Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

I o tym właśnie piszę. Teoria teorią a życie życiem. Czasem wypowiadają się ludzie którzy doświadczenia w danym temacie nie mieli a coś przeczytali bądź usłyszeli. Też miałem taki w starej. Nie wyciagany w zimie. Dalej dobrze wskazuje i w zimie też dobrze wskazywał. Ale możemy dalej kopie kruszyc.....

[Dodano: 01 sie 2017 - 22:19]

Misiek. A co masz za wedzarnie? Bo widzę fajne okucia :)

Ja mam taki
 Mam identyczny :) Zakupiony w markecie budowlanym za kilkanaście złotych polskich. Wybrałem jeden z tych pokazujących taką samą temperaturę jak większość :D Używam do wędzenia i parzenia wyrobów :) Nie narzekam :) Choć może są i lepsze :)

[Dodano: 01 sie 2017 - 22:19]

Misiek. A co masz za wedzarnie? Bo widzę fajne okucia :)

Yy jeszcze się wykańcza, ale pewnie niedługo przedstawię na forum. ;)

A tak, termometr tani jak barszcz.

Witam. Jestem na etapie gromadzenia materiałów na budowe wędzarni. pytanie moje brzmi czy moge wykorzystac jako kanał dymny rurę ocynkowaną. Dodam że wędzarnia bedzie z paleniskiem pośrednim. Z góry dziekuje za pomoc i pozdrawiam wszystkich grupowiczów

Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka

Rób z bezpośrednim podawaniem. Lepiej działa. Nie musisz rury w ogóle albo możesz dać sobie szyber dla większego bajeru jako i ja uczyniłem :)

Nie wiem , czy na pewno chcesz z kanałem ;) Przemyśl zagadnienie. Bez kanału same plusy - jakie ? postudiuj forum - zachęcam. Zmienisz wówczas konstrukcję na "bezkanałową" :) . Rura ocynkowana po konkretnym wypaleniu w ognisku nie będzie już szkodliwa, ale grubość jej ścianek nie rokuje długiego żywota , bo rdza ją zje

Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie ;)

Witam wszystkich 

Nosiłem się z zamiarem kupna gotowej wędzarni z allegro,olx,ale niestety żadna nie spełniała kryteriów  podanych tutaj ,więc jestem zmuszony sam zbudować 

A więc -postanowiłem zbudować wędzarnie z paleniskiem bezpośrednim  z cegły klinkierowej  która będzie wyłożona  w środku cegła  czerwona paloną ,wymiary 3x3,5 cegły klinkierowej zew /10 wysokości .Mam dylemat co do wielkości komory wędzarniczej ponieważ nie mogę znaleźć nigdzie  proporcji komory do paleniska ,oraz  grubości desek do budowy  komory .

Co do rury która ma być wmontowana w palenisko czy może być to rura żeliwna o  średnicy 25 cm ?,.Czy komora wędzarnicza musi być obita deskami wewnątrz również 

Z góry dziękuje chętnym osobom za odpowiedz 

wymiary 3x3,5 cegły

to minimalny wymiar nawet ciut za mało

+ to

będzie wyłożona w środku cegła czerwona paloną

to zdecydowanie za mało + przerost formy nad treścią  lub odwrotnie :) a że będzie mniejsze to będzie cieplejsze a powinno być odwrotnie  to znaczy duże i "chłodne" spalanie/tlenie  

Ale Pan robi jak Pan uważa :)

10 wysokości

za wysoko starczy 7-8 warstw

nie mogę znaleźć nigdzie proporcji

przekrój/rzut  "wychodzi" z wymiaru  paleniska .Wysokość : zasada jak jest komora na palenisku to na  górnym  poziomie  kii  powinieneś operować nimi swobodnie wyciągniętymi  rękami  (pewnie z 180 cm od "0" gruntu/ziemi jak tam zwał  :)  ) do tego z 15  centymetrów  (masz195 cm  )  i dach . W tym wątku są  podane wysokości w pierwszych postach .

Edytowane przez Maciekzbrzegu
Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.

Daruj sobie to wykładanie klinkieru cegłą. Jak chcesz ładnie, to zrób 4x4 cegły klinkierowe i na tym komora wędzarnicza :) Maciekzbrzegu kilka kwestii bardzo dobrze opisał i to logika powinna podpowiadać co, jak i dlaczego :) Odpowiednią wiedzę można uzyskać dzięki lekturze forum i oczywiście własnym doświadczeniom, którymi powinniśmy się dzielić z innymi użytkownikami tego forum :) Szczególnie uczulam na zapoznanie się z tym tematem https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8606-projekt-budowy-w%C4%99dzarni-opracowany-przez-andyandyego/ Pozdrawiam :) 

jak dla mnie idealny wymiar to jest 4 cegły. 4,5 sprawia kłopoty. Do ostatniego kija na górze ledwo sięgam, wymiar wewnątrz, czyli przekrój komory wychodzi ponad 100 cm. A blachę najłatwiej kupić w arkuszach o szerokości 100 cm. Trudno, wymurowałem na 4 i1/2 i żałuję

Edytowane przez witek1965

wymiary 3x3,5 cegły

to minimalny wymiar nawet ciut za mało

+ to

będzie wyłożona w środku cegła czerwona paloną

to zdecydowanie za mało + przerost formy nad treścią  lub odwrotnie :) a że będzie mniejsze to będzie cieplejsze a powinno być odwrotnie  to znaczy duże i "chłodne" spalanie/tlenie  

Ale Pan robi jak Pan uważa :)

10 wysokości

za wysoko starczy 7-8 warstw

nie mogę znaleźć nigdzie proporcji

przekrój/rzut  "wychodzi" z wymiaru  paleniska .Wysokość : zasada jak jest komora na palenisku to na  górnym  poziomie  kii  powinieneś operować nimi swobodnie wyciągniętymi  rękami  (pewnie z 180 cm od "0" gruntu/ziemi jak tam zwał  :)  ) do tego z 15  centymetrów  (masz195 cm  )  i dach . W tym wątku są  podane wysokości w pierwszych postach .

z wykładaniem cegieł chodziło mi o coś takiego jak na załączonym zdjęciu

Taka przymiarka 

post-86007-0-16054200-1502058619_thumb.jpg

post-86007-0-21223100-1502058625_thumb.jpg

Każdy rozumie o co Ci chodziło.Co tym zyskasz? zmniejszysz palenisko , zwiększysz akumulację ciepła. I co myślisz że to będzie dobrze? To ja Ci podpowiem, że źle - Nie marnuj czasu na wymyślanie lipy , tylko poświęć go na czytanie forum.

Zawór dymny - regulacja otworu dymnego. Nie chce mi się wierzyć, że autor projektu zadał sobie tyle trudu, żeby zasłaniać otwór dymowy w czasie otwierania wędzarni, żeby w oczy nie szczypało.

Dlaczego nie chce Ci się wierzyć? Wygodne (jak nie ma da się żyć - można blachą zasłonić ;) ) Poza tym może ma jeszcze inne zastosowanie niż tylko  on/off (Może pomocne przy wędzeniu na zimno trociną (bo w tym projekcie można) Przemyśl ;):)

Edytowane przez binio1111

Zawór dymny - regulacja otworu dymnego. Nie chce mi się wierzyć, że autor projektu zadał sobie tyle trudu, żeby zasłaniać otwór dymowy w czasie otwierania wędzarni, żeby w oczy nie szczypało.

Zastosowałem u siebie to rozwiązanie (trochę zmodyfikowane) i jestem bardzo zadowolony. Poza komfortem ograniczenia dymu przy podglądaniu dodatkowo bywa przydatne jak np temperatura ucieka w górę i chcesz chwilowo odciąć palenisko od komory.

Wysłane z mojego SM-A510F przy użyciu Tapatalka

Dlaczego nie chce Ci się wierzyć?
  bo do samego odcięcia dymu na czas zaglądnięcia do wędzarni to dość skomplikowane urządzenie. jak sam zauważyłeś, można położyć kawałek blachy i tyle. A tu panie, dekiel, linka, kołowrotek, zblocze.

Poza tym może ma jeszcze inne zastosowanie niż tylko on/off
no miałem nadzieje się tego dowiedzieć, wszak Andyandy zabiera często głos. Prace sa już ku końcowi, więc dopytuje o szczegóły.

Witam wszystkich

Moja budowa paleniska zaczeła się ,wym paleniska 3,5 cegły na 3  ,wysokości jeszcze nie wiem ile  

deflektor dymowy planuje  dać o średnicy 20 cm 

post-86007-0-77205700-1502810354_thumb.jpg

post-86007-0-40104700-1502810364_thumb.jpg

Nie dałeś cegieł na wykładkę  do środka , to zmniejszyłeś  całe palenisko :facepalm: . Oj słabo czytałeś. Twój cyrk Twoje małpy - nie słuchałeś i nie czytałeś .

deflektor dymowy planuje  dać o średnicy 20 cm

A rurę dymową ile 10cm ? :facepalm:

Edytowane przez binio1111

Nie dałeś cegieł na wykładkę do środka , to zmniejszyłeś całe palenisko :facepalm: . Oj słabo czytałeś. Twój cyrk Twoje małpy - nie słuchałeś i nie czytałeś .

deflektor dymowy planuje dać o średnicy 20 cm

A rurę dymową ile 10cm ? :facepalm:
Z tego co widzę i czytam to nie jest zmniejszone. Od początku była mowa o 3x3,5 ale fakt, że trochę ciasno będzie.

Wysłane z mojego SM-A510F przy użyciu Tapatalka

Rura dymową planuję o średnicy 20 cm 

Cegły zostały dane tylko na podłogę  ponieważ podmurówka jest zabezpieczona papą i  raczej nie ciekawie by było gdyby paliło się to na papie 

[Dodano: 16 sie 2017 - 08:16]

A wzoruję się na tej wędzarni 

To deflektor i rura tej samej średnicy?- deflektor ma być o większej średnicy