Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Mam pytanie ,co zrobić z obranym czosnkiem ( 2 kg) żeby go przechować ? myslę jak by go zalac 10% solanką w słoikach umieścic w lodówce  i sukcesywnie używać do wyrobu wędlin .Będzie coś z tego? .Może macie jakieś inne metody ? :)

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14501-czosnek/
Udostępnij na innych stronach

Chodzi mi o to żeby ,,moc,, czosnku pozostała ,bo bedzie sukcesywnie brany do wyrobu kiełbas.

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14501-czosnek/#findComment-558629
Udostępnij na innych stronach

U niemieckich pisza: zmalaksowac na Lampe, wlac do formy na kostki lodu i wraz z nia zapakowac prozniowo.

Oraz zrobic sol czosnkowa w skali 1:1 ..

Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa ..
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14501-czosnek/#findComment-558636
Udostępnij na innych stronach

kostek61

Chyba, trzy lata temu na zlocie w Napoleonowie reklamowała się firma   http://garlic.com.pl/oferta-2/ Wówczas obrany czosnek był pakowany vac + pochłaniacz wilgoci.

Rozdrobnienie i posolenie często skutkuje szybkim zmieleniem, które zależy od gatunku czosnku. Musisz sprawdzić, czy masz odpowiedni gatunek by rozdrobni i zasolić.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14501-czosnek/#findComment-558640
Udostępnij na innych stronach

Dziekuję wszystkim za rady,tą partię spróbuje zalać 10 % solanką w słoikach i będę przechowywał w lodówce ,jak ów czosnek będzie się przechowywał poinformuję :)

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14501-czosnek/#findComment-558644
Udostępnij na innych stronach

JAcku, nie pamietam gdzie to bylo, ale mozna rowniez zmielic czosnek i dodac troche soli. Zmieni odrobine kolor ,ale nie straci mocy czy tez nie popsuje sie(przechowywac w lodowce). Na pewno spotkales takie w sklepie w tubkach mielone przyprawy, to wlasnie o tym mowie.

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14501-czosnek/#findComment-558663
Udostępnij na innych stronach

Tak Anno o tym sposobie tez myślałem ,dzięki :) 

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14501-czosnek/#findComment-558664
Udostępnij na innych stronach

Witam wszystkich bardzo sedecznie 
Ok kilku ladnych lat uzywam wlasnego sposobu na przechowanie i uwiezienie wspanialych aromatow jak ze waznej przyprawy, warzywa, czy tez dodatku jakim jest Czosnek.

Metoda moja polega na bardzo prostych czynnosciach i jest bardzo latwa, jedyne poswiecenie to obieranie czosnku, ale to oczywiscie zalezy od ilosci jaka sobie zaplanujemy zrobic. My czosnek w tej postaci uzywamy w domu do wielu wielu zeczy i od wielu wielu lat jest to nasz sposob. 

Do czego uzywamy czosnku w formie naszej pasty....

• Nacieramy nim pieczenie wszelakiego rodzaju (Pamietamy zeby juz nie solic chyba ze malo slone)

• Dodajemy do miesa smazonego np spaghetti Bolognaise (Pamietamy zeby juz nie solic chyba ze malo slone)
• Dodajemy do masla otrzymujac maselko czosnkowe
• Maslem czosnkowym smarujemy grzanki i zapiekamy z serem
• Ja osobiscie uzywam do bialej kielbasy (Pamietamy zeby juz nie solic chyba ze malo slone)
• Uzywamy jako dodatek do zup np barszcz czerwony 
• Uzywamy go w okresie grillowym do marynowania miesa 

Zastosowan bedzie pewnie jest wiecej wiec licze na wasze pomysly eksperymenty i opinie

W zeszlym roku wraz z zona (Fryzia) przygotowalismy 200 glowek z mysla o podarunkach na zlot w Rytych Blotach jezeli ktos z obdarowanych ma ochote wyrazic swoja opinie to bardzo serdecznie zapraszamy.

Ok do sedna sprawy 
• Czosnek obieramy z lupinek a nastepnie poprostu mielimy go maszynka do mielenia miesa na drobnym sitku.
• Nastepnie laczymy go mieszajac z sola 150g na 1 Kg czosnku
• Masa sie troszke spieni i spulchni po tej czynnosci wiec dajemy mu odpoczac i opasc 
• Przekladamy czosnek do sloiczkow i do lodowki 
• Po kilku dniach czosnek zmnieni kolor na lekko bursztynowy to normalne on sie nie psuje
• Chinski czosnek zmieni kolor na jaskrawo zielony (chyba jest on radioaktywny)
Co do terminu uzycia to ja w domu mam jeszcze czosnek z zeszlego roku i dalej go uzywamy (ostatni sloiczek) wiec jezeli chodzi o termin uzycia to naprawde bardzo dlugo moze polezec jezeli nie bedzie szybciej zjedzony :)  Ja osobiscie nie pasteryzowalem nie wiem co by sie stalo, ale tak w lodowce lezy naprawde bez zadnych problemow nawet rok.
W tym roku planuje zrobic mieszanki z ziolami prowansalskimi, platkami chilli, i jakies tam jeszcze warjacje .

Prosze sprobowac i zyczymy smacznego !!!!!!!!!!!!

 

post-77484-0-22059300-1499938651_thumb.jpg

post-77484-0-57491600-1499938675_thumb.jpg

post-77484-0-33657600-1499938687_thumb.jpg

Edytowane przez Sla100

„Najpierw spojrzyj, z kim pijesz i jesz, a dopiero potem, co jesz i pijesz”

 

Pozdrawiam Sylwester

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14501-czosnek/#findComment-558717
Udostępnij na innych stronach

 

 

Ok kilku ladnych lat uzywam wlasnego sposobu na przechowanie
Dziekuję bardzo ,o taką praktyczną i sprawdzoną radę mi chodziło  :clap:  :thumbsup:

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14501-czosnek/#findComment-558727
Udostępnij na innych stronach

 

 

mieszanki z ziolami prowansalskimi, platkami chilli, i jakies tam jeszcze warjacje .
przed dodaniem - upraż trochę na patelni - podniesie aromat i powinno zabić drobnoustroje z na ziołach :thumbsup: 

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14501-czosnek/#findComment-558728
Udostępnij na innych stronach

 

 

przed dodaniem - upraż trochę na patelni - podniesie aromat i powinno zabić drobnoustroje z na ziołach  

 

Muski zrobie jak piszesz no bo te ziola :) Samego czasnku nie praze no bo on w sam sobie antybakteryjny no nie  

„Najpierw spojrzyj, z kim pijesz i jesz, a dopiero potem, co jesz i pijesz”

 

Pozdrawiam Sylwester

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14501-czosnek/#findComment-558784
Udostępnij na innych stronach

 

 

Dziekuję bardzo ,o taką praktyczną i sprawdzoną radę mi chodziło :clap::thumbsup:

 

Zawartość podarowanego słoiczka była zużyta w piorunującym tempie .  :D

 

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14501-czosnek/#findComment-558792
Udostępnij na innych stronach

 

Ok kilku ladnych lat uzywam wlasnego sposobu na przechowanie
Dziekuję bardzo ,o taką praktyczną i sprawdzoną radę mi chodziło  :clap:  :thumbsup:

 

 

I ja bardzo ładnie dziękuję, bo i u mnie jest w tym roku tego nadmiar.

Tak to jest jak w tym samym czasie jedzie się z mężem na dwie różne giełdy...

 

Pozdrawiam 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14501-czosnek/#findComment-559369
Udostępnij na innych stronach

  • 3 miesiące temu...

Ja do zamrażalki bym schowała do pojemnika. Łatwo potem użyć na gotowca. Mi się podobają jeszcze w ogrodzie czosnki te ozdobne duże. Macie takie? 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14501-czosnek/#findComment-571785
Udostępnij na innych stronach

Czy ktoś w tym roku będzie sprzedawał czosnek ??? :)

Nigdy nie walcz o przyjaźń....

O prawdziwą nie musisz,

o fałszywą nie warto

VanCana

 

Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14501-czosnek/#findComment-571942
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.