Muski Opublikowano 13 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 13 Marca 2017 Dziś tak się prezentuje Ciekawy ten marmurek - a nie za mało słona Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14613-w%C4%99dliny-dojrzewaj%C4%85ce-pierwsze-kroki/page/2/#findComment-543948 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 13 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 13 Marca 2017 a nie za mało słona Nie wiem gdzie by słoność miała "ucieknąć" ? Smak tak jak "parma" ale smak wedzarni delikatnie się ulotnił i można by było dać jej jeszcze raz posiedzieć w wędzarni. Ps. Przed zamrożeniem była pokryta szlachetną pleśnią pozyskaną z salami , ale mrożenie i rozmrażanie pozbawiło ją tego. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14613-w%C4%99dliny-dojrzewaj%C4%85ce-pierwsze-kroki/page/2/#findComment-543968 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 13 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 13 Marca 2017 Nie wiem gdzie by słoność miała "ucieknąć" kto jak kto ale Ty Heniu to przecie jesteś żartowniś nr 1 na forum Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14613-w%C4%99dliny-dojrzewaj%C4%85ce-pierwsze-kroki/page/2/#findComment-543974 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 13 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 13 Marca 2017 . Przed zamrożeniem była pokryta szlachetną pleśnią pozyskaną z salami , ale mrożenie i rozmrażanie pozbawiło ją tego. Wędzenie też. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14613-w%C4%99dliny-dojrzewaj%C4%85ce-pierwsze-kroki/page/2/#findComment-543977 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 20 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 20 Marca 2017 . Przed zamrożeniem była pokryta szlachetną pleśnią pozyskaną z salami , ale mrożenie i rozmrażanie pozbawiło ją tego. Wędzenie też. Polemizowałbym , pojemnik w którym dojrzewały to przewiewna drewniana skrzynka w piwnicy i tam szczep mał się dobrze i miałem problemy z innymi wędlinami i dopiero dezynfekcja piwnicy i brak pożywki zabiły drożdże . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14613-w%C4%99dliny-dojrzewaj%C4%85ce-pierwsze-kroki/page/2/#findComment-544856 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
binio1111 Opublikowano 9 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 9 Kwietnia 2017 (edytowane) Koledzy mam kilka polędwic i będę robił białą kiełbasę (wrzucę do niej warkocze jako 3-kę) No ale nie o tym. Chcę wrzucić 2-3 polędwice na ala parmeńskie. Poczytałem trochę forum i +/- mam wyobrażenie. Więc tak: odcinam warkocz i mizdrę, przygotowuję peklosól ok.30g/kg , kolendrę i może być czosnek w granulkach. Osuszone mięso nacieram peklosolą i przyprawami, wkładam do ciasnawego naczynia, przykrywam i wstawiam do lodówki. Codziennie przewracam w naczyniu. Po 4 dniach wstawiam kratkę pod mięso, żeby zaczęło obciekać z soku(sok odlewam). Mięso nadal trzymam w lodówce jeszcze 3 dni. Po 7 dniach peklowania zawijam (bez płukania) w rajstopę (3-4) warstwy i wieszam w chłodnym, przewiewnym pomieszczeniu (ok.18º) Wisi tak 7 dni , potem zdejmuję rajstopę i wkładam do lodówki na kolejne 7-10 dni. Lub podwędzam zimnym dymem 8-10 godz. i potem wkładam do lodówki na 7-10 dni. Po tym okresie polędwica do spożycia.Jeżeli tak zrobię będzie ok? Ewentualnie co zmienić? Mam pakowarkę próżniową , więc mogę zapakować próżnową po 10 dniach w lodówce? Edytowane 9 Kwietnia 2017 przez binio1111 Cytuj Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14613-w%C4%99dliny-dojrzewaj%C4%85ce-pierwsze-kroki/page/2/#findComment-547106 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 9 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 9 Kwietnia 2017 (edytowane) Daj troszkę mniej soli 25g będzie ok, kratkę możesz odpuścić, nie wyjmuj z ponczochy przed 3 etapem PSUważaj z kolendrą bo Ty lubisz posypać Tapniete z Tapatalk Edytowane 9 Kwietnia 2017 przez roger Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14613-w%C4%99dliny-dojrzewaj%C4%85ce-pierwsze-kroki/page/2/#findComment-547109 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
binio1111 Opublikowano 9 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 9 Kwietnia 2017 No z kolendrą ostrożnie drugą zrobię w majeranku. Więc tak - cały czas moczymy w sosiku 7 dni, potem rajstopa ( co z wędzeniem??? podymić czy nie?) , po wiszeniu 7 dni dalej w rajstopie do lodówki na 10dni. (a myślałem, że można podejrzeć wcześniej czy jakieś paskudztwo nie wlazło ) Cytuj Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14613-w%C4%99dliny-dojrzewaj%C4%85ce-pierwsze-kroki/page/2/#findComment-547110 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 9 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij #34 Opublikowano 9 Kwietnia 2017 Nic nie wejdzie zimne wedzenie zostaw na koniec jak bedziesz chciał Tapniete z Tapatalk Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14613-w%C4%99dliny-dojrzewaj%C4%85ce-pierwsze-kroki/page/2/#findComment-547112 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
binio1111 Opublikowano 9 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij #35 Opublikowano 9 Kwietnia 2017 Ok. czyli po całym procesie, jak będzie ok mogę jedną ,dla doświadczenia wrzucić do wędzarni i odpalić dymogenerator na 10godz. Cytuj Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14613-w%C4%99dliny-dojrzewaj%C4%85ce-pierwsze-kroki/page/2/#findComment-547115 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mesch Opublikowano 9 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij #36 Opublikowano 9 Kwietnia 2017 (edytowane) do wędzenia po peklowaniu i dalej suszyć, albo jak Roger mówi ale to będzie już suche. Edytowane 9 Kwietnia 2017 przez Mesch Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14613-w%C4%99dliny-dojrzewaj%C4%85ce-pierwsze-kroki/page/2/#findComment-547162 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 9 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij #37 Opublikowano 9 Kwietnia 2017 Ja obtaczam w przyprawach dopiero bezpośrednio przed pakowaniem w rajstopę czyli po I etapie. Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14613-w%C4%99dliny-dojrzewaj%C4%85ce-pierwsze-kroki/page/2/#findComment-547170 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 10 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij #38 Opublikowano 10 Kwietnia 2017 A ja to robię na samym początku obtaczamy w mieszance przypraw i soli i wkładam do lodówki na kratkę żeby uciekało potem do rajstopy i tak dalej. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14613-w%C4%99dliny-dojrzewaj%C4%85ce-pierwsze-kroki/page/2/#findComment-547172 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 10 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij #39 Opublikowano 10 Kwietnia 2017 Zamiast uciekło powinno być ociekło To są właśnie uroki pisania telefonem Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14613-w%C4%99dliny-dojrzewaj%C4%85ce-pierwsze-kroki/page/2/#findComment-547176 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 10 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij #40 Opublikowano 10 Kwietnia 2017 Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14613-w%C4%99dliny-dojrzewaj%C4%85ce-pierwsze-kroki/page/2/#findComment-547179 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 10 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij #41 Opublikowano 10 Kwietnia 2017 (edytowane) A co ty Grzesiu przez to chciałeś powiedzieć pokazując swoje zdjęcia Edytowane 10 Kwietnia 2017 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14613-w%C4%99dliny-dojrzewaj%C4%85ce-pierwsze-kroki/page/2/#findComment-547186 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
binio1111 Opublikowano 10 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij #42 Opublikowano 10 Kwietnia 2017 Ogólnie koledzy to widzę, że ci z Was, którzy wkładają zapeklowane na kratkę (żeby od razu ociekało ) solą więcej, a ci, którzy "moczą" w soczku dają mniej soli (w sensie peklosoli) i każdy ma swoje sposoby . Pewno nie ma lepszych i gorszych sposobów, każdy jest po prostu inny. Mam nadzieję, że po kilku razach robienia takiej polędwicy sam wypracuję swój własny patent. (no ale jak coś będę podpytywał) . Pozdrawiam Cytuj Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14613-w%C4%99dliny-dojrzewaj%C4%85ce-pierwsze-kroki/page/2/#findComment-547230 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
binio1111 Opublikowano 16 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij #43 Opublikowano 16 Kwietnia 2017 (edytowane) Kurczę, w czwartek po południu zapeklowałem polędwice i chyba cosik z nimi nie tak chyba , bo minęła 3 doba, a soczku praktycznie niema . Kupowałem polędwice w sklepie mięsnym (sieciówka okoliczna - mają kilka sklepów) no ale może "podrasowane" były skoro nie oddają płynów . No chyba, że tak ma być Edytowane 16 Kwietnia 2017 przez binio1111 Cytuj Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14613-w%C4%99dliny-dojrzewaj%C4%85ce-pierwsze-kroki/page/2/#findComment-548287 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 16 Kwietnia 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #44 Opublikowano 16 Kwietnia 2017 Niekiedy tak jest ilość odcinku jest minimalna. Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14613-w%C4%99dliny-dojrzewaj%C4%85ce-pierwsze-kroki/page/2/#findComment-548289 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 16 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij #45 Opublikowano 16 Kwietnia 2017 Są takie co mają większy i są takie co mają mniejszy wyciek. Będzie dobrze. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14613-w%C4%99dliny-dojrzewaj%C4%85ce-pierwsze-kroki/page/2/#findComment-548291 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
binio1111 Opublikowano 16 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij #46 Opublikowano 16 Kwietnia 2017 Ok. To mnie uspokoiliście . Myślałem ,że dostały tyle chemii , ze trzymają jak beton Cytuj Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14613-w%C4%99dliny-dojrzewaj%C4%85ce-pierwsze-kroki/page/2/#findComment-548295 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mesch Opublikowano 16 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij #47 Opublikowano 16 Kwietnia 2017 Tez się dziwiłem jak 2kg miecha wypościło parę kropel Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14613-w%C4%99dliny-dojrzewaj%C4%85ce-pierwsze-kroki/page/2/#findComment-548303 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
binio1111 Opublikowano 17 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij #48 Opublikowano 17 Kwietnia 2017 A może jak mięso nie oddaje płynów, to znaczy , że świnia padła na suchoty Cytuj Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14613-w%C4%99dliny-dojrzewaj%C4%85ce-pierwsze-kroki/page/2/#findComment-548309 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dolorosa Opublikowano 17 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij #49 Opublikowano 17 Kwietnia 2017 Witam, już któryś raz z rzędu robimy kiełbasę suszoną dojrzewającą : chorizo, pieprzową, surową suszoną z czosnkiem... z braku jelit solonych użyliśmy mrożonych.... Po paru dniach na kiełbaskach bez papryki zrobił się nalot białawy. U,myliśmy je w ciepłej wodzie, dokładnie wytarliśmy i wiszą z powrotem. Miejsce jest dobre, bo kuchnia od północy, temperatura 18 stopni i belka pod sufitem na wysokości 2,5 metra. Proszę o poradę...czy to wina osłonek..czy może być coś innego...Dolorosa Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14613-w%C4%99dliny-dojrzewaj%C4%85ce-pierwsze-kroki/page/2/#findComment-548315 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 17 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij #50 Opublikowano 17 Kwietnia 2017 (edytowane) Po paru dniach na kiełbaskach bez papryki zrobił się nalot białawy. A może trzeba było tego nie myć.?Pewnie zapleśniała, ale sądzę, że była to zdrowa pleśń.Nie ma to nic wspólnego z osłonkami. Edytowane 17 Kwietnia 2017 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14613-w%C4%99dliny-dojrzewaj%C4%85ce-pierwsze-kroki/page/2/#findComment-548316 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.