pis67 Opublikowano 20 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #51 Opublikowano 20 Marca 2009 nie wycofuj się rakiem z tego co napisałeś Z niczego się nie wycofuję i jeszcze raz podkreślam, że póki zdrowia i sił wystarczy, będę wyrabiał farsz ręcznie i czuł receptorami dotyku i smaku, kiedy jest gotowy. "Wyrób wędlin sposobem domowym" będzie u mnie nadal odbywał się sposobem domowym. Pozdrawiam. :grin: Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1457-mieszarka/page/3/#findComment-61820 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kempes Opublikowano 20 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #52 Opublikowano 20 Marca 2009 pis67, kolego jak to mówią potrzeba matką wynalazku :lol: Wprawdzie nie widzę ile u Ciebie latek ale jak spojrzysz na moje lata :wink: to widzisz :lol: przy mieszaniu kręgosłup już nie ten, z czoła kapie, z nosa kapie... dalej pisał już nie będę :lol: mieszałka/mieszarka (już nie wiem) by się przydała :lol: Człowiek wygodnym się staje w dobie dobrobytu :wink: :lol: Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1457-mieszarka/page/3/#findComment-61826 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarkof Opublikowano 20 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #53 Opublikowano 20 Marca 2009 Witam wszystkich czytających ten tenatChciałm też coś dołożyć do tak ciekawego tematu jakim są mieszadła.Na forum jestem - świeżutkiNa wędlinachdomowych troszkę czasu już spędziłem, choć stwierdziłem że niewiele wiemza to w amatorskim wyrobie wędlin to już stary jestem, stary nie znaczy to że wszystko wiem.Jednak w tym temacie podzielam zdanie kolegi kempesa''przy mieszaniu kręgosłup już nie ten, z czoła kapie, z nosa kapie... '' nie ma czym obetrzeć bo ręce zajęteI dlatego jak wracam z hali sportowej a biorę się do domowej produkcji kiłbaskito do mieszania raczej zatrudniam młodzież domową, która czyni to z wykrzywionym nosem, ale tę pracę też kontroluję moimi receptorami.Takie mieszadło to raczej rewelacja i dobrodziejstwo pod względem zdrowotnym,(pomijając super wymieszany farsz) jak po kilkunastu latach moczonych w chłodnym farszu wyglądają i czują się ręce, dłonie, palce i stawy ???Dla mnie teraz takie mieszadło to priorytetowa sprawa, już rozpoczołem myśleć o tym czytając to forum.A po włączeniu takiego pomocnika, kręgosłup nie cierpi, czółko i nosek jest czym obetrzeć, a nawet piwka łyknąć.pozdrawiam Cytuj zniszczyłem chińczyka przy kabanosach, nadziewarkę znaczy się.pozdrawiamjarek.f Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1457-mieszarka/page/3/#findComment-61874 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zibi187 Opublikowano 21 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #54 Opublikowano 21 Marca 2009 Witam wszystkich czytających ten tenat Chciałm też coś dołożyć do tak ciekawego tematu jakim są mieszadła. Na forum jestem - świeżutki Na wędlinachdomowych troszkę czasu już spędziłem, choć stwierdziłem że niewiele wiem za to w amatorskim wyrobie wędlin to już stary jestem, stary nie znaczy to że wszystko wiem. Jednak w tym temacie podzielam zdanie kolegi kempesa ''przy mieszaniu kręgosłup już nie ten, z czoła kapie, z nosa kapie... '' nie ma czym obetrzeć bo ręce zajęte I dlatego jak wracam z hali sportowej a biorę się do domowej produkcji kiłbaski to do mieszania raczej zatrudniam młodzież domową, która czyni to z wykrzywionym nosem, ale tę pracę też kontroluję moimi receptorami. Takie mieszadło to raczej rewelacja i dobrodziejstwo pod względem zdrowotnym,(pomijając super wymieszany farsz) jak po kilkunastu latach moczonych w chłodnym farszu wyglądają i czują się ręce, dłonie, palce i stawy ??? Dla mnie teraz takie mieszadło to priorytetowa sprawa, już rozpoczołem myśleć o tym czytając to forum. A po włączeniu takiego pomocnika, kręgosłup nie cierpi, czółko i nosek jest czym obetrzeć, a nawet piwka łyknąć. pozdrawiamTeż wyrabiam ręcznie. I chociaż robię niewielkie ilości już myślę o pomocniku. Młodzież ciężko zagonić do mieszania, a samemu ciężko. I ten łyczek piwa mnie kręci :tongue: Cytuj "Pan Bóg stworzył jedzenie, a diabeł kucharzy". James Joyce Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1457-mieszarka/page/3/#findComment-62046 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekn Opublikowano 21 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #55 Opublikowano 21 Marca 2009 Wyrabiałem farsz ręcznie ale od pół roku posiadam mieszarkę na 9 kg wsadu którą wystarczy mieszać 10-15 minut i wszystko jest ładnie wymieszane Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1457-mieszarka/page/3/#findComment-62091 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarkof Opublikowano 23 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #56 Opublikowano 23 Marca 2009 Też wyrabiam ręcznie. I chociaż robię niewielkie ilości już myślę o pomocniku. Młodzież ciężko zagonić do mieszania, a samemu ciężko. I ten łyczek piwa mnie kręci :tongue: I o to chodzi aby przyjemne z pożytecznym połączyć i żeby smacznie wyszło Cytuj zniszczyłem chińczyka przy kabanosach, nadziewarkę znaczy się.pozdrawiamjarek.f Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1457-mieszarka/page/3/#findComment-62393 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekn Opublikowano 31 Października 2009 Zgłoś Udostępnij #57 Opublikowano 31 Października 2009 A to moja mieszarka po przeróbce. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1457-mieszarka/page/3/#findComment-85963 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 31 Października 2009 Zgłoś Udostępnij #58 Opublikowano 31 Października 2009 Jacekn ! Na fotce masz silnik i przekładnie z dzwigu budowlanego. Opisywałem podobna maszynę jako napęd do wilka. Podaj parametry i jak się mieszarka sprawuje. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1457-mieszarka/page/3/#findComment-85969 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekn Opublikowano 31 Października 2009 Zgłoś Udostępnij #59 Opublikowano 31 Października 2009 Silnik750W S3 obroty na wyjściu52 farsz wymieszany idealnie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1457-mieszarka/page/3/#findComment-85970 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robiola1 Opublikowano 1 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #60 Opublikowano 1 Listopada 2009 szukałem mieszalników używanych w niemczech ale ceny za 25L sa od 10 000zł w góre - dlatego sobie gotowy mieszalnik odpuszczam. chyba bede musiał recznie to robic! Cytuj nie mam polskich liter, sorry Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1457-mieszarka/page/3/#findComment-86089 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 1 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #61 Opublikowano 1 Listopada 2009 szukałem mieszalników używanych w niemczech ale ceny za 25L sa od 10 000zł w góre - dlatego sobie gotowy mieszalnik odpuszczam. chyba bede musiał recznie to robic! Robiola1 zawsze zostaje "droga" Polska :grin: . Pozdrawiam :wink: Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1457-mieszarka/page/3/#findComment-86090 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcus Opublikowano 1 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #62 Opublikowano 1 Listopada 2009 szukałem mieszalników używanych w niemczech ale ceny za 25L sa od 10 000zł w góre - dlatego sobie gotowy mieszalnik odpuszczam. chyba bede musiał recznie to robic! Terz niewidzialem tutaj malych mieszalek ale mysle ze to jest potrzeba jak dla kogo i ilosci przerabianego miesa wszak nierobimy codziennie 100kg kielbasy ?Albo sie myle? Puki co zostaje przy recznym mieszaniu najczesciej jest to 5 kg a 10 kg 2 razy w roku. Narazie wystarczaja lapki przecierz musimy spalic troche kalori przed nastepna dawka :grin: Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1457-mieszarka/page/3/#findComment-86104 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
demon_ Opublikowano 1 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #63 Opublikowano 1 Listopada 2009 Dołożę swoje 3 grosze do wypowiedzi. :devil: Z racji częstotliwości wyrobu kiełbasy i jej ilości produkowanej jednorazowo, zakup jakiejkolwiek mieszarki mijałby się z celem. Jednak człowiek jak wiadomo wygodny jest i basta :grin: Kiedy mam do wymieszania więcej niż 4kg farszu - używam wiertarki z regulacją obrotów i mieszadła do gipsu. Co prawda nie jest dopuszczone do kontaktu z żywnością, ale rolę swoją spełnia doskonale. Ważne by nie przesadzić z obrotami :lol: Wiertarkę w domu raczej każdy posiada, a koszt mieszadła to 20PLN. Cytuj Pozdrawiam 4 All Sebastian https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=2412 http://nasza-klasa.pl/card/4444767/e4fc4e135a Wiem co jem !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1457-mieszarka/page/3/#findComment-86125 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robiola1 Opublikowano 2 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #64 Opublikowano 2 Listopada 2009 demon Wiertarkę w domu raczej każdy posiada, a koszt mieszadła to 20PLN. myslalem, ze tak samo bede robil, ale: mieszadlo musialoby byc calkowicie z nierdzewki - te co widzialem sa pomalowane- farba bedzie odpadac do farszu, albo plastikowe. zreszta takim cudakiem dobrze nie wymieszasz, a podczas mieszania bedziesz dotykal scianek wiadra - plastikowego albo metalowego. ,mlynek kupilem full wypas za 1000zl i szczerze myslalem ze mieszadlo tez kupie w podobnej cenie a tu niespodzianka, jest co najmniej 10 razy drozsze!! w poprzednim poscie zobaczcie jaki kupilem mlynek! chodzi super! mam w planach trafiac 4 swinki rocznie, nie robie szynek - wszystko na kielbasy czyli jest 4 razy 30kg =120kg rocznie! Cytuj nie mam polskich liter, sorry Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1457-mieszarka/page/3/#findComment-86141 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 2 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #65 Opublikowano 2 Listopada 2009 ,mlynek kupilem full wypas za 1000zl i szczerze myslalem ze mieszadlo tez kupie w podobnej cenie a tu niespodzianka, jest co najmniej 10 razy drozsze!!Ejże, nie przesadzasz trochę z tą ceną mieszadła :wink: ? Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1457-mieszarka/page/3/#findComment-86142 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SMORODINA Opublikowano 2 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #66 Opublikowano 2 Listopada 2009 mieszadlo musialoby byc calkowicie z nierdzewki ale takie są. Mieszalnik u Nas kupisz za 1000-1500 zł, chtba że z napędem elektrycznym to są droższe.mam w planach trafiac 4 swinki rocznie, nie robie szynek - wszystko na kielbasy czyli jest 4 razy 30kg =120kg rocznie! taką ilość to można spokojnie gołą rączką wymieszać. Pozdrawiam Cytuj Janusz "Smorodina" skype: SMORODINA54ANKIETA GADŻETY ZAMÓWIENIA IV ZLOT Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1457-mieszarka/page/3/#findComment-86143 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BonAir Opublikowano 2 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #67 Opublikowano 2 Listopada 2009 robiola, a tutaj? http://kielbasydomowe.pl/meat-mixers-c-6.html nie dodaje ... wody do farszuDlaczego? Cytuj PozdrawiamBonAir https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286Co by tu jeszcze sprasować... ? Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1457-mieszarka/page/3/#findComment-86189 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
iretaci Opublikowano 11 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #68 Opublikowano 11 Listopada 2009 Witam, A to moja mieszarka po przeróbce. Czy możesz podzielić się sposobem połączenia mieszadła z przedłużką (co zamiast korby?). Jakieś specjalne rozwiązanie czy wytoczone na wzór i podobieństwo elementu mocującego korbę. Rysunek mile widziany (lub zdjęcie elementu). Z góry dziękuję za info :smile: . Pozdrawiam iretaci :-{)> Cytuj Ludzi coraz więcej a człowieka coraz mniej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1457-mieszarka/page/3/#findComment-87502 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekn Opublikowano 12 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #69 Opublikowano 12 Listopada 2009 Jest to taka sama końcówka jak przy korbie też przykręcana śrubą ,zdjęcie mogę wrzucić ale dopiero gdzieś koło 17. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1457-mieszarka/page/3/#findComment-87516 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekn Opublikowano 13 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #70 Opublikowano 13 Listopada 2009 Tak wygląda ta końcówka do mieszarki. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1457-mieszarka/page/3/#findComment-87677 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
iretaci Opublikowano 13 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #71 Opublikowano 13 Listopada 2009 Witam,Dzięki za info :grin: , jeszcze tylko pytanie: element dotoczony czy pozyskany z oryginalnej korby?Pozdrawiamiretaci Cytuj Ludzi coraz więcej a człowieka coraz mniej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1457-mieszarka/page/3/#findComment-87762 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 13 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #72 Opublikowano 13 Listopada 2009 chętnie skorzystałbym z jakiegoś "stalowego pomagiera" (miałem do niedawna taką możliwość) Służę swoją.Co prawda na korbę i 9kg wsadu jednorazowego,ale zawsze maszyna.Pozdrawiam Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1457-mieszarka/page/3/#findComment-87772 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekn Opublikowano 14 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #73 Opublikowano 14 Listopada 2009 Element jest toczony korba zostaje cała w rezerwie jeżeli mogę doradzić to wytocz to z mosiądzu. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1457-mieszarka/page/3/#findComment-87848 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
iretaci Opublikowano 14 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #74 Opublikowano 14 Listopada 2009 Witam, Element jest toczony korba zostaje cała w rezerwie jeżeli mogę doradzić to wytocz to z mosiądzu.Dzięki za sugestię. Będę toczył z mosiądzu. Pozdrawiam iretaci :-{)> Cytuj Ludzi coraz więcej a człowieka coraz mniej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1457-mieszarka/page/3/#findComment-87854 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 25 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij #75 Opublikowano 25 Stycznia 2010 Czy mieszarki z poniższych linków różnią się, szwagier znalazł w Stanach i kosztuje trochę mniej niż u nas. :grin: Jak mam go przekonać , by kupił w Polsce? :shock: W USA- :grin: http://www.sausagemaker.com/44155tsm-50stainlesssteelmeatmixer.aspx U nas- :sad: http://kielbasydomowe.pl/mieszarka-22kg-p-7.html Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1457-mieszarka/page/3/#findComment-96769 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.