Skocz do zawartości

pablos83 dymi, piecze i eksperymentuje :)


Rekomendowane odpowiedzi

  • Odpowiedzi 55
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Gdybym przewidział że tak wyjdzie nie byłoby tej wtopy ale człowiek na błędach się uczy ???? Edytowane przez pablos83
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14864-pablos83-dymi-piecze-i-eksperymentuje/page/2/#findComment-579662
Udostępnij na innych stronach

:) Błędy są piękne, te korekty.... bezcenne :thumbsup:

Warto błądzić, błędzić... wtedy trop właściwy jest cenniejszym... :laugh:

rym... :laugh:

....staropolskie przysłowie kiełbasofilskie  :laugh::thumbsup:

Edytowane przez ziezielony
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14864-pablos83-dymi-piecze-i-eksperymentuje/page/2/#findComment-579668
Udostępnij na innych stronach

 

 

Gdybym przewidział że tak wyjdzie nie byłoby tej wtopy ale człowiek na błędach się uczy
Będzie dobrze ..poczytasz podyskutujesz - i nie będzie wtopy - pamiętaj nawet najlepszy czasem się potknie :cry: 

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14864-pablos83-dymi-piecze-i-eksperymentuje/page/2/#findComment-579670
Udostępnij na innych stronach

Zrobiłem też po raz pierwszy w życiu kilka kilogramów kiełbasy, która jednak dość szybko znika :) Tak się prezentuje po całonocnym chłodzeniu :)

 

http://wstaw.org/m/2017/12/14/20171214_095858.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14864-pablos83-dymi-piecze-i-eksperymentuje/page/2/#findComment-579729
Udostępnij na innych stronach

Pablos, widzę, że prawie taki sam zestaw wędziliśmy :) Mi tam się podoba, następnym razem równieś skoryguję peklowanie, bo środek nieco sinawy. Zrobię solidniejszy nastrzyk.

A takie pytanie dot. polędwicy/schabu. Próbowałeś taki bez parzenia? Bo ja jeden sparzyłem na próbę i reszty nie dotykam, Surowe są znakomite!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14864-pablos83-dymi-piecze-i-eksperymentuje/page/2/#findComment-580754
Udostępnij na innych stronach

Nie próbowałem bez parzenia, ale chyba się skuszę i spróbuję zanim zdecyduję się odparzać kolejną porcję :) Co do siniaka w środku to na pewno by go nie było gdybym mięso upiekł jak to zawsze czyniłem. Mój pierwszy i ostatni błąd oraz nauczka na przyszłość:

 

1. wędzisz dawaj peklosól

2. pieczesz dawaj sól :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14864-pablos83-dymi-piecze-i-eksperymentuje/page/2/#findComment-580988
Udostępnij na innych stronach

 

 

Mój pierwszy i ostatni błąd oraz nauczka na przyszłość: 1. wędzisz dawaj peklosól 2. pieczesz dawaj sól
:thumbsup: jak to z nauką - najważniejsze ,że już wiesz  :thumbsup: 

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14864-pablos83-dymi-piecze-i-eksperymentuje/page/2/#findComment-580990
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

pablos83, jeszcze raz dziękuję za przepis - pasztet wybornie smakuje, użyłem wątróbki kaczej, zamiast tłuszczu kaczego użyłem wywaru z gotowanego mięsa.

Czas pieczenia w piekarniku (był wcześniej wygrzany, piekłem w keksówce) 70 minut, temperatura 1800C.

 

post-89195-0-66934300-1516356573.jpgpost-89195-0-09802500-1516356574.jpg

„To, że milczę, nie znaczy, że nie mam nic do powiedzenia.”

Jonathan Carroll

 

Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14864-pablos83-dymi-piecze-i-eksperymentuje/page/2/#findComment-585238
Udostępnij na innych stronach

  • 6 miesięcy temu...

Bardzo dawno nic nie pisałem w swoim wątku, jednak w związku z tym, że za mną debiut szynkowarowy postanowiłem coś zamieścić. Jeśli macie pomysł jak nazwać to coś co wyprodukowałem to jestem otwarty na sugestie :D Dodam tylko, że to coś jest jak najbardziej jadalne :D W razie pytań służę odpowiedzią :)

 

 

post-77499-0-71158000-1534312394_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14864-pablos83-dymi-piecze-i-eksperymentuje/page/2/#findComment-604576
Udostępnij na innych stronach

 

 

W razie pytań służę odpowiedzią :)

A może by tak jakaś receptura/przepis. Wygląda ładnie. :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14864-pablos83-dymi-piecze-i-eksperymentuje/page/2/#findComment-604581
Udostępnij na innych stronach

Takie szybkowarowe wielokolorowe mięsko jest zwykłe smaczne

 

Z tym " szybko " to bym nie przesadzał - ponad 19 godzin czekania od momentu uruchomienia szynkowara, do chwili otworzenia go i wyjęciu tego czegoś z lodówki :D

[Dodano: 15 sie 2018 - 13:18]

A może by tak jakaś receptura/przepis. Wygląda ładnie. :)

 

Mogę zamieścić w odpowiednim dziale, ale każdy robi na własne ryzyko i odpowiedzialność :) Niemniej ja jem i żyję :D

Edytowane przez pablos83
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14864-pablos83-dymi-piecze-i-eksperymentuje/page/2/#findComment-604587
Udostępnij na innych stronach

 

 

ale każdy robi na własne ryzyko i odpowiedzialność

Oczywiście, że tak. Dawaj przepis. :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14864-pablos83-dymi-piecze-i-eksperymentuje/page/2/#findComment-604590
Udostępnij na innych stronach

Poniżej podaję Wam przepis na mój pierwszy produkt z szynkowarki ( Szynkowar Biowin 1,5 kg gdyby to było istotne ) :)

 

Składniki mięsne:

 

- 500 g w miarę tłustego, surowego boczku bez skóry

- 500 g lekko poprzerastanej karkówki

 

Przyprawy:

 

- 20 g peklosoli

- 2,5 g kolorowego pieprzu ( w zamyśle miał być zielony, ale akurat w sklepie nie mieli ) :D

- 1,5 g majeranku

- 1,5 g papryki słodkiej

- 1 g kolendry

 

Wykonanie:

 

Całe mięso pokroiłem w kostkę o wymiarach +- 3x3 cm i zasypałem peklosolą, a następnie wstawiłem do lodówki na 48 godzin co 12 godzin je dokładnie mieszając. Po 48 godzinach wsypałem wszystkie przyprawy ( wszystkie były zmielone ) i wstawiłem na kolejne 24 godziny do lodówki, również co 12 godzin dokładnie je mieszając. Po tym czasie włożyłem wszystko do szynkowara i parzyłem w temperaturze 75-80 stopni, do uzyskania 72 stopni wewnątrz produktu. Po osiągnięciu tej temperatury wstawiłem szynkowar na 30 minut do zimnej wody, a następnie na 16 godzin do lodówki ( tyle było w moim przypadku bo nie chciałem wstawać w nocy by go otwierać :) ). Przypuszczam jednak, że wystarczyłoby 12 :)

 

A jak wiadomo finalnie wyszedł mi taki cosik :)

 

PS: W smaku dość mocno czuć kolendrę - jak ktoś nie lubi zmniejszyć co najmniej o połowę :)

post-77499-0-97242100-1534340909_thumb.jpg

Edytowane przez pablos83
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14864-pablos83-dymi-piecze-i-eksperymentuje/page/2/#findComment-604593
Udostępnij na innych stronach

 

Dawaj przepis. :)

 

 

Uprzejmie donoszę, że przepis został zamieszczony tu https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15432-szynkowarowy-cosik-wed%C5%82ug-pablosa83/:)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14864-pablos83-dymi-piecze-i-eksperymentuje/page/2/#findComment-604594
Udostępnij na innych stronach

Jeśli macie pomysł jak nazwać to coś co wyprodukowałem to jestem otwarty na sugestie

Proponuje "mozaika wieprzowa wg pablos83".

Zrobiłem pasztet wg Twojego przepisu, więc również wykonam Twoją "mozaikę" - wygląda bardzo dobrze, a smak zobaczymy po zrobieniu.

„To, że milczę, nie znaczy, że nie mam nic do powiedzenia.”

Jonathan Carroll

 

Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14864-pablos83-dymi-piecze-i-eksperymentuje/page/2/#findComment-604617
Udostępnij na innych stronach

Tak, pasztet smakował, nie tylko,nie lecz również innym członkom rodziny. Zresztą masz mój wpis w temacie o pasztecie.

„To, że milczę, nie znaczy, że nie mam nic do powiedzenia.”

Jonathan Carroll

 

Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14864-pablos83-dymi-piecze-i-eksperymentuje/page/2/#findComment-604626
Udostępnij na innych stronach

Bardzo udany wyrób..choc za tłustym nie przepadam , podoba misie.

Co do kolendry ...ma specyficzny zapach...trzeba ostrożnie.

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14864-pablos83-dymi-piecze-i-eksperymentuje/page/2/#findComment-604639
Udostępnij na innych stronach

Osobiście lubię kolendrę, zarówno jej zapach i smak jaki daje, dlatego dałem taką ilość :) Niemniej jeśli ktoś nie przepada to tak jak napisałem - należy zmniejszyć jej ilość co najmniej o 50%

Jest to mój pierwszy wyrób z szynkowarki, i sam się dziwię, że w ogóle jest jadalny ( i smaczny dla mnie ) :) Dziękuję Ci za słowa uznania :) Na przyszłość jednak robiąc ten produkt poeksperymentuję z innymi przyprawami, a nóż może osiągnę jeszcze inny, lepszy efekt smakowy? :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14864-pablos83-dymi-piecze-i-eksperymentuje/page/2/#findComment-604651
Udostępnij na innych stronach

Ciekawy przekrój - grubokawałkowy, z dobrze widocznym tłuszczykiem.

Dokładnie taki, jaki lubię a oczy same by jadły :D

Co do kolendry; niedawno wyczytałam, że odkryto gen, którego obecność decyduje o lubieniu lub (mocnym) nie lubieniu kolendry.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14864-pablos83-dymi-piecze-i-eksperymentuje/page/2/#findComment-604652
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.