binio1111 Opublikowano 28 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij #1276 Opublikowano 28 Lipca 2017 Jedno skrzydło drzwi sklejone - Co tam jest do klejenia? - klej do wędzarni? Cytuj Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14880-projekt-budowy-w%C4%99dzarni-opracowany-przez-andyandyego/page/52/#findComment-561083 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 28 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij #1277 Opublikowano 28 Lipca 2017 Niestety, w moim Netto nawet nie słyszeli o takich termometrach U mnie się skończyły.......LIPA......[Dodano: 29 lip 2017 - 00:16]WITEK ????????????????? co Ty tam kleisz ?????????????????????Jeszcze po uszczelniaj wszystko SILIKONEM. Chłopie - tylko wkręty i dechy i nic więcej.Plus kątowniki .........Nie rób sobie toksycznej wędzarni....... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14880-projekt-budowy-w%C4%99dzarni-opracowany-przez-andyandyego/page/52/#findComment-561095 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witek1965 Opublikowano 29 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij #1278 Opublikowano 29 Lipca 2017 (edytowane) elementy klejone są na zewnątrz, jak np. futryna.Nie miałem jak zaczopować. Drzwi są z desek frezowanych, podłogówka. Kleju jest we wpuście tyle co kot napłakał. Nie ma prawa wyjść na zewnątrz. Ponadto po wysuszeniu nie wydziela substancji szkodliwych dla zdrowia. To zwykły wikol. Stół na którym spożywasz codziennie posiłek też jest klejony. Plus kątowniki ... do czego kątowniki ? no chyba, że ciesielskie masz na myśli.Też znalazły zastosowanie. Od zewnątrz mam tez nie impregnować ? o środka komory są tylko dechy i wkręty, tak jak napisałeś. Edytowane 29 Lipca 2017 przez witek1965 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14880-projekt-budowy-w%C4%99dzarni-opracowany-przez-andyandyego/page/52/#findComment-561103 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gosman Opublikowano 29 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij #1279 Opublikowano 29 Lipca 2017 Drewno na dworzu (u innych na polu) pracuje jak sie składa dechy podłogowe wysuszone do użytku domowego a takie są w sprzedaży to TRZEBA składać z dystansem ( szpara ponad milimetr) bo spuchnie i nie zamkniesz drzwi Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14880-projekt-budowy-w%C4%99dzarni-opracowany-przez-andyandyego/page/52/#findComment-561113 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
binio1111 Opublikowano 29 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij #1280 Opublikowano 29 Lipca 2017 Witku klej wicol (wikol) nie nadaje się na zewnątrz zupełnie, - szkoda twojej roboty i kleju. Zobaczysz jak drewno zapracuje na dworzu (kurczy się i puchnie ) Cytuj Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14880-projekt-budowy-w%C4%99dzarni-opracowany-przez-andyandyego/page/52/#findComment-561173 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witek1965 Opublikowano 30 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij #1281 Opublikowano 30 Lipca 2017 Tak też mi się wydawało, ale nie miałem Rakollu, natomiast pomiędzy skrzydłami pozostawię szczelinę ok 1-1,5 cm i z tyłu skrzydła przykręcę listwę, żeby drugie skrzydło miało oparcie. Desek jest ogółem 9, co daje owe 9 milimetrów szpary pomiędzy deskami. Zresztą już za późno, bo skleiłem. Najlepszym rozwiązaniem byłoby jedno skrzydło bez felcu, na przylgę. Nie byłoby problemu z rozsychaniem i pęcznieniem. Niedawno odrestaurowałem stare drzwi wejściowe i służą w szopie. Jest OK, niestety nie moge drzwi wędzarni zaimpregnować obustronnie jak tamte Do tej pory deszcze mi krzyżował plany, ale jak dziś wyszedłem na dwór, a jutro i pojutrze ma byc jeszcze goręcej, to chyba wstrzymam prace. Cholera, wymiar mi uciekł. Między góra forynty a dołem jest 0,5 cm różnicy :hmm: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14880-projekt-budowy-w%C4%99dzarni-opracowany-przez-andyandyego/page/52/#findComment-561249 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witek1965 Opublikowano 30 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij #1282 Opublikowano 30 Lipca 2017 (edytowane) no i znalazłem termometr, może nie jest to szczyt zaawansowanej techniki pomiarowej, ale mogę go zostawić i nie martwić, sie, że mróz go zabije http://allegro.pl/t-termometr-z-sonda-miesa-piekarnika-wedzarni-160c-i5117298069.htmli kolejny http://allegro.pl/termometr-pieczenia-szynki-miesa-z-sonda-szynkowar-i6449760190.html# Edytowane 30 Lipca 2017 przez witek1965 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14880-projekt-budowy-w%C4%99dzarni-opracowany-przez-andyandyego/page/52/#findComment-561320 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
binio1111 Opublikowano 31 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij #1283 Opublikowano 31 Lipca 2017 Tylko czym szerszy zakres pomiaru temp. tym większym błędem jest obarczony. No ale to nie pracownia alchemika . Cytuj Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14880-projekt-budowy-w%C4%99dzarni-opracowany-przez-andyandyego/page/52/#findComment-561387 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 31 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij #1284 Opublikowano 31 Lipca 2017 Moje kotłowe mają tolerancję +/- 2 C w praktycznie całym zakresie. A przynajmniej na razie tak testy wskazują.Aczkolwiek jak ktoś chce się wziąć za sery to w ALHEMIKA się musi zabawić tam liczą się stopnie i to dokładnie.Podobnie jak przy zacieraniu piwa. Ale to nie ten temat Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14880-projekt-budowy-w%C4%99dzarni-opracowany-przez-andyandyego/page/52/#findComment-561398 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 31 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij #1285 Opublikowano 31 Lipca 2017 Kotłowe termometry przystosowane są do pomiarow w przedziale temperatury otoczenia 18 do 25 st. W okresie zimowym błąd pomiaru noże wynosić 50%. Metalowa obudowa tarczy termometru jest dużym radiatorem mającym wpływ na pomiar. Zastosowanie raczej pomieszczenia wewnetrzne ciepłe jak kotłownie, a wedzarnia latem, zimą??? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14880-projekt-budowy-w%C4%99dzarni-opracowany-przez-andyandyego/page/52/#findComment-561403 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 31 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij #1286 Opublikowano 31 Lipca 2017 Sprawdzimy. Na razie usunąłem kondony w których bagnet był wkładany i reagują znacznie szybciej.Zima przyjdzie to nie omieszkam się wypowiedzieć.Andyandy - nie przesyłałem Ci fotek bo chyba się dogadałem z najbliższymi sąsiadami. Bedziem kopcić Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14880-projekt-budowy-w%C4%99dzarni-opracowany-przez-andyandyego/page/52/#findComment-561406 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witek1965 Opublikowano 31 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij #1287 Opublikowano 31 Lipca 2017 (edytowane) Kotłowe termometry przystosowane są do pomiarow w przedziale temperatury otoczenia 18 do 25 st dlatego zapewne szlag go trafił, podobnie jak termometr do szynkowaru który zostawiłem w zimie na mrozie. I jeden i drugi miały zakres pomiaru w plusie. Ten który znalazłem jest z przeznaczeniem do pieczenia, z tym ze ktoś wpadł na pomysł, żeby mu dać zakres -20+200 st. C.Nie spodziewam się dokładności w dziesiętnych stopnia, bo to nie ta klasa urządzenia i nie te pieniądze, ale jak będzie się sprawował w tolerancji błędu +- 2st. to chyba będzie OK. Piwa nie warzę, serów również nie wyrabiam.Drugi ma zakres -40 do 160 st. C i również nie jest to termometr kotłowy. To identyczne ustrojstwo jakiego część z Was używa, tyle, że z szerszym zakresem pomiaru. Metalowa obudowa tarczy termometru jest dużym radiatorem mającym wpływ na pomiar.i tak samo będzie nim w termometrach z zakresem 0-120.Idąc tym tokiem rozumowania, jedynie sonda z czujnikiem umieszczona wewnątrz wędzarni, będzie dawała w miarę prawdziwy pomiar, ponieważ będzie odizolowana od temperatury na zewnątrz komory wędzarniczej, a wartość pomiaru będzie przekazana drogą radiową, czy inna do odbiornika, jak w tych termometrach bezprzewodowych. Czujnik można odizolować od dymu umieszczając go w plastikowym pudełku. Metalowe odpada.Założenie jest proste. To nie zakres pomiaru stanowi problem, e jedynie jakość wykonania. technologia jest taka sama - to sa termometry bimetaliczne. Jeżeli są prawidłowo wykonane, to będą pokazywać tak samo prawidłowo jak te w zakresie 0-120 st. C., a jeżeli obudowa ma wpływ na pomiar, to nie gra roli, jaki będzie zakres pomiaru. Swoja drogą Andyandy może miec rację. Jeżeli producent nie odizolował obudowy, a jest metalowa, więc jest dobrym przewodnikiem ciepła, od spirali bimetalu, to wynik bedzie zawsze zafałszowany.W tej samej technologi produkuje się termometry zaokienne i nikt szat nie rozdziera z powodu szerokiego zakresu pomiaru http://allegro.pl/terdens-termometr-zaokienny-bimetaliczny-75-x-75mm-i6839065357.htmlW identyczny sposób można zrobić termometr tradycyjny, czyli pomiar za pomoc alkoholu w rurce, jak i rtęciowy. Pokojowe maja zakres +5 do +50, a zaokienne -50 do +50. Kwestia wyskalowania, reszta to czysta fizyka.[Dodano: 31 lip 2017 - 16:25]P.S. nie stosujcie desek świerkowych do niczego. Jakaś masakra, to jest tak miękki materiał, że wszystko zostawia na nim rysy, czy inne slady. I to miało służyć za podłogę ? Edytowane 31 Lipca 2017 przez witek1965 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14880-projekt-budowy-w%C4%99dzarni-opracowany-przez-andyandyego/page/52/#findComment-561425 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
binio1111 Opublikowano 31 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij #1288 Opublikowano 31 Lipca 2017 (edytowane) Twarde gatunki to na pewno nie sosna, nie świerk . Z naszych to Dąb, Buk przede wszystkim (no i parę innych - ale nie o tym) Na szczęście po wędzarni się nie stepuje . Co do termometrów, to bagnetowy z tarczą - sprawdź skalowanie we wrzątku lub z wzorcowym i tyle. To nie bimber i nie sery jak jak Perszing pisał. Dokładniejszy jest potrzebny do parzenia wędzonek, żeby ich nie "przeciągnąć" w temperaturze, bo będą suche/nie doparzone. Kolejny raz ( ) wstawię swój "parzelniczy" - cienka sonda i dokładność co 0,1°C - no i jest zatapialny .http://www.mera-sp.com.pl/katalog-produktow/przyrzady-pomiarowe/termometry/wodoodporny-termometr-do-zmywarek-eti-810-275. Edytowane 31 Lipca 2017 przez binio1111 Cytuj Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14880-projekt-budowy-w%C4%99dzarni-opracowany-przez-andyandyego/page/52/#findComment-561428 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witek1965 Opublikowano 31 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij #1289 Opublikowano 31 Lipca 2017 Co do termometrów, to bagnetowy z tarczą - sprawdź skalowanie we wrzątku lub z wzorcowym i tyle. Andyandemu chyba nie o to chodziło.I to mnie zaintrygowało. Załóżmy, że termometr działa prawidłowo i wskazuje bardzo wiarygodny pomiar do wzorcowego i nie interesuje nas zakres jego pomiaru. jedynie co na interesuje to to, czy tarcza termometru, która wystaje na zewnątrz wędzarni, gdzie jest temperatura -20 st.C nie zafałszuje wyniku jaki poda wsadzona do komory wędzarniczej sonda. W tym wypadku trzeba by włożyć jeden termometr cały do komory, a drugi tylko sondę i sprawdzic pomiar. Wcześniej można porównać obydwa w identycznych warunkach pomiar, czyli wsadzając sondy do tego samego naczynia z wrzątkiem. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14880-projekt-budowy-w%C4%99dzarni-opracowany-przez-andyandyego/page/52/#findComment-561490 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
binio1111 Opublikowano 1 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij #1290 Opublikowano 1 Sierpnia 2017 Dlatego nie stosoujemy termometrów hydraulicznych.Bo o nie chodziło Andy.. Cytuj Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14880-projekt-budowy-w%C4%99dzarni-opracowany-przez-andyandyego/page/52/#findComment-561499 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witek1965 Opublikowano 1 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij #1291 Opublikowano 1 Sierpnia 2017 zgoda, ale czy jest aż taka duża różnica pomiędzy kotłowym, a tymi z sondami w postaci szpikulca.Jedne i drugie mają obudowę metalową. Te z zakresem pomiaru 0-120 stopni też zapewne nie są przystosowane do pracy w warunkach ujemnej temperatury, o czym świadczy zakres pracy, dlatego poszukiwałem z zakresem od -20 st. Jedne i drugie są bimetaliczne. Post Andyandego mnie na tyle zaintrygował, że postanowiłem trochę pogrzebać w tym temacie. Spróbuję zasięgnąć języka w jakiejś poważniejszej firmie produkującej tego typu urządzenia. człowiek uczy się całe życie.[Dodano: 01 sie 2017 - 07:16]tu http://www.wikapolska.pl/products_dial_thermometers_pl_pl.WIKAwysłałem zapytanie na nurtujący mnie temat Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14880-projekt-budowy-w%C4%99dzarni-opracowany-przez-andyandyego/page/52/#findComment-561500 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
greyf Opublikowano 1 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij #1292 Opublikowano 1 Sierpnia 2017 Te z zakresem pomiaru 0-120 stopni też zapewne nie są przystosowane do pracy w warunkach ujemnej temperatury, o czym świadczy zakres pracy Przecież podczas wędzenia będziesz miał w komorze temperaturę plusową, więc po jakiego grzyba potrzebny Ci jest termometr do pracy w warunkach ujemnej temperatury? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14880-projekt-budowy-w%C4%99dzarni-opracowany-przez-andyandyego/page/52/#findComment-561504 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witek1965 Opublikowano 1 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij #1293 Opublikowano 1 Sierpnia 2017 (edytowane) już o tym pisałem wcześniej. W komorze będzie plusowa, a na zewnątrz ? w zimie może być -20 st.więc sonda siedzi w ciepełku, a tarcza w metalowej obudowie na mrozie. To po pierwsze. Po drugie, zaciekawiło mnie to co napisał Andyandy na temat termometrów kotłowych, które de facto maja taka sama zasadę działania i obudowę. No i mam zamiar wsadzić go raz i zostawić. Powód -skleroza. A skoro zostawię, to chciałbym, żeby go szlag nie trafił. Zostawiłem kiedyś właśnie kotłowy i było po termometrze tu znalazłem producenta typowych termometrów do wędzarni http://jjtermometry.pl/oferta/termometry-tuleje-oslonowe-czujnikow/i zadałem mu właśnie takie pytanie :-czy mogę go pozostawić na stałe-czy fakt, że tarcza jest na zewnątrz, narażona na temperaturę ujemna nie będzie zakłamywać odczytu sondy będącej wewnątrz.natomiast jeżeli termometr ma zakres od -20 to zakładam, że szlag go nie trafi. Dalej natomiast nurtuje mnie zagadnienie podniesione przez Andyandy odnośnie termometrów kotłowych. Czysta ciekawość Edytowane 1 Sierpnia 2017 przez witek1965 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14880-projekt-budowy-w%C4%99dzarni-opracowany-przez-andyandyego/page/52/#findComment-561505 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
frapio Opublikowano 1 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij #1294 Opublikowano 1 Sierpnia 2017 Czysta ciekawośćJa swoją zaspokoiłem. Jako pierwszy kupiłem kotłowy bo innych nie było i nie spodziewałem się porażki. Jednak po próbnym odpaleniu świeżo zbudowanej wędzarynki i porównaniu wskazań i tempa reakcji z typowym ze szpikulcem (nabyłem w międzyczasie) kotłowy poszedł do kosza nie doczekawszy pierwszego wędzenia. A było to latem, więc temperatura otoczenia mocno dodatnia. To co by pokazywał zimą? Cytuj Wiedzy nigdy za wiele, nawet tej na chwilę obecną pozornie nieprzydatnej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14880-projekt-budowy-w%C4%99dzarni-opracowany-przez-andyandyego/page/52/#findComment-561511 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wirus Opublikowano 1 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij #1295 Opublikowano 1 Sierpnia 2017 Tylko trzeba wziąć pod uwagę to, że "pomiar temperatury w zakresie........ " to nie jest to samo co "zakres temperatury pracy termometru" .Na przykład tu - http://www.label.pl/po/termometr-z-sonda-lb710dt.html Zakres pomiaru - -200..+550°C TERMOMETR LABORATORYJNY - ZALECANE CIĄGŁE WARUNKI PRACY *) - 0..40°C Cytuj Pozdrawiam Wirus. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14880-projekt-budowy-w%C4%99dzarni-opracowany-przez-andyandyego/page/52/#findComment-561522 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 1 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij #1296 Opublikowano 1 Sierpnia 2017 Kotłowy posiada krótką grubą sonde długości od 5 do 10 cm. Obudowa dość gruba mosiężna, a więc dobrze przewodzi ciepło. Wpływ obudowy wiadomy, będą błędy. Piece i kotłownie nie używa się w pomieszczeniach przy minusowej temperaturze. Amen!.Szpilkowe termometry do pieczenia chociaż w podobnej technologi są dużo dokładniejsze. Nie należy mylić kołowych ze szpilkowymi. Kotłowe nawet od tego samego producenta pokazują inne dane w zależności od temperatury zewnetrznej. Proponuje rezugnacje z tego typu urządzeń i problem zniknie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14880-projekt-budowy-w%C4%99dzarni-opracowany-przez-andyandyego/page/52/#findComment-561560 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witek1965 Opublikowano 1 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij #1297 Opublikowano 1 Sierpnia 2017 (edytowane) moje wątpliwości zostały rozwiane przez odpowiedź od producenta z Włocławka. http://jjtermometry.pl/oferta/termometry-tuleje-oslonowe-czujnikow/ .termometr bimetaliczny z zakresem temperatur 0 + 200*Ci długością kapilary pomiarowej 200 mm. Termometr ten t na stałe zabudowanyw wędzarni. Temperatura zewnętrzna nie ma wpływu na jego wskazania ,poniewarzczujnik pomiarowy temperatury znajduje się na końcu kapilary pomiarowej i wskazuje tylkotemperaturę w środku wędzarni.Do dyspozycji mamy termometry wędzarnicze o nast. średnicach tarczy pomiarowej:- 63 mm /cena - 22,00 zł brutto/- 100 mm /cena 37,00 zł brutto/Koszt wysyłki paczki do 5 kg - 18,50 zł brutto Edytowane 1 Sierpnia 2017 przez witek1965 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14880-projekt-budowy-w%C4%99dzarni-opracowany-przez-andyandyego/page/52/#findComment-561563 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paszeko Opublikowano 1 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij #1298 Opublikowano 1 Sierpnia 2017 W casto są po 15 zeta. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14880-projekt-budowy-w%C4%99dzarni-opracowany-przez-andyandyego/page/52/#findComment-561626 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 1 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij #1299 Opublikowano 1 Sierpnia 2017 Panowie. Nie chciałbym się wtrącać ale robicie doktorat z termometrów.... A są ważniejsze aspekty samej wedzarni. Mi kotlowe dobrze wskazują. W zimie powiem czy wskazania są dalej dobre. Trochę jałowa dysputa. Chciałbym w tym miejscu wrócić do tematu szuflady. Podobno na której się wedzic nie da. Dla mnie bomba. Temp mi skoczy przez przypadek i co robię? Nie wygarniam nerwowo zaru z paleniska. Wysuwam szufladę i po kłopocie. Wiem wiem.... Ja wedzic przeca nie potrafię hehe miłego wieczoru Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14880-projekt-budowy-w%C4%99dzarni-opracowany-przez-andyandyego/page/52/#findComment-561638 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Misiek_ Opublikowano 1 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij #1300 Opublikowano 1 Sierpnia 2017 Ja mam taki na stałe. Wcześniej służył w beczce, w zimie stał z beczką w pomieszczeniu gospodarczym i nic mu się nie stało, bo wciąż wskazuje ok. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14880-projekt-budowy-w%C4%99dzarni-opracowany-przez-andyandyego/page/52/#findComment-561639 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.