Skocz do zawartości

Pytania i porady - wątek ogólny


misiek73

Rekomendowane odpowiedzi

Moim zdaniem to utrudniłeś to obliczenia a nie ułatwiłeś. Po Twojemu to powinno być tak 97 kg soli i 3 kg saletry można zastąpić 100 kg peklosoli. A jest 100 kilo soli i 3 kg saletry to daje 103 kg i to chcesz zastąpić 103 kg peklosoli a powinieneś zastąpić 100 kg peklosoli

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zaraz zaraz jak w recepturze masz podane na x kg mięsa y kg soli + z saletry to ilość tzw mieszanki peklującej jest równa y + z ... zatem ilość peklosoli to również y + z ... to logiczne ;)

Ilość saletry może być "pomijana" gdy mówimy o 10kg ... a co gdy mówimy o 2 tonach ?

 

Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka

Edytowane przez roger

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Przy 2T też można pominąć.

Ilość obliczana jest % do wagi mięsa, więc ilość mięsa nie ma znaczenia.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Gdzie w przemyśle ? Chyba żartujesz, mięsa lądują w basenie solankowym i to solanka ma mieć konkretne stężenie to wszystko ...

 

 

Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Zaraz zaraz jak w recepturze masz podane

 

Zaraz zaraz.A dlaczego zwiększasz ilość peklosoli o powiedzmy 3 %.Przecież saletra to nie sól to dlaczego zwiększasz ilość peklosoli o ilość saletry.?Peklując peklosolą potrzebujesz 100 kg a zastępując sól i saletrę peklosolą zwiększasz ilość peklosoli o 3 %.To nie logiczne.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Aby uzyskać konkretne stężenie roztworu wodnego jakim jest solanka

 

O jakim stężeniu mówisz.?Soli czy saletry.?Bo jak soli to nie ma znaczenia.Dajesz 100kg soli i 3 kg saletry.Jak dasz 100 kg peklosoli to otrzymasz to samo stężenie , ale jak dasz 103 kg peklosoli to już stężenie nie będzie to samo tylko większe o 3 %. 

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

:D :D :D No i mamy następną poważna dysputę. :D Jeszcze raz - dla ułatwienia obliczeń podałem, by zawarte w naszych przepisach (na 5 czy 10 kg) ilości soli i saletry zsumować i zastąpić taką samą (teoretycznie, gdyż stare dawki były bardzo wysokie) ilością peklosoli. Jeśli pominiemy saletrę, zaraz zaczną się pytania, a dlaczego tak, a nie inaczej? A gdzie saletra? itp. To jest najbardziej proste i czytelne rozwiązanie. Nikt przecież nie daje 23 czy 25 g peklosoli na 1 kg mięsa.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Gdzie w przemyśle ? Chyba żartujesz, mięsa lądują w basenie solankowym i to solanka ma mieć konkretne stężenie to wszystko ..
 

 

Ilość zalewy jest dokładnie liczona na 100 kg mięsa.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Bo jak soli to nie ma znaczenia.Dajesz 100kg soli i 3 kg saletry.Jak dasz 100 kg peklosoli to otrzymasz to samo stężenie ,

Nie ma takiej opcji. 

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zrób solankę 10% używając samej soli zmierz stężenie solomierzem czy balingomierzem następnie dosyp dodatkowe 3% cukru, saletry czy czegokolwiek rozpuszczalnego w wodzie i zmierz raz jeszcze ;)

 

Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Zrób solankę 10% używając samej soli zmierz stężenie solomierzem czy balingomierzem następnie dosyp dodatkowe 3% cukru, saletry czy czegokolwiek rozpuszczalnego w wodzie i zmierz raz jeszcze

 

To może mieć znaczenie jeśli zastępujesz bardzo duże ilości tylko kto to robi.W przemyśle jeśli technologia przewiduje peklowanie sola i saletrą nikt tego nie zastępuje peklosolą i odwrotnie.W naszym domowym przypadku gdzie taka sytuacja może się zdarzyć nie ma to znaczenia bo juz to przerabiałem.Różnica na solomierzu jest niezauważalna.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dodam tylko, że przy 100 kg peklosoli stężenie soli będzie mniejsze, niż przy 100 kg czystej soli + 3 kg saletry.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wow! !!!

 

Dzięki panowie za wykład dotyczący soli, peklosoli i saletry. Jednak dalej nie wiem czy do robienia kiełbatrona mogę spokojnie użyć tej peklosoli którą mam czyli 0,9%.

 

Jeśli dobrze wyczytałem to do kiełbasy 17g peklosoli na 1kg mięsa.

 

Wysłane z mojego SM-G531F przy użyciu Tapatalka

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 Jednak dalej nie wiem czy do robienia kiełbatrona mogę spokojnie użyć tej peklosoli którą mam czyli 0,9%.

 

Co w Twojej soli oznacza 0,9%..?

[Dodano: 03 cze 2017 - 19:34]

(Bee...) Niestety w wersji mobilnej nie mozna cytowac dowolnych czesci tekstu..????

Edytowane przez Bee Gees
Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa ..
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Nikt przecież nie daje 23 czy 25 g peklosoli na 1 kg mięsa.

 

Ja daję do salami nawet 27g/kg. :tongue:  

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

 

Jednak dalej nie wiem czy do robienia kiełbatrona mogę spokojnie użyć tej peklosoli którą mam czyli 0,9%.

Co w Twojej soli oznacza 0,9%..?

[Dodano: 03 cze 2017 - 19:34]

(Bee...) Niestety w wersji mobilnej nie mozna cytowac dowolnych czesci tekstu..????

Nie wiem co u mnie znaczny 0,9% ale tak jest na woreczku.

e272ce0270bccb86b60acff3fc3e134f.jpg

 

Wysłane z mojego SM-G531F przy użyciu Tapatalka

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

czy bez większych obaw mogę zastosować peklosól 0,9 % do robienia kiełbas?

 

Teraz już wiemy co to jest.Polska dawka nitrytu w soli to o ile dobrze pamiętam to 0,3 % nitrytu.Jeśli Twoja peklosól ma 0,9 % tej substancji to możesz ją "rozcieńczyć" samą solą do wartości max.0,5 %

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

czy bez większych obaw mogę zastosować peklosól 0,9 % do robienia kiełbas?

To wytłumacz co to jest peklosól 0,9%. Chyba nie bardzo się rozumiemy.

Powyżej jest zdjęcie.

 

Wysłane z mojego SM-G531F przy użyciu Tapatalka

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Pisaliśmy razem.Już Ci odpowiedziałem przed Twoim postem co możesz zrobić.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Ja daję do salami nawet 27g/kg. :tongue:

To sa wyjątki. Na zachodzie robią kiełbasy suszone, do których dają ponad 30. Mnie chodzi o zwykłe, popularne receptury.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Z etykiety na zdjęciu można odczytać, że peklosól zawiera 0,9% azotanu ( III ) sodu- nitrytu. Porównując z polska peklosolą, należy zmieszać peklosól  (stęż. 0,9% nitrytu) z solą  w równych proporcjach, czyli 1:1.

Przemek. Jeśli w przepisie jest napisane, że potrzebujesz dodać do mięsa lub roztworu wodnego np 0,2 kg= 200g peklosoli to odważasz 100g soli i 100g peklosoli dostępnej na rynku ( stęż.. 0,9% )

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Kolega chyba myli ilość nitrytu z ilością jaką używa się do peklowania mięsa na sucho.Jeśli peklujesz 17 g /kg to weź 8,5 g tej peklosoli i 8,5 g soli pomnóż to przez ilość kilogramów mięsa i gotowe.Zmieszaj to i zapekluj mięso.

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.