Bagno Opublikowano 7 Czerwca 2008 Zgłoś Udostępnij #326 Opublikowano 7 Czerwca 2008 Jasiu w jakiej temp. obrabiałeś skrzep?Gratulacje za wyrób. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/147-a-ser/page/14/#findComment-35231 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BonAir Opublikowano 7 Czerwca 2008 Zgłoś Udostępnij #327 Opublikowano 7 Czerwca 2008 Jasiu, jestem pod wrażeniem! Cytuj PozdrawiamBonAir https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286Co by tu jeszcze sprasować... ? Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/147-a-ser/page/14/#findComment-35240 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JASIU Opublikowano 7 Czerwca 2008 Zgłoś Udostępnij #328 Opublikowano 7 Czerwca 2008 Odpowiadam na pytania mleko było z pięc minut po dojeniu więc już nie podgrzewałem i zaprawiłem 10 l mleka 0,5g podpuszczki rozpuszczonej w letniej wodzie po skrzepnięciu pociąłem i odstawiłem na około godziny wyszło dużo serwatki na górę, więc ją odlałem i dolałem wody nie wiem po co ale takie coś czytałem całość następnie ogrzewałem do może 45-50 stopnii w tym czasie skrzep się kurczył i wydawał więcej serwatki całośc sitkiem wyławiałem do formy i sobie odciekało 24 godz obracając jak najczęściej aby uzyskać ładny kształt, przez nastepne dwa dni obtaczałem w soli co 12godzin a następnie leżał w kuchni na widoku przez prawie trzy tygodnie przykryty miską plastikową uchylaną co chwile ale to już z ciekawości co się dzieje tam pod miską.Dziś na kolacje robiłem próby topliwości na pizzy bardzo ładnie się stopił , tylko że nie ma takiego żółtego koloru, a taki kremowy. Smak ,hmm no właśnie smak jak go opisać ? :lol: w każdym razie jutro rano nastawiam na nową porcję bo długo się czeka na gotowy wyróbPozdrawiam serdecznie Jasiu Cytuj wedzarnia z lodowki ,,dymogenerator MIratroche checi i jesz co lubisz ,a nie lubisz co jesz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/147-a-ser/page/14/#findComment-35246 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 7 Czerwca 2008 Zgłoś Udostępnij #329 Opublikowano 7 Czerwca 2008 wyszło dużo serwatki na górę, więc ją odlałem i dolałem wody nie wiem po co ale takie coś czytałem Ma to na celu zmianę ciężaru właściwego serwatki – czyli jej wyporności. Czyli zmieni się pływalność skrzepu. Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/147-a-ser/page/14/#findComment-35252 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tier Opublikowano 8 Czerwca 2008 Zgłoś Udostępnij #330 Opublikowano 8 Czerwca 2008 Jasiu! ten ser wyglada jak ser koryciński naprawde super! Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/147-a-ser/page/14/#findComment-35259 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fentel Opublikowano 9 Czerwca 2008 Zgłoś Udostępnij #331 Opublikowano 9 Czerwca 2008 hurra !Wreszcie zostałem zdobywcą 10 litrów koziego mleka !!! :grin: Dzisiaj robię pierwszy raz "kozie oscypki" , ciekawe jakie wyjdą. ...pytanie dla fachowców - podpuszczki dać tyle co do krowiego mleka ? ( czyli 0,5g/10 litrów ? ) ? Cytuj fentelzadymiacze wszystkich krajów łączcie sięORMO czuwa !!!!! bo Milicja śpi ! http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1256www.rufi.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/147-a-ser/page/14/#findComment-35304 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ela Opublikowano 9 Czerwca 2008 Zgłoś Udostępnij #332 Opublikowano 9 Czerwca 2008 0,5 na 10 litów???????Chyba zacznę od tłumaczenia się! Ja nie mam żadnego porównania jak mają smakować-czy też wyglądać kozie "oscypki".Ale te moje nam smakują. Ja daję 1gr.podpuszczki na litr mleka.W porównaniu z tym co przeczytałam-to sama już nie wiem.Są delikatne w smaku a jednocześnie skrzypią przy gryzieniu.Czy tak ma być????A jeśli chodzi o przepis na fetę-to znajomi moi okrzyknęli ją wspaniałą mozarellą.I co teraz? Wskazuje to,że robię właśnie mozarellę.Chyba wam próbki będę wysyłała na próbowanie.Ha,ha,ha. Cytuj KTO PYTA-NIE BŁĄDZI. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/147-a-ser/page/14/#findComment-35305 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fentel Opublikowano 9 Czerwca 2008 Zgłoś Udostępnij #333 Opublikowano 9 Czerwca 2008 0,5 na 10 litów???????mowa o podpuszczce w proszku którą rozpuszczam w wodzie ! Cytuj fentelzadymiacze wszystkich krajów łączcie sięORMO czuwa !!!!! bo Milicja śpi ! http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1256www.rufi.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/147-a-ser/page/14/#findComment-35306 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 9 Czerwca 2008 Zgłoś Udostępnij #334 Opublikowano 9 Czerwca 2008 mowa o podpuszczce w proszku którą rozpuszczam w wodzie !Fentelku, norma 0,5g na 10l mleka dotyczy podpuszczki bardzo dobrej jakości i świeżej, lansowana jest prze sprzedawców tejże podpuszczki. Bezpieczniej jest dodać 1g/10l mleka. Jezeli chodzi o mleko kozie, niestety, nie mam doświadczenia. Najlepiej byłoby zrobić eksperyment w małaj ilosci mleka. Oczywiscie do tego jest potrzebna precyzyjna waga gramowa. Wiele przepisów sformułowanych jest np. tak: "dodać tyle podpuszczki, aby mleko ścięło się po 45 min. Proszę zauważyć, że takie postawienie sprawy uwzglednia zarówno różne właściwości stosowanej podpuszczki jak i różnice w mleku. Np. mleko leciutko podkwaszone (niewyczuwalnie w smaku) w obecności podpuszczki szybciej się ścina niż mleko bardzo świeże, w dodatku tuż po pasteryzacji. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/147-a-ser/page/14/#findComment-35315 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fentel Opublikowano 9 Czerwca 2008 Zgłoś Udostępnij #335 Opublikowano 9 Czerwca 2008 norma 0,5g na 10l mleka dotyczy podpuszczki bardzo dobrej jakości i świeżej,- do tej pory tak stosowałem i zawsze było OK ( widocznie mam dobrą podpuszczkę ) - nie wiedziałem, że można dać więcej ( może wybuchnie, cy cóś :tongue: ) do tego jest potrzebna precyzyjna waga gramowa.taka jak do narkotyków ? ...to mam ( ale nie używam) :wink: mleko leciutko podkwaszone- do tej pory robiłem tylko na świeżutkim - prosto z cycusia mleko ścięło się po 45 min.- ścięte mleko mam po 15 min. :rolleyes: mogę nożem kroić . zaraz wstawiam kozie mleczko, dla spokojności dam troszkę więcej podpuszczki . prób z mała ilością mleka nie będę robił - idę na całość . :devil: ......za godzinkę zamelduję :rolleyes: Cytuj fentelzadymiacze wszystkich krajów łączcie sięORMO czuwa !!!!! bo Milicja śpi ! http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1256www.rufi.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/147-a-ser/page/14/#findComment-35316 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fentel Opublikowano 9 Czerwca 2008 Zgłoś Udostępnij #336 Opublikowano 9 Czerwca 2008 Melduję, że :d....pa blada :devil: zamiast skrzepu otrzymałem coś w podobie gumowatego twarogu :???: co z tym zrobić ( koty po placu łażą ) :tongue: Cytuj fentelzadymiacze wszystkich krajów łączcie sięORMO czuwa !!!!! bo Milicja śpi ! http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1256www.rufi.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/147-a-ser/page/14/#findComment-35318 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 9 Czerwca 2008 Zgłoś Udostępnij #337 Opublikowano 9 Czerwca 2008 Zapodaj po 3 dawkę podpuszki dokładnie zamieszaj i czekaj, mleko było nie od cycka, tylko zbierane przez 2 dni Miałem to samo z krowim mlekiem, z 20 l odlałem 10 i zrobiłem serek, drugą porcją (trzymaną w lodówce) zajołem się dnia następnego - dokładnie z takim samym rezultatem. Zasadziłem 3 krotną porcję podpuszki i uratowałem ser. Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/147-a-ser/page/14/#findComment-35319 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fentel Opublikowano 9 Czerwca 2008 Zgłoś Udostępnij #338 Opublikowano 9 Czerwca 2008 Zapodaj po 3 dawkę podpuszki ......teraz to "po ptokach" Cytuj fentelzadymiacze wszystkich krajów łączcie sięORMO czuwa !!!!! bo Milicja śpi ! http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1256www.rufi.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/147-a-ser/page/14/#findComment-35320 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Katarzyna Opublikowano 9 Czerwca 2008 Zgłoś Udostępnij #339 Opublikowano 9 Czerwca 2008 No dobra, ja dzisiaj zrobilam ser, ale ogrzalam skrzep do 45-50stopni i ser po wyjeciu z formy sie kruszy, chociaz w smaku swietny, jak oscypek, skrzypi, tylko niemozliwie sie kruszy, co zrobilam nie tak?? Dodam, ze po ogrzaniu wlasnie skrzep wygladal dziwnie, jak u fentela Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/147-a-ser/page/14/#findComment-35321 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 9 Czerwca 2008 Zgłoś Udostępnij #340 Opublikowano 9 Czerwca 2008 coś w podobie gumowatego twaroguCzyli co? Czy w ogóle podchodzi serwatka, czy podeszła tak mocno, ze od razu zrobił się twardy ser? Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/147-a-ser/page/14/#findComment-35324 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Katarzyna Opublikowano 9 Czerwca 2008 Zgłoś Udostępnij #341 Opublikowano 9 Czerwca 2008 u mnie to bylo dosc twarde Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/147-a-ser/page/14/#findComment-35326 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fentel Opublikowano 9 Czerwca 2008 Zgłoś Udostępnij #342 Opublikowano 9 Czerwca 2008 Czyli co? a takie cóś Cytuj fentelzadymiacze wszystkich krajów łączcie sięORMO czuwa !!!!! bo Milicja śpi ! http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1256www.rufi.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/147-a-ser/page/14/#findComment-35327 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BonAir Opublikowano 9 Czerwca 2008 Zgłoś Udostępnij #343 Opublikowano 9 Czerwca 2008 Gumy na tym zdjęciu nie widać... Cytuj PozdrawiamBonAir https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286Co by tu jeszcze sprasować... ? Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/147-a-ser/page/14/#findComment-35329 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
farmerka63 Opublikowano 9 Czerwca 2008 Zgłoś Udostępnij #344 Opublikowano 9 Czerwca 2008 Witajcie, rozrabiaki Pozwólcie i mi zabrać głos. Specyfiki mleka koziego i ja nie znam, pracuję na płynnej podpuszczce naturalnej...ale coś mi tu nie gra z tym czasem krzepnięcia... Najpierw uzgodnijmy pryncypia - skąd masz ta podpuszczkę , Fentelku, i co dokładnie jest napisane na opakowaniu? Konkretnie chodzi mi o moc. Przetrzepałam mój serowarski księgozbiór i znalazłam w "Zarysie chemii i technologii mleczarstwa" taką uwagę : MOC PODPUSZCZKI określa się ilością części (wagowych lub objętościowych) mleka, które może ściąć jedna część wagowa preparatu w ciągu 40 minut przy temp. 35 st.C. Preparaty w płynie wykazują zwykle moc 1:10 000 , w proszku zaś około 1: 100 000". Zdaje mi się , że grubo przesadziłeś z tą podpuszczką, i stąd taka błyskawiczna koagulacja. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/147-a-ser/page/14/#findComment-35330 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ela Opublikowano 9 Czerwca 2008 Zgłoś Udostępnij #345 Opublikowano 9 Czerwca 2008 A mi sie wydaje,że za mocno podgrzałeś skrzep.Czy go podgrzewałeś po dodaniu podpuszczki????Może po kolei napiszę jak ja robię Kozie "oscypki" Podgrzewam mleko do 37 st. wlewam wcześniej rozpuszczoną w wodzie podpuszczkę.Moja ma moc 1:150 000 kupiona w biochemie w Gdańsku.I tak jak pisałam.Daję jej 1 gr na litr mleka.Mieszam delikatnie wlewając i po dosłownie 10 sekundach odstawiam i po chwili odejścia serwatki przelewam przez gazę.Dzielę na części i w łapkach wyciskam nadmiar płynu jednocześnie formując kształt.Potem moczę parokrotnie w gorącej wodzie i nadal ściskam.Potem do solanki.Co wy na to.Mi one naprawdę smakują.Ale oprócz moich nie jadłam nigdy kozich "oscypków. Cytuj KTO PYTA-NIE BŁĄDZI. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/147-a-ser/page/14/#findComment-35345 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 9 Czerwca 2008 Zgłoś Udostępnij #346 Opublikowano 9 Czerwca 2008 a takie cóśFentelku przemiły, Wg Licznerskiego (jak widzisz, podpieram sie autorytetem) str. 94 książki "Praktyczne serowarstwo" (do pobrania ze strony głównej), prędkość i moc krzepnięcia mleka zależą od: 1. Składu chemicznego mleka i jego pH. 2. Temperatury mleka 3. ilosci i mocy podpuszczki. Ponadto, cytuję: "Ilość podpuszczki powinno się dostosować nie tylko na pod¬stawie chemicznych i biologicznych własności mleka, lecz także według gatunku sera. Na ogół sery twarde wyrabia się z tęż-szego skrzepu niż sery miękkie, które mają zachować dużo serwatki. Toteż stosujemy krótki okres krzepnienia przy wy¬robie serów twardych, natomiast długi — gdy chodzi o wyrób serów miękkich. Pod tym względem praktyka ustaliła dla każ¬dego gatunku pewne granice, których nie należy przekraczać. Mleko zaprawiamy podpuszczką najczęściej w temperatu¬rze 28 do 35°C, a skrajnie w granicach 18 do 40°C w zależności od gatunku sera. Krzepnienie trwa zwykle najmniej 15 minut, najdłużej 24 godziny. Gdy okres krzepnienia jest zbyt krótki otrzymujemy twardą prawie rogowatą masę, która tak szybko się kurczy, że trudno ją w porę rozdrobnić. Natomiast podczas przewlekłego krzepnienia tworzy się pod wpływem fermentacji kwasu mlekowego masa serowa o pośrednich własnościach pa-rakazeiny i twarogu, co jedynie w niewielu przypadkach jest pożądane. Obecność kwasów wzmacnia działanie podpuszczki nie tylko dzięki obecności wolnych jonów wodorowych, ale także za¬wdzięczając temu, że wzrasta ilość rozpuszczalnych soli wap¬niowych, co ułatwia wydzielanie się parakazeiny." - koniec cytatu. Wiecej poczytac możemy na str. 108. Jest również omówiony sposób obliczania mocy podpuszczki podany przez Farmerkę, oraz inny sposób, uproszczony, oparty o praktykę. Napisz proszę, ile tego mleka zaprawiłeś? A może to wpływ Twojej silnej osobowości tak mobilizuje enzymy podpuszczkowe do pracy? :lol: :lol: :lol: Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/147-a-ser/page/14/#findComment-35348 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fentel Opublikowano 9 Czerwca 2008 Zgłoś Udostępnij #347 Opublikowano 9 Czerwca 2008 skąd masz ta podpuszczkęDroga Farmerko ! Podpuszczka została zakupiona na Allegro z polecanego przez forumowiczów źródła. Wielokrotnie używana przeze mnie do produkcji oscypka. Na mleku krowim doszedłem do " perfidii" :tongue: Nawet ostatnio zacząłem eksperymentować - do Purdy przywiozłem wersję " dmuchaną " -( wystarczy słabiej odcisnąć i robią się dmuchawce ) :wink: Endrio zapytał : " Fentel ! Wszystko fajnie, oscypek smaczny, ale gdzie jest środek ? " :devil: ( zwaliłem na Maxella, że niby głodny był w pociągu i wyssał ) :tongue: Cytuj fentelzadymiacze wszystkich krajów łączcie sięORMO czuwa !!!!! bo Milicja śpi ! http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1256www.rufi.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/147-a-ser/page/14/#findComment-35349 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fentel Opublikowano 9 Czerwca 2008 Zgłoś Udostępnij #348 Opublikowano 9 Czerwca 2008 własnościach pa-rakazeinydzięki obecności wolnych jonów wodorowych,soli wap¬niowych, co ułatwia wydzielanie się parakazeiny."Loł, a trzeba mi się było lepiej chemii uczyć :blush: Cytuj fentelzadymiacze wszystkich krajów łączcie sięORMO czuwa !!!!! bo Milicja śpi ! http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1256www.rufi.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/147-a-ser/page/14/#findComment-35352 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
farmerka63 Opublikowano 9 Czerwca 2008 Zgłoś Udostępnij #349 Opublikowano 9 Czerwca 2008 .....dmuchawce, latawce wiaaatr....... Jak źródło takie, że dałbyś się pokroić, moc ustalona (niech będzie z nami), no to...no to...no to ja już nie wiem :???: Mleko kozie to dla mnie czarna magia, czarny nieodkryty ląd, terra nova . Nawet twarogi zeń wychodzą pastowate, co dla mnie, otrzaskanej z mlekiem krowim, niepojęte. Kozę miałam dawno i to tylko jedną. Pozyskiwałam od niej mleko i odtransportowywałam w stanie surowym chorej, drogiej mi osobie. Więc doświadczenia w przerobie żADNE . Nasz forumowy ekspert z wysuniętej na północ placówki, czyli Ela- ma w tej dziedzinie o wiele bogatsze doświadczenie Mam dwoje zaprzyjaźnionych hodowców kóz, ale oni nie dają się wciągnąć w forumowe dysputy A szkoda.... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/147-a-ser/page/14/#findComment-35353 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fentel Opublikowano 9 Czerwca 2008 Zgłoś Udostępnij #350 Opublikowano 9 Czerwca 2008 tylko zbierane przez 2 dni podejrzewam, że TOSHIBA ma rację może nawet nie przez dwa dni, a siedem :???: a tak "dla spokojności" w tym tygodniu zrobię powtórkę oscypków na krowim, świeżym mleku, na tej samej podpuszczce ale "spoko - luzik" ---nie poddam się tak łatwo " głupim kozom" :devil: pozdrowionka. Cytuj fentelzadymiacze wszystkich krajów łączcie sięORMO czuwa !!!!! bo Milicja śpi ! http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1256www.rufi.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/147-a-ser/page/14/#findComment-35354 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.