Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

A to jest cytat ze strony angielskojęzycznej.

"Dlatego miedzy innymi wazne jest uzywanie peklosoli w przypadku peklowania i to nie tylko metoda powyzsza ale kazda metoda. Mimo wielu prob naukowcow na calym swiecie nie znaleziono dotychczas srodka ktory moglby zastapic azotyny/azotany w dzialaniu na nietylko wplywajacym na wyglad i smak ale takze w dzialaniu na zapobieganie rozwojowi nieporzadanych bacterii."

ZASTOSOWANIE MLECZANÓW DO PRODUKCJI WYROBÓW DROBIOWYCH NIEZAWIERAJCYCH DODATKU AZOTANU(III) SODU

http://agro.icm.edu.pl/agro/element/bwmeta1.element.agro-article-3bc69dfb-5053-4abe-9046-5888338b5d91/c/08_Gajowiecki.pdf

Przeprowadzone badania dowodzą, że zastąpienie azotanu(III) sodu dodatkiem mleczanów do

produkcji wyrobów drobiowych prowadzi do otrzymania produktów bezpiecznych pod względem

mikrobiologicznym, o wysokiej jakości ogólnej i podwyższonej zdrowotności w wyniku eliminacji

niekorzystnych dla organizmu człowieka azotanów(III).

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14676-kie%C5%82basa-na-soli/page/3/#findComment-568893
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 60
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Wiem ,wiem ,sokiem z selera też da się zapeklować tylko jakoś nikt tego nie robi.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14676-kie%C5%82basa-na-soli/page/3/#findComment-568908
Udostępnij na innych stronach

 

 

Maciek dobrze prawi, a może po prostu terroryści nie wpadli na ten pomysł

 

Wpadli  :rolleyes:  wpadli  i  nie tylko  terroryści : 

 

 http://akaczorowska.strony.ug.edu.pl/bioterroryzm2/botulinum.html

Pozdrawiam Wirus.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14676-kie%C5%82basa-na-soli/page/3/#findComment-568911
Udostępnij na innych stronach

Wiem ,wiem ,sokiem z selera też da się zapeklować tylko jakoś nikt tego nie robi.

W USA robią, była nawet awantura o określenie "bez azotynów" - krakowskim targiem dozwolono "bez dodatków azotynów".

Przemysłowe koncentraty selera zawierają nawet 2,2% nitrytu :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14676-kie%C5%82basa-na-soli/page/3/#findComment-568920
Udostępnij na innych stronach

Kolegę, to może przekonam , ale jego 70-letniego ojca, to już raczej nie :facepalm: . I tak ,że jeszcze przez ten czas nikt się nie podtruł. (boczki szare, szynki szare, polędwice szare itd.itd)

To powiedz też, że 100g buraczków czy selera to może być nawet ćwierć kg peklosoli :)
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14676-kie%C5%82basa-na-soli/page/3/#findComment-568992
Udostępnij na innych stronach

 

 

Wiem ,wiem ,sokiem z selera też da się zapeklować tylko jakoś nikt tego nie robi.

To samo zrobisz sokiem z buraka. ;) Sok z selera nie pekluje, tylko utrzymuje barwę mięsa po obróbce termicznej - i to niezbyt dobrze. Pewnie gdyby można było dać dawkę kilkudziesięcioprocentową, to wygląd mięsa byłby taki jak po peklosoli, ale smak już nie. Mięso byłoby niejadalne. Dlatego dodają zaledwie kilka procent ze wspomaganiem (ukrytym) azotynem. ;) Do tej pory nie wynaleziono środka, który zastąpiłby w pełni azotany i azotyny przy peklowaniu mięsa.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14676-kie%C5%82basa-na-soli/page/3/#findComment-569024
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...
Witam jestem od niedawna ne tej fali wędzarniczej ta kiełbasa jest na pewno o wiele zdrowsza niż na peklosoli co do trwałości trzeba ją było podsuszyć w wędzarni.Pozdrów Busiek
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14676-kie%C5%82basa-na-soli/page/3/#findComment-573069
Udostępnij na innych stronach

Witam jestem od niedawna ne tej fali wędzarniczej ta kiełbasa jest na pewno o wiele zdrowsza niż na peklosoli co do trwałości trzeba ją było podsuszyć w wędzarni.Pozdrów Busiek

Niestety nie mogę się zgodzić z Twoim stwierdzeniem, peklosól ma zabezpieczyć przede wszystkim nasze wyroby przed wieloma niepożądanymi bakteriami,w tym chyba najbardziej niepożądanym jadem kiełbasianym. Podsuszanie nie wyeliminuje tego zagrożenia.

Czasami warto upaść, aby zobaczyć, kto pomoże nam wstać.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14676-kie%C5%82basa-na-soli/page/3/#findComment-573071
Udostępnij na innych stronach

 

 

Witam jestem od niedawna ne tej fali wędzarniczej ta kiełbasa jest na pewno o wiele zdrowsza

Pojęcie względne...nie rozumiem w czym tak Wam przeszkadza peklosól ?

Że trochę azotynu dodajemy dla bezpieczeństwa?

A pomidora zjesz i tam dopiero azotynu jest od groma.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14676-kie%C5%82basa-na-soli/page/3/#findComment-573072
Udostępnij na innych stronach

A pomidora zjesz i tam dopiero azotynu jest od groma.

Dokładnie tam jak Miro piszesz.

 

 

No tak nie do końca  :tongue:   "dokładnie"  :

 

https://www.google.pl/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=3&cad=rja&uact=8&ved=0ahUKEwiEnpnszZXXAhWMYlAKHdOuB8EQFggxMAI&url=http%3A%2F%2Fwydawnictwa.pzh.gov.pl%2Froczniki_pzh%2Fpobierz-artykul%3Fid%3D43&usg=AOvVaw1UTcUTMWrTLA2cDvt-dHap

 

Pomidoryazotyny to akurat  nie bardzo  trafiony przykład. 

Edytowane przez Wirus
Pozdrawiam Wirus.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14676-kie%C5%82basa-na-soli/page/3/#findComment-573076
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.