Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Aromat tyrolski extra


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
33 odpowiedzi w tym temacie

#1 paweljack

paweljack

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 6122 postów

Napisano 30 maj 2017 - 08:39

Czyli wynika z tego, że skoro koncentrat dymu wędzarniczego to naturalny jego wyciąg, to aromat tyrolski jest naturalnym wyciągiem z Tyrolu.   :w00t:  Nic, tylko robić wędliny.  :)



#2 sverige2

sverige2

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 5100 postów
  • MiejscowośćCiechocinek - Polska / Lund - Szwecja

Napisano 30 maj 2017 - 08:59

Czyli wynika z tego, że skoro koncentrat dymu wędzarniczego to naturalny jego wyciąg, to aromat tyrolski jest naturalnym wyciągiem z Tyrolu.   :w00t:  Nic, tylko robić wędliny.  :)

 

Nooo Pawle, niestety, ale bez tego aromatu do konserw mielonych, nie jesteś w stanie osiągnąć tego charakterystycznego smaku i posmaku mielonki "puszkowej" czy Konserwy Tyrolskiej, smaku dla którego tą konserwę przynajmniej ja, lecz nie tylko wykonuję :D.



#3 paweljack

paweljack

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 6122 postów

Napisano 30 maj 2017 - 09:33

Nooo Pawle, niestety, ale bez tego aromatu do konserw mielonych, nie jesteś w stanie osiągnąć tego charakterystycznego smaku i posmaku mielonki "puszkowej" czy Konserwy Tyrolskiej, smaku dla którego tą konserwę przynajmniej ja, lecz nie tylko wykonuję :D.

Pozostanę Jarku przy trzech przyprawach z receptury.  :)



#4 miro

miro

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 14056 postów

Napisano 30 maj 2017 - 09:41

bez tego aromatu do konserw mielonych, nie jesteś w stanie osiągnąć tego charakterystycznego smaku i posmaku mielonki "puszkowej" czy Konserwy Tyrolskiej,

Kiedyś przecież robili bez koncentratów i smak był super.

Dziś rozumiem że mała zawartość mięsa w konserwie może powodować brak jego posmaku .... chyba że to już problem zmiany naszych upodobań, przez dodatki typu aromat.



#5 sverige2

sverige2

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 5100 postów
  • MiejscowośćCiechocinek - Polska / Lund - Szwecja

Napisano 30 maj 2017 - 10:06

Pozostanę Jarku przy trzech przyprawach z receptury.  :)

 

 

 

Oczywiście Pawle, piszę jednak o tym że mielonki lubię i jadam od wczesnej młodości, gdyż we czesnych latach 60 tych, na obozach harcerskich to była tzw. "podstawa żywieniowa". Uwielbiam ten właśnie charakterystyczny puszkowy smak :D. Eksperymentowałem wielokrotnie. Otrzymywałem i otrzymuję wspaniałe smakowo konserwy. Nie mniej jednak to nie to co tradycyjna puszkowa "Tyrolska", więc sorry, Pawle, każdy tęskni za czymś innym, jeżeli za smakiem "Tyrolskiej" z dzieciństwa, to tego charakterystycznego smaczku i posmaczku, bez gotowej przyprawy jeszcze nie udało mi się otrzymać. Inni ponoć potrafią to zrobić tylko na domowych naturalnych przyprawach, lecz próbowałem różne, różniste i niestety, nie wierzę, nie mówię że są one złe, tylko tyle że to nie tradycyjna smakowo, "Mielonka Tyrolska", i tylko tyle, ale smaczne i zdrowe są na pewno. Więc pozostanę przy tym co chcę aktualnie jeść Pawle, czy domową mielonkę, czy "Tyrolską" jaka drzewiej bywała  :D .  



#6 mikami

mikami

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 525 postów
  • MiejscowośćWrocław

Napisano 31 maj 2017 - 08:42

Czyli wynika z tego, że skoro koncentrat dymu wędzarniczego to naturalny jego wyciąg, to aromat tyrolski jest naturalnym wyciągiem z Tyrolu.   :w00t:  Nic, tylko robić wędliny.  :)

 
Nooo Pawle, niestety, ale bez tego aromatu do konserw mielonych, nie jesteś w stanie osiągnąć tego charakterystycznego smaku i posmaku mielonki "puszkowej" czy Konserwy Tyrolskiej, smaku dla którego tą konserwę przynajmniej ja, lecz nie tylko wykonuję :D.


SKŁAD: aromat reakcyjny, aromat dymu, wzmacniacz smaku E 621, dekstroza, przyprawy, sól
 
http://zaopatrzeniem...59905-2-kg.html
AROMAT-TYROLSKI.JPG

Użytkownik mikami edytował ten post 31 maj 2017 - 08:44


#7 paweljack

paweljack

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 6122 postów

Napisano 31 maj 2017 - 09:10

SKŁAD: aromat reakcyjny, aromat dymu, wzmacniacz smaku E 621, dekstroza, przyprawy, sól

Same pyszności. :thumbsup:  


Użytkownik paweljack edytował ten post 31 maj 2017 - 09:35


#8 sverige2

sverige2

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 5100 postów
  • MiejscowośćCiechocinek - Polska / Lund - Szwecja

Napisano 31 maj 2017 - 09:41

Nooo, Pawle, i właśnie dla tego ten smak którego nigdy nie uzyskamy bez tego co w opisie. Nie chciałem wywoływać zamieszania i nie nazywałem rzeczy wprost po imieniu, ale skoro już Pawle :D, to właśnie tu jest pies pogrzebany. Bez tego nie ma smaku "Konserwy Tyrolskiej", więc czasami chcąc być najbliżej oryginalnego smaku Tyrolskiej z obozów harcerskich, gwiżdżę sobie  jak to mówią koncertowo na "trucizny", i oddaję błogiej rozpuście w myśl przysłowia "Rzuć palenie umrzesz zdrowo", bo zachowując rozsądek i umiar, uważam że warto czasami wrócić do tych niezdrowych "smaków młodości" Pawle, zapewniam  :D .



#9 SIVON

SIVON

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1511 postów
  • MiejscowośćWrocław

Napisano 31 maj 2017 - 09:50

to właśnie tu jest pies pogrzebany. Bez tego nie ma smaku "Konserwy Tyrolskiej", więc czasami chcąc być najbliżej oryginalnego smaku Tyrolskiej z obozów harcerskich, gwiżdżę sobie

 

 

Mam to samo :) Chyba jedyny wyrób do którego teraz dodaję odrobinę tej gotowej chemicznej mieszanki, która daje ten niepowtarzalny aromat Tyrolskiej.



#10 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5573 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 31 maj 2017 - 09:51

 Co prawda smaku tyrolskiej z czasow PRL nie pamietam .. ..moze dlatego ze u nas na wakacjach gorowal gulasz angielski .i szynka krakusa z "Baltony"

Moja mama natomiast nie moze zapomniec smaku kielbasy cytrynowej ..ktorej ja wogole nie jadlam bo za moich czasow juz chyba nie bylo ;)


[Dodano: 31 maj 2017 - 10:51]

Ja tez mam taka mieszanke i dodaje ciut  bo inaczej moj TZ mowi ze to nie tyrolska



#11 Maxell

Maxell

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 27397 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 31 maj 2017 - 09:56

Electro, możesz Mamie zrobić taka kiełbasę. W dziale receptur branżowych jest co najmniej kilka ciekawych przepisów. :D

Co do używania dodatków gotowych mieszanek smakowych, nie bądźmy ortodoksami. :D Wszak zakazany owoc najlepiej smakuje. :D Mimo tego, że nasza strona propaguje tradycyjne technologie obróbki mięsa, nic przecież się nie stanie, jeśli dla porównania smaków zastosuje się czasem gotową mieszankę zwłaszcza, że sami dbamy o swoich bliskich i zdajemy sobie sprawę z tego, że musimy dbać o ich bezpieczeństwo.

Aby wroga zrozumieć, trzeba go poznać. :D



#12 sverige2

sverige2

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 5100 postów
  • MiejscowośćCiechocinek - Polska / Lund - Szwecja

Napisano 31 maj 2017 - 10:01

Ja tez mam taka mieszanke i dodaje ciut  bo inaczej moj TZ mowi ze to nie tyrolska

 

Dokładnie tak właśnie Electro, a poza tym jest również tak jak pisze Maxell, bo życie bez "odrobiny szaleństwa" smakuje mniej :D .



#13 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5573 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 31 maj 2017 - 10:05

Zawsze jest lepiej dodac gotowej mieszanki niz kupic gotowca ,bo tam to juz nie znajdzie sie miesa tylko sama chemie i Bog wie co jeszcze :D



#14 paweljack

paweljack

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 6122 postów

Napisano 31 maj 2017 - 10:11

Też nie chcę nic wywoływać ale skąd u Was ten niepowtarzalny smak jak w czasach, o których piszemy tej chemii jeszcze nie było.  :tongue:  Napisał już to Miro. Jedyna dla mnie różnica może wynikać z tego, że robię w słoiku a nie w puszce. Oczywiście świnie też nie są takie tłuste, bla, bla, bla...  :)​ 

 

 

Zawsze jest lepiej dodac gotowej mieszanki niz kupic gotowca ,

Nie widzę różnicy, może oprócz większej ilości mięsa w produkcie.



#15 roger

roger

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 7222 postów
  • MiejscowośćW-wa & Lubuskie

Napisano 31 maj 2017 - 10:23

W przypadku tego konkretnego wyrobu można robić alpejskie kombinacje z własnymi mieszankami przypraw - przerabiałem to wiele razy, jedyny akceptowalny smakowo sposób to dodanie gotowej mieszanki ... wtedy mamy tyrolska jaką pamiętamy z dzieciństwa :(

Oj pewnie zdziwilibyście się jak wiele osób z forum do tyrolskiej stosuje "gotowca" ;)

 

skąd u Was ten niepowtarzalny smak jak w czasach, o których piszemy tej chemii jeszcze nie było
 

 

Poczytaj PW11


Użytkownik roger edytował ten post 31 maj 2017 - 10:28


#16 paweljack

paweljack

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 6122 postów

Napisano 31 maj 2017 - 10:30

Oj pewnie zdziwilibyście się jak wiele osób z forum do tyrolskiej stosuje "gotowca"

Jak tak czytam od czasu do czasu na temat tego, jaka to ta chemia jest świetna, jak się forumowicze zachwycają konserwami kolegów to mam wrażenie, że jestem jednym z nielicznych tutaj, co smutne, którzy używają przypraw.  :(



#17 Maxell

Maxell

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 27397 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 31 maj 2017 - 10:33

jestem jednym z nielicznych tutaj, co smutne, którzy używają przypraw. :(

Nie jesteś sam. :D Kiedyś dostałem od Zdrowo Domowo gotowce na tyrolską i szynkę konserwową. Wypróbowałem raz i teraz sobie leżakują na strychu.



#18 roger

roger

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 7222 postów
  • MiejscowośćW-wa & Lubuskie

Napisano 31 maj 2017 - 10:35

Jak zwykle ... generalizowanie nie jest zdrowe i jest tak samo prawdziwe jak "każdy Polak to złodziej"  a Ty jedyny ani jeden z nielicznych jest kilka takich wyrobów których nie udało sie odtworzyć smakowo bez dodatków ... i taka jest prawda.



#19 Maxell

Maxell

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 27397 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 31 maj 2017 - 10:43

Moje podstawowe przyprawy to sól, pieprz (pieprz ziołowy), czosnek i czasem cebula. Staram się robić zgodnie z zaleceniami zawartymi w recepturach branżowych i wtedy korzystam z rekomendowanych w nich przypraw.

Niedawno robiłem mielonkę tyrolską w oparciu o branżówkę i stosując świeże przyprawy (ilości nieco zwiększyłem), osiągnąłem zadowalające rezultaty.

Pamiętajmy, że to nie to mięso i nie te przyprawy, które były kiedyś.



Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#20 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5573 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 31 maj 2017 - 10:47

Ja niestety wielu smakow nie pamietam i nie mam jak porownac wiec kupuje czasem gotowca dla porownania to jesli chodzi o wyroby kielbasiane , nie uzywam zadnych przypraw na kebab gyros i temu podobne tylko robie sama mieszanki.






Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych