Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Na początku serdecznie witam wszystkich na tym forum.Po wielu godzinach czytania postanowiłem i ja wybudować własną wędzarnię.

Nie mam doświadczenia w wędzeniu więc i wybór nie był łatwy,zdecydowałem w końcu że będzie to wędzarnia pomysłu AndyAndy.

Oprucz opisów pomysłodawcy pomogły mi opisy i rysunki kolegów którzy już taką budowali np:"Kibelek Darka".

W zasadzie większych problemów nie miałem bo o wszystkim można poczytać,jednak mam maleńki problem, chodzi o deflektory.

Wydaje mi się że ten od strony paleniska jest najważniejszy, to on zabezpiecza przed ogniem i odpowiednio rozprasza dym , drugi tylko wyłapuje tłuszcz.

Bardzo był prosił doświadczonych użytkowków o radę: jaką powinien mieć średnicę i na jakiej wysokości go wstępnie przymocować.

Palenisko jest wysokie na 8 cegieł a skrzynia w środku ma 86 x 86 x 150 otwór w stropie ma 20 cm.

Widzę że koledzy robią ten dolny stosunkowo mały,a jaki się najlepiej sprawdza ? Może sam pomysłodawca się także wypowie.

Pozdrawiam

Ja dostałem baty za deflektor w palenisku. Ponoć w ogóle nie potrzebny, a nawet szkodliwy. Ale u mnie jest bo bez niego nie odczułem żadnych plusów jak go zdemontowałem.

U mnie jest bez deflektora w paleniska. Mam tylko zasuwany szyber i deflektor nad otworem. Szczegóły w moim temacie. Sprawdza się batdzo dobrze

 

Wysłane z mojego GT-I9305 przy użyciu Tapatalka

Przepraszam ale widzę że nie zostałem dobrze zrozumiany, ja nie chcę montować żadnego deflektora w palenisku.

Napisałem " ten od strony paleniska" bo chodzi mi o ten pierwszy który jest nad rurą a dopiero nad nim zamontuję coś do wyłapywania tłuszczu.

Pozdrawiam

 

 

Przepraszam ale widzę że nie zostałem dobrze zrozumiany, ja nie chcę montować żadnego deflektora w palenisku.

Napisałem " ten od strony paleniska" bo chodzi mi o ten pierwszy który jest nad rurą a dopiero nad nim zamontuję coś do wyłapywania tłuszczu.

Pozdrawiam

A to faktycznie źle Cię zrozumiałem. W niektórych projektach pojawia się jeszcze deflektor w palenisku oslaniający otwór dymowy od ognia. Za deflektor w komorze raczej nikt złego słowa nie powie bo to przecież stricte wg projektu Andyandy. Dodatkowego wylapywacza tłuszczu nie stosowałem i na razie nie widzę takiej potrzeby.

  • 2 tygodnie później...

Wczoraj w innym temacie naszkicowałem projekt wędzarni z paleniskiem pośrednim ,ale że  mam trochę czasu poczytałem forum pomierzył piwnice i zdecydowałem się na projekt bezpośrednim paleniskiem jak Andyandyego,ale mam pytanie naszkicowałem projekt i chciałbym zapytać was o opinie czy wymiary są odpowiednie chodzi mi ze wędzarnia ma być w piwnicy i podłączona do komina.

 

post-45364-0-32851300-1451234314_thumb.png

Musisz odpowiednio dobrać średnicę zwężenia do średnicy komina. Jeśli ma byc w ciągu gdzie masz inne urządzenia grzewcze, musi być szybr i maksymalna ilość urządzeń nie może przekroczyć 2.
Dobre, bo Polskie.

Musisz odpowiednio dobrać średnicę zwężenia do średnicy komina. Jeśli ma byc w ciągu gdzie masz inne urządzenia grzewcze, musi być szybr i maksymalna ilość urządzeń nie może przekroczyć 2.

 Komin ma wielkość 26x14 cm wiadomo chce zastosować szyber do komina żeby regulować temperaturę i ciąg tak jak robią to inni zasuwami. 

Prościej będzie inaczej.

Ile kondygnacji ma budynek, czy do tego komina są podłączone inne dymiące urządzenia - piece, itp.

Jeżeli to komin wentylacyjny (jak mnie pamięć nie myli) to co 2 kondygnacja może być podpięty odbiór (piwnica, I piętro, III piętro itd)

Pewnikiem o tym pisze Michał.

 

Gdyby nie Święta to bym chyba zaklął.......... Sajmon piszesz bez szczegółów a chcesz pomocy - czemu większość z nowych userów tak robi nie mam pojęcia.

Pozdrawiam cieplutko

 

Całość mojej wypowiedzi jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem i moją opinią - chcesz zgadzaj się, nie chcesz nie zgadzaj się.

Ja życzę jak najlepiej

 

Czerpiesz ze strony "garściami" to wspomóż forum finansami ___ LINK DO POMOCY KPP

Poczytaj o panu S i jak możesz to klepnij go w d..... codziennie 2 razy ___LINK DO STRONY KPS

Prościej będzie inaczej.

Ile kondygnacji ma budynek, czy do tego komina są podłączone inne dymiące urządzenia - piece, itp.

Jeżeli to komin wentylacyjny (jak mnie pamięć nie myli) to co 2 kondygnacja może być podpięty odbiór (piwnica, I piętro, III piętro itd)

Pewnikiem o tym pisze Michał.

 

Gdyby nie Święta to bym chyba zaklął.......... Sajmon piszesz bez szczegółów a chcesz pomocy - czemu większość z nowych userów tak robi nie mam pojęcia.O

Nie wszystko człowiek wie i dlatego prosiłem o opinie i doradztwo chyba po to jest to forum ,budynek ma piwnice,parter,i podasze ,na poddaszu jest do niego zamontowana koza rzadko palone,nie jest to komin wentylacyjny.

Jeszcze raz prawo mówi ze do jednego kanału może być podpięte maksymalnie 2 urządzenia grzewczo dymne. Wtedy powinny mieć szybry, inaczej w razie pożaru zero ubezpieczenia, nie mówiąc o innych problemach z organami. Oczywiście wykorzystujemy tylko kanały grzewcze. Nie pamiętam jakie przewezenie w stosunku do komina powinno być, ale też jest ważne. Szybr jest po to by nikt nie zatruł się czadem.
Dobre, bo Polskie.

Jeszcze raz prawo mówi ze do jednego kanału może być podpięte maksymalnie 2 urządzenia grzewczo dymne. Wtedy powinny mieć szybry, inaczej w razie pożaru zero ubezpieczenia, nie mówiąc o innych problemach z organami. Oczywiście wykorzystujemy tylko kanały grzewcze. Nie pamiętam jakie przewezenie w stosunku do komina powinno być, ale też jest ważne. Szybr jest po to by nikt nie zatruł się czadem.

Komin 26x14 wysokość 8 metrów, szybr w kozie jest zastosowany w wędzarni też będzie zamontowany,według prawa dwa urządzenia będą zamontowane,o przewężenie w stosunku do komina zapytam fachowca co do wielkości planowanego paleniska z wielkością komina i rur połączeniowych. 

Edytowane przez sajmon0609

To będzie ok. Rób śmiało

Jeszcze  muszę wiedzieć czy proporcje paleniska do wymiarów komory dobrze wymierzyłem,chodzi stosunek paleniska do wymiarów komory trzymałem się wytycznych andyandyego.

Każdy robi jakieś przeróbki, poprawki lub doradza, a czy również weźmie odpowiedzialność za poprawki. Największym zagrożeniem jest czerwony "kur" więc należy z daleka budować wędzarnię od budynków mieszkalnych lub gospodarczych. Wczoraj zapaliła się wędzarnia pomimo obicia wewnątrz blachami. Dwie duże gaśnice pianowe i kilka wiader wody nie pomogło, przyjechały dwa wozy strażackie i strażacy użyli piany gaśniczej. Wędzarnia nie była zbudowana według założeń tylko podpatrzona, przerobiona wg. własnej pomysłowości, brak termometru i wędzenie na wyczucie.  Nie była również czyszczona z kapiącego tłuszczu ponieważ często wędzonki były dopiekane. Cała konstrukcja nagrzana zapłonęła w jednej sekundzie, a palący się sadze i tłuszcz po polaniu wodą spowodował zapalenie się pobliskiego składu drewna. Ogień sięgał kilku metrów i podejście z ręcznymi gaśnicami nie było możliwe. Pełzające płomienie rozchodziły się pod częściowym zadaszeniem na kilkanaście metrów. Więc altany również są zagrożone jak i pomieszczenia w budynkach.

Brak wyobraźni i złe podpowiadanie może przyczynić się do utraty dobytku. Wstawianie wędzarni do budynków piwnic itp nie jest wskazane i bezpośrednio zagraża pożarem. Jak sobie wyobrażacie jaka sadza będzie w kominie po dłuższym użytkowaniu wędzarni - tłusta i nasycona, łatwa w zapaleniu. Płonący komin rozgrzewa się do temperatury nawet 2000 st ( fachowcy mówią nawet o 4000 st )więc zapalą się cegły i dalsze konstrukcje.

Miejscem wędzarni jest wolno stojąca bezpieczna konstrukcja na widoku i nie zagrażająca innym zabudowaniom.            

Edytowane przez Andyandy

 

 

Znam kilka wędzarni co mają ludzie w domu. Sam taka mam
I to jest właśnie demokracja , robisz w domu co chcesz. A demokracja kończy się wtedy jak dostajesz rachunek i jest "Gucio" 

post-40431-0-01210000-1451319645_thumb.jpg

To jest przykładowy rozkład temperatury w palenisku wędzarni, kominka przy prawidłowym opalaniu i odpowiednio dużym palenisku.

Przy małych paleniskach i zwiększonym ciągu temperatura wzrasta lawinowo do 800 st.  

 

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.