyrolskiej" z dzieciństwa, to tego charakterystycznego smaczku i posmaczku, bez gotowej przyprawy jeszcze nie udało mi się otrzymać. Inni ponoć potrafią to zrobić tylko na domowych naturalnych przyprawach, lecz próbowałem różne, różniste i niestety, nie wierzę, nie mówię że są one złe, tylko tyle że to nie tradycyjna smakowo, "Mielonka Tyrolska", i tylko tyle, ale smaczne i zdrowe są na pewno. Więc pozostanę przy tym co chcę aktualnie jeść Pawle, czy domową mielonkę, czy "Tyrolską" jaka drzewiej bywała  :D .  

Link to comment
Share on other sites

 

Czyli wynika z tego, że skoro koncentrat dymu wędzarniczego to naturalny jego wyciąg, to aromat tyrolski jest naturalnym wyciągiem z Tyrolu.   :w00t:  Nic, tylko robić wędliny.  :)

 

Nooo Pawle, niestety, ale bez tego aromatu do konserw mielonych, nie jesteś w stanie osiągnąć tego charakterystycznego smaku i posmaku mielonki "puszkowej" czy Konserwy Tyrolskiej, smaku dla którego tą konserwę przynajmniej ja, lecz nie tylko wykonuję :D.

 

SKŁAD: aromat reakcyjny, aromat dymu, wzmacniacz smaku E 621, dekstroza, przyprawy, sól

 

http://zaopatrzeniemasarni.pl/aromat-tyrolski-extra-59905-2-kg.html

http://zaopatrzeniemasarni.pl/product/image/2649/AROMAT-TYROLSKI.JPG

Edited by mikami
Link to comment
Share on other sites

SKŁAD: aromat reakcyjny, aromat dymu, wzmacniacz smaku E 621, dekstroza, przyprawy, sól

Same pyszności. :thumbsup:  

Edited by paweljack

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Link to comment
Share on other sites

Nooo, Pawle, i właśnie dla tego ten smak którego nigdy nie uzyskamy bez tego co w opisie. Nie chciałem wywoływać zamieszania i nie nazywałem rzeczy wprost po imieniu, ale skoro już Pawle :D, to właśnie tu jest pies pogrzebany. Bez tego nie ma smaku "Konserwy Tyrolskiej", więc czasami chcąc być najbliżej oryginalnego smaku Tyrolskiej z obozów harcerskich, gwiżdżę sobie  jak to mówią koncertowo na "trucizny", i oddaję błogiej rozpuście w myśl przysłowia "Rzuć palenie umrzesz zdrowo", bo zachowując rozsądek i umiar, uważam że warto czasami wrócić do tych niezdrowych "smaków młodości" Pawle, zapewniam  :D .

Link to comment
Share on other sites

to właśnie tu jest pies pogrzebany. Bez tego nie ma smaku "Konserwy Tyrolskiej", więc czasami chcąc być najbliżej oryginalnego smaku Tyrolskiej z obozów harcerskich, gwiżdżę sobie

 

 

Mam to samo :) Chyba jedyny wyrób do którego teraz dodaję odrobinę tej gotowej chemicznej mieszanki, która daje ten niepowtarzalny aromat Tyrolskiej.

Człowiek na poziomie powinien trzymać się w pionie.

 

Moje wyroby: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-wlasne/

Pozdrawiam Sebastian tel. 508-365-569

Link to comment
Share on other sites

 Co prawda smaku tyrolskiej z czasow PRL nie pamietam .. ..moze dlatego ze u nas na wakacjach gorowal gulasz angielski .i szynka krakusa z "Baltony"

Moja mama natomiast nie moze zapomniec smaku kielbasy cytrynowej ..ktorej ja wogole nie jadlam bo za moich czasow juz chyba nie bylo ;)


[Dodano: 31 maj 2017 - 10:51]

Ja tez mam taka mieszanke i dodaje ciut  bo inaczej moj TZ mowi ze to nie tyrolska

Link to comment
Share on other sites

Electro, możesz Mamie zrobić taka kiełbasę. W dziale receptur branżowych jest co najmniej kilka ciekawych przepisów. :D

Co do używania dodatków gotowych mieszanek smakowych, nie bądźmy ortodoksami. :D Wszak zakazany owoc najlepiej smakuje. :D Mimo tego, że nasza strona propaguje tradycyjne technologie obróbki mięsa, nic przecież się nie stanie, jeśli dla porównania smaków zastosuje się czasem gotową mieszankę zwłaszcza, że sami dbamy o swoich bliskich i zdajemy sobie sprawę z tego, że musimy dbać o ich bezpieczeństwo.

Aby wroga zrozumieć, trzeba go poznać. :D

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Link to comment
Share on other sites

Zawsze jest lepiej dodac gotowej mieszanki niz kupic gotowca ,bo tam to juz nie znajdzie sie miesa tylko sama chemie i Bog wie co jeszcze :D

Link to comment
Share on other sites

Też nie chcę nic wywoływać ale skąd u Was ten niepowtarzalny smak jak w czasach, o których piszemy tej chemii jeszcze nie było.  :tongue:  Napisał już to Miro. Jedyna dla mnie różnica może wynikać z tego, że robię w słoiku a nie w puszce. Oczywiście świnie też nie są takie tłuste, bla, bla, bla...  :)​ 

 

 

Zawsze jest lepiej dodac gotowej mieszanki niz kupic gotowca ,

Nie widzę różnicy, może oprócz większej ilości mięsa w produkcie.

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Link to comment
Share on other sites

W przypadku tego konkretnego wyrobu można robić alpejskie kombinacje z własnymi mieszankami przypraw - przerabiałem to wiele razy, jedyny akceptowalny smakowo sposób to dodanie gotowej mieszanki ... wtedy mamy tyrolska jaką pamiętamy z dzieciństwa :(

Oj pewnie zdziwilibyście się jak wiele osób z forum do tyrolskiej stosuje "gotowca" ;)

 

 

 

skąd u Was ten niepowtarzalny smak jak w czasach, o których piszemy tej chemii jeszcze nie było
 

 

Poczytaj PW11

Edited by roger

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Link to comment
Share on other sites

 

 

Oj pewnie zdziwilibyście się jak wiele osób z forum do tyrolskiej stosuje "gotowca"

Jak tak czytam od czasu do czasu na temat tego, jaka to ta chemia jest świetna, jak się forumowicze zachwycają konserwami kolegów to mam wrażenie, że jestem jednym z nielicznych tutaj, co smutne, którzy używają przypraw.  :(

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Link to comment
Share on other sites

 

 

jestem jednym z nielicznych tutaj, co smutne, którzy używają przypraw. :(

Nie jesteś sam. :D Kiedyś dostałem od Zdrowo Domowo gotowce na tyrolską i szynkę konserwową. Wypróbowałem raz i teraz sobie leżakują na strychu.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Link to comment
Share on other sites

Jak zwykle ... generalizowanie nie jest zdrowe i jest tak samo prawdziwe jak "każdy Polak to złodziej"  a Ty jedyny ani jeden z nielicznych jest kilka takich wyrobów których nie udało sie odtworzyć smakowo bez dodatków ... i taka jest prawda.

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Link to comment
Share on other sites

Moje podstawowe przyprawy to sól, pieprz (pieprz ziołowy), czosnek i czasem cebula. Staram się robić zgodnie z zaleceniami zawartymi w recepturach branżowych i wtedy korzystam z rekomendowanych w nich przypraw.

Niedawno robiłem mielonkę tyrolską w oparciu o branżówkę i stosując świeże przyprawy (ilości nieco zwiększyłem), osiągnąłem zadowalające rezultaty.

Pamiętajmy, że to nie to mięso i nie te przyprawy, które były kiedyś.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Link to comment
Share on other sites

Ja niestety wielu smakow nie pamietam i nie mam jak porownac wiec kupuje czasem gotowca dla porownania to jesli chodzi o wyroby kielbasiane , nie uzywam zadnych przypraw na kebab gyros i temu podobne tylko robie sama mieszanki.

Link to comment
Share on other sites

 

 

mielonki lubię i jadam od wczesnej młodości, gdyż we czesnych latach 60 tych, na obozach harcerskich to była tzw. "podstawa żywieniowa". Uwielbiam ten właśnie charakterystyczny puszkowy smak
Witam Cie, coby znaleźć tamten smak mósiałbyś się cofnąć w czasie a to się nie da po prostu to są smaki młodości dzieciństwa przeżyć etc" to se ne wrati pane Hawranku" :(

Pozdrawiam Zbigniew  :thumbsup:

Link to comment
Share on other sites

Gotowa mieszanka do tyrolskiej niczym nie różni się od tego co sami możemy z przypraw dodać, poza jednym - aromat mięsa.

 

Mnie ciekawi czy można samemu taki aromat w domu wykonać?

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Link to comment
Share on other sites

 

 

poza jednym - aromat mięsa

 

Hmmm wbrew pozorom aromat mięsa to kilka lub kilkanaście rożnych związków chemicznych a samych aromatów podstawowych jest kilka rodzajów ;)

Aromat sam w sobie będzie na 99% zawierał glutaminian ... to nie takie proste jak piszesz.

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Link to comment
Share on other sites

Mam czysty aromat mięsa, bez przypraw w postaci proszku.

Musi być zamknięty, bo jeśli by był otwarty, to zapachu mięsa i jego intensywności nie da się na dłuższą metę wytrzymać.

 

post-39755-0-13764000-1496299086_thumb.jpg

 

 

Środki aromatyzujące z przetworzenia termicznego....?

 

Edited by miro

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Link to comment
Share on other sites

Ja wiem jaką to ma postać i intensywność ... A wiesz który dokładnie jest w tyrolskiej stosowany ? Bo mnie 

 

AF MF10/110/1 nic nie mówi

http://aft.com.pl/culinaria/x_nowa_oferta_produkty.php?nro=0&nrauto=20&rodzic_str=2

Edited by roger

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.