Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Dzień dobry wszystkim, mam na imię Paweł i dopiero od 3 miesięcy zacząłem swoją przygodę z wędzeniem. Miałem już dosyć tego co sprzedają w sklepach i postanowiłem wziąć sprawy w swoje ręce:)

Jak to początki, raz jest lepiej, raz gorzej, parę błędów się popełniło, parę się jeszcze zapewne popełni... Szukam przepisów i inspiracji na forum, coś tam pomału tworząc. Zdjęcia co prawda robione chińskim telefonem więc szału nie ma, ale coś tam widać. Korzystam z wędzarni typu Borniak.

Jako, że mam własne króliki, zrobiłem pasztet wg przepisu Tinka, wyszedł bardzo smaczny.

c6bf6d8c2a68dcedmed.jpg

 

31d1885bcfd681d9med.jpg

 

282241dfbc8172f9med.jpg

 

Robiłem również baleron według przepisu kolegi Pawła

9d2c368a460ec687med.jpg

 

d5241de66f2ec0a0med.jpg

 

8276010594a7cbbemed.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14777-dafman-pierwsze-kroki-w-w%C4%99dzeniu/
Udostępnij na innych stronach

 

 

Wczoraj uwędziłem kiełbasę chłopską i udka z kurczaka

:) No chłop to by się napasł.... ale sam :thumbsup::D

Dafman, zrób kiełbę, uwędź, odparz, później połowę urobku uwędź ponownie (2-3 godz).... porównaj i daj cynka :thumbsup:

....Fajowy wykonik :thumbsup::clap:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14777-dafman-pierwsze-kroki-w-w%C4%99dzeniu/#findComment-575479
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...
Zrobiłem trochę jedzonka na święta:

:D no trochę..... na bigos poświąteczny też pewnie wystarczy :D  ;)  :thumbsup:

Edytowane przez Muski

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14777-dafman-pierwsze-kroki-w-w%C4%99dzeniu/#findComment-581160
Udostępnij na innych stronach

Jak już sam zacząłeś przygodę z własnymi wyrobami to się z niej nie wyleczysz ;):). Wyroby   :thumbsup::clap:

Coś o tym wiem, zacząłem tą przygodę niedawno, a cały czas chodzą mi po głowie nowe pomysły i przepisy do wypróbowania. 

 

:) u nas same żarłoki, więc znając życie po świętach od razu nową partię trzeba będzie ogarnąć...

Piękne wyroby, tak trzymaj.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14777-dafman-pierwsze-kroki-w-w%C4%99dzeniu/#findComment-581188
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

 

 

A mnie interesuje wyrób który jest na zdjęciu postu nr 8 (to drugie), co to jest? Wygląda ciekawie.

Mi to wygląda na metkę.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14777-dafman-pierwsze-kroki-w-w%C4%99dzeniu/#findComment-591594
Udostępnij na innych stronach

Ładne :clap:  a w przekroju jakie wyszły i z jakiego przepisu robione.

 

Dzięki, robiłem z przepisu na parówki Halusi, z tą różnicą, że zmniejszyłem ilość gałki muszkatałowej do 0,6g/kg i zamiast w cienkie jelita baranie nadziałem je w jelita wieprzowe.

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10230-halusiowa-produkcja-w%C4%99dlin/page-18?do=findComment&comment=584301

 

Poniżej przekrój:

de83fbf37f29ca25med.jpg

4b624c2b4472879amed.jpg

 

 

A mnie interesuje wyrób który jest na zdjęciu postu nr 8 (to drugie), co to jest? Wygląda ciekawie.

 

Hej, jest to metka łososiowa z przepisu Pawła:

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14737-metka-%C5%82ososiowa-produkcji-paw%C5%82a/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14777-dafman-pierwsze-kroki-w-w%C4%99dzeniu/#findComment-591627
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.