michal278 Opublikowano 1 Października 2017 Zgłoś Udostępnij #126 Opublikowano 1 Października 2017 1) Będzie kisła2) Do goudy idą bakterie mezo, jeśli się doda innych to już nie będzie gouda.3)Wszystkie dodatki jsk do korycina.4).Sery miękkie średnio się przechowuje w folii, lepszy polioctanie. Temat wałkowany przez Perszinga. Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka Cytuj Dobre, bo Polskie. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14693-ser-gouda/page/6/#findComment-569335 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
blade232 Opublikowano 29 Czerwca 2018 Zgłoś Udostępnij #127 Opublikowano 29 Czerwca 2018 WitamBędę się przymierzał do pierwszej goudy i mam pytanie do jakich temperatur podgrzewać mleko przy dodawaniu podpuszczki(33-38?) i do jakiej temperatury dogrzewać ziarno (38-48?)Dodam że mleko 4-5l sklepowe 3,2% z biedronki "świeże"Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14693-ser-gouda/page/6/#findComment-601411 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 29 Czerwca 2018 Zgłoś Udostępnij #128 Opublikowano 29 Czerwca 2018 Słaby ser wyjdzie. Sklepowe nie nadaje się Wysłane z mojego PRA-LX1 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14693-ser-gouda/page/6/#findComment-601416 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
blade232 Opublikowano 29 Czerwca 2018 Zgłoś Udostępnij #129 Opublikowano 29 Czerwca 2018 No ale "koryciński" wyszedł całkiem fajnie i nawet jedną wersję z dogrzewaniem ziarna i lekkim prasowaniem zrobiłem, (temp. podgrzania 38 st. a dogrzewanie 48 st.) więc chce spróbować goude i jakie temperatury proponujesz ? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14693-ser-gouda/page/6/#findComment-601420 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CrazyCat Opublikowano 10 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij #130 Opublikowano 10 Stycznia 2019 (edytowane) Cześć. Jestem świeżakiem w temacie serów, choć od wielu lat zapalonym domowym winiarzem. Popełniłem parę Korycińskich, które wyszły bardzo okay i teraz postanowiłem spróbować z goudą. Ser już zrobiony, jest na etapie wypracowywania skórki, ale zastanawiam się co dalej. Mieszkam w bloku i dysponuję następującymi opcjami:1. Dojrzewanie w piwnicy, temp. ok. 15-16 st. C przez następne 3 miesiące, później wzrośnie w miarę wzrostu temp. na zewnątrz. Wilgotność 40-50%.2. Dojrzewanie w lodówce nofrost, temp. ok. 7-8 st. C., wilgotność za niska. Dysponuję również polioctanem. Co radzicie? Na tą chwilę budowa osobnej dojrzewarki lub zakup pakowarki próżniowej nie wchodzi w grę. Edytowane 10 Stycznia 2019 przez CrazyCat Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14693-ser-gouda/page/6/#findComment-620224 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 10 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij #131 Opublikowano 10 Stycznia 2019 No to nie ma opcji by dobrze ten ser poprowadzić. Pojemnik odpada bo będzie pleśń i zero obiegu powietrza.Musisz mieć 10-13C i 80% wilgotności na początku. Jak już porządna skórka będzie to 75% też wyda aczkolwiek mogą powstać pęknięcia.Tylko zakup pakowarki próżniowej i zapakowanie w próżnię jak już porządna skórka będzie. Dodatkowo dojrzewanie w próżni także 10-13 C.Nie ma co się zabierać za takie sery bez odpowiednich warunków....niestety Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14693-ser-gouda/page/6/#findComment-620225 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 10 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij #132 Opublikowano 10 Stycznia 2019 bez odpowiednich warunków....niestety Też nad tym boleję - niestety Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14693-ser-gouda/page/6/#findComment-620233 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 10 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij #133 Opublikowano 10 Stycznia 2019 Alternatywą jest ser wysoko-dogrzewany i dojrzewanie w próżni. Cheddar też się nadaje. Gouda czasem wychodzi a czasem nie - wg mnie to zależy od tego ile ma w sobie wilgoci. Można też raz w miesiącu worek otworzyć i obsuszyć lekko , przewietrzyć i znowu zapróżniować Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14693-ser-gouda/page/6/#findComment-620234 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 10 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij #134 Opublikowano 10 Stycznia 2019 Też nad tym boleję - niestety nie czuj sie osamotniony Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14693-ser-gouda/page/6/#findComment-620243 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 10 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij #135 Opublikowano 10 Stycznia 2019 nie czuj sie osamotniony W towarzystwie rażniej Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14693-ser-gouda/page/6/#findComment-620247 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CrazyCat Opublikowano 10 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij #136 Opublikowano 10 Stycznia 2019 No cóż... Najwyżej zmarnuję 5l mleka. Produkcja testowa to jest, ma służyć nauce. Jest jeszcze opcja wywiezienia tego do Teściówki po tym jak wytworzy skórkę i trafi w polioctan. U niej warunki wilgotnościowe dużo lepsze: 60-80%, tylko temperatura znowu bardziej koło 14-15 st. C. No i tam nie będę mógł mieć na ten wyrób oka. Alternatywnie - zabawy w jakie sery polecacie w moich warunkach? Koryciński już przetestowany, będę robił. Intuicja podpowiada mi, że albo sery świeże, które nie zdążą obeschnąć, albo pleśniowe, które można zamknąć w pudle, więc wilgotność nie ucieknie. Czy mam rację? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14693-ser-gouda/page/6/#findComment-620252 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 10 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij #137 Opublikowano 10 Stycznia 2019 Polioctan nie zabezpiecza przed wysychaniem. Ja go nie lubię bo wnika w skórkę. Czym mniejszy ser twardy tym bardziej suchy. Przetestowane. Ja robie z 20-25 L i to ma sens. Pleśniaki trenuj. Z białą i niebieską. Kwasowo podpuszczkowe. I zbieraj na zrobienie dojrzewalni. Innych propozycji brak Wysłane z mojego PRA-LX1 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14693-ser-gouda/page/6/#findComment-620254 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CrazyCat Opublikowano 10 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij #138 Opublikowano 10 Stycznia 2019 Haha... No dobrze. To na razie pójdę w tą stronę. Za tanią lodóweczką pod sterownik już od dłuższego czasu się rozglądam, tylko ostatnio doszedłem do problemu miejsca na nią i jej transportu. Może w przyszłości. Dzięki Perszing - jesteś skarbnicą wiedzy na tym forum na temat serów. Fajnie się czyta Twoje wątki. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14693-ser-gouda/page/6/#findComment-620255 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 10 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij #139 Opublikowano 10 Stycznia 2019 Dziękuję i powodzenia. Sterowniki są potrzebne 2. Temperatury i wilgotności. Nawilżacz albo fogger. A bywa że i osuszacz. Generalnie jest inwestycja. Ale warto. Może nie do końca w temacie ale masz tu zdjęcie 3 miesięcznej coppa. Właśnie z dojrzewalni. Utrata wagi ok 38%. Wysłane z mojego PRA-LX1 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14693-ser-gouda/page/6/#findComment-620256 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CrazyCat Opublikowano 10 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij #140 Opublikowano 10 Stycznia 2019 Pyyyysznie wygląda! A czy z Waszego doświadczenia jako 1szy nabytek lepiej zainwestować w próżnię, czy w dojrzewarkę? Pytanie do Tych, którzy posiadają oba. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14693-ser-gouda/page/6/#findComment-620260 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 10 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij #141 Opublikowano 10 Stycznia 2019 Jedno i drugie Wysłane z mojego PRA-LX1 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14693-ser-gouda/page/6/#findComment-620261 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 11 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij #142 Opublikowano 11 Stycznia 2019 jako 1szy nabytek lepiej zainwestować w próżnię próznia bardziej uniwersalna - i naprawde pożyteczna - a poza tym tańsza Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14693-ser-gouda/page/6/#findComment-620282 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 11 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij #143 Opublikowano 11 Stycznia 2019 Ano Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14693-ser-gouda/page/6/#findComment-620318 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CrazyCat Opublikowano 12 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij #144 Opublikowano 12 Stycznia 2019 (edytowane) I tak się zastanawiam... Co z tą goudą zrobić. Na razie obsycha, no ale gdzieś ją muszę umieścić. Z wymienionych opcji (lodówka, piwnica, teściowa), które byście wybrali? Czy w ogóle nie ma sensu się nią dalej zajmować? Edytowane 12 Stycznia 2019 przez CrazyCat Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14693-ser-gouda/page/6/#findComment-620397 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dobroduszny Opublikowano 12 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij #145 Opublikowano 12 Stycznia 2019 Kupiłem taką chłodziarkę jak poniżej tylko używaną, w bd stanie, jak nową za 420 zł. Sprawdza się tylko trzeba rozproszyć nawiew i nawilżać wnętrze. https://allegro.pl/oferta/chlodziarka-do-wina-caso-germany-wineduett-21-630-7760000483 Cytuj Jak mi wpadnie do głowy jakiś fajny tekst to go zamieszczę. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14693-ser-gouda/page/6/#findComment-620419 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CrazyCat Opublikowano 12 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij #146 Opublikowano 12 Stycznia 2019 W przyszłości być może. Niestety na razie nie mam gdzie tego postawić. Może zmieściłbym najmniejszą (do 50cm wys.) przerobioną lodóweczkę. Pytam raczej na tu i teraz biorąc pod uwagę możliwości, które opisałem wcześniej. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14693-ser-gouda/page/6/#findComment-620450 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CrazyCat Opublikowano 11 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij #147 Opublikowano 11 Marca 2019 (edytowane) No i jest... Trochę za suchy, trochę za kruchy, ale cały mój! Pyszny! Edytowane 11 Marca 2019 przez CrazyCat Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14693-ser-gouda/page/6/#findComment-626226 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ewidencja Opublikowano 19 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij #148 Opublikowano 19 Lutego 2020 Witam. Przygotowuję się do zrobienia pierwszej Goudy.Czy mógłby mi ktoś wskazać link do przepisu, wyszukiwarka sobie nie radzi (albo ja z nią).Z góry dziękuję. Cytuj Chcesz zbudować wędzarnię? http://wedlinydomowe.pl/budowa-wedzarni-i-wedzenie/budowa-wedzarni/1416-od-projektu-do-wedzonek-czyli-jak-wojtek-minor-budowal-wedzarnie Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14693-ser-gouda/page/6/#findComment-657496 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 19 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij #149 Opublikowano 19 Lutego 2020 raczej ty z nia tu masz przepisy na sery m.in na goude https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13626-instrukcja-technologiczna-pełna-rok-1959-zbiór-instrukcji-technologicznych/?p=527058 Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14693-ser-gouda/page/6/#findComment-657499 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ewidencja Opublikowano 19 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij #150 Opublikowano 19 Lutego 2020 (edytowane) Dzięki, ale nie taki przepis mnie interesuje. Pasteryzowanie mleka? Mieszanie chudego z tłustym? Dodawanie saletry?Chodziło mi o przepis z forum, napisany po ludzku, a nie instrukcję technologiczną. Edytowane 19 Lutego 2020 przez ewidencja Cytuj Chcesz zbudować wędzarnię? http://wedlinydomowe.pl/budowa-wedzarni-i-wedzenie/budowa-wedzarni/1416-od-projektu-do-wedzonek-czyli-jak-wojtek-minor-budowal-wedzarnie Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14693-ser-gouda/page/6/#findComment-657503 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.