Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Podziękowania dla projektanta kibelka :) 

Andyandy, twój projekt sprawdził mi się w 100%. Jestem po pierwszym wędzeniu kiełbas i serków. Wyszło rewelacyjnie. Moje spostrzeżenia - bardzo małe zużycie drewna, to są naprawdę ilości takie, że w jednym naręczu starcza drewna na jedno wędzenie, duży plus. Drugi to taki że jest bardzo stabilna temperatura w zakresie ok 50stC. Jak się nagrzeje to może wygasnąć całkiem prawie w palenisku a i tak jest 50. Wyżej miałem troszkę problemów, bo jak mi się pojawiały płomienie to rosło powyżej 70, a jak się tylko tliło to nie było wyżej jak 50-55stC. 

Ale w sumie jestem bardzo zadowolony z efektów, tak że polecam tym którzy się zastanawiają jaką sobie wędzarnie wybudować.

P.s. Pochwalił bym się jak wyszła ale nie wiem jak tu wstawić na serwer zdjęcia :)

P.s. Pochwalił bym się jak wyszła ale nie wiem jak tu wstawić na serwer zdjęcia :)

www.fotosik.pl

wrzucasz zdjęcia i wklejasz na forum link. Link pobierasz  z fotosika. Samo wyjdzie. Nic trudnego.

wrzucasz zdjęcia i wklejasz na forum link. Link pobierasz z fotosika. Samo wyjdzie. Nic trudnego.

Wklejamy na nasz serwer bezpośrednio . W ramce dodaj odpowiedź klikamy więcej opcji . Następnie dodaj pliki.  Dodajesz ze swojego komputera pliki i wysyłasz .  Po kłopocie .

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .

Konserwanty zabijają powoli !!!

www.fotosik.pl wrzucasz zdjęcia i wklejasz na forum link.

A po pewnym czasie fotosik zdjęcie zlikwiduje i w poście mamy pustkę jak to widać na wielu wątkach. Z naszego serwera nie zniknie i pozostanie na forum dostępne "na zawsze".

Wiedzy nigdy za wiele, nawet tej na chwilę obecną pozornie nieprzydatnej.

Dzięki andrzej k, nie mogłem tego znaleźć.

Pierwsza wersja koloru heban, na której widać podnoszony dach.

Przemalowałem później na ciemniejszy bo całość zbyt czerwona była.

Zrobiłem również tacę na której palę, bardzo wygodne rozwiązanie.

post-63208-0-84036000-1496770720_thumb.jpg

post-63208-0-56759300-1496770839_thumb.jpg

post-63208-0-37200200-1496770985_thumb.jpg

post-63208-0-40999100-1496771007_thumb.jpg

post-63208-0-40413600-1496771019_thumb.jpg

post-63208-0-65118700-1496771029_thumb.jpg

post-63208-0-09204000-1496771037_thumb.jpg

Jak się nagrzeje to może wygasnąć całkiem prawie w palenisku a i tak jest 50.

To nie jest raczej plus a minus, tak się dzieje w mauzoleach wszelkiej maści, co pociąga za sobą dużą znajomość swojej wędzarni.

Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂

Jola i Mariusz

@MariuszB, nie rozumiem czemu na minus? nie mam tam szamotu, palenisko nie nagrzewa się bardzo, z zewnątrz cegła ma może koło 40 stopni. Sądzę że temperatura trzyma się dzięki temu że sa w sumie 3 warstwy desek z wełną mineralną pomiędzy.

@paszeko dokładnie nie mierzyłem, ok 2 metry.

Wklejamy na nasz serwer bezpośrednio
A to OK, sorry, ale jeszcze nie wtajemniczałem się tak głęboko w możliwości forum. Tak, że sorry.

Jam mam konto opłacone, więc moje foty nie zginą, chyba, że je usunę z fotosika.

Mam pytanie odnośnie drzwiczek do paleniska. .

W wędzarni scorpio33 drzwiczki są równo z paleniskiem. ja chciałbym dać je dwa rzędy cegieł wyżej. czy tak będzie dobrze, czy będzie to miało zły wpływ na palenie.

Paliwo mam zamiar spalać podobnie jak scorpio33, tyle, że nie w blaszanej tacy, a w starym żeliwnym grillu. o wymiarach 54x28.Głęboki na jakieś 5-6 cm, więc można do niego swobodnie sypać trociny i się nie będą "szwendać" po calym palenisku, a  i do sprzątania będzie wygodniej.

Jeżeli miałoby to mieć zły wpływ na palenie, to skłonny jestem poświecić dwa rzędy cegły i wylać do równa płytę z drzwiczkami paleniska w środku.

przepraszam, ale nie mogłem usunąć pierwszego pliku. Wstawiłem drugi po uzupełnieniu.

post-87196-0-52058500-1496845284_thumb.png

post-87196-0-10794300-1496845765_thumb.png

Edytowane przez witek1965

Drzwiczki są na równo z paleniskiem żebyś nie musiał wsadzać do środka swojej kobitki żeby ci tam posprzątała.  :D  :tongue:

Jak będzie na równo popiół wymiatasz bezpośrednio na szufelkę.

Naturę mam zimną ;) a dym robię tylko kiedy potrzeba :clap:

scropio buduje ostatni rząd z polówek pod lanie w weekend stropu ... mam o pól cegły mniejszy KIBELEK ... czyli jakieś 88 x 88 cm z zewnątrz mierzone .... ktoś podpowie czy 30 cm otwór w stropie będzie git ? 

pozdrawiam 

MAro

Spokojnie wystarczy. Od 20cm w górę. Beiot w nowej wędzarni ma otwór na prawie cały strop.

Można zrobić jedną warstwę dodatkową jako podłoże paleniska i podnieść drzwiczki o cegłę.

Scorpio33 - Bardzo ładny kibelek, teraz czekamy na wędzonki. :):thumbsup: . Osuszaj mięsko wspomagając się uchylonym daszkiem (3-5cm)  . W czasie wędzenia może też będziesz musiał zrobić szczelinę, bo otworów dymowych może być "za mało" ;). Tak to wyreguluj, żeby w czasie dymienia dym przepływał swobodnie i się nie kisił w komorze - lepiej wędzić nieco dłużej  rzadszym dymem niż zrobić w komorze "ścianę dymu" - jak otworzysz drzwi od komory masz widzieć wędzonki. No i bądź cierpliwy w osuszaniu 40-50º , brak dymu (lub możliwie jak najmniej) i cierpliwość :) (godzina ,czasem 2)  -TU jest pół sukcesu ;). No i NIGDY nie zamykaj drzwi od paleniska (minimum 1/3 uchylone) Jak ci bujnie niechcący temperatura, to otwórz komorę i przewietrz - nie panikuj i jak najmniej "mieszaj " w palenisku

Edytowane przez binio1111

Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie ;)

@binio dzięki za rady, wędzę już od kilku lat więc mam jakieś doświadczenie, nowością dla mnie jest tylko kibelek. Ale już mogę stwierdzić że wędzenie w nim jest łatwiejsze i wędzonek nie zjaram tak łatwo jak to zdarzało mi sie w poprzedniej wędzarce. A co do drzwiczek, pochodzą z odzysku ze złomu i nie zamykają się dokładnie, Wpierw kombinowałem dorobić jeszcze jakiś rygielek żeby domykał je lepiej ale po pierwszym wędzeniu przekonałem się właśnie że to zbędne. Nie domykają się i jest szpara około 2cm i to jest tak akurat jak za mocno zaczynają sobie pozwalać płomienie, przymknięcie do takiej pozycji powoduje powolne przygasanie. Ale przeważnie trzymałem jedno skrzydło otwarte żeby z daleka widzieć co się tam dzieje.

Otworów do regulacji chyba jest dość, otwarcie na max również powoduje powolny spadek temperatury w komorze. Dach otwieram tylko do nagrzania wędzarni bo jak więcej podłożę drewna to temperatura rośnie ponad 120 stopni więc tak sie dobrze przewietrza.

Nie mam czym się chwaliś za bardzo bo tylko kiełbasa i serki były, więc na foto jałowcowa, trochę już podsuszona po niedzielnym wędzeniu.

post-63208-0-82696100-1496905481_thumb.jpg

Drzwiczki są na równo z paleniskiem żebyś nie musiał wsadzać do środka swojej kobitki żeby ci tam posprzątała. :D

spoko, spoko. Do tej pory nie musiała sprzątać to i teraz nie będzie musiała. Zależy mi na tym, żeby drzwiczki były po prostu trochę wyżej, żeby nie musiała na kolanach klęczeć, żeby podłożyć drewna  :)

To żart oczywiście.

Po prostu wymuruje dwa rzędy cegły i wyleje palenisko na równo i od tego poziomu będę murował do góry na wysokość ok 66 cm, żeby wylać strop, coby palenisko miało wysokość jak nakazuje autor 56 cm. Przypuszczam, że odchyłka + - dwa centymetry jest dopuszczalna.

Po wykopaniu dołu pod fundament i zaszalowaniu, doszedłem do wniosku, że 100cm x 100 cm to jak na moje potrzeby trochę za wiele.

Zawężę więc się do czterech cegieł 214 mm co da mi wymiar 86 cm x 86 cm. Do tej pory miałem 80cm x 43 cm. Zyskuje miejsca na co najmniej jeden rząd górą i dołem. I tak jestem do przodu. otwór na kanał dymny planowałem 250, ale widzę w projekcie Andyandy, że jest 200, więc przy takim pozostanę. Ostatni rząd wymuruję połówkami cegły, ale w przedostatnim muszę wyrzeźbić 4 cm, żeby było 10 cm stropu. Cegła najprawdopodobniej będzie taka jak na załączonym obrazku.

P.S. nie, żebym się czepiał, ale znalazłem bardzo mały i chyba nieistotny błąd w projekcie Andyandy, no, ale każdy może się pomylić. Mianowicie, wysokość całkowita nie może wynieść tyle ile jest napisane.

post-87196-0-19303700-1496931545_thumb.jpg

co da mi wymiar 86 cm x 86 cm

Idealnie ,ale jakby to był wymiar wewnątrz paleniska, a nie na zewnątrz. :(

Witek ...  Ja pozostaje na stropie na grubość cegły ... tj okolo 6 cm jak Andy pisał w którymś poście ... strop ma za zadanie utrzymać deflektor i nie zawalić się pod swoim ciężarem o ile dobrze pamiętam :) 

Pozdrawiam

MAro

te 10 cm wziąłem właśnie z projektu Andyandy, ale nie upieram się, a wręcz przeciwnie. :)

Idealnie ,ale jakby to był wymiar wewnątrz paleniska, a nie na zewnątrz. :(

a dlaczego ? Jeżeli zachowam wymiar komory również 86x86 to w czym będzie problem ? AndyAndy opracował wędzarnię szeroka wewnątrz na 100 cm. Ja nie mam takiej potrzeby. Więc proporcjonalnie zmniejszając palenisko,zmniejszam również komorę. czy jest konieczność zachowania wymiarów z pierwowzoru projektu, wraz z wszystkimi szczegółami, czy wystarczy aby trzymać się samej idei projektu ?

Jeszcze nie zacząłem murować,  więc wszystko jest do zrealizowania. Fundament 120x120 jutro będzie zalany. Wszelkie sugestie do rozpatrzenia.

a dlaczego ?

A dlatego, że w mniejszym drewno często się zapala płomieniem bo jest wyższa temp.w palenisku (ścianki się nagrzewają i kumulują ciepło) -co wpływa na pogorszenie jakości dymu (robi się nie zdrowo bo dopalasz wszystko co najlepsze w dymie i produkujesz więcej złego), Jest wnerwiająca w obsłudze, bo jak podymisz trochę i ścianki się nagrzeją, to będziesz żar wygarniał, a za chwile będzie ci temperatury brakować i taka zabawa -miałem małe palenisko pod beczką , więc wiem co mówię. Twój cyrk , ale będziesz zły sam na siebie potem . Ja obecnie komorę mam 65x65, a  palenisko mam dużo większe. Teraz to się wędzi :thumbsup:

Duże palenisko to podstawa.

Ja strop robiłem mniej więcej na grubość cegły tylko porządnie zbrojony. I podczas budowy stawaliśmy na nim etc. I jak widać się nie zawalił.

post-67697-0-06389100-1496991854_thumb.jpgpost-67697-0-23540800-1496991864_thumb.jpgpost-67697-0-21469300-1496991865_thumb.jpgpost-67697-0-73125900-1496991902_thumb.jpg

Perszing masz palenisko na 3,5 cegły na 3 ? czy mi się zdaje ? 

Uff ja mam 3,5 na 3,5 i dygałem ze będzie lekko za małe :))

Może uda się jakieś fotki załączyć po weekendzie jak to mniej więcej u mnie wygląda ;) 

Pozdrawiam 

MAro

3,5 x 3 :) myślałem żeby zrobić 3,5 x 3,5 ale potem stwierdziłem że będzie za duża landara....i tak będą 3 poziomy....