Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Jako impregnat można stosować impregnat do fug Delfin z Atlasa. Lekko wybłyszcza - tanie i skuteczne - patent mi sprzedał wytwórca płytek betonowych elewacyjnych. Oryginalne impregnaty np.Stone Master jest drogi i efekt po nim mizerny - po Delfinie jest lekki pobłysk jak po lakierze. Polecam

Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie ;)

A jak z trwałością impregnacji ? i nie będzie się błyszczeć cegła jak psu kulki ?

Bo jak jeszcze do klinkieru to pasuje to do poniemieckiej już może być różnie :)

Perszing, czy mozesz wrzucić fotke całości, tak zeby nie była obcięta prawa strona. Tak jakoś coś mi chodzi po głowie i chciałem podpatrzyć coś.

Delfin daje lekki pobłysk - jest , że tak powiem transparentny, możesz spróbować na jakimś kawałku cegły

Wczoraj próbowałem dopiekać na grzałce. Niestety 2kW nie dawało rady.

Wędzenie bez problemu - szybko osiągnąłem 50 C. Ale osiągnięcie 90 C jeżeli w ogóle by dało radę to trwało by pewnie z 45-60 min.

Zrobię dwie rzeczy - zmienię grzałkę na 3kW (więcej się boję bo mi instalacja może nie wytrzymać). Oraz zrobię izolowaną przekładkę tak aby zredukować 3 poziomy do 2 lub nawet do 1. To i tak miałem w planie więc zobaczymy jak wtedy będzie to działać.

Osuszanie z wentylatorem termoobiegu bardzo fajne . Wg mnie przyspiesza proces o 1/3 do 1/2.

Perszing , ale doradcy piszą "izolacji nie trzeba , powietrze między ściankami wystarczy" g....wno prawda . Pomyśl teraz co będzie przy -10*. Już to przerabiałem i pisałem o tym , ale nie mam siły przebicia .

Pozdrawiam.

Wysłane z mojego SM-G800F przy użyciu Tapatalka

Ale ja mam izolację. Mam 19 mm pióro-wpust, potem 30 mm prasowana wełna z folią ALU (kominkowa) i potem 20 mm dechy. Najpierw sprawdzę co będzie jak izolowaną redukcję poziomów zrobię i ocieplę stryszek. Jak to nie pomoże to wtedy dodam 1300 W i będzie 3300 W - to jest graniczna wartość dla zastosowanych kabli i mojej instalacji domowej.

Jak i to się nie sprawdzi to dopiekanie będzie tylko i wyłącznie na szufladzie bo jak wczoraj rozpaliłem to uzyskałem 90C w 5 min :)

Ja wiem jaką masz wędzarnię bo śledzę Twój wątek od początku . Napisałem co ja myślę na temat takich rad . Ja mam też 30mm wełny , deski wewnątrz i na zewnątrz (18mm felcowane) i tak jak Ty pełen luzik przy dodatnich temperaturach . Zimą wystarczy otworzyć drzwi lub dach na chwilę i uzyskanie zadanej temperatury trwa bardzo długo . Ja zastosowałem dwie grzałki 1800W i 700W . Jak jest ciepło używam tylko 1800W , a jak trzeba to wlączam dodatkowe 700W . Ocieplone mam wszystko łącznie z dachem i podłogą . Nawet jak pozamykam w wędzarni wszystkie otwory dolotowe i dymowe to też szału nie ma . Zimą piekę kiełbasę w piekarniku w kuchni .

nie sprawdzi to dopiekanie będzie tylko i wyłącznie na szufladzie
i to jest świetny pomysł  :yes: 

Muskie - to ryba 🙃

Nareszcie zaczynamy uczyć się na własnych błędach. Przy zastosowaniu grzałek elektrycznych należy zastosować wentylatory jak w piekarniku i zamknąć otwory dymne. Zdecydowanie musi być zasilanie 3x400 żeby podłączyć minimum 4,5 kw - 3 X 1,5 kw. Palenisko tradycyjne ma moc od 2 do 8 kww zależności od docieplenia wędzarni. Murowane, pomniczki wręcz żądają 8 do 14 kw. Zanim coś się zrobi należy pytać i pytać. A ja tak mam, nie wystarczy!!! Edytowane przez Andyandy

Jak rozdzieliłeś grzałki ? mój sterownik ma tylko jedno wyjście niestety i albo będę jechał na 3300 W albo pozostanę na 2000W.

Bo nie bardzo wiem jak tu załączać dodatkową grzałkę. Można ręcznie ale wtedy tylko włącz/wyłącz i trzeba sterczeć przy wędzarni.

Nareszcie zaczynamy uczyć się na własnych błędach. Przy zastosowaniu grzałek elektrycznych należy zastosować wentylatory jak w piekarniku i zamknąć otwory dymne. Zdecydowanie musi być zasilanie 3x400 żeby podłączyć minimum 4,5 kw - 3 X 1,5 kw. Palenisko tradycyjne ma moc od 2 do 8 kww zależności od docieplenia wędzarni. Murowane, pomniczki wręcz żądają 8 do 14 kw. Zanim coś się zrobi należy pytać i pytać. A ja tak mam, nie wystarczy!!!

I tak i nie. Ja liczyłem się z tym , że dopiekania nie będzie na 2kW. A wędzi się na tej mocy świetnie i myślę że w zimie nie będzie problemów przy moim ociepleniu.

3x400 mam z drugiej strony domu i nie uda mi się podciągnąć. Więc docieplenie, przekładka (zmniejszająca komorę wędzarniczą) i tyle. Jak się nie uda to - piekarnik albo szybki ogień w szufladzie. Tak więc luzik.

Więc tutaj nie było mojego błędu bo chciałem 4-5 kW ale mnie kolega szybko wyprowadził z tego pomysłu ze względów technicznych mojej hacjendy :)

Edytowane przez Perszing37

A wentylator mam ale niewiele wniósł do tematu. Temperatura się podnosiła ale bardzo wolno. Nie miałem czasu czekać więc przy 65C odpaliłem szufladę.

A ktoś polemizowal , że "powietrze jest świetnym izolatorem" 

ale doradcy piszą "izolacji nie trzeba , powietrze między ściankami wystarczy" g....wno prawda
  Brawo Waldku - tez  umiem przeliczać straty ciepła -  :thumbsup:  :clap: 

Muskie - to ryba 🙃

JA podłączę dwie grzałki do 1 wyjścia i tyle. I się nie będę certolił. 3,3 kW i zobaczymy :) koszt 25 zł

Perszing przecież nie ma tu żadnej filozofii . Tę drugą grzałkę podłącz równolegle do tej , którą masz tylko dołóż jakiś wyłącznik "przed grzałką" i możesz używać albo tej nazwijmy ją głównej , albo obu w zależności od potrzeb .

No tak ale przełącznika nie mogę już raczej zrobić na zewnątrz a w środku będą panowały niesprzyjające warunki. 90-100 C czasem. Więc będę miał większą moc mojej świątyni czy przy wędzeniu czy przy dopiekaniu :) 

Oczywiście , że będzie dobrze . Ja mam takie skrzywienie wynikające z doświadczenia z przeciążonymi kablami i dla tego lubię pobór mocy rozdzielić .

Pozdrawiam.

To, że ściana ocieplona wełna mineralną jest cieplejsza od identycznej ściany gdzie w miejscu wełny jest tylko powietrze, to jest chyba logiczne, natomiast co z paroizolacją, odprowadzeniem wilgoci z wełny ?

Wydaje mi się z naciskiem na wydaje bo się na budownictwie nie znam , że przy takiej kubaturze jaką ma komora wędzarnicza tragedi nie powinno być . Przynajmniej u mnie problemów nie ma . Dodatkowo moja wędzarnia stoi pod wiatą garażową , a nie pod chmurką . Może to też robi swoje ?

Moja nie ma wełny i 2900W zimą (-7) pozwoliło dojechać do 100 w 20min (zamknięte doloty i  98% komin) komora 65x65x120 . wszystkie ścianki podwójne (20mm pióro) i zrobione bardzo szczelnie. To że mam blachy na 1metr na ściankach i podłodze działa trochę jak akumulator ciepła i po otworzeniu komory pomaga w miarę szybko odzyskać temp. wewnątrz. Obecnie do dopiekania rybki używałem tylko 2000W i stykało z zapasem

Edytowane przez binio1111