Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

 

 

o to to
Todek , po tym 1000 kg nauczysz się puszkować profesjonalnie . Może machnąć je na zlocie - będzie kilkadziesiąt osób na kursie , to pójdzie migiem  :thumbsup:  :D

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14836-szukam-przepisu-temat-zbiorczy/page/13/#findComment-839613
Udostępnij na innych stronach

Ja jestem fanem gołąbków , to któreś kilo mogę przytulić :D

Edytowane przez Yerba

Jestem jaki jestem . Niestety za stary by się zmienić :(
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14836-szukam-przepisu-temat-zbiorczy/page/13/#findComment-839617
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

Witam

to moj pierwszy post tutaj choc czytam te forum od dlugiego czasu:) szukam i poki co bez powodzenia sprawdzonego najlepiej przepisu na wedzone malze, omulki. Smakowalem je niedawno w Kolobrzegu i po prostu mnie zachwycily. Internet jakos biedny jest w akurat tego typu przepis lub moze ja niedokladnie szukalem niemniej nie trafilem. Gdyby ktos sie podzielil badz choc naprowadzil to bede wdzieczny. Dziekuje:)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14836-szukam-przepisu-temat-zbiorczy/page/13/#findComment-843938
Udostępnij na innych stronach

Nie obiecuję, ale postaram się coś załatwić.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14836-szukam-przepisu-temat-zbiorczy/page/13/#findComment-843941
Udostępnij na innych stronach

Godzinę temu, sirmordzia napisał(a):

wedzone malze, omulki.

Przede wszystkim musisz oczyścić, otwarte odrzucić ! - Zagotować z ulubionymi przyprawami Nie dłużej niz 4 /duże 5/ minut - wyjąć , ostudzić - powinny się otworzyć- zamknięte odrzucić . Odcedzić , przedmuchać wentylatorem . Na siatce poukładać , podgrzać w wędzarni w 40 st ok 30 min , puścić dym na ok 45 min 40 st. gotowe.

Super świeże z morza czy oceanu wędzą na siatkach w temp ok 60 st  kilkanaście minut od otworzenia .

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14836-szukam-przepisu-temat-zbiorczy/page/13/#findComment-843948
Udostępnij na innych stronach

W dniu 19.06.2023 o 17:20, Muski napisał(a):

 

 

Todek , po tym 1000 kg nauczysz się puszkować profesjonalnie . Może machnąć je na zlocie - będzie kilkadziesiąt osób na kursie , to pójdzie migiem  :thumbsup:  :D

 No tak tak.🙂Ale Mirek musi jeszcze odnaleźć proces technologiczny tych gołąbków.

  • Like 1
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14836-szukam-przepisu-temat-zbiorczy/page/13/#findComment-844022
Udostępnij na innych stronach

Aby to wszystko było jak powinno, muszę zeskanować i wrzucić cały ten poradnik. Jednak nie w tej chwili. :D

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14836-szukam-przepisu-temat-zbiorczy/page/13/#findComment-844149
Udostępnij na innych stronach

4 godziny temu, Maxell napisał(a):

Aby to wszystko było jak powinno, muszę zeskanować i wrzucić cały ten poradnik. Jednak nie w tej chwili. :D

Mirek, to choć ten jeden przepis.🙂

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14836-szukam-przepisu-temat-zbiorczy/page/13/#findComment-844246
Udostępnij na innych stronach

Tam jest ok. 700 stron w tabelach porozrzucane. Trzeba przewalić wszystko na forum. Teraz jestem wyłączony praktycznie z działalności, gdyż pracujemy nad dostosowywaniem forum do naszych wymogów.

Obiecałem już, że poradnikiem zajmę sie w pierwszej kolejności.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14836-szukam-przepisu-temat-zbiorczy/page/13/#findComment-844258
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Mam do zagospodarowania trochę tłustej cielęciny i filety drobiowe . Chciałbym wysmyczyć trochę kiełbasy .

Szukam przepisu .

Jestem jaki jestem . Niestety za stary by się zmienić :(
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14836-szukam-przepisu-temat-zbiorczy/page/13/#findComment-848233
Udostępnij na innych stronach

Muszę ugotować około 50 l grochówki. Pytanie. Ile tak około muszę przygotować składników:'?

Kości, boczku, kiełbasy, warzyw, ziemniaków, grochu.

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14836-szukam-przepisu-temat-zbiorczy/page/13/#findComment-849709
Udostępnij na innych stronach

grochówka - 100 litrów

 

Składniki :

 

15 kg połówek grochu

10 kg wędzonej kiełbasy - do zesmażenia

10 kg wędzonego boczku - do zesmażenia

15 kg żeberek wieprzowych - do wywaru

5 kilo marchwi

7,5 kilo ziemniaków

50 szt pietruszki

10 dużych selerów

20 główek czosnku albo 200 ząbków :D

25 szt cebuli - do zesmażenia

50 liści laurowych

40 łyżek majeranku

100 ziaren angielskiego ziela

pieprz (?)

sól (?)

szyszki (?)

liście dębu (?)

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14836-szukam-przepisu-temat-zbiorczy/page/13/#findComment-849713
Udostępnij na innych stronach

Mirek, a ile do tego wody? Tak około, na początek.

 

Edytowane przez Todek
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14836-szukam-przepisu-temat-zbiorczy/page/13/#findComment-849794
Udostępnij na innych stronach

Nie wiem. Znalazłem taki zestaw na forum. Wklep w wyszukiwarkę grochówka i poszukaj.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14836-szukam-przepisu-temat-zbiorczy/page/13/#findComment-849797
Udostępnij na innych stronach

8 minut temu, Grzewlod napisał(a):

Myślę,  że więcej

Zwróć uwagę na wagę i ilość wsadu , a taka grochówka zwykle gęsta jest. Pamiętać o gałązce jałowca 😉 

Edytowane przez Muski

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14836-szukam-przepisu-temat-zbiorczy/page/13/#findComment-849807
Udostępnij na innych stronach

Po prostu dopełnia się do pożądanej objętości z delikatnym zapasem na odparowanie - w zależności w czym będzie gotowana.

Przy 50 l grochówki - to nie apteka - trzeba regulować do preferowanej gęstości - na koniec jeszcze raz "dosmaczyć".

  • Like 1
Pozdrawiam Wirus.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14836-szukam-przepisu-temat-zbiorczy/page/13/#findComment-849809
Udostępnij na innych stronach

4 minuty temu, Wirus napisał(a):

Po prostu dopełnia się do pożądanej objętości z delikatnym zapasem na odparowanie - w zależności w czym będzie gotowana.

Przy 50 l grochówki - to nie apteka - trzeba regulować do preferowanej gęstości - na koniec jeszcze raz "dosmaczyć".

Todek, lepiej nie mogłeś trafić. Wirus wie, co pisze.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14836-szukam-przepisu-temat-zbiorczy/page/13/#findComment-849812
Udostępnij na innych stronach

9 minut temu, Wirus napisał(a):

Po prostu dopełnia się do pożądanej objętości z delikatnym zapasem na odparowanie

Dokladnie to samo miałem na myśli wiadomo o co chodzi.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14836-szukam-przepisu-temat-zbiorczy/page/13/#findComment-849815
Udostępnij na innych stronach

Todek, może Kazik55 pomoże? Na zlotach robi super grochóweczkę i to właśnie w takich ilościach.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14836-szukam-przepisu-temat-zbiorczy/page/13/#findComment-849817
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.