Maxell Opublikowano 2 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij #301 Opublikowano 2 Czerwca 2017 Podałem celowo taką opcję, by ułatwić obliczenia. Jednak zawsze można pobawić się kalkulatorem. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 2 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij #302 Opublikowano 2 Czerwca 2017 (edytowane) Moim zdaniem to utrudniłeś to obliczenia a nie ułatwiłeś. Po Twojemu to powinno być tak 97 kg soli i 3 kg saletry można zastąpić 100 kg peklosoli. A jest 100 kilo soli i 3 kg saletry to daje 103 kg i to chcesz zastąpić 103 kg peklosoli a powinieneś zastąpić 100 kg peklosoli Edytowane 2 Czerwca 2017 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 2 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij #303 Opublikowano 2 Czerwca 2017 (edytowane) Zaraz zaraz jak w recepturze masz podane na x kg mięsa y kg soli + z saletry to ilość tzw mieszanki peklującej jest równa y + z ... zatem ilość peklosoli to również y + z ... to logiczne Ilość saletry może być "pomijana" gdy mówimy o 10kg ... a co gdy mówimy o 2 tonach ? Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka Edytowane 2 Czerwca 2017 przez roger Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 3 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij #304 Opublikowano 3 Czerwca 2017 Przy 2T też można pominąć.Ilość obliczana jest % do wagi mięsa, więc ilość mięsa nie ma znaczenia. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 3 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij #305 Opublikowano 3 Czerwca 2017 Gdzie w przemyśle ? Chyba żartujesz, mięsa lądują w basenie solankowym i to solanka ma mieć konkretne stężenie to wszystko ... Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 3 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij #306 Opublikowano 3 Czerwca 2017 Zaraz zaraz jak w recepturze masz podane Zaraz zaraz.A dlaczego zwiększasz ilość peklosoli o powiedzmy 3 %.Przecież saletra to nie sól to dlaczego zwiększasz ilość peklosoli o ilość saletry.?Peklując peklosolą potrzebujesz 100 kg a zastępując sól i saletrę peklosolą zwiększasz ilość peklosoli o 3 %.To nie logiczne. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 3 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij #307 Opublikowano 3 Czerwca 2017 Aby uzyskać konkretne stężenie roztworu wodnego jakim jest solanka Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 3 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij #308 Opublikowano 3 Czerwca 2017 (edytowane) Aby uzyskać konkretne stężenie roztworu wodnego jakim jest solanka O jakim stężeniu mówisz.?Soli czy saletry.?Bo jak soli to nie ma znaczenia.Dajesz 100kg soli i 3 kg saletry.Jak dasz 100 kg peklosoli to otrzymasz to samo stężenie , ale jak dasz 103 kg peklosoli to już stężenie nie będzie to samo tylko większe o 3 %. Edytowane 3 Czerwca 2017 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 3 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij #309 Opublikowano 3 Czerwca 2017 :D No i mamy następną poważna dysputę. Jeszcze raz - dla ułatwienia obliczeń podałem, by zawarte w naszych przepisach (na 5 czy 10 kg) ilości soli i saletry zsumować i zastąpić taką samą (teoretycznie, gdyż stare dawki były bardzo wysokie) ilością peklosoli. Jeśli pominiemy saletrę, zaraz zaczną się pytania, a dlaczego tak, a nie inaczej? A gdzie saletra? itp. To jest najbardziej proste i czytelne rozwiązanie. Nikt przecież nie daje 23 czy 25 g peklosoli na 1 kg mięsa. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 3 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij #310 Opublikowano 3 Czerwca 2017 Gdzie w przemyśle ? Chyba żartujesz, mięsa lądują w basenie solankowym i to solanka ma mieć konkretne stężenie to wszystko .. Ilość zalewy jest dokładnie liczona na 100 kg mięsa. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 3 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij #311 Opublikowano 3 Czerwca 2017 O czym Wy piszecie? W przemyśle nie ma już basenów. Nastrzykiwanie i masowanie, aż do skutku. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 3 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij #312 Opublikowano 3 Czerwca 2017 Bo jak soli to nie ma znaczenia.Dajesz 100kg soli i 3 kg saletry.Jak dasz 100 kg peklosoli to otrzymasz to samo stężenie , Nie ma takiej opcji. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 3 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij #313 Opublikowano 3 Czerwca 2017 Zrób solankę 10% używając samej soli zmierz stężenie solomierzem czy balingomierzem następnie dosyp dodatkowe 3% cukru, saletry czy czegokolwiek rozpuszczalnego w wodzie i zmierz raz jeszcze Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 3 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij #314 Opublikowano 3 Czerwca 2017 Zrób solankę 10% używając samej soli zmierz stężenie solomierzem czy balingomierzem następnie dosyp dodatkowe 3% cukru, saletry czy czegokolwiek rozpuszczalnego w wodzie i zmierz raz jeszcze To może mieć znaczenie jeśli zastępujesz bardzo duże ilości tylko kto to robi.W przemyśle jeśli technologia przewiduje peklowanie sola i saletrą nikt tego nie zastępuje peklosolą i odwrotnie.W naszym domowym przypadku gdzie taka sytuacja może się zdarzyć nie ma to znaczenia bo juz to przerabiałem.Różnica na solomierzu jest niezauważalna. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 3 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij #315 Opublikowano 3 Czerwca 2017 Dodam tylko, że przy 100 kg peklosoli stężenie soli będzie mniejsze, niż przy 100 kg czystej soli + 3 kg saletry. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Prz3mk0 Opublikowano 3 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij #316 Opublikowano 3 Czerwca 2017 Wow! !!! Dzięki panowie za wykład dotyczący soli, peklosoli i saletry. Jednak dalej nie wiem czy do robienia kiełbatrona mogę spokojnie użyć tej peklosoli którą mam czyli 0,9%. Jeśli dobrze wyczytałem to do kiełbasy 17g peklosoli na 1kg mięsa. Wysłane z mojego SM-G531F przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 3 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij #317 Opublikowano 3 Czerwca 2017 (edytowane) Jednak dalej nie wiem czy do robienia kiełbatrona mogę spokojnie użyć tej peklosoli którą mam czyli 0,9%. Co w Twojej soli oznacza 0,9%..?[Dodano: 03 cze 2017 - 19:34](Bee...) Niestety w wersji mobilnej nie mozna cytowac dowolnych czesci tekstu..???? Edytowane 3 Czerwca 2017 przez Bee Gees Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 3 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij #318 Opublikowano 3 Czerwca 2017 (edytowane) Nikt przecież nie daje 23 czy 25 g peklosoli na 1 kg mięsa. Ja daję do salami nawet 27g/kg. Edytowane 3 Czerwca 2017 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Prz3mk0 Opublikowano 3 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij #319 Opublikowano 3 Czerwca 2017 Jednak dalej nie wiem czy do robienia kiełbatrona mogę spokojnie użyć tej peklosoli którą mam czyli 0,9%.Co w Twojej soli oznacza 0,9%..?[Dodano: 03 cze 2017 - 19:34](Bee...) Niestety w wersji mobilnej nie mozna cytowac dowolnych czesci tekstu..????Nie wiem co u mnie znaczny 0,9% ale tak jest na woreczku. Wysłane z mojego SM-G531F przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 3 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij #320 Opublikowano 3 Czerwca 2017 (edytowane) czy bez większych obaw mogę zastosować peklosól 0,9 % do robienia kiełbas? Teraz już wiemy co to jest.Polska dawka nitrytu w soli to o ile dobrze pamiętam to 0,3 % nitrytu.Jeśli Twoja peklosól ma 0,9 % tej substancji to możesz ją "rozcieńczyć" samą solą do wartości max.0,5 % Edytowane 3 Czerwca 2017 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Prz3mk0 Opublikowano 3 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij #321 Opublikowano 3 Czerwca 2017 czy bez większych obaw mogę zastosować peklosól 0,9 % do robienia kiełbas?To wytłumacz co to jest peklosól 0,9%. Chyba nie bardzo się rozumiemy. Powyżej jest zdjęcie. Wysłane z mojego SM-G531F przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 3 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij #322 Opublikowano 3 Czerwca 2017 Pisaliśmy razem.Już Ci odpowiedziałem przed Twoim postem co możesz zrobić. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 3 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij #323 Opublikowano 3 Czerwca 2017 Ja daję do salami nawet 27g/kg. To sa wyjątki. Na zachodzie robią kiełbasy suszone, do których dają ponad 30. Mnie chodzi o zwykłe, popularne receptury. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 3 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij #324 Opublikowano 3 Czerwca 2017 Z etykiety na zdjęciu można odczytać, że peklosól zawiera 0,9% azotanu ( III ) sodu- nitrytu. Porównując z polska peklosolą, należy zmieszać peklosól (stęż. 0,9% nitrytu) z solą w równych proporcjach, czyli 1:1.Przemek. Jeśli w przepisie jest napisane, że potrzebujesz dodać do mięsa lub roztworu wodnego np 0,2 kg= 200g peklosoli to odważasz 100g soli i 100g peklosoli dostępnej na rynku ( stęż.. 0,9% ) Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 3 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij #325 Opublikowano 3 Czerwca 2017 (edytowane) Kolega chyba myli ilość nitrytu z ilością jaką używa się do peklowania mięsa na sucho.Jeśli peklujesz 17 g /kg to weź 8,5 g tej peklosoli i 8,5 g soli pomnóż to przez ilość kilogramów mięsa i gotowe.Zmieszaj to i zapekluj mięso. Edytowane 3 Czerwca 2017 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.