pis67 Opublikowano 22 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #1126 Opublikowano 22 Listopada 2014 A ja kupiłem, nie mrożę wyrobów - to profanacja, i nie żałuję zakupu, mało tego, jak owoce zapakowałem próżniowo i wyciągam z zamrażarki to są inne niż z woreczka, po prostu nie jadą mięchem. Mało tego, kupiłem sobie drugą pakowarkę, tak na zaś. Mam też takie zwykłe worki z nadrukiem, gdy komuś "suwenira" daję, zamknę w worku, zgrzeję, zapachu w torbie obdarowanego nie ma. A jak zrobię takie oscypki, zapakuję po 2 sztuki i co dwa tygodnie sobie otworzę, świeże. A gdy krakowską podsuszę, zapakuję to i parę miesięcy mam zapas świeżej, nie wyschniętej na wiór kiełbasy. to tyle na początek.... Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14697-pakowarka-pr%C3%B3%C5%BCniowa-listwowa/page/46/#findComment-384894 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyzio Opublikowano 22 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #1127 Opublikowano 22 Listopada 2014 A ja kupiłem, nie mrożę wyrobów - to profanacja,jak owoce zapakowałem próżniowo i wyciągam z zamrażarki to są inne niż z woreczkaNo to mrozisz, czy nie mrozisz, bo już nie wiem ????? Cytuj Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14697-pakowarka-pr%C3%B3%C5%BCniowa-listwowa/page/46/#findComment-384896 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 22 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #1128 Opublikowano 22 Listopada 2014 A gdy krakowską podsuszę, zapakuję to i parę miesięcy mam zapas świeżej, nie wyschniętej na wiór kiełbasy. to tyle na początek.... \A jak ją przechowujesz skoro nie mrozisz - w lodówce ? Bo właśnie moja "gruba" podeschła i miałam zamiar ją popakować oczywiście przy użyciu proficooka ( kupiłam też rękaw do pakowania i mogę przycinać dowolnie) i zamrozić . Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14697-pakowarka-pr%C3%B3%C5%BCniowa-listwowa/page/46/#findComment-384897 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 22 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #1129 Opublikowano 22 Listopada 2014 Chudziak, nie wiem jak przechowuje PIS, ale mroź pakowane próżniowo z całym spokojem. Po wyjęciu z zamrażarki i rozmrożeniu masz pełną gwarancję że smakują jak świeże, co prawda to tylko moja prywatna opinia, ale zdanie rodzinki, znajomych i wszystkich pozostałych "konsumentów" moich wyrobów wygląda podobnie. Co do oscypka, to również tak pakowany i leżący w lodówce, zachowuje swe pyszne walory smakowe przez co najmniej kilka tygodni. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14697-pakowarka-pr%C3%B3%C5%BCniowa-listwowa/page/46/#findComment-384902 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
njacek Opublikowano 22 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #1130 Opublikowano 22 Listopada 2014 Szynka,boczek wędzone śmiało wytrzymują 3 miesiące zapakowane próżniowo w lodówce bez mrożenia tak samo kiełbasa podsuszana. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14697-pakowarka-pr%C3%B3%C5%BCniowa-listwowa/page/46/#findComment-384903 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
morfeusz300 Opublikowano 22 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #1131 Opublikowano 22 Listopada 2014 Tydzień temu zjedliśmy ostatni kawałek polędwicy pakowanej próżniowo leżała chyba ze 3 miechy jak nie więcej (od schowała się dobrze) i uznaliśmy że jest bardzo dobra może i lepsza jak prosto z wędzarni;) ale to tylko moja opinia każdy ma inaczej;) Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8689-wedzarnia-morfeusza/Niech dym będzie z nami... Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14697-pakowarka-pr%C3%B3%C5%BCniowa-listwowa/page/46/#findComment-384909 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JaGra Opublikowano 22 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #1132 Opublikowano 22 Listopada 2014 leżała chyba ze 3 miechy Zamrożona czy w lodówce. ? Cytuj Nigdy nie walcz o przyjaźń.... O prawdziwą nie musisz, o fałszywą nie warto VanCana Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14697-pakowarka-pr%C3%B3%C5%BCniowa-listwowa/page/46/#findComment-384911 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
morfeusz300 Opublikowano 22 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #1133 Opublikowano 22 Listopada 2014 Zmrożona na kość Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8689-wedzarnia-morfeusza/Niech dym będzie z nami... Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14697-pakowarka-pr%C3%B3%C5%BCniowa-listwowa/page/46/#findComment-384912 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 22 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #1134 Opublikowano 22 Listopada 2014 (edytowane) Hmm-Wasze argumenty powoli mnie przekonują do tej zabawki ,powiedzcie mi jeszcze czemu najpierw mrozicie ,a potem parzycie? - dlaczego tak jest lepiej?,a odnosnie tych woreczków to czy mają sklep ,w którym można by kupić i zgrzewarkę i woreczki ?Te w rolce wychodzą chyba drożej,ale jest opcja ucięcia do potrzebnego wymiaru...Sugerujecie jednak bardziej te Tre spade niż te podwójnie moletowane ,które też mają w ofercie?Chyba będę musiała napisać list do Mikołaja....bo wszyscy tu zadowoleni ! Edytowane 22 Listopada 2014 przez beatag Cytuj beata Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14697-pakowarka-pr%C3%B3%C5%BCniowa-listwowa/page/46/#findComment-384913 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maad Opublikowano 22 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #1135 Opublikowano 22 Listopada 2014 A jak się ma długie przechowywanie wędlin zapakowanych próżniowo, niemrożonych, do rozwoju bakterii beztlenowych, m.in. botuliny? Cytuj Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.przysłowie chińskieKiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.Thomas Jefferson ...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona Zapraszam na moją stronę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14697-pakowarka-pr%C3%B3%C5%BCniowa-listwowa/page/46/#findComment-384914 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
morfeusz300 Opublikowano 22 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #1136 Opublikowano 22 Listopada 2014 Zawsze wpierw parzę,puźniej mrożę!przynajmniej ja tak robię ale każdy sobie ) Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8689-wedzarnia-morfeusza/Niech dym będzie z nami... Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14697-pakowarka-pr%C3%B3%C5%BCniowa-listwowa/page/46/#findComment-384919 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 22 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #1137 Opublikowano 22 Listopada 2014 (edytowane) Nie strasz Maad...a tak poważnie to ile max można trzymać wędliny sery i inne produkty [jakie?} świeże wcześniej zafoliowane bez tym podobnych obaw??Odnośnie kolejności mrożenia i parzenia ktoś w tym wątku chyba pisał ,że najpierw mrozi a potem parzy ale chba nie wyjaśnił dlaczego. Edytowane 22 Listopada 2014 przez beatag Cytuj beata Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14697-pakowarka-pr%C3%B3%C5%BCniowa-listwowa/page/46/#findComment-384920 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 22 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #1138 Opublikowano 22 Listopada 2014 Nie strasz Maad...a tak poważnie to ile max można trzymać wędliny sery i inne produkty [jakie?} świeże wcześniej zafoliowane bez tym podobnych obaw??Odnośnie kolejności mrożenia i parzenia ktoś w tym wątku chyba pisał ,że najpierw mrozi a potem parzy ale chba nie wyjaśnił dlaczego.Zadaj sobie pytanie jakie ilości będziesz robiła, czy po 5-10 kg z każdego asortymentu i tylko dla siebie, co musi skutkować długim leżeniem i Twoimi obawami czy raczej mniej, tyle, że poleży miesiąc, może trochę dłużej i będzie zjedzone. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14697-pakowarka-pr%C3%B3%C5%BCniowa-listwowa/page/46/#findComment-384921 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maad Opublikowano 22 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #1139 Opublikowano 22 Listopada 2014 Im mniej wody w produkcie, tym można dłużej przechowywać. Dlatego krakowska podsuszana, kabanosy, czy dojrzały żółty ser pewnie mogą sobie te parę tygodni poleżeć. Co innego szynka, polędwica, soczyste i pyszne .... moim zdaniem tydzień, dwa to góra, ale to piszę tak intuicyjnie i nie potrafię tego poprzeć żadnymi "twardymi" dowodami. Cytuj Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.przysłowie chińskieKiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.Thomas Jefferson ...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona Zapraszam na moją stronę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14697-pakowarka-pr%C3%B3%C5%BCniowa-listwowa/page/46/#findComment-384926 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 22 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #1140 Opublikowano 22 Listopada 2014 Przed chwilą była siostra, pakowałem jej dzikie wyroby próżniowo, zobaczyła i mówi muszę sobie kupić taką pakowarkę, a ja jej - masz - nówka i została mi jedna. Odnośnie wyrobów wędliniarskich -mrożę tylko kaszankę i białą, spożywam je potem na ciepło, pozostałe wyroby po zapakowaniu leżą w lodówce. Maad - jakie warunki muszą być spełnione, by nastąpił rozwój bakterii beztlenowych? Mrożenie wyrobów wędliniarskich = profanacja, na razie zdania nie zmieniam. Zrobię dziś fotę wyrobów, które zalegają w lodówce, na każdej jest data zapakowania, zobaczymy co tam się dzieje.... Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14697-pakowarka-pr%C3%B3%C5%BCniowa-listwowa/page/46/#findComment-384927 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 22 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #1141 Opublikowano 22 Listopada 2014 szynka, polędwica, soczyste i pyszne .... moim zdaniem tydzień, dwa to góra, ale to piszę tak intuicyjnie 3-4 tygodnie śmiało. Pewnie też ma znaczenie w którym miejscu lodówki w sensie temperatury. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14697-pakowarka-pr%C3%B3%C5%BCniowa-listwowa/page/46/#findComment-384928 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maad Opublikowano 22 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #1142 Opublikowano 22 Listopada 2014 Maad - jakie warunki muszą być spełnione, by nastąpił rozwój bakterii beztlenowych? zdaje się, że wystarczy woda i brak tlenu Cytuj Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.przysłowie chińskieKiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.Thomas Jefferson ...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona Zapraszam na moją stronę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14697-pakowarka-pr%C3%B3%C5%BCniowa-listwowa/page/46/#findComment-384931 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 22 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #1143 Opublikowano 22 Listopada 2014 Zrobię dziś fotę wyrobów, które zalegają w lodówce, na każdej jest data zapakowania, zobaczymy co tam się dzieje.... Zrób pisu zrób, może i ja przy moich ilościach nie będę mroził pisu, a w Twojej lodówce to temp. 4-6st.C czy jakaś inna? Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14697-pakowarka-pr%C3%B3%C5%BCniowa-listwowa/page/46/#findComment-384937 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 22 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #1144 Opublikowano 22 Listopada 2014 Ja np sporo mroze swieze grzyby ,te zapakowane prozniowo wygladaja duzo lepiej ,nie sa "osniezone" tak jak dotychczas dzialo sie z grzybami mrozonymi w zwyklych torbach na mrozonki. Ijeszcze jedna sprawa, zapakowane prozniowo =wiecej miejsca w zamrazarce Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14697-pakowarka-pr%C3%B3%C5%BCniowa-listwowa/page/46/#findComment-384938 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 22 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #1145 Opublikowano 22 Listopada 2014 A ja myślę, że decydujący wpływ ma tu stopień skażenia mikrobiologicznego produktu, masz dobre mięso, przestrzegasz podstawowych zasad higieny, nie masz problemu z rozwojem beztlenowców czy bakterii denitryfikujących . Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14697-pakowarka-pr%C3%B3%C5%BCniowa-listwowa/page/46/#findComment-384940 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 22 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #1146 Opublikowano 22 Listopada 2014 Tydzień ...to u mnie leżą bez folii i są całkiem całkiem.Z ciekawości zobaczę jaki termin przydatności mają takie wędlinki w sklepach pakowane próżniowo ,ale to chyba nie będzie miało odniesienia do naszych swojskich wyrobów...Generalnie wędze mało [po 3-4 szt małych kuleczek szynki i tyle samo karkówki i schabu,które po parzeniu kroję jeszcze na pół]Jedną lub 2 szt zostawiam ,a resztę zamrażam.Może ktoś się jeszcze wypowie na temat tej kolejności parzenia i zamrażania? Cytuj beata Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14697-pakowarka-pr%C3%B3%C5%BCniowa-listwowa/page/46/#findComment-384941 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 22 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #1147 Opublikowano 22 Listopada 2014 ale to chyba nie będzie miało odniesienia do naszych swojskich wyrobów...Nie będzie, bo do sklepowych dużo ciekawych rzeczy dokładają. A co do ostatniego Twojego pytania, to szczerze mówiąc nie wiem skąd ten sposób się wziął na wszelkie wyroby. Skoro jest cykl technologiczny, to trzeba go przejść od początku do końca od razu, podczas produkcji. Surową zamrażam chyba tylko białą surową. Może ktoś koledzy, którzy mrożą uwędzone a parzą wtedy kiedy chcą spożywać, wyjaśnią podstawy takiego działania. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14697-pakowarka-pr%C3%B3%C5%BCniowa-listwowa/page/46/#findComment-384952 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hektor Opublikowano 22 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #1148 Opublikowano 22 Listopada 2014 (edytowane) Może ktoś się jeszcze wypowie na temat tej kolejności parzenia i zamrażania?Najpierw mrożenie potem parzenie,dlatego ,że:- zamrażasz pół produkt-podczas parzenia dostarczasz dodatkową wodę,a co robi woda jak zamarza?Powiększa objętość co skutkuje zmianą struktury mięsa.-Jest po prostu jak świeża.Zrób sobie eksperymentZamróź tylko wędzoną, nie porcjowaną szynką czy polędwicę i parzoną też nie porcjowaną!!!Ważne żeby były z tej samej produkcji !Następnie rozmróź (baaaaardzo powoli w lodówce) obydwa kawałki ten wędzony poddaj obróbce termicznej.Porównaj sobie przekrój,smak,soczystość, różnicę na pewno dostrzeżesz. Edytowane 22 Listopada 2014 przez Hektor Cytuj Janusz"Życie bez zmywarki jest jak bmw bez dresu"www.klubvolvo.org.pl Nie zapomnij klepnąć Pana "S" https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-ka%C5%BCdego-nowego-forumowicza/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14697-pakowarka-pr%C3%B3%C5%BCniowa-listwowa/page/46/#findComment-384953 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 22 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #1149 Opublikowano 22 Listopada 2014 Do tej pory nigdy się nie zastanawiałam nad ta lepszą kolejnością ,a roboty było więcej [w jednym dniu wędzenie i parzenie].Argumenty, które przedstawił Hektor wydają się być przekonywujące [chyba że ktoś wnosi jakiś sprzeciw].Następne moje wędzenie =wędzenie + pakowanie próżniowe+ część siup do zamrażarki bez parzenia .Rozmawiałam z Mikołajem i choć marudził,ze to kolejny mój cudowny wynalazek [wcześniej był dzbanek do produkcji mleka sojowego,maszyna do chleba -ful opcja, frytownica beztłuszczowa ,które stoją nieużywane] to zobowiązał się prezent dostarczyć -tylko pyta gdzie kupić ,żeby było najtaniej i przy jednej przesyłce maszyna+ torebki? Cytuj beata Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14697-pakowarka-pr%C3%B3%C5%BCniowa-listwowa/page/46/#findComment-384962 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 22 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #1150 Opublikowano 22 Listopada 2014 Powiększa objętość co skutkuje zmianą struktury mięsa.-Jest po prostu jak świeża.Czyli mięso jest świeższe od świeżego? Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14697-pakowarka-pr%C3%B3%C5%BCniowa-listwowa/page/46/#findComment-384965 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.