mikami Opublikowano 28 Września 2017 Zgłoś Udostępnij #51 Opublikowano 28 Września 2017 A to jest cytat ze strony angielskojęzycznej. "Dlatego miedzy innymi wazne jest uzywanie peklosoli w przypadku peklowania i to nie tylko metoda powyzsza ale kazda metoda. Mimo wielu prob naukowcow na calym swiecie nie znaleziono dotychczas srodka ktory moglby zastapic azotyny/azotany w dzialaniu na nietylko wplywajacym na wyglad i smak ale takze w dzialaniu na zapobieganie rozwojowi nieporzadanych bacterii." ZASTOSOWANIE MLECZANÓW DO PRODUKCJI WYROBÓW DROBIOWYCH NIEZAWIERAJCYCH DODATKU AZOTANU(III) SODU http://agro.icm.edu.pl/agro/element/bwmeta1.element.agro-article-3bc69dfb-5053-4abe-9046-5888338b5d91/c/08_Gajowiecki.pdf Przeprowadzone badania dowodzą, że zastąpienie azotanu(III) sodu dodatkiem mleczanów do produkcji wyrobów drobiowych prowadzi do otrzymania produktów bezpiecznych pod względem mikrobiologicznym, o wysokiej jakości ogólnej i podwyższonej zdrowotności w wyniku eliminacji niekorzystnych dla organizmu człowieka azotanów(III). Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14676-kie%C5%82basa-na-soli/page/3/#findComment-568893 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 28 Września 2017 Zgłoś Udostępnij #52 Opublikowano 28 Września 2017 Wiem ,wiem ,sokiem z selera też da się zapeklować tylko jakoś nikt tego nie robi. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14676-kie%C5%82basa-na-soli/page/3/#findComment-568908 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wirus Opublikowano 28 Września 2017 Zgłoś Udostępnij #53 Opublikowano 28 Września 2017 Maciek dobrze prawi, a może po prostu terroryści nie wpadli na ten pomysł Wpadli wpadli i nie tylko terroryści : http://akaczorowska.strony.ug.edu.pl/bioterroryzm2/botulinum.html Cytuj Pozdrawiam Wirus. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14676-kie%C5%82basa-na-soli/page/3/#findComment-568911 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mikami Opublikowano 28 Września 2017 Zgłoś Udostępnij #54 Opublikowano 28 Września 2017 Wiem ,wiem ,sokiem z selera też da się zapeklować tylko jakoś nikt tego nie robi. W USA robią, była nawet awantura o określenie "bez azotynów" - krakowskim targiem dozwolono "bez dodatków azotynów". Przemysłowe koncentraty selera zawierają nawet 2,2% nitrytu Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14676-kie%C5%82basa-na-soli/page/3/#findComment-568920 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mikami Opublikowano 28 Września 2017 Zgłoś Udostępnij #55 Opublikowano 28 Września 2017 Kolegę, to może przekonam , ale jego 70-letniego ojca, to już raczej nie . I tak ,że jeszcze przez ten czas nikt się nie podtruł. (boczki szare, szynki szare, polędwice szare itd.itd)To powiedz też, że 100g buraczków czy selera to może być nawet ćwierć kg peklosoli Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14676-kie%C5%82basa-na-soli/page/3/#findComment-568992 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 29 Września 2017 Zgłoś Udostępnij #56 Opublikowano 29 Września 2017 Wiem ,wiem ,sokiem z selera też da się zapeklować tylko jakoś nikt tego nie robi. To samo zrobisz sokiem z buraka. Sok z selera nie pekluje, tylko utrzymuje barwę mięsa po obróbce termicznej - i to niezbyt dobrze. Pewnie gdyby można było dać dawkę kilkudziesięcioprocentową, to wygląd mięsa byłby taki jak po peklosoli, ale smak już nie. Mięso byłoby niejadalne. Dlatego dodają zaledwie kilka procent ze wspomaganiem (ukrytym) azotynem. Do tej pory nie wynaleziono środka, który zastąpiłby w pełni azotany i azotyny przy peklowaniu mięsa. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14676-kie%C5%82basa-na-soli/page/3/#findComment-569024 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
busiek Opublikowano 29 Października 2017 Zgłoś Udostępnij #57 Opublikowano 29 Października 2017 Witam jestem od niedawna ne tej fali wędzarniczej ta kiełbasa jest na pewno o wiele zdrowsza niż na peklosoli co do trwałości trzeba ją było podsuszyć w wędzarni.Pozdrów Busiek Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14676-kie%C5%82basa-na-soli/page/3/#findComment-573069 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojs40 Opublikowano 29 Października 2017 Zgłoś Udostępnij #58 Opublikowano 29 Października 2017 Witam jestem od niedawna ne tej fali wędzarniczej ta kiełbasa jest na pewno o wiele zdrowsza niż na peklosoli co do trwałości trzeba ją było podsuszyć w wędzarni.Pozdrów BusiekNiestety nie mogę się zgodzić z Twoim stwierdzeniem, peklosól ma zabezpieczyć przede wszystkim nasze wyroby przed wieloma niepożądanymi bakteriami,w tym chyba najbardziej niepożądanym jadem kiełbasianym. Podsuszanie nie wyeliminuje tego zagrożenia. Cytuj Czasami warto upaść, aby zobaczyć, kto pomoże nam wstać. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14676-kie%C5%82basa-na-soli/page/3/#findComment-573071 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 29 Października 2017 Zgłoś Udostępnij #59 Opublikowano 29 Października 2017 Witam jestem od niedawna ne tej fali wędzarniczej ta kiełbasa jest na pewno o wiele zdrowsza Pojęcie względne...nie rozumiem w czym tak Wam przeszkadza peklosól ?Że trochę azotynu dodajemy dla bezpieczeństwa?A pomidora zjesz i tam dopiero azotynu jest od groma. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14676-kie%C5%82basa-na-soli/page/3/#findComment-573072 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 29 Października 2017 Zgłoś Udostępnij #60 Opublikowano 29 Października 2017 Dokładnie tam jak Miro piszesz. Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14676-kie%C5%82basa-na-soli/page/3/#findComment-573073 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wirus Opublikowano 29 Października 2017 Zgłoś Udostępnij #61 Opublikowano 29 Października 2017 (edytowane) A pomidora zjesz i tam dopiero azotynu jest od groma.Dokładnie tam jak Miro piszesz. No tak nie do końca "dokładnie" : https://www.google.pl/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=3&cad=rja&uact=8&ved=0ahUKEwiEnpnszZXXAhWMYlAKHdOuB8EQFggxMAI&url=http%3A%2F%2Fwydawnictwa.pzh.gov.pl%2Froczniki_pzh%2Fpobierz-artykul%3Fid%3D43&usg=AOvVaw1UTcUTMWrTLA2cDvt-dHap Pomidory i azotyny to akurat nie bardzo trafiony przykład. Edytowane 29 Października 2017 przez Wirus Cytuj Pozdrawiam Wirus. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14676-kie%C5%82basa-na-soli/page/3/#findComment-573076 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.