Zmora Opublikowano 29 Września 2017 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 29 Września 2017 Witam szanownych Kolegów Zadymiaczy! Postanowiłem podzielić się z Wami swoimi doświadczeniami wędzenia w dość nietypowych warunkach. Być może komuś w podobnym klimacie przyda się taka wiedza. Od kilku miesięcy jestem w podróży po krajach Azji. I nagle zabrakło mi starych, dobrych polskich wędzonek. Więc postanowiłem sobie je uwędzić mimo przeróżnych przeszkód. Obecnie przebywam na Bali w Indonezji. Jednak:Nie miałem wędzarninie miałem drewna do wędzeniaJednak od czego człowiek ma pomysłowość i determinację?Postanowiłem zbudować wędzarnię z dostępnych pod ręką materiałów. Wynajmuję mały domek z małym ogrodem, w sam raz na zbudowanie wędzarni. Ta wędzarnia jest przykładem, że ZAWSZE i WSZĘDZIE i z byle czego można zbudować coś sensownego.Chciałbym, napisać że moja wędzarnia wyglądała jak cud natury i designu. Ale zbudowałem ją w ciągu 20 minut z:kilkunastu cegieł, które były u mnie na podwórkudwóch blach odpadowych znalezionych przy ulicy gdzie lokals remontował swój dom (tak, wiem co to za blacha)trzecią blachę pożyczyłem od sąsiada, który suszył na niej ryż do ceremonii hinduistycznejkartonu zabranego ze sklepuWięc moja wędzarnia wyglądała tak:szkielet wędzarni Jednak jak odnosząc się do słów mojego brata, który rozmawiając ze śliczną, młodą dziewczyną na jej uwagę, że ona nie musi umieć gotować bo jest ładna(!) odparł jej: „Jak będę chciał coś ładnego w domu to sobie obraz powieszę, a chłop musi dobrze zjeść” powiem, że moja wędzarnie wędzi lepiej niż wygląda Opiszę o problemach i ich sposobach rozwiązania podczas wędzenia w tropikach:Temperatura 39 stopni w cieniu – tego nie przeskoczysz. Wilgotność prawie 90 stopni – tego też nie przeskoczysz. Wobec dwóch powyższych wędzenie na zimno odpada. Drewno – nie znajdziesz tu buka, olchy i innych drzew jakie znamy. Zastanawiałem się nad wędzeniem na drewnie tekowym, ale po głębszej analizie danych tego drewna odrzuciłem je ze względu na toksyczne działanie i powodowanie alergii. Zrobiłem też próby z bambusem, jednak zapach dymu jaki się wydzielał ze spalonego bambusa skutecznie mnie zniechęcił. Co prawda dwa dni później widziałem jak lokalsi na bambusie właśnie piekli wielkiego świniaka na ceremonię. Po kilkudniowym namyśle i poszukiwaniach zdecydowałem się na wg mnie najbezpieczniejsze drzewa owocowe. Poszedłem na targ i u sprzedawcy owoców zamówiłem wysezonowe drzewo mandarynkowe. I to był strzał w 10-tkę. Drzewo przezornie okorowałem. Zakup mięsa – na Bali, podobnie jak we wszystkich wyspach w Indonezji mięso jest pierwszej jakości. Jeżeli kupujesz na targu, to musisz wstać jak najwcześniej i być na targu przed 6 rano. Wtedy kupujesz mięso bez bonusu w postaci wszechobecnych much. Jednak kury i świnie są z wolnego wybiegu, karmione naturalnie, a o antybiotykach, paszy i innych wysoce wydajnych procedurach nikt nie słyszał. Peklowanie – nie miałem dostępu do wagi, więc nie wiedziałem ile waży zakupione mięso. Ilość soli obliczyłem sobie łyżkami. W efekcie leciutko przesoliłem mięso. Ale tylko odrobinę. Ponadto woda w kranie na Bali nie nadaje się do picia. Więc do peklowania poszła mineralna Osuszanie/ociekanie – zawsze osuszam przez noc. Tu nie ma szans. Temperatura w nocy ok. 30 stopni, potężna wilgotność i wszechobecne robale mogły sprawić, że moje wędzonki nadawałyby się tylko do kosza. Osuszałem rano wycierając ręcznikami papierowymi (z powodu braku materiałowych) i suszyłem na słońcu. Po dwóch godzinach mięso lepiej wyschło jak po nocce w Polsce!Haki do wędzonek – wbrew pozorom tu był największy problem. Po prostu nie było nic z czego można by zrobić haki do wędzonek, nawet sznurek w okolicznych sklepach był z plastiku. W końcu udało się: sąsiad Sebastian poświęcił swój wieszak i z pociętego drutu zrobiłem haczyki. Wędzenie – wędzarnia z uwagi na swoją konstrukcję sporo przepuszczała dymu bokami. Wystarczyło jednak powędzić 30 min dłużej niż zazwyczaj i było ok. W sumie wędzenie odbyło się standardowo, z zachowaniem wszystkich faz i procedur. Spalanie drewna - Sporym wyzwaniem okazało się spalanie drewna mandarynkowego. Przezornie część szczapek umieściłem w wiaderku z wodą i moczyły się przez dwie doby. Jednak trzy godziny przed wędzeniem wyciągnąłem je, nie chcąc zamoczyć wędzonek. I to był błąd. Słońce błyskawicznie wysuszyło drewno. Całość drewna spalała się błyskawicznie i bez dymu jak suche patyki. Jedynym rozwiązaniem na uzyskanie dymu było wsadzanie wyciągniętych prosto z wody szczapek. Wsadzałem w systemie 1 szczapka sucha i jedna mokra. Kartonowa komora wędzarnicza – miałem stracha, czy nie spłonie. Jednak ostrożne obchodzenie się z ogniem i maksymalnie wydłużony kanał spełniły swoją rolę. A ja mogę dopisać do swojej listy ciekawych umiejętności to, że uwędziłem w kartonowej wędzarni!Termometr – brak. Za wskaźnik temperatury służyła mi metoda „na rękę” i doświadczenie. Dwa razy musiałem ściągać komorę wędzarniczą wraz z wędzonkami, bo był za gorący dym. Muszę przyznać, że ten karton okazał się wtedy zaskakująco wygodny. Od razu mogłem zareagować. Podpiekanie: podczas tej fazy postanowiłem jednocześnie upiec dwie pieczenie na jednym ogniu czyli grillowałem piersi z kurczaka na obiad. Parzenie – standardowo, oczywiście z braku termometru na oko. Efekt końcowy: fantastyczne wędzonki o rewelacyjnym wprost smaku. Dzieciaki się zajadały, a ja żałowałem, że nie uwędziłem więcej. Chciałbym napisać, że schabik miał mandarynkowy smak – ale to było by wierutne kłamstwo Tym niemniej śmiało można postawić drewno mandarynkowe obok panteonu naszych krajowych gatunków drewna wędzarniczego jak buk czy olcha. Koszty: wędzarnia – 0zł. Drewno mandarynkowe 60tyś Rupii. Ilość wystarczająca na 4 wędzenia. Można śmiało wędzić pyszne wędzonki nawet w okolicach równika. Nauczyłem też mojego sąsiada Franzuza jak porządnie wędzić. Był pilnym uczniem Jeżeli Was to ciekawi, to mogę także wrzucić zdjęcia i opis z rytualnego wędzenia balijskich kiełbasek i pieczenia świniaka na uroczystość hinduistyczną. Pozdrawiam serdecznieZmora Cytuj Najtrudniej jest pomyśleć Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 29 Września 2017 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 29 Września 2017 Brawo. Potwierdza się zasada, że Polak zawsze i wszędzie da sobie radę. Ty wędzisz w kartonie, a na stronie głównej jest gdzieś fotorelacja naszych żołnierzy (misja pokojowa w b. Jugosławii) którzy wędzili w zestawionych skrzynkach po granatach. Dawaj jak najwięcej zdjęć i oczywiście opisów. Bardzo fajnie czyta się Twoje komentarze. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zmora Opublikowano 29 Września 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 29 Września 2017 Maxell, od razu chcę Ci podziękować za Twoje rady i pogotowie telefoniczne . Poratowałeś mnie 3 lata temu jak zakwasiłem wędzonki, bo wędziłem zbyt wilgotnymi wiórami. Jeszcze raz wielkie dzięki! Cytuj Najtrudniej jest pomyśleć Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jac007 Opublikowano 29 Września 2017 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 29 Września 2017 Jak się chce to wszędzie można wędzić .Francuzi są pojętnymi uczniami mój znajomy cały czas mówił że Polskiej wódki nie będzie pił bo za mocna, po trzech kolejkach sam już polewał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 29 Września 2017 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 29 Września 2017 :clap: Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cezar Opublikowano 29 Września 2017 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 29 Września 2017 Brawo, dałeś radę. Super czekamy na więcej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 29 Września 2017 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 29 Września 2017 No prosze i w kanałowej da sie ladnie uwedzic.Brawo! Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wirus Opublikowano 29 Września 2017 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 29 Września 2017 Brawo Polak potrafi . Peklowanie – nie miałem dostępu do wagi, więc nie wiedziałem ile waży zakupione mięso. Ilość soli obliczyłem sobie łyżkami. Peklowałeś (peklosól) czy soliłeś ?Ile czasu i w jakich warunkach ? Cytuj Pozdrawiam Wirus. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 29 Września 2017 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 29 Września 2017 Witaj Jeżeli Was to ciekawi, Pewno że ciekawi . Za Twoją inicjatywę w dążeniu do upragnionego celu wielkie :clap: Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 29 Września 2017 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 29 Września 2017 Jeżeli Was to ciekawi, to mogę także wrzucić zdjęcia i opis z rytualnego wędzenia balijskich kiełbasek i pieczenia świniaka na uroczystość hinduistyczną Tutaj wiedzy wszyscy spragnieni Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gwizdek Opublikowano 29 Września 2017 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 29 Września 2017 Wielkie brawa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 29 Września 2017 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 29 Września 2017 Zmora..... Chylę czoła i podziwiam za wytrwałość, a przede wszystkim za pomysłowość.Wielki SZACUN kolego...WIELKI! Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 29 Września 2017 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 29 Września 2017 Witam szanownych Kolegów Zadymiaczy! Witam serdecznie!! Muszę przyznać że '' ciurkiem '' przeczytałam Twój temat. Jestem pod ogromnym wrażeniem Karton , kartonem ale wiedzę jaką posiadasz umożliwiła Ci zrealizować Twoje zachcianki. Mimo trudności dałeś radę...brawo, brawo, brawo .Zmora.... '' nie taki diabeł straszny '' Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zmora Opublikowano 30 Września 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 30 Września 2017 Brawo Polak potrafi . Peklowanie – nie miałem dostępu do wagi, więc nie wiedziałem ile waży zakupione mięso. Ilość soli obliczyłem sobie łyżkami. Peklowałeś (peklosól) czy soliłeś ?Ile czasu i w jakich warunkach ? Oczywiście słuszna uwaga Wirus. Soliłem, bo tu peklosoli nie ma.Miałem mało czasu żeby zdążyć przed wyjazdem. W solance było 3 dni i dwie noce. W maleńkim garnku w lodówce.[Dodano: 30 wrz 2017 - 01:06] Jeżeli Was to ciekawi, to mogę także wrzucić zdjęcia i opis z rytualnego wędzenia balijskich kiełbasek i pieczenia świniaka na uroczystość hinduistyczną Tutaj wiedzy wszyscy spragnieni Ok, To jeszcze napiszę jak zrobiłem tradycyjne polskie schabowe bez bułki tartej (bo tu nie ma chleba). Ciekawe gdzie administrator te posty wstawi Cytuj Najtrudniej jest pomyśleć Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witt Opublikowano 30 Września 2017 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 30 Września 2017 Kolego, wstawiaj zdjęcia i opisuj co robisz, bo jest to interesujące jak sobie radzisz w tej temperaturze i wilgotności.Duże uznanie za pomysłowość i wykonanie... Pozdrowienia Cytuj Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziezielony Opublikowano 4 Października 2017 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 4 Października 2017 Urzekający prymitywizm, głęboka improwizacja :clap: Karton źle stoi... dołem do góry...Z ociekania można zrezygnować, kup ręcznik papierowy w Pierdonce i ogarniesz... Fajne klimaty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wirus Opublikowano 4 Października 2017 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 4 Października 2017 kup ręcznik papierowy w Pierdonce Tutaj : Obecnie przebywam na Bali w Indonezji. raczej trudno będzie . Cytuj Pozdrawiam Wirus. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziezielony Opublikowano 4 Października 2017 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 4 Października 2017 Wirku, zauważyłem o tej lokalizacji i szczerze mówiąc to jestem zaskoczony.... to chyba niemożliwe Może Zmora potwierdzi.... no ciekawe... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zmora Opublikowano 8 Października 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 8 Października 2017 Hahahaha, ubawiłem się setnie! Pozdrowienia z Indonezji w początkach pory deszczowej! Cytuj Najtrudniej jest pomyśleć Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 8 Października 2017 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 8 Października 2017 Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TMK Opublikowano 8 Października 2017 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 8 Października 2017 Podziwiam pomysłowość jak i wytrwałość. Byłem w sierpniu w Chinach i ten klimat +40'C i 90% wilgotności męczy, wolę nasz chłodek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.