ziezielony Opublikowano 13 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 13 Grudnia 2017 Solą się soli...Ogarniesz Pablos, kierunek jest dobry Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14864-pablos83-dymi-piecze-i-eksperymentuje/page/2/#findComment-579656 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pablos83 Opublikowano 13 Grudnia 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 13 Grudnia 2017 (edytowane) Gdybym przewidział że tak wyjdzie nie byłoby tej wtopy ale człowiek na błędach się uczy ???? Edytowane 13 Grudnia 2017 przez pablos83 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14864-pablos83-dymi-piecze-i-eksperymentuje/page/2/#findComment-579662 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziezielony Opublikowano 13 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 13 Grudnia 2017 (edytowane) Błędy są piękne, te korekty.... bezcenne Warto błądzić, błędzić... wtedy trop właściwy jest cenniejszym... rym... ....staropolskie przysłowie kiełbasofilskie Edytowane 13 Grudnia 2017 przez ziezielony Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14864-pablos83-dymi-piecze-i-eksperymentuje/page/2/#findComment-579668 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 13 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 13 Grudnia 2017 Gdybym przewidział że tak wyjdzie nie byłoby tej wtopy ale człowiek na błędach się uczy Będzie dobrze ..poczytasz podyskutujesz - i nie będzie wtopy - pamiętaj nawet najlepszy czasem się potknie Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14864-pablos83-dymi-piecze-i-eksperymentuje/page/2/#findComment-579670 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pablos83 Opublikowano 13 Grudnia 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 13 Grudnia 2017 Najważniejsze, że smakuje, a na pokaz nie idzie Z pewnością już takiego błędu nie popełnię, ale jak nie ten... to zapewne jakiś inny Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14864-pablos83-dymi-piecze-i-eksperymentuje/page/2/#findComment-579681 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pablos83 Opublikowano 14 Grudnia 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 14 Grudnia 2017 Zrobiłem też po raz pierwszy w życiu kilka kilogramów kiełbasy, która jednak dość szybko znika Tak się prezentuje po całonocnym chłodzeniu http://wstaw.org/m/2017/12/14/20171214_095858.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14864-pablos83-dymi-piecze-i-eksperymentuje/page/2/#findComment-579729 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcelll Opublikowano 20 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 20 Grudnia 2017 Pablos, widzę, że prawie taki sam zestaw wędziliśmy Mi tam się podoba, następnym razem równieś skoryguję peklowanie, bo środek nieco sinawy. Zrobię solidniejszy nastrzyk.A takie pytanie dot. polędwicy/schabu. Próbowałeś taki bez parzenia? Bo ja jeden sparzyłem na próbę i reszty nie dotykam, Surowe są znakomite! Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14864-pablos83-dymi-piecze-i-eksperymentuje/page/2/#findComment-580754 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pablos83 Opublikowano 22 Grudnia 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 22 Grudnia 2017 Nie próbowałem bez parzenia, ale chyba się skuszę i spróbuję zanim zdecyduję się odparzać kolejną porcję Co do siniaka w środku to na pewno by go nie było gdybym mięso upiekł jak to zawsze czyniłem. Mój pierwszy i ostatni błąd oraz nauczka na przyszłość: 1. wędzisz dawaj peklosól2. pieczesz dawaj sól Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14864-pablos83-dymi-piecze-i-eksperymentuje/page/2/#findComment-580988 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 22 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij #34 Opublikowano 22 Grudnia 2017 Mój pierwszy i ostatni błąd oraz nauczka na przyszłość: 1. wędzisz dawaj peklosól 2. pieczesz dawaj sól jak to z nauką - najważniejsze ,że już wiesz Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14864-pablos83-dymi-piecze-i-eksperymentuje/page/2/#findComment-580990 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarekduch Opublikowano 19 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij #35 Opublikowano 19 Stycznia 2018 pablos83, jeszcze raz dziękuję za przepis - pasztet wybornie smakuje, użyłem wątróbki kaczej, zamiast tłuszczu kaczego użyłem wywaru z gotowanego mięsa.Czas pieczenia w piekarniku (był wcześniej wygrzany, piekłem w keksówce) 70 minut, temperatura 1800C. Cytuj „To, że milczę, nie znaczy, że nie mam nic do powiedzenia.” Jonathan Carroll Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14864-pablos83-dymi-piecze-i-eksperymentuje/page/2/#findComment-585238 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pablos83 Opublikowano 15 Sierpnia 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #36 Opublikowano 15 Sierpnia 2018 Bardzo dawno nic nie pisałem w swoim wątku, jednak w związku z tym, że za mną debiut szynkowarowy postanowiłem coś zamieścić. Jeśli macie pomysł jak nazwać to coś co wyprodukowałem to jestem otwarty na sugestie Dodam tylko, że to coś jest jak najbardziej jadalne W razie pytań służę odpowiedzią Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14864-pablos83-dymi-piecze-i-eksperymentuje/page/2/#findComment-604576 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 15 Sierpnia 2018 Zgłoś Udostępnij #37 Opublikowano 15 Sierpnia 2018 Takie szybkowarowe wielokolorowe ????mięsko jest zwykłe smaczne ???? Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14864-pablos83-dymi-piecze-i-eksperymentuje/page/2/#findComment-604580 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Todek Opublikowano 15 Sierpnia 2018 Zgłoś Udostępnij #38 Opublikowano 15 Sierpnia 2018 W razie pytań służę odpowiedzią A może by tak jakaś receptura/przepis. Wygląda ładnie. Cytuj http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14864-pablos83-dymi-piecze-i-eksperymentuje/page/2/#findComment-604581 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pablos83 Opublikowano 15 Sierpnia 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #39 Opublikowano 15 Sierpnia 2018 (edytowane) Takie szybkowarowe wielokolorowe mięsko jest zwykłe smaczne Z tym " szybko " to bym nie przesadzał - ponad 19 godzin czekania od momentu uruchomienia szynkowara, do chwili otworzenia go i wyjęciu tego czegoś z lodówki [Dodano: 15 sie 2018 - 13:18]A może by tak jakaś receptura/przepis. Wygląda ładnie. Mogę zamieścić w odpowiednim dziale, ale każdy robi na własne ryzyko i odpowiedzialność Niemniej ja jem i żyję Edytowane 15 Sierpnia 2018 przez pablos83 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14864-pablos83-dymi-piecze-i-eksperymentuje/page/2/#findComment-604587 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Todek Opublikowano 15 Sierpnia 2018 Zgłoś Udostępnij #40 Opublikowano 15 Sierpnia 2018 ale każdy robi na własne ryzyko i odpowiedzialność Oczywiście, że tak. Dawaj przepis. Cytuj http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14864-pablos83-dymi-piecze-i-eksperymentuje/page/2/#findComment-604590 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pablos83 Opublikowano 15 Sierpnia 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #41 Opublikowano 15 Sierpnia 2018 (edytowane) Poniżej podaję Wam przepis na mój pierwszy produkt z szynkowarki ( Szynkowar Biowin 1,5 kg gdyby to było istotne ) Składniki mięsne: - 500 g w miarę tłustego, surowego boczku bez skóry- 500 g lekko poprzerastanej karkówki Przyprawy: - 20 g peklosoli- 2,5 g kolorowego pieprzu ( w zamyśle miał być zielony, ale akurat w sklepie nie mieli ) - 1,5 g majeranku- 1,5 g papryki słodkiej- 1 g kolendry Wykonanie: Całe mięso pokroiłem w kostkę o wymiarach +- 3x3 cm i zasypałem peklosolą, a następnie wstawiłem do lodówki na 48 godzin co 12 godzin je dokładnie mieszając. Po 48 godzinach wsypałem wszystkie przyprawy ( wszystkie były zmielone ) i wstawiłem na kolejne 24 godziny do lodówki, również co 12 godzin dokładnie je mieszając. Po tym czasie włożyłem wszystko do szynkowara i parzyłem w temperaturze 75-80 stopni, do uzyskania 72 stopni wewnątrz produktu. Po osiągnięciu tej temperatury wstawiłem szynkowar na 30 minut do zimnej wody, a następnie na 16 godzin do lodówki ( tyle było w moim przypadku bo nie chciałem wstawać w nocy by go otwierać ). Przypuszczam jednak, że wystarczyłoby 12 A jak wiadomo finalnie wyszedł mi taki cosik PS: W smaku dość mocno czuć kolendrę - jak ktoś nie lubi zmniejszyć co najmniej o połowę Edytowane 15 Sierpnia 2018 przez pablos83 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14864-pablos83-dymi-piecze-i-eksperymentuje/page/2/#findComment-604593 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pablos83 Opublikowano 15 Sierpnia 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #42 Opublikowano 15 Sierpnia 2018 Dawaj przepis. Uprzejmie donoszę, że przepis został zamieszczony tu https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15432-szynkowarowy-cosik-wed%C5%82ug-pablosa83/ Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14864-pablos83-dymi-piecze-i-eksperymentuje/page/2/#findComment-604594 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Woytas Opublikowano 15 Sierpnia 2018 Zgłoś Udostępnij #43 Opublikowano 15 Sierpnia 2018 Przyznam że wygląda bardzo fajnie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14864-pablos83-dymi-piecze-i-eksperymentuje/page/2/#findComment-604602 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarekduch Opublikowano 15 Sierpnia 2018 Zgłoś Udostępnij #44 Opublikowano 15 Sierpnia 2018 Jeśli macie pomysł jak nazwać to coś co wyprodukowałem to jestem otwarty na sugestieProponuje "mozaika wieprzowa wg pablos83".Zrobiłem pasztet wg Twojego przepisu, więc również wykonam Twoją "mozaikę" - wygląda bardzo dobrze, a smak zobaczymy po zrobieniu. Cytuj „To, że milczę, nie znaczy, że nie mam nic do powiedzenia.” Jonathan Carroll Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14864-pablos83-dymi-piecze-i-eksperymentuje/page/2/#findComment-604617 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pablos83 Opublikowano 15 Sierpnia 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #45 Opublikowano 15 Sierpnia 2018 Ładna nazwa Mam nadzieję, że pasztet smakował Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14864-pablos83-dymi-piecze-i-eksperymentuje/page/2/#findComment-604624 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarekduch Opublikowano 15 Sierpnia 2018 Zgłoś Udostępnij #46 Opublikowano 15 Sierpnia 2018 Tak, pasztet smakował, nie tylko,nie lecz również innym członkom rodziny. Zresztą masz mój wpis w temacie o pasztecie. Cytuj „To, że milczę, nie znaczy, że nie mam nic do powiedzenia.” Jonathan Carroll Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14864-pablos83-dymi-piecze-i-eksperymentuje/page/2/#findComment-604626 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pablos83 Opublikowano 15 Sierpnia 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #47 Opublikowano 15 Sierpnia 2018 Wstyd się przyznać, ale dawno nie zaglądałem do tamtego tematu... Ciesze się że przepis się sprawdził Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14864-pablos83-dymi-piecze-i-eksperymentuje/page/2/#findComment-604627 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 16 Sierpnia 2018 Zgłoś Udostępnij #48 Opublikowano 16 Sierpnia 2018 Bardzo udany wyrób..choc za tłustym nie przepadam , podoba misie. Co do kolendry ...ma specyficzny zapach...trzeba ostrożnie. Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14864-pablos83-dymi-piecze-i-eksperymentuje/page/2/#findComment-604639 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pablos83 Opublikowano 16 Sierpnia 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #49 Opublikowano 16 Sierpnia 2018 Osobiście lubię kolendrę, zarówno jej zapach i smak jaki daje, dlatego dałem taką ilość Niemniej jeśli ktoś nie przepada to tak jak napisałem - należy zmniejszyć jej ilość co najmniej o 50%Jest to mój pierwszy wyrób z szynkowarki, i sam się dziwię, że w ogóle jest jadalny ( i smaczny dla mnie ) Dziękuję Ci za słowa uznania Na przyszłość jednak robiąc ten produkt poeksperymentuję z innymi przyprawami, a nóż może osiągnę jeszcze inny, lepszy efekt smakowy? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14864-pablos83-dymi-piecze-i-eksperymentuje/page/2/#findComment-604651 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 16 Sierpnia 2018 Zgłoś Udostępnij #50 Opublikowano 16 Sierpnia 2018 Ciekawy przekrój - grubokawałkowy, z dobrze widocznym tłuszczykiem.Dokładnie taki, jaki lubię a oczy same by jadły Co do kolendry; niedawno wyczytałam, że odkryto gen, którego obecność decyduje o lubieniu lub (mocnym) nie lubieniu kolendry. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14864-pablos83-dymi-piecze-i-eksperymentuje/page/2/#findComment-604652 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.