Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

  • Odpowiedzi 66
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

 

 

a nie za mało słona

 

Nie wiem gdzie by słoność miała "ucieknąć"  ? Smak tak jak "parma" ale smak wedzarni delikatnie się ulotnił i można by było dać jej jeszcze raz posiedzieć w wędzarni. 

 

Ps. Przed zamrożeniem była pokryta szlachetną pleśnią pozyskaną z salami , ale mrożenie i rozmrażanie  pozbawiło ją tego.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14613-w%C4%99dliny-dojrzewaj%C4%85ce-pierwsze-kroki/page/2/#findComment-543968
Udostępnij na innych stronach

 

 

Nie wiem gdzie by słoność miała "ucieknąć"
;)  ;)  ;)  :thumbsup: ​ kto jak kto ale Ty Heniu to przecie jesteś żartowniś nr 1 na forum :D 

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14613-w%C4%99dliny-dojrzewaj%C4%85ce-pierwsze-kroki/page/2/#findComment-543974
Udostępnij na innych stronach

 

 

. Przed zamrożeniem była pokryta szlachetną pleśnią pozyskaną z salami , ale mrożenie i rozmrażanie  pozbawiło ją tego.

 

Wędzenie też. 

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14613-w%C4%99dliny-dojrzewaj%C4%85ce-pierwsze-kroki/page/2/#findComment-543977
Udostępnij na innych stronach

 

. Przed zamrożeniem była pokryta szlachetną pleśnią pozyskaną z salami , ale mrożenie i rozmrażanie  pozbawiło ją tego.

 

Wędzenie też. 

 

Polemizowałbym , pojemnik w którym dojrzewały to przewiewna drewniana skrzynka w piwnicy i tam szczep mał się dobrze i  miałem problemy z  innymi wędlinami i dopiero dezynfekcja piwnicy i brak pożywki zabiły drożdże .

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14613-w%C4%99dliny-dojrzewaj%C4%85ce-pierwsze-kroki/page/2/#findComment-544856
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Koledzy mam kilka polędwic i będę robił białą kiełbasę (wrzucę do niej warkocze jako 3-kę) No ale nie o tym. Chcę wrzucić 2-3 polędwice na ala parmeńskie. Poczytałem trochę forum i +/- mam wyobrażenie. Więc tak: odcinam warkocz i mizdrę, przygotowuję peklosól ok.30g/kg , kolendrę i może być czosnek w granulkach. Osuszone mięso nacieram peklosolą i przyprawami, wkładam do ciasnawego naczynia, przykrywam i wstawiam do lodówki. Codziennie przewracam w naczyniu. Po 4 dniach wstawiam kratkę  pod mięso, żeby zaczęło obciekać z soku(sok odlewam). Mięso nadal trzymam w lodówce jeszcze 3 dni. Po 7 dniach peklowania zawijam (bez płukania) w rajstopę (3-4) warstwy i wieszam w chłodnym, przewiewnym pomieszczeniu (ok.18º) Wisi tak 7 dni , potem zdejmuję rajstopę i wkładam do lodówki na kolejne 7-10 dni. Lub podwędzam zimnym dymem 8-10 godz. i potem wkładam do lodówki  na 7-10 dni. Po tym okresie polędwica do spożycia.

Jeżeli tak zrobię będzie ok? Ewentualnie co zmienić? Mam pakowarkę próżniową , więc mogę zapakować próżnową po 10 dniach w lodówce?

Edytowane przez binio1111

Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie ;)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14613-w%C4%99dliny-dojrzewaj%C4%85ce-pierwsze-kroki/page/2/#findComment-547106
Udostępnij na innych stronach

Daj troszkę mniej soli 25g będzie ok, kratkę możesz odpuścić, nie wyjmuj z ponczochy przed 3 etapem ;)

 

PS

Uważaj z kolendrą bo Ty lubisz posypać ;)

 

Tapniete z Tapatalk

Edytowane przez roger

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14613-w%C4%99dliny-dojrzewaj%C4%85ce-pierwsze-kroki/page/2/#findComment-547109
Udostępnij na innych stronach

No z kolendrą ostrożnie ;) drugą zrobię w majeranku. Więc tak - cały czas moczymy w sosiku 7 dni, potem rajstopa ( co z wędzeniem??? podymić czy nie?) , po wiszeniu 7 dni dalej w rajstopie do lodówki na 10dni. (a myślałem, że można podejrzeć wcześniej czy jakieś paskudztwo nie wlazło ;) )

Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie ;)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14613-w%C4%99dliny-dojrzewaj%C4%85ce-pierwsze-kroki/page/2/#findComment-547110
Udostępnij na innych stronach

Nic nie wejdzie zimne wedzenie zostaw na koniec jak bedziesz chciał ;)

 

Tapniete z Tapatalk

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14613-w%C4%99dliny-dojrzewaj%C4%85ce-pierwsze-kroki/page/2/#findComment-547112
Udostępnij na innych stronach

Ok. czyli po całym procesie, jak będzie ok mogę jedną ,dla doświadczenia wrzucić do wędzarni i odpalić dymogenerator na 10godz. ;)

Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie ;)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14613-w%C4%99dliny-dojrzewaj%C4%85ce-pierwsze-kroki/page/2/#findComment-547115
Udostępnij na innych stronach

Ja obtaczam w przyprawach dopiero bezpośrednio przed pakowaniem w rajstopę czyli po I etapie.

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14613-w%C4%99dliny-dojrzewaj%C4%85ce-pierwsze-kroki/page/2/#findComment-547170
Udostępnij na innych stronach

A ja to robię na samym początku obtaczamy w mieszance przypraw i soli i wkładam do lodówki na kratkę żeby uciekało potem do rajstopy i tak dalej.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14613-w%C4%99dliny-dojrzewaj%C4%85ce-pierwsze-kroki/page/2/#findComment-547172
Udostępnij na innych stronach

Zamiast uciekło powinno być ociekło To są właśnie uroki pisania telefonem

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14613-w%C4%99dliny-dojrzewaj%C4%85ce-pierwsze-kroki/page/2/#findComment-547176
Udostępnij na innych stronach

A co ty Grzesiu przez to chciałeś powiedzieć pokazując swoje zdjęcia Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14613-w%C4%99dliny-dojrzewaj%C4%85ce-pierwsze-kroki/page/2/#findComment-547186
Udostępnij na innych stronach

Ogólnie koledzy to widzę, że ci z Was, którzy wkładają zapeklowane na kratkę  (żeby od razu ociekało ) solą więcej, a ci, którzy "moczą" w soczku dają mniej soli (w sensie peklosoli) i każdy ma swoje sposoby :) . Pewno nie ma lepszych i gorszych sposobów, każdy jest po prostu inny. Mam nadzieję, że po kilku razach robienia takiej polędwicy sam wypracuję swój własny patent. (no ale jak coś będę podpytywał) ;). Pozdrawiam

Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie ;)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14613-w%C4%99dliny-dojrzewaj%C4%85ce-pierwsze-kroki/page/2/#findComment-547230
Udostępnij na innych stronach

Kurczę, w czwartek po południu zapeklowałem polędwice  i chyba cosik z nimi nie tak chyba  , bo minęła 3 doba, a soczku praktycznie niema  :cry: . Kupowałem polędwice w sklepie mięsnym (sieciówka okoliczna - mają kilka sklepów)  no ale może "podrasowane" były skoro nie oddają płynów :hmm: . No chyba, że tak ma być :cry:

Edytowane przez binio1111

Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie ;)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14613-w%C4%99dliny-dojrzewaj%C4%85ce-pierwsze-kroki/page/2/#findComment-548287
Udostępnij na innych stronach

Niekiedy tak jest ilość odcinku jest minimalna.
Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14613-w%C4%99dliny-dojrzewaj%C4%85ce-pierwsze-kroki/page/2/#findComment-548289
Udostępnij na innych stronach

Są takie co mają większy i są takie co mają mniejszy wyciek. Będzie dobrze.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14613-w%C4%99dliny-dojrzewaj%C4%85ce-pierwsze-kroki/page/2/#findComment-548291
Udostępnij na innych stronach

Witam, już któryś raz z rzędu robimy kiełbasę suszoną dojrzewającą : chorizo, pieprzową, surową suszoną z czosnkiem... z braku jelit solonych użyliśmy mrożonych.... Po paru dniach na kiełbaskach bez papryki zrobił się nalot białawy. U,myliśmy je w ciepłej wodzie, dokładnie wytarliśmy i wiszą z powrotem. Miejsce jest dobre, bo kuchnia od północy, temperatura 18 stopni i belka pod sufitem na wysokości  2,5 metra. Proszę  o poradę...czy to wina osłonek..czy może być coś innego...

Dolorosa

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14613-w%C4%99dliny-dojrzewaj%C4%85ce-pierwsze-kroki/page/2/#findComment-548315
Udostępnij na innych stronach

Po paru dniach na kiełbaskach bez papryki zrobił się nalot białawy.

 

A może trzeba było tego nie myć.?Pewnie zapleśniała, ale sądzę, że była to zdrowa pleśń.Nie ma to nic wspólnego z osłonkami.

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14613-w%C4%99dliny-dojrzewaj%C4%85ce-pierwsze-kroki/page/2/#findComment-548316
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.