Mirekr134a Opublikowano 19 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #2001 Opublikowano 19 Marca 2016 Na poprzedniej stronie masz opis co robić , mi się nie rozszczelnia. Cytuj Naturę mam zimną a dym robię tylko kiedy potrzeba Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14697-pakowarka-pr%C3%B3%C5%BCniowa-listwowa/page/81/#findComment-485873 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jack78 Opublikowano 20 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #2002 Opublikowano 20 Marca 2016 Wczoraj pakowałem świeżo wędzone wyroby i sporo z nich po rozkrojeniu puszczało soki, czasem podchodziły pod zgrzew, ale za każdym razem zgrzało bez problemów, mimo że w zgrzewarce w tym kanaliku było sporo soków z mięsa. Moze to zależy od worków jakich używamy, ja mam worki z Torpak. Pakowarka VK1080. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14697-pakowarka-pr%C3%B3%C5%BCniowa-listwowa/page/81/#findComment-485999 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rayan_ Opublikowano 20 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #2003 Opublikowano 20 Marca 2016 WitamDrogie koleżanki i koledzy, proszę was o porade co zrobić. Odnalazłem w lodówce kawałek szynki który zapakowałem próżniowo koło 10 grudnia 2015. Ten kawałek był nie dotykany tak dla eksperymentu - co sie dzieje podczas dłuższego leżakowania.Worek trzyma (torpak), wędlinka wyglada ok co prawda pojawił sie delikatny wyciek. Proszę was o pomoc - co zrobić z szynką? Czy podczas tak dlugiego leżakowania w lodowce wędlinka jest bezpieczna(temperatura okolo 6 stopni,szynka nie widziała zamrażarki)? Mozna to bezpiecznie zjeść, czy lepiej wyrzucić? Podobno to co może zaszkodzić nie ma smaku ani zapachu wiec pewnie bym nie zauważył,że coś nie tak. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14697-pakowarka-pr%C3%B3%C5%BCniowa-listwowa/page/81/#findComment-486051 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stefek100 Opublikowano 22 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #2004 Opublikowano 22 Marca 2016 A gdzie będziesz wyrzucać? Hm , może mu jednak zaszkodziła , bo tak cicho się zrobiło.. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14697-pakowarka-pr%C3%B3%C5%BCniowa-listwowa/page/81/#findComment-486597 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rayan_ Opublikowano 22 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #2005 Opublikowano 22 Marca 2016 Szynka dalej leży i oczekuje.Czekam na jakieś odpowiedzi, które pomogą podjąć decyzję. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14697-pakowarka-pr%C3%B3%C5%BCniowa-listwowa/page/81/#findComment-486609 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZLeP Opublikowano 22 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #2006 Opublikowano 22 Marca 2016 Po prostu wyciekło z niej trochę soku. Czemu ma niby nie wycieknąć? Przecież w zamkniętym worku nie wyschnie.Inna rzecz. Leży już prawie 4 miesiące. I chcesz aby ktoś patrząc na zdjęcie powiedział ci że jest dobra i że możesz ją dać dzieciom?Ja tego nie zrobię. Po prostu nie wiem. Cytuj https://sklep.zlp.com.pl/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14697-pakowarka-pr%C3%B3%C5%BCniowa-listwowa/page/81/#findComment-486618 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 22 Marca 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #2007 Opublikowano 22 Marca 2016 Nie pamiętam już gdzie czytałem że maksymalny czas przechowywania wędliny w takiej temperaturze to 21 dni ... ale zabij mnie nie zlokalizuję gdzie chyba Dziadek kiedyś pisał o tym ... Jeśli nic niepokojącego nie widzisz (ja na zdjęciu nie widzę) to zanim spróbowałbym to jeść sparzyłbym tak próżniowo zamkniętą kolejny raz ... Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14697-pakowarka-pr%C3%B3%C5%BCniowa-listwowa/page/81/#findComment-486627 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rayan_ Opublikowano 22 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #2008 Opublikowano 22 Marca 2016 (edytowane) Okres przechowywania o którym wspominasz, również utkwił mi w głowie.Poszukałem i znalazłem - temat przechowywanie wędlin : Wyroby wysoko wydajne parzone przechowywane w temp 4-6 st C to okres 10-14 dni. Kiełbasy i wędzonki wędzone a później parzone do 21 dni . Kiełbasy suche do 1 miesiąca . Inne bardzo trwałe do 2 miesięcy. Według jednego z dystrybutorów pakowarek próżniowych:dane zaczerpnięte z Przeglądu Gastronomicznego nr 5/2006, opracowaną przez dr inż. Dorotę Czerwińską z Katedry Żywienia Człowieka SGGW w Warszawie:przechowywanie - lodówka (temp.+3-5°C)Szynka i inne wędzonki 3 tyg.Szynka krojona 3 tyg.Kiełbasy świeże 2 tyg.Kiełbasy wędzone 4 tyg.Kiełbasy suche 6 tyg.Parówki 2 tyg. http://www.empra.com.pl/index.php/baza-wiedzy/24-proznia-a-czas-przydatnosci-do-spozycia Szynka niestety nie zostanie zjedzona - nie jestem zwolennikiem eksperymentów na zdrowiu.Niemniej jednak chodzi mi po głowie zakończenie eksperymentu w jakiś bardziej wyrafinowany sposób niż kubeł na śmieci.Czy orientujecie się może czy istnieje możliwość przekazania przez osobą prywatną takiej "próbki" do badania?Kto takim badaniem mógł by się zająć? Sanepid?Jaki mógł by być koszt takiego badania? Edytowane 22 Marca 2016 przez rayan_ Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14697-pakowarka-pr%C3%B3%C5%BCniowa-listwowa/page/81/#findComment-486841 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tier Opublikowano 22 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #2009 Opublikowano 22 Marca 2016 Czyli tak naprawdę pakowanie próżniowe szkodzi, tylko 3 tyg... luzem wędzonki mogą wytrzymać więcej . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14697-pakowarka-pr%C3%B3%C5%BCniowa-listwowa/page/81/#findComment-486845 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rayan_ Opublikowano 22 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #2010 Opublikowano 22 Marca 2016 Myślę, że terminy podane powyżej, w przypadku wędlin wykonywanych według tradycyjnych receptur, należy traktować z dużym przymrużeniem oka. Pewnie tyczy się to wędlin które są dostępne w handlu .... wspaniałe "wędzone" wędliny wysokowydajne.... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14697-pakowarka-pr%C3%B3%C5%BCniowa-listwowa/page/81/#findComment-486850 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stefek100 Opublikowano 23 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #2011 Opublikowano 23 Marca 2016 (edytowane) Czy ktoś z Państwa dokupił do zgrzewarki pojemniki próżniowe?, te ogólno dostępne mają swoje pompki, a ja bym chciał do zgrzewarki, no i w jakiejś rozsądnej cenie, nie po 150 zł za szt> proszę o informacje.. znalazłem takie są z wężykiem http://www.mediaexpert.pl/pojemniki-spozywcze/pojemniki-prozniowe-concept-vd-8100-fresh-3-sztuki-,id-326127 lub takie http://www.gastromix.pl/pojemnik-prozniowy-okragly-p-16025.html niewiem czy będą pasowac do mojej VC 100..czy te wężyki są znormalizowane..? nie chciałbym się dowiadywać o tym przez próby, może ktoś używa jakieś pojemniki i jest zadowolony? Edytowane 23 Marca 2016 przez stefek100 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14697-pakowarka-pr%C3%B3%C5%BCniowa-listwowa/page/81/#findComment-487032 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 23 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #2012 Opublikowano 23 Marca 2016 (edytowane) Takie sa co pasuja , ja nie posiadam wiec nic nie moge powiedziec ,sama tez sie zastanawialam nad dokupieniem.https://www.obhnordica.se/produkter/for-koket/vakuumforpackare-sous-vide/food-sealer-canister-set Edytowane 23 Marca 2016 przez electra Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14697-pakowarka-pr%C3%B3%C5%BCniowa-listwowa/page/81/#findComment-487072 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 23 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #2013 Opublikowano 23 Marca 2016 Czy orientujecie się może czy istnieje możliwość przekazania przez osobą prywatną takiej "próbki" do badania? Kto takim badaniem mógł by się zająć? Sanepid? Jaki mógł by być koszt takiego badania? Zadzwoń do Powiatowej Inspekcji Sanitarnej. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14697-pakowarka-pr%C3%B3%C5%BCniowa-listwowa/page/81/#findComment-487073 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jack78 Opublikowano 2 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij #2014 Opublikowano 2 Kwietnia 2016 Wiesz coś więcej? Dzwoniłeś? Sent from my Redmi Note 3 using Tapatalk Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14697-pakowarka-pr%C3%B3%C5%BCniowa-listwowa/page/81/#findComment-488934 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arczi Opublikowano 3 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij #2015 Opublikowano 3 Kwietnia 2016 Wyżej ktoś napisał że zgrzewy mu trzymają nawet jak przez worek przejdzie tyle soków że aż są w pojemniku, z tym że worki z torpaka. I tu może być mój problem, mi te zgrzewy nie trzymają ale worki oryginalne załączone do zgrzewarki, może coś w tym jest. Ale jeszcze jedna sprawa, próbowałem bo czytałem na forum że można dobrze wymyć worek i ponownie użyć, niestety ale znów problem pojawia się z trzymaniem zgrzewów, woreczek czyściutki jak nowy a zgrzew puszcza. ?? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14697-pakowarka-pr%C3%B3%C5%BCniowa-listwowa/page/81/#findComment-489063 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZLeP Opublikowano 3 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij #2016 Opublikowano 3 Kwietnia 2016 Być może za słaba grzałka jest w twojej zgrzewarce, albo masz niższe napięcie w sieci. Spróbuj zgrzać 2 razy w tym samym miejscu, raz po raz.Ja zgrzewam na swojej nawet ryby w marynacie i faktycznie marynata wycieka mi podczas zgrzewania. Wtedy zgrzewam jeszcze raz trochę wyżej i jest ok. W sumie wcześniej nie pomyślałem, że mogę drugi raz w tym samym miejscu. Cytuj https://sklep.zlp.com.pl/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14697-pakowarka-pr%C3%B3%C5%BCniowa-listwowa/page/81/#findComment-489086 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arczi Opublikowano 3 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij #2017 Opublikowano 3 Kwietnia 2016 A jakie worki stosujesz, ja te testy robię na oryginalnych załączonych do zgrzewarki, ktoś wyżej pisał że jest ok na tych z torpaka.Dodam że zgrzewarkę reklamowałem bo myślałem że coś jest z grzałką, przysłali mi nową, zgrzewa tak samo jak tamta, czyli jak zaciągnie sok to już nie trzyma, nawet podwójnie w tym samym miejscu. Nie wiem jak na innych workach by to wyglądało bo jeszcze nie kupowałem. Tych oryginalnych po umyciu też nie chce zbytnio zgrzewać - tu już bez soków na sucho. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14697-pakowarka-pr%C3%B3%C5%BCniowa-listwowa/page/81/#findComment-489130 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZLeP Opublikowano 3 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij #2018 Opublikowano 3 Kwietnia 2016 Ja mam z Torpaka. Cytuj https://sklep.zlp.com.pl/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14697-pakowarka-pr%C3%B3%C5%BCniowa-listwowa/page/81/#findComment-489132 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jack78 Opublikowano 3 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij #2019 Opublikowano 3 Kwietnia 2016 To spróbuj dociskać górną pokrywę podczas zgrzewania. Ja ją zawsze dociskam, bo wtedy są szersze zgrzewy. wysłane z RedMi Note 3 Pro za pomocą Tapatalk Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14697-pakowarka-pr%C3%B3%C5%BCniowa-listwowa/page/81/#findComment-489150 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mirekr134a Opublikowano 3 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij #2020 Opublikowano 3 Kwietnia 2016 Wyżej ktoś napisał że zgrzewy mu trzymają nawet jak przez worek przejdzie tyle soków że aż są w pojemniku, z tym że worki z torpaka. I tu może być mój problem, mi te zgrzewy nie trzymają ale worki oryginalne załączone do zgrzewarki, może coś w tym jest. Ale jeszcze jedna sprawa, próbowałem bo czytałem na forum że można dobrze wymyć worek i ponownie użyć, niestety ale znów problem pojawia się z trzymaniem zgrzewów, woreczek czyściutki jak nowy a zgrzew puszcza. ?? Przeczytaj mój wpis 2000 w tym pościeużywam tylko oryginalnych worków i tych otwarte 24 Cytuj Naturę mam zimną a dym robię tylko kiedy potrzeba Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14697-pakowarka-pr%C3%B3%C5%BCniowa-listwowa/page/81/#findComment-489237 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Novumpack.pl Opublikowano 23 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij #2021 Opublikowano 23 Kwietnia 2016 (edytowane) Czyżby Włosi kłamali? Nie wiem czy są Włoskie (w opisie tak jest) bo worki przyszły zapakowane tylko w same torebki bez jakichkolwiek etykietek w środku oraz brak jakiejś zdecydowanie złej opinii Miałem Włoskie "trzy szpady" z Paka T i według mnie były na równi dobre jak i te z Krosna - otwarte24h. Te z Novum Włoskie ??? , wyraźnie odstają jakością pomimo, że niby są 5 mikronów grubsze Worki z Novum kupiłem ze względu na rozmiar 12x20 (pakowanie wędlin w plastrach) i jak nic nie zmienią z jakością, więcej nie kupię. Witam serdecznie, Worki oferowane na aukcjach Novumpack faktycznie mają 105 mikronów. Ani my ani Włoski producent nie kłamie i nie jest to chwyt marketingowy. Odczuwalna różnica w grubości między workami z np Torpaka a naszymi może być ze względu na fakt że nasze worki są moletowane z 1 strony a z drugiej gładkie i w pełni transparentne. Worki z torpaka są moletowane 2 stronnie. Nie możemy tego potwierdzić ale skład foli też może mieć różnice. Worki z torpaka testowaliśmy kilka lat temu szukając opakowań do oferowanych przez nas pakowarek listwowych. Niestety z powodu braku materiału do produkcji worków przez pewien okres zdecydowaliśmy się na import produktu z Włoch . Udostępniamy próbki worków - a w razie czego proponuję zmierzyć grubość worka mikrometrem który na pewno nie kłamie. Woki z etykietą pochodzą od innego producenta (również 105um) niestety opłata za etykietą powoduje że oferujemy worki w opakowaniach typu OEM. Oczywiście sugerując się opiniami rozważymy wprowadzenie etykiet ponownie. Chętnych do sprawdzenia jakości worków zapraszam do kontaktu mailowego - wyślemy próbki pocztą.Dla forumowiczów wprowadziliśmy kody promocyjne uprawniające do zakupu tych samych worków na allegro na naszej stronie www z dodatkowym 15% rabatem. Kod promocyjny : wedlinydomowe http://www.novumpack.pl/materialy-opakowaniowe/worki-prozniowe/worki-prozniowe-moletowane.html Na życzenie udostępniamy atest/certyfikat TUV od producenta*Opcja dostawy paczkomatem dostępna na allegro. Na stronie jedynie na życzenie. Ze względu na prace nad nową stronę opcja paczkomatu chwilowo niedostępna na stronie firmowej. Proszę nie traktować tego wpisu jako reklamy czy spamu. Chcieliśmy jedynie sprostować informacje które nie do końca wydają się nam obiektywne i zaproponować darmowe próbki. Chętnie wysłuchamy opinii odnośnie naszych produktów - wszelkie uwagi zgłosimy również do producenta tak by zapewnić dobrą jakość oferowanych worków. Przy pakowarkach profesjonalnych nie widać różnicy podczas pakowania na workach 1 czy 2 stronnie moletowanych. Przetestujemy dokładniej prace na pakowarkach domowych gdzie rodzaj moletu może mieć znaczenie - jeśli faktycznie będzie miało to wpływ wprowadzimy do oferty inny rodzaj moletu. Opinie i sugestie mile widziane. Worki testowaliśmy na naszych urządzeniach - testy pakowania poniżej. Domowe: Profesjonalne: *jak widać na filmach pakowanie odbywa się bez większych problemów i dosyć szybko. Worki moletowane 1 stronnie 105um. Inne dostępne rozmiary:Pogrubione w stałej ofercie.Pozostałe pod zamówienie BGR 120200 BUSTE GOFFRATE ROMBO 120 X 200BGR 120300 BUSTE GOFFRATE ROMBO 120 X 300BGR 120500 BUSTE GOFFRATE ROMBO 120 X 500BGR 130250 BUSTE GOFFRATE ROMBO 130 X 250BGR 130300 BUSTE GOFFRATE ROMBO 130 X 300BGR 140230 BUSTE GOFFRATE ROMBO 140 X 230BGR 150250 BUSTE GOFFRATE ROMBO 150 X 250BGR 150300 BUSTE GOFFRATE ROMBO 150 X 300BGR 150350 BUSTE GOFFRATE ROMBO 150 X 350BGR 150400 BUSTE GOFFRATE ROMBO 150 X 400BGR 150450 BUSTE GOFFRATE ROMBO 150 X 450BGR 150500 BUSTE GOFFRATE ROMBO 150 X 500BGR 160250 BUSTE GOFFRATE ROMBO 160 X 250BGR 170230 BUSTE GOFFRATE ROMBO 170 X 230BGR 180300 BUSTE GOFFRATE ROMBO 180 X 300BGR 200250 BUSTE GOFFRATE ROMBO 200 X 250BGR 200300 BUSTE GOFFRATE ROMBO 200 X 300BGR 200350 BUSTE GOFFRATE ROMBO 200 X 350BGR 200400 BUSTE GOFFRATE ROMBO 200 X 400BGR 200500 BUSTE GOFFRATE ROMBO 200 X 500BGR 230350 BUSTE GOFFRATE ROMBO 230 X 350BGR 250300 BUSTE GOFFRATE ROMBO 250 X 300BGR 250350 BUSTE GOFFRATE ROMBO 250 X 350BGR 250400 BUSTE GOFFRATE ROMBO 250 X 400BGR 250500 BUSTE GOFFRATE ROMBO 250 X 500BGR 250550 BUSTE GOFFRATE ROMBO 250 X 550BGR 250600 BUSTE GOFFRATE ROMBO 250 X 600BGR 250700 BUSTE GOFFRATE ROMBO 250 X 700BGR 270400 BUSTE GOFFRATE ROMBO 270 X 400BGR 300400 BUSTE GOFFRATE ROMBO 300 X 400BGR 300450 BUSTE GOFFRATE ROMBO 300 X 450BGR 300500 BUSTE GOFFRATE ROMBO 300 X 500BGR 350400 BUSTE GOFFRATE ROMBO 350 X 400BGR 350450 BUSTE GOFFRATE ROMBO 350 X 450BGR 350500 BUSTE GOFFRATE ROMBO 350 X 500BGR 350600 BUSTE GOFFRATE ROMBO 350 X 600BGR 400500 BUSTE GOFFRATE ROMBO 400 X 500BGR 400600 BUSTE GOFFRATE ROMBO 400 X 600BGR 500600 BUSTE GOFFRATE ROMBO 500 X 600BGR 550700 BUSTE GOFFRATE ROMBO 550 X 750 Edytowane 23 Kwietnia 2016 przez Novumpack.pl Cytuj http://www.novumpack.pl/stopka/images/logo.png RADOSŁAW KOKOSZKAKey account managertel: 12 653 04 06 wew.24mobile: +48 663 725 817email: radoslaw,kokoszka@novumpack.plNovum Office Sp z o.o. 30-719 Kraków ul.Gromadzka 46NIP 6793053915 REGON 121418036 KRS 00003732827www.novumpack.pl http://www.novumpack.pl/stopka/images/f.pnghttp://www.novumpack.pl/stopka/images/t.pnghttp://www.novumpack.pl/stopka/images/l.png Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14697-pakowarka-pr%C3%B3%C5%BCniowa-listwowa/page/81/#findComment-493046 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Novumpack.pl Opublikowano 23 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij #2022 Opublikowano 23 Kwietnia 2016 (edytowane) Wyżej ktoś napisał że zgrzewy mu trzymają nawet jak przez worek przejdzie tyle soków że aż są w pojemniku, z tym że worki z torpaka. I tu może być mój problem, mi te zgrzewy nie trzymają ale worki oryginalne załączone do zgrzewarki, może coś w tym jest. Ale jeszcze jedna sprawa, próbowałem bo czytałem na forum że można dobrze wymyć worek i ponownie użyć, niestety ale znów problem pojawia się z trzymaniem zgrzewów, woreczek czyściutki jak nowy a zgrzew puszcza. ?? Przeczytaj mój wpis 2000 w tym pościeużywam tylko oryginalnych worków i tych otwarte 24 Worek nie musi być czysty aby dobrze go zgrzać problem pojawia się przy produktach tłustych spożywczych lub coś jak proszek do prania. Wszystkie folie próżniowe są wykonane z foli PA/PE i na łączenie ma wpływ temperatura, siłą docisku i czas zgrzewania (w zależności od grubości folii). Przy bardziej zabrudzonych workach szeroki zgrzew, docisk i dłuższy czas zgrzewu załatwia sprawę. Przy domowych pakowarkach nie zawsze można liczyć na szeroki zgrzew czy mocny docisk. Większość ma jednak regulacją czasu zgrzewania - jak każda inna zgrzewarka do folii (impulsowa).Można też zastosować prosty patent czyli przed napełnieniem worka zawinąć jego brzegi tak by się nie pobrudziły. Duże znaczenie ma również "chłodzenie zgrzewu" czyli czas po zgrzaniu gdy folia jest dociskana przez szczęki grzewcze. Folia potrzebuje chwili aby się utwardzić i zachować szczelność, dlatego maszyny profesjonalne chwilę dłużej przytrzymują folię aby się utwardziła. Proszę jednak wziąć pod uwagę że pakowarka listwowa nie jest pakowarką próżniową - to dwie zupełnie inne zasady działania. Listwowa jedynie odsysa powietrze (poziom próżni można określić na ok 80-85%) i nie wiele się różni od zwykłego odkurzacza.Komorowa pakowarka próżniowa - 99,7% max próżni - zasada działania na różnicy podciśnień. Wizualnie wygląda to tak że powietrze jest usuwane i zmieniane ciśnienie w komorze, worek się wtedy wizualnie nadyma , następnie robiony jest zgrzew i dopiero po jego zamknięciu wyrównywane jest ciśnienie przez co folia dopasowuje się do produktu ściskając go (powietrza dawno już nie ma wewnątrz komory). Różnica w terminie przydatności do spożycia jest dosyć znacząca.Okres przechowywania o którym wspominasz, również utkwił mi w głowie.Poszukałem i znalazłem - temat przechowywanie wędlin : Wyroby wysoko wydajne parzone przechowywane w temp 4-6 st C to okres 10-14 dni. Kiełbasy i wędzonki wędzone a później parzone do 21 dni . Kiełbasy suche do 1 miesiąca . Inne bardzo trwałe do 2 miesięcy. Według jednego z dystrybutorów pakowarek próżniowych:dane zaczerpnięte z Przeglądu Gastronomicznego nr 5/2006, opracowaną przez dr inż. Dorotę Czerwińską z Katedry Żywienia Człowieka SGGW w Warszawie:przechowywanie - lodówka (temp.+3-5°C)Szynka i inne wędzonki 3 tyg.Szynka krojona 3 tyg.Kiełbasy świeże 2 tyg.Kiełbasy wędzone 4 tyg.Kiełbasy suche 6 tyg.Parówki 2 tyg. http://www.empra.com.pl/index.php/baza-wiedzy/24-proznia-a-czas-przydatnosci-do-spozycia Szynka niestety nie zostanie zjedzona - nie jestem zwolennikiem eksperymentów na zdrowiu.Niemniej jednak chodzi mi po głowie zakończenie eksperymentu w jakiś bardziej wyrafinowany sposób niż kubeł na śmieci.Czy orientujecie się może czy istnieje możliwość przekazania przez osobą prywatną takiej "próbki" do badania?Kto takim badaniem mógł by się zająć? Sanepid?Jaki mógł by być koszt takiego badania? Podane wartości są czysto szacunkowe. Termin przydatności do pożycia zatwierdza sanepid lub certyfikowane instytucje badawcze na podstawie próbek i testów (trwa to kilka tygodni / kilka miesięcy). Czy dla osoby prywatnej to nie wiem. Nie wydaje mi się również aby takie testy miały sens przy zgrzewarkach listwowych. Przy maszynach komorowych itp już tak, one gwarantują próżnię. Listwowe to tylko odsysanie powietrza. Nie daje to żadnej gwarancji na termin przydatności. Prosty test:Dwa produkty. 1 zapakowany pakowarką listwową a drugi komorową. Oba po zamknięciu umieszczone są w pakowarce komorowej. Różnica w zapakowanym produkcie, ilości usuniętego powietrza dosyć znacząca: Pakowarka listwowa do warunków domowych jak najbardziej ok, do zastosowań komercyjnych nie do końca chyba że produkt jest pakowany na krótki okres czasu. Edytowane 23 Kwietnia 2016 przez Novumpack.pl Cytuj http://www.novumpack.pl/stopka/images/logo.png RADOSŁAW KOKOSZKAKey account managertel: 12 653 04 06 wew.24mobile: +48 663 725 817email: radoslaw,kokoszka@novumpack.plNovum Office Sp z o.o. 30-719 Kraków ul.Gromadzka 46NIP 6793053915 REGON 121418036 KRS 00003732827www.novumpack.pl http://www.novumpack.pl/stopka/images/f.pnghttp://www.novumpack.pl/stopka/images/t.pnghttp://www.novumpack.pl/stopka/images/l.png Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14697-pakowarka-pr%C3%B3%C5%BCniowa-listwowa/page/81/#findComment-493052 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 16 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij #2023 Opublikowano 16 Maja 2016 (edytowane) Dla forumowiczów wprowadziliśmy kody promocyjne uprawniające do zakupu tych samych worków na allegro na naszej stronie www z dodatkowym 15% rabatem. Kod promocyjny : wedlinydomowe http://www.novumpack...moletowane.html Zakupiłem ponownie worki w Novum.Poprzednią partię wykorzystałem i jak na razie zdania nie zmienię, że na dotyk są one cieńsze od worków z Otwarte24h - jedne i drugie moletowane jednostronnie.Molet worków z Novum mniej tłoczony i po kilku zgrzewach trzeba robić przerwę co nie występuje przy workach z Otwarte24h. Jak już wspomniałem kupiłem drugą partię, bo ta przerwa po kilku zgrzewanych workach aż tak nie wpływa na ich użycie.Kupiłem ze względu na podejście Novum do Wędzarniczej Braci i 15% rabat .W Otwarte24h zapomnieli chyba, że trzeba dbać o klienta a nie wraz ze wzrostem sprzedaży podnosić cenę . Edytowane 16 Maja 2016 przez Gonzo Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14697-pakowarka-pr%C3%B3%C5%BCniowa-listwowa/page/81/#findComment-496757 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 16 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij #2024 Opublikowano 16 Maja 2016 W Otwarte24h zapomnieli chyba, że trzeba dbać o klienta Ja od dłuższego czasu kupuję worki z otwarte 24h . Ostatnio zauważyłem że są gorszej jakości - są w dotyku cieńsze i nie posiadają na zgrzewie podanej temperatury 85 st . Po kilku zgrzewach też należy dać trochę czasu na wystygnięcie zgrzewarki . Pierwotnie tego nie było Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14697-pakowarka-pr%C3%B3%C5%BCniowa-listwowa/page/81/#findComment-496766 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
El komendante Opublikowano 29 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij #2025 Opublikowano 29 Maja 2016 @ Wirus, dziękuję, PC VK 1080 wygląda solidnie. @ Papcio dzięki za Twoja opinięja mam proficook VK - 1015 (jak większość na tym forum) ale gdybym miał ponownie kupować również bym wybrał profi cook także to dobry wybór (stosunek jakość do ceny również) Witam, Profi cook VK 1080 już kupiona i wypróbowana. Jestem mile zaskoczony jakością pracy urządzenia, dotychczas używałem "suszarki z drucikiem", jak to był uprzejmie powiedzieć jeden z Kolegów.Tier,dzieki za wyprowadzenie mnie z mroku.Zakupu dokonałem w polecanym sklepie z Trzebiatowa.Bardzo dziękuję za pomoc w dokonaniu wyboru pakowarki. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14697-pakowarka-pr%C3%B3%C5%BCniowa-listwowa/page/81/#findComment-498384 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.