Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

No tak. To logiczne.

Tylko co ma zrobić ktoś, kto nie hurtowo, tylko jednorazowo po dwa ,trzy  kawałeczki różnego asortymentu wędzi?

A do zamrażarki wkłada jeszcze tylko połowę tego, albo i mniej. Wyjmuje mały kawałek i co, parzy? :)

Musi sparzyć po wędzeniu, gdy ma jeszcze np koło dwa, trzy kg. razem.

Można napisać, że po co takie ilości zamrażać? Ale na razie ja tak właśnie mam.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14697-pakowarka-pr%C3%B3%C5%BCniowa-listwowa/page/45/#findComment-384596
Udostępnij na innych stronach

ja tez zamrazam po kawalku, bo robie niewiele a rodzina tez mala, a troche nudno jesc caly czas to samo :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14697-pakowarka-pr%C3%B3%C5%BCniowa-listwowa/page/45/#findComment-384597
Udostępnij na innych stronach

Pekluje tez w takich workach.. 

Miodzio i chyba latwiej oraz praktyczniej nie mozna..   :)

 

 

post-46553-0-14355900-1416509645_thumb.jpg

 

 

 

Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa ..
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14697-pakowarka-pr%C3%B3%C5%BCniowa-listwowa/page/45/#findComment-384599
Udostępnij na innych stronach

a ja nie mam odwagi ,bo wydaje mi sie ze jak sietorebka otworzy to bede miala wycieranie lodowki i calej reszty jedzenia,

juz raz mylam zamrazarke jak sobie moj TZ piwo chlodzil :facepalm:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14697-pakowarka-pr%C3%B3%C5%BCniowa-listwowa/page/45/#findComment-384600
Udostępnij na innych stronach

@Gregtom, no wlasnie teraz dokladnie ogladnelam fotke ,ja myslalam o takich woreczkach strunowych  

dzis robilam taka probke z normalnymi workami do zamrazania ,i zgrzalam jak na razie 4 godziny trzyma dobrze :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14697-pakowarka-pr%C3%B3%C5%BCniowa-listwowa/page/45/#findComment-384603
Udostępnij na innych stronach

Ja czasami też dla bezpieczeństwa wykonuję dodatkowy zgrzew i jak do tej pory nic nie puściło.

"Pan Bóg stworzył jedzenie, a diabeł kucharzy". James Joyce

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14697-pakowarka-pr%C3%B3%C5%BCniowa-listwowa/page/45/#findComment-384606
Udostępnij na innych stronach

 

 

Tylko co ma zrobić ktoś, kto nie hurtowo

Ja hurtowo nie robię :)

Na ogół 5-6 kawałków(około kilograma) polędwicy,do tego jakaś szyneczka lub dwie(1-1,5kg), boczuś(1-1,5kg),krakowska 2-3 szt(tej nie zamrażam).

Jak robię kiełbasę to na jeden rzut 8-10kg,parówki,kabanosy podobnie.

Wędzenie planuje tak żeby wędzarnia była wykorzystana. 

Janusz
"Życie bez zmywarki jest jak bmw bez dresu"
www.klubvolvo.org.pl

 

Nie zapomnij klepnąć Pana "S" 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-ka%C5%BCdego-nowego-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14697-pakowarka-pr%C3%B3%C5%BCniowa-listwowa/page/45/#findComment-384610
Udostępnij na innych stronach

Co do peklowania w woreczkach.

Tym razem też próbowałem, tylko polędwicę.

Zwróćcie uwagę na kolor zalewy w woreczku i w naczyniu.

post-66927-0-56463700-1416512194_thumb.jpgpost-66927-0-43261900-1416512212_thumb.jpg

 

Zdjęcie po 11 dniach peklowania.

(No w naczyniu inne mięso - szynka i baleron)

 

 

Trzeba wiedziec jak zgrzac..

 

Podpowiedz, nie daj się prosić. :)

Edytowane przez Gen
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14697-pakowarka-pr%C3%B3%C5%BCniowa-listwowa/page/45/#findComment-384611
Udostępnij na innych stronach

Zwróćcie uwagę na kolor zalewy w woreczku i w naczyniu

 

w woreczku zalewa ma bardzo ograniczony kontakt z powierzchnią mięsa - jak często pieściłeś ten woreczek? :tongue:

Edytowane przez Maad

Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.

przysłowie chińskie

Kiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.
Thomas Jefferson

 

...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona

 

Zapraszam na moją stronę

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14697-pakowarka-pr%C3%B3%C5%BCniowa-listwowa/page/45/#findComment-384613
Udostępnij na innych stronach

Podpowiedz, nie daj się prosić.

 

 

Gen.. Robie tak.:

 

Pakowarke przysuwam do krawedzi blatu kuchennego i wysuwam szuflade na sztucce ponizej tak aby miejsce zgrzewu woreczka bylo na samej gorze a zawartosc na dole.

Podsysam bez funkcii zgrzewania do momentu az plyn podejdzie do samej gory i wtedy STOP ssania i natychmiastpwe zgrzewanie. Dla pewnosci jeszcze jedno albo dwa zgrzania powyzej pierszego zgrzewu i musi trzymac bombowo..

Ta metoda sprawdza sie tez super przy zupach, bigosach, leczo, sosach itp.

Po zamrozeniu jak i kiedy przyjdzie na co ochota to wrzucasz woreczek do gara i metoda sous vide odgrzewasz smakowitosci.

Fajnie tym sposobem smakuja odgrzane kielbasy np. biala albo inne przeznaczone na grzanie..   :)

 

Miluchno pozdrawiam i prosze o wyprobowanie takiej metody..  ;)

Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa ..
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14697-pakowarka-pr%C3%B3%C5%BCniowa-listwowa/page/45/#findComment-384626
Udostępnij na innych stronach

 

 

wrzucasz woreczek do gara i metoda sous vide odgrzewasz smakowitosci.

 

... oczywiście wkładając na dno gara coś, co zapewni dystans między gorącym dnem a plastikiem woreczka ...

Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.

przysłowie chińskie

Kiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.
Thomas Jefferson

 

...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona

 

Zapraszam na moją stronę

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14697-pakowarka-pr%C3%B3%C5%BCniowa-listwowa/page/45/#findComment-384627
Udostępnij na innych stronach

Marku.. Raczej to nie potrzebne..Przeca nie gotujemy tego tylko parzymy a woreczek przy ruchach termicznych wody i tak bedzie sie ruszal plywal w garnku..

Edytowane przez Gregtom
Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa ..
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14697-pakowarka-pr%C3%B3%C5%BCniowa-listwowa/page/45/#findComment-384628
Udostępnij na innych stronach

jeżeli dokładnie odessałeś powietrze to nie powinien pływać tylko tonąć, bo jego ciężar właściwy jest większy niż ciężar właściwy wody, a jeżeli coś go wypycha do góry, to są to bąble pary wodnej powstające przy dnie, i mające temperaturę 100 stopni

 

myślę, że włożenie na dno jakiejś metalowej kratki lub chociaż ściereczki nie zaszkodzi

Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.

przysłowie chińskie

Kiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.
Thomas Jefferson

 

...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona

 

Zapraszam na moją stronę

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14697-pakowarka-pr%C3%B3%C5%BCniowa-listwowa/page/45/#findComment-384629
Udostępnij na innych stronach

Pewno ze nie zaszkodzi. Masz calkowita racje.. 

Jak kogos zainteresuja moje spostrzezenia nt. wyzszosci peklowania w workach prozniowych nad standartowym peklowaniem to chetnie cos skrobne..

Edytowane przez Gregtom
Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa ..
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14697-pakowarka-pr%C3%B3%C5%BCniowa-listwowa/page/45/#findComment-384632
Udostępnij na innych stronach

Ostatnie boczusie właśnie peklowałem tą metodą w workach próżniowych .

Kiedyś już pisałem na tym forum o peklowaniu na mokro w torebkach - używałem  do tego grubych torebek do mrożenia zawiązanych z obu stron po wypchnięciu powietrza przez słomkę .

Zajmuje mało miejsca , brak kontaktu z powietrzem - trzeba tylko trochę regularnie poturlać .

:thumbsup:

Naturę mam zimną ;) a dym robię tylko kiedy potrzeba :clap:
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14697-pakowarka-pr%C3%B3%C5%BCniowa-listwowa/page/45/#findComment-384635
Udostępnij na innych stronach

Więc tak. Pakowarka kupiona teraz szukam woreczków . Tzn. wiem, ze kupię w Toruniu tylko poradźcie jaki rozmiar kupić na początek? Jak to się mówi . nie mam wyczucia co do wielkości. Ile wejdzie i do jakiego woreczka? Zamierzam przechowywać w nich na początek typowo świąteczne mięsko tzn. szynka, baleron, polędwica ( wszystko ok 1-1,6 kg) i kiełbasa. Rozmiary jakie są to:

30x50 : 15x3020x30 25X35 30x40Zamówię dwa rodzaje tylko jakie kupić na początek, żeby  zacząć? Nie za bardzo chcę kupować w ciemno, zeby się okazało , ze kupie coś w co nie wejdzie mi np. szynka 1,5 kg. 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14697-pakowarka-pr%C3%B3%C5%BCniowa-listwowa/page/45/#findComment-384647
Udostępnij na innych stronach

Kup sobie chłopie 3 rozmiary:  15x3020x30 25X35 każdego rodzaju po 50sztuk i zobaczysz sam które Ci odpowiadają.

15x30 idealne do pakowania wąskiej polędwicy lub kiełbas typu krakowska, żywiecka, szynkowa.

20x30 większe (grubsze) kawałki polędwicy i szynki kulki

25x35 to już worki w które zapakujesz nie tylko sporą szynkę, boczek, ale świetnie nadają się do zapeklowania jakiejś większej ilości mięsa w marynacie aby potem je upiec, udusić (jak np. żeberka).

 

Te pozostałe 2 rozmary to już naprawdę wielkie produkcje - np. zapakować 2,5-3kg gomułkę sera o średnicy 20cm (woreczek 30x40), lub wędzony filet z łososia (30x50).

Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną.

 

Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz!

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14697-pakowarka-pr%C3%B3%C5%BCniowa-listwowa/page/45/#findComment-384652
Udostępnij na innych stronach

zawsze z wiekszego woreczka mozna zrobic mniejszy przecinajac  np. na pol

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14697-pakowarka-pr%C3%B3%C5%BCniowa-listwowa/page/45/#findComment-384682
Udostępnij na innych stronach

Tak sobie tu siedzę i czytam i myślę,czy ta pakowarka jest mi potrzebna ,czy niekoniecznie...

Do tej pory uwędzone wędliny ,czy kiełbasy odrazu parzyłam i na drugi dzień porcjowałam do woreczków i do zamrażarki.Tam mogły sobie spokojnie jakiś czas poleżeć.[więc pakowanie próżniowe -niekoniecznie ,bo nie zamierzam trzymać tam tych wędlin lata ,tylko miesiące w zawiązanej torebce .Minusem jest trochę powietrza w torebce]

Wędliny do bieżącego użycia trzymam w pojemniku .Niemniej jednak pakowarka mnie kręci...

Piszecie ,ze lepiej uwędzone wyroby najpierw zamrażać ,a potem po wyjęciu i odmrożeniu dopiero parzyć -dlaczego tak jest lepiej?.Niektórzy z Was parzą w woreczkach-i tu kolejne pytanie o wyższości parzenia w woreczku  i czy te worki z Paka się do tego celu nadają??

Odnośnie samych woreczków -to najpierw ta firma miała w sprzedaży worki podwójnie moletowane w dobrej i złej jakości ,potem zaczęła wciskać klientom pojedynczo moletowane ,które się nie nadawały ,jeszcze potem miała partię podwójnie moletowanych ,już nie wiem dlaczego one sa teraz "be"??,a teraz sprowadza jednostronnie moletowane [Tre spade],które są idealne. i można je kupić w ich sklepie- Świat wokół kuchni-rozumiem,ze najtaniej.W sklepie -Otwarte  24h.com równiez namierzyłam chyba podobne torebki w podobnych cenach ,tylko tam mają inne rozmiary i pakowane po 100szt..Podobno te torebki są wielokrotnego użycia to chyba nie ma sensu [w moim przypadku] kupować takich ilości zważywszy ,ze powinnam kupić conajmniej 3 wymiary..Podsumowujac mojego tasiemca -to przekonajcie mnie ,że powinnam sobie kupić tą pakowarkę [Profi-Cook] ,bo sama nie wiem czy to taka potrzebna rzecz w mojej kuchni....

beata
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14697-pakowarka-pr%C3%B3%C5%BCniowa-listwowa/page/45/#findComment-384882
Udostępnij na innych stronach

Beatag...

Bo jak odparzysz zwykły boczek wędzony we worze "3szpadelki" zgrzanym profikuką... we wodzie około 70*C przez kilka godzin... to się będziesz wstydziła patrzeć na swoje zdjęcia z czasów kiedy to profikuki nie miałaś... :)

Bo jak sobie wyzwoisz "jakiś" obiad i trochę zamarynowane..czymkolwiek.... mięso...jakiekolwiek.. wsadzisz w "3szpadelki" i uparzysz w temp 60/70*C ... to zaczniesz pojedyncze sztuki woreczków nosić w torebce... :)

Bo jak kiedyś zupełnie przypadkowo, niechcący ususzysz grzybów.... pomidorów... owoców... i toto zaworujesz profikuką i "3szpadelkami" to jak to otworzysz to zobaczysz las i poczujesz słońce :)

Bo jak się "3szpadelki" zaczną kończyć to będziesz odczuwać dziwny niepokój.... :)

Bo jak już Ci się ta profikuka zepsuje to się zaczniesz zastanawiać dlaczego nie kupiłaś dwóch.... :)

Jak to bez różnicy to kup worki w Paku :)

Miłego worowania... znaczy Worowania :)

Edytowane przez ziezielony
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14697-pakowarka-pr%C3%B3%C5%BCniowa-listwowa/page/45/#findComment-384892
Udostępnij na innych stronach

Czy to Cię przekona, nie wiem, ale jeżeli np. jesteś smakoszem i lubisz wędliny naprawdę smaczne, i zrobisz sobie porównanie smakowe po okresie powiedzmy 3 mcy. wędlin zamrożonych w normalnych foliowych woreczkach pozbawionych próżni, a następnie w woreczkach próżniowych, to smaki tych samych wędlin po tym samym okresie przechowywania są najzwyczajniej nieporównywalne (przynajmniej dla mnie). W próżniowych zachowują smak taki, jak gdyby były wczoraj wyjęte z wędzarni, a w normalnych foliowych, no cóż, kwestia gustu, o reszcie nie piszę bo było już o tym wiele razy. Tak więc wybór, to Twoja osobista sprawa.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14697-pakowarka-pr%C3%B3%C5%BCniowa-listwowa/page/45/#findComment-384893
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.