Gen Opublikowano 20 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #1101 Opublikowano 20 Listopada 2014 No tak. To logiczne.Tylko co ma zrobić ktoś, kto nie hurtowo, tylko jednorazowo po dwa ,trzy kawałeczki różnego asortymentu wędzi?A do zamrażarki wkłada jeszcze tylko połowę tego, albo i mniej. Wyjmuje mały kawałek i co, parzy? Musi sparzyć po wędzeniu, gdy ma jeszcze np koło dwa, trzy kg. razem.Można napisać, że po co takie ilości zamrażać? Ale na razie ja tak właśnie mam. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14697-pakowarka-pr%C3%B3%C5%BCniowa-listwowa/page/45/#findComment-384596 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 20 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #1102 Opublikowano 20 Listopada 2014 ja tez zamrazam po kawalku, bo robie niewiele a rodzina tez mala, a troche nudno jesc caly czas to samo Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14697-pakowarka-pr%C3%B3%C5%BCniowa-listwowa/page/45/#findComment-384597 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 20 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #1103 Opublikowano 20 Listopada 2014 Pekluje tez w takich workach.. Miodzio i chyba latwiej oraz praktyczniej nie mozna.. Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14697-pakowarka-pr%C3%B3%C5%BCniowa-listwowa/page/45/#findComment-384599 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 20 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #1104 Opublikowano 20 Listopada 2014 a ja nie mam odwagi ,bo wydaje mi sie ze jak sietorebka otworzy to bede miala wycieranie lodowki i calej reszty jedzenia,juz raz mylam zamrazarke jak sobie moj TZ piwo chlodzil Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14697-pakowarka-pr%C3%B3%C5%BCniowa-listwowa/page/45/#findComment-384600 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 20 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #1105 Opublikowano 20 Listopada 2014 Nic nie ma prawa peknac.. Trzeba wiedziec jak zgrzac.. Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14697-pakowarka-pr%C3%B3%C5%BCniowa-listwowa/page/45/#findComment-384602 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 20 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #1106 Opublikowano 20 Listopada 2014 @Gregtom, no wlasnie teraz dokladnie ogladnelam fotke ,ja myslalam o takich woreczkach strunowych dzis robilam taka probke z normalnymi workami do zamrazania ,i zgrzalam jak na razie 4 godziny trzyma dobrze Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14697-pakowarka-pr%C3%B3%C5%BCniowa-listwowa/page/45/#findComment-384603 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zibi187 Opublikowano 20 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #1107 Opublikowano 20 Listopada 2014 Ja czasami też dla bezpieczeństwa wykonuję dodatkowy zgrzew i jak do tej pory nic nie puściło. Cytuj "Pan Bóg stworzył jedzenie, a diabeł kucharzy". James Joyce Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14697-pakowarka-pr%C3%B3%C5%BCniowa-listwowa/page/45/#findComment-384606 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hektor Opublikowano 20 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #1108 Opublikowano 20 Listopada 2014 Tylko co ma zrobić ktoś, kto nie hurtowo Ja hurtowo nie robię Na ogół 5-6 kawałków(około kilograma) polędwicy,do tego jakaś szyneczka lub dwie(1-1,5kg), boczuś(1-1,5kg),krakowska 2-3 szt(tej nie zamrażam).Jak robię kiełbasę to na jeden rzut 8-10kg,parówki,kabanosy podobnie.Wędzenie planuje tak żeby wędzarnia była wykorzystana. Cytuj Janusz"Życie bez zmywarki jest jak bmw bez dresu"www.klubvolvo.org.pl Nie zapomnij klepnąć Pana "S" https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-ka%C5%BCdego-nowego-forumowicza/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14697-pakowarka-pr%C3%B3%C5%BCniowa-listwowa/page/45/#findComment-384610 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gen Opublikowano 20 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #1109 Opublikowano 20 Listopada 2014 (edytowane) Co do peklowania w woreczkach.Tym razem też próbowałem, tylko polędwicę.Zwróćcie uwagę na kolor zalewy w woreczku i w naczyniu. Zdjęcie po 11 dniach peklowania.(No w naczyniu inne mięso - szynka i baleron) Trzeba wiedziec jak zgrzac.. Podpowiedz, nie daj się prosić. Edytowane 20 Listopada 2014 przez Gen Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14697-pakowarka-pr%C3%B3%C5%BCniowa-listwowa/page/45/#findComment-384611 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maad Opublikowano 20 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #1110 Opublikowano 20 Listopada 2014 (edytowane) Zwróćcie uwagę na kolor zalewy w woreczku i w naczyniu w woreczku zalewa ma bardzo ograniczony kontakt z powierzchnią mięsa - jak często pieściłeś ten woreczek? Edytowane 20 Listopada 2014 przez Maad Cytuj Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.przysłowie chińskieKiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.Thomas Jefferson ...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona Zapraszam na moją stronę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14697-pakowarka-pr%C3%B3%C5%BCniowa-listwowa/page/45/#findComment-384613 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gen Opublikowano 20 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #1111 Opublikowano 20 Listopada 2014 jak często pieściłeś ten woreczek? 2 x dziennie i starałem się, żeby "stał" - wtedy mięso było całe zalane Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14697-pakowarka-pr%C3%B3%C5%BCniowa-listwowa/page/45/#findComment-384615 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 20 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #1112 Opublikowano 20 Listopada 2014 Podpowiedz, nie daj się prosić. Gen.. Robie tak.: Pakowarke przysuwam do krawedzi blatu kuchennego i wysuwam szuflade na sztucce ponizej tak aby miejsce zgrzewu woreczka bylo na samej gorze a zawartosc na dole.Podsysam bez funkcii zgrzewania do momentu az plyn podejdzie do samej gory i wtedy STOP ssania i natychmiastpwe zgrzewanie. Dla pewnosci jeszcze jedno albo dwa zgrzania powyzej pierszego zgrzewu i musi trzymac bombowo..Ta metoda sprawdza sie tez super przy zupach, bigosach, leczo, sosach itp.Po zamrozeniu jak i kiedy przyjdzie na co ochota to wrzucasz woreczek do gara i metoda sous vide odgrzewasz smakowitosci.Fajnie tym sposobem smakuja odgrzane kielbasy np. biala albo inne przeznaczone na grzanie.. Miluchno pozdrawiam i prosze o wyprobowanie takiej metody.. Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14697-pakowarka-pr%C3%B3%C5%BCniowa-listwowa/page/45/#findComment-384626 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maad Opublikowano 20 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #1113 Opublikowano 20 Listopada 2014 wrzucasz woreczek do gara i metoda sous vide odgrzewasz smakowitosci. ... oczywiście wkładając na dno gara coś, co zapewni dystans między gorącym dnem a plastikiem woreczka ... Cytuj Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.przysłowie chińskieKiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.Thomas Jefferson ...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona Zapraszam na moją stronę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14697-pakowarka-pr%C3%B3%C5%BCniowa-listwowa/page/45/#findComment-384627 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 20 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #1114 Opublikowano 20 Listopada 2014 (edytowane) Marku.. Raczej to nie potrzebne..Przeca nie gotujemy tego tylko parzymy a woreczek przy ruchach termicznych wody i tak bedzie sie ruszal plywal w garnku.. Edytowane 20 Listopada 2014 przez Gregtom Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14697-pakowarka-pr%C3%B3%C5%BCniowa-listwowa/page/45/#findComment-384628 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maad Opublikowano 20 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #1115 Opublikowano 20 Listopada 2014 jeżeli dokładnie odessałeś powietrze to nie powinien pływać tylko tonąć, bo jego ciężar właściwy jest większy niż ciężar właściwy wody, a jeżeli coś go wypycha do góry, to są to bąble pary wodnej powstające przy dnie, i mające temperaturę 100 stopni myślę, że włożenie na dno jakiejś metalowej kratki lub chociaż ściereczki nie zaszkodzi Cytuj Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.przysłowie chińskieKiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.Thomas Jefferson ...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona Zapraszam na moją stronę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14697-pakowarka-pr%C3%B3%C5%BCniowa-listwowa/page/45/#findComment-384629 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 20 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #1116 Opublikowano 20 Listopada 2014 (edytowane) Pewno ze nie zaszkodzi. Masz calkowita racje.. Jak kogos zainteresuja moje spostrzezenia nt. wyzszosci peklowania w workach prozniowych nad standartowym peklowaniem to chetnie cos skrobne.. Edytowane 20 Listopada 2014 przez Gregtom Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14697-pakowarka-pr%C3%B3%C5%BCniowa-listwowa/page/45/#findComment-384632 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gen Opublikowano 20 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #1117 Opublikowano 20 Listopada 2014 Skrob Tylko może w nowym temacie, żeby było miejsce na dyskusję zwolenników i przeciwników takiego peklowania. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14697-pakowarka-pr%C3%B3%C5%BCniowa-listwowa/page/45/#findComment-384634 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mirekr134a Opublikowano 20 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #1118 Opublikowano 20 Listopada 2014 Ostatnie boczusie właśnie peklowałem tą metodą w workach próżniowych .Kiedyś już pisałem na tym forum o peklowaniu na mokro w torebkach - używałem do tego grubych torebek do mrożenia zawiązanych z obu stron po wypchnięciu powietrza przez słomkę .Zajmuje mało miejsca , brak kontaktu z powietrzem - trzeba tylko trochę regularnie poturlać . Cytuj Naturę mam zimną a dym robię tylko kiedy potrzeba Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14697-pakowarka-pr%C3%B3%C5%BCniowa-listwowa/page/45/#findComment-384635 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bock_1 Opublikowano 20 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #1119 Opublikowano 20 Listopada 2014 Więc tak. Pakowarka kupiona teraz szukam woreczków . Tzn. wiem, ze kupię w Toruniu tylko poradźcie jaki rozmiar kupić na początek? Jak to się mówi . nie mam wyczucia co do wielkości. Ile wejdzie i do jakiego woreczka? Zamierzam przechowywać w nich na początek typowo świąteczne mięsko tzn. szynka, baleron, polędwica ( wszystko ok 1-1,6 kg) i kiełbasa. Rozmiary jakie są to:30x50 : 15x30: 20x30 ; 25X35 ; 30x40. Zamówię dwa rodzaje tylko jakie kupić na początek, żeby zacząć? Nie za bardzo chcę kupować w ciemno, zeby się okazało , ze kupie coś w co nie wejdzie mi np. szynka 1,5 kg. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14697-pakowarka-pr%C3%B3%C5%BCniowa-listwowa/page/45/#findComment-384647 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KURP Opublikowano 20 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #1120 Opublikowano 20 Listopada 2014 Kup sobie chłopie 3 rozmiary: 15x30: 20x30 ; 25X35 każdego rodzaju po 50sztuk i zobaczysz sam które Ci odpowiadają.15x30 idealne do pakowania wąskiej polędwicy lub kiełbas typu krakowska, żywiecka, szynkowa.20x30 większe (grubsze) kawałki polędwicy i szynki kulki25x35 to już worki w które zapakujesz nie tylko sporą szynkę, boczek, ale świetnie nadają się do zapeklowania jakiejś większej ilości mięsa w marynacie aby potem je upiec, udusić (jak np. żeberka). Te pozostałe 2 rozmary to już naprawdę wielkie produkcje - np. zapakować 2,5-3kg gomułkę sera o średnicy 20cm (woreczek 30x40), lub wędzony filet z łososia (30x50). Cytuj Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną. Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14697-pakowarka-pr%C3%B3%C5%BCniowa-listwowa/page/45/#findComment-384652 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bock_1 Opublikowano 20 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #1121 Opublikowano 20 Listopada 2014 Jejku Dzięki Teraz mam czarno na białym Jestem zobowiązany za radę Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14697-pakowarka-pr%C3%B3%C5%BCniowa-listwowa/page/45/#findComment-384655 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 21 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #1122 Opublikowano 21 Listopada 2014 zawsze z wiekszego woreczka mozna zrobic mniejszy przecinajac np. na pol Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14697-pakowarka-pr%C3%B3%C5%BCniowa-listwowa/page/45/#findComment-384682 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 22 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #1123 Opublikowano 22 Listopada 2014 Tak sobie tu siedzę i czytam i myślę,czy ta pakowarka jest mi potrzebna ,czy niekoniecznie...Do tej pory uwędzone wędliny ,czy kiełbasy odrazu parzyłam i na drugi dzień porcjowałam do woreczków i do zamrażarki.Tam mogły sobie spokojnie jakiś czas poleżeć.[więc pakowanie próżniowe -niekoniecznie ,bo nie zamierzam trzymać tam tych wędlin lata ,tylko miesiące w zawiązanej torebce .Minusem jest trochę powietrza w torebce]Wędliny do bieżącego użycia trzymam w pojemniku .Niemniej jednak pakowarka mnie kręci...Piszecie ,ze lepiej uwędzone wyroby najpierw zamrażać ,a potem po wyjęciu i odmrożeniu dopiero parzyć -dlaczego tak jest lepiej?.Niektórzy z Was parzą w woreczkach-i tu kolejne pytanie o wyższości parzenia w woreczku i czy te worki z Paka się do tego celu nadają??Odnośnie samych woreczków -to najpierw ta firma miała w sprzedaży worki podwójnie moletowane w dobrej i złej jakości ,potem zaczęła wciskać klientom pojedynczo moletowane ,które się nie nadawały ,jeszcze potem miała partię podwójnie moletowanych ,już nie wiem dlaczego one sa teraz "be"??,a teraz sprowadza jednostronnie moletowane [Tre spade],które są idealne. i można je kupić w ich sklepie- Świat wokół kuchni-rozumiem,ze najtaniej.W sklepie -Otwarte 24h.com równiez namierzyłam chyba podobne torebki w podobnych cenach ,tylko tam mają inne rozmiary i pakowane po 100szt..Podobno te torebki są wielokrotnego użycia to chyba nie ma sensu [w moim przypadku] kupować takich ilości zważywszy ,ze powinnam kupić conajmniej 3 wymiary..Podsumowujac mojego tasiemca -to przekonajcie mnie ,że powinnam sobie kupić tą pakowarkę [Profi-Cook] ,bo sama nie wiem czy to taka potrzebna rzecz w mojej kuchni.... Cytuj beata Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14697-pakowarka-pr%C3%B3%C5%BCniowa-listwowa/page/45/#findComment-384882 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziezielony Opublikowano 22 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #1124 Opublikowano 22 Listopada 2014 (edytowane) Beatag...Bo jak odparzysz zwykły boczek wędzony we worze "3szpadelki" zgrzanym profikuką... we wodzie około 70*C przez kilka godzin... to się będziesz wstydziła patrzeć na swoje zdjęcia z czasów kiedy to profikuki nie miałaś... Bo jak sobie wyzwoisz "jakiś" obiad i trochę zamarynowane..czymkolwiek.... mięso...jakiekolwiek.. wsadzisz w "3szpadelki" i uparzysz w temp 60/70*C ... to zaczniesz pojedyncze sztuki woreczków nosić w torebce... Bo jak kiedyś zupełnie przypadkowo, niechcący ususzysz grzybów.... pomidorów... owoców... i toto zaworujesz profikuką i "3szpadelkami" to jak to otworzysz to zobaczysz las i poczujesz słońce Bo jak się "3szpadelki" zaczną kończyć to będziesz odczuwać dziwny niepokój.... Bo jak już Ci się ta profikuka zepsuje to się zaczniesz zastanawiać dlaczego nie kupiłaś dwóch.... Jak to bez różnicy to kup worki w Paku Miłego worowania... znaczy Worowania Edytowane 22 Listopada 2014 przez ziezielony Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14697-pakowarka-pr%C3%B3%C5%BCniowa-listwowa/page/45/#findComment-384892 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 22 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #1125 Opublikowano 22 Listopada 2014 Czy to Cię przekona, nie wiem, ale jeżeli np. jesteś smakoszem i lubisz wędliny naprawdę smaczne, i zrobisz sobie porównanie smakowe po okresie powiedzmy 3 mcy. wędlin zamrożonych w normalnych foliowych woreczkach pozbawionych próżni, a następnie w woreczkach próżniowych, to smaki tych samych wędlin po tym samym okresie przechowywania są najzwyczajniej nieporównywalne (przynajmniej dla mnie). W próżniowych zachowują smak taki, jak gdyby były wczoraj wyjęte z wędzarni, a w normalnych foliowych, no cóż, kwestia gustu, o reszcie nie piszę bo było już o tym wiele razy. Tak więc wybór, to Twoja osobista sprawa. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14697-pakowarka-pr%C3%B3%C5%BCniowa-listwowa/page/45/#findComment-384893 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.