Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

:clap:  Widzę , że dach nie będzie uchylany . Zrobisz na szczytach uchylane klapy ? Czy robisz tylko regulowane otwory dymowe?

Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie ;)

Witam.

Wylałem właśnie płytę pod wędzarnię wg projektu Andyandy'ego i mam pytanie o rurkę doprowadzającą powietrze do paleniska,która widnieje w planach.

Czy ten element jest obowiązkowy? Bo jakoś w fotorelacjach z budowy forumowiczów nie widzę żeby ktoś ją montował?

Edytowane przez scorpio33

Nie rób. Ten patent koledzy wykorzystują raczej jak w palenisku kopcą trocinami (jak się mylę to prostujcie)

Dzięki za odpowiedź koledzy.

A jeszcze jedno pytanko - średnica kanału dymnego w stropie ma duże znaczenie? W sensie mam rurę 25cm, w planie jest 20cm. Zostawić 25cm czy zmniejszać na 20?

I jeszcze jedno, ściany paleniska muruję z cegły klinkierowej, dziurawki. Musi być otynkowane wewnątrz?

20 cm to już trochę mało. Otwór powinien mieć szerokość około 25-35 cm. Ściany murowałem z cegły pełnej czerwonej i nie tynkowałem. Nie wiem jak klinkierowa dziurawka się zachowa.

Palenisko wielkości 100x100 na zewnątrz, minus szerokość cegły.

Pytanie czy tynkować wewnątrz, bo jestem na ukończeniu murowania i będę robił szalunek pod płytę.

Do otworu 25cm deflektor 55cm czy większy?

Tez mam 100x100 cm i przy tej szerokości ścianki paleniska się nie nagrzewają zbytnio, więc odpuściłbym to tynkowanie :) Deflektor u mnie to kwadrat o boku 35 cm i spełnia znakomicie swoje zadanie. Większy jego rozmiar może zbytnio kierować ogniste języki na ściany komory wędzarniczej, a wtedy o pożogę nietrudno. Przed wylaniem płyty dobrze jest połączyć z jej zbrojeniem jakieś kotwy do przymocowania komory. Nie radzę zatapiać nóżek deflektora, tylko zostawić możliwość jego wyjmowania, co ułatwi czyszczenie wędzarni. Jeszcze kwestia odpowiedniej wysokości paleniska. Od górnej krawędzi otworu drzwiczek powinno być nie mniej niż 20 cm do stropu, inaczej dym pójdzie drzwiczkami, zamiast do komory wędzarniczej :) 

Edytowane przez qba-69

Dzięki @qba-69, nie uśmiecha mi sie to tynkowanie, bo kielnią słabo operuję no i dodatkowy worek zaprawy musiał bym przytargać :) No chyba żeby było to niezbędne to przecierpiałbym... Z kotwami tak własnie mam zamiar zrobić, ale chyba tylko zatopię pręty gwintowane z dospawaną stopką, takie odwrócone T. Deflektor będzie ruchomy, takie rady już doczytałem wcześniej.

I prawidłowo. Widać czytałeś forum i zrozumiałeś co czytasz :)  W razie wątpliwości lepiej zapytać zanim coś zrobisz. Niestety niektórzy robią na odwrót i później plują sobie w brodę :D A te pręty to możesz wygiąć w L i będzie to samo z mniejszym nakładem pracy :) 

Edytowane przez qba-69
Absolutnie nie tynkować bo to nie ma żadnego sensu. Ani palenisk ani kominów się nie tynkuje od wewnątrz. Cegła dziurawka jest odpowiednia.

scorpio33 podoba mi sie kolejność tego co robisz

1 czytanie

2 myślenie

3 pytanie

4 działanie

Znaczna większość robi dokładnie na odwrót wierze że twoja wedzarnia będzie idealna

Kolego gosman, z wiekiem doszedłem że dobrze uczyć się na błędach i doświadczeniach innych, na swoich błędach już dość się nauczyłem ;) A dobrodziejstwo internetu trzeba umieć wykorzystać. 

Dwa lata wędziłem na wędzarce z kanałem i paleniskiem blaszanym wielkości paczki zapałek :) Nieraz miałem "ładnie" osmolone wędzonki i teraz chcę mieć wreszcie wędzarnię z prawdziwego zdarzenia.

witam,

Panowie,nosze się z zamiarem budowy nowej wędzarni,w mojej dotychczasowej(o wymiarach 1,2m x 1,4m) która ma już swoje lata nie bardzo da się już wędzić.

Nowa wędzarnia ma być już większa a mianowicie o wymiarach 1,2m w głąb oraz ok 2,5 m szerokości wysokość ok 2.4m,będzie podłączona do tego samego komina co stara a wybudowana z "drugiej strony" tj w budynku gospodarczym zadaszonym w pomieszczeniu.

Doczytałem już,że nie ma sensu budowąc z cegły szamotowej ze względu na to,że ta kumuluje ciepło skłaniam się więc do wyboru cegły czerwonej i wybudowania z niej w całości wędzarni.

Stara wędzarnia była z paleniskiem bezpośrednim i tutaj rownież skłaniam sie ku temu rozwiązaniu które w mojej ocenie daj mi większa kontrole nada całym procesem wędzenia.

Będę wdzieczny za wszelkie sugestie i podpowiedzi,myślałem o tym że byc może jak juz robie od nowa  a wędzarnia będzie spora ,żeby zrobić ja z nadmuchem z paleniskiem w innym miejscu?a obok dobudować jeszcze mniejszą komorę do wędzenia na zimno?widże że jest tu sporo doświadczonych osób ,będę bardzo wdzięczny za wszelką pomoc

Jak poczytałeś, to musisz doczytać jeszcze że najlepsza komora drewniana,(warunkowo murowana i wyłożona od środka deskami z dylatacją od ściany) ,W projekcie Andy'ego wcale nie ma komina (a tym bardziej murowany) Musisz jeszcze posiedzieć na forum ;)  i dojdziesz do wszystkiego

Dzięki @qba-69, nie uśmiecha mi sie to tynkowanie, bo kielnią słabo operuję no i dodatkowy worek zaprawy musiał bym przytargać :) No chyba żeby było to niezbędne to przecierpiałbym... Z kotwami tak własnie mam zamiar zrobić, ale chyba tylko zatopię pręty gwintowane z dospawaną stopką, takie odwrócone T. Deflektor będzie ruchomy, takie rady już doczytałem wcześniej.

nic nie tynkuj, nie ma potrzeby. Ja strop betonowy zastąpiłem stalowym (chyba 4mm) dzięki temu w każdej chwili mogę go zdemontować i zrobić z wędzarni grill. Jeszcze nie testowałem, ale mam już małą wyciągarkę do obniżania rusztu na stalowej lince :)

Zapraszam na naszego bloga   http://www.nacamping.pl/ http://www.nacamping.pl/wp-content/gallery/bamboo/logo-adres.png

Witam,gromadzę materiały na wędzarnię i na tę chwilę nasunęły mi się dwa pytania.1;czy komora o wys 130 cm wystarczy przy palenisku o wym zew 100x90 cm i wys 7,max 8 cegieł[deska wys-130 cm,szer-10 cm,gr-18 mm,taką mam],oczywiście do daszku.Ewentualnie mogę dać 1 deskę w poprzek i w niej zrobić otwory,ale wtedy dość trudno będzie operować kijami na górnym poziomie co da 140 cm.2;mam blachę gr 5 mm,czy mogę ją położyć na stropie zamiast betonu.Chodzi mi o to czy nie będzie się za mocno nagrzewała,powodując utrudnienia podczas wędzenia.Wcześniej wyczytałem,że te 130 cm wysokości to minimum,a i blachę też niektórzy mają zamiast betonowego stropu. :mellow:

B-20? Strasznie mocny jak na tak mały strop tym bardziej że gęsto zbrojenie ułożone mam. Cement 42,5 wymagany do B-20 a w Mojej mieścinie brak. No i za wibrować by wypadało.

post-45148-0-15667100-1495012558_thumb.jpg

Edytowane przez Silton

Dawaj B20 i nie musisz nic wibrować. Bez jaj - to nie konstrukcja mostu.

post-67697-0-93601200-1495012817_thumb.jpgpost-67697-0-89698700-1495012818_thumb.jpg

A ja z nudów wczoraj machnąłem deflektor. Grzałki jednak na stałe nie będę mocował - będzie wyciągana.

post-67697-0-51564500-1495012922_thumb.jpgpost-67697-0-89907700-1495012922_thumb.jpg