Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

w końcu odpaliłem swoją wędzarnie zrobioną wg projektu Andy'ego. Jeszcze raz wielkie dzięki za możliwość skorzystania z projektu i porad.

 

Palenisko 100 x 100 x 60

Komora 105 x 105 x 140 (ściany i drzwi 2x 1cm deska pióro-wpust + wełna 5cm; dach docieplony 5cm wełna pokryty OSB+gont bitumiczny)

Drążki na dwóch poziomach - 75cm i 120cm

Drzwi otwierane na całą szerokość komory (bardzo wygodnie)

W stropie szyber

Deflektor niewiercony 

 

Wygląda to ostatecznie tak :)

 

post-73248-0-55049400-1447271510_thumb.jpg

 

post-73248-0-27264100-1447271508_thumb.jpg

 

post-73248-0-47929300-1447271513_thumb.jpg

 

Bez problemu utrzymuje temperaturę 50-60 stC. Pierwsze kiełbaski wyszły genialne :) Zabawa w wędzenie jest przednia! Mam jednak jedno pytanie dotyczące eksploatacji:

Mam problem z uzyskaniem temperatury powyżej 60 stC. Udaje mi się to tylko jak porządnie napalę i pójdą solidne płomienie. Wtedy dobija do ok 75-80 stC. Czy to jest ok? Czy coś jest nie tak? Temperaturę >60 stC chciałem uzyskać na końcowym etapie wędzenia do podpieczenia kiełbasek/kurczaków. Wyjęte przy 50 stC są troszkę za chłodne do bezpośredniego spożycia.

 

Z góry dzięki za radę!

Zrób fotkę otworu dymowego z szybrem i podaj średnicę otworu. Po uzyskaniu temperatury około 60 st otwórz na maxa otwory dymowe i sprawdź temperaturę. Termometr kotłowy nie za bardzo nadaje się do pomiarów ponieważ zbyt dużo oszukuje. 

Witam,

w końcu odpaliłem swoją wędzarnie zrobioną wg projektu Andy'ego. Jeszcze raz wielkie dzięki za możliwość skorzystania z projektu i porad.

 

Palenisko 100 x 100 x 60

Komora 105 x 105 x 140 (ściany i drzwi 2x 1cm deska pióro-wpust + wełna 5cm; dach docieplony 5cm wełna pokryty OSB+gont bitumiczny)

Drążki na dwóch poziomach - 75cm i 120cm

Drzwi otwierane na całą szerokość komory (bardzo wygodnie)

W stropie szyber

Deflektor niewiercony 

 

Wygląda to ostatecznie tak :)

 

attachicon.gif2015-11-06 13.25.05.jpg

 

attachicon.gif2015-11-01 10.51.14.jpg

 

attachicon.gif2015-11-06 14.50.41.jpg

 

Bez problemu utrzymuje temperaturę 50-60 stC. Pierwsze kiełbaski wyszły genialne :) Zabawa w wędzenie jest przednia! Mam jednak jedno pytanie dotyczące eksploatacji:

Mam problem z uzyskaniem temperatury powyżej 60 stC. Udaje mi się to tylko jak porządnie napalę i pójdą solidne płomienie. Wtedy dobija do ok 75-80 stC. Czy to jest ok? Czy coś jest nie tak? Temperaturę >60 stC chciałem uzyskać na końcowym etapie wędzenia do podpieczenia kiełbasek/kurczaków. Wyjęte przy 50 stC są troszkę za chłodne do bezpośredniego spożycia.

 

Z góry dzięki za radę!

 

Pięknie wyszło !!! Gratki i zadroszczę bo jeszcze swojego nie mam :-)  :clap:  :clap:  :yes:

Sprawdź temperaturę cyfrowym termometrem , sondę powieś w środku na drążkach dół i góra i zobaczysz jaka jest prawda .

Ten termometr często przekłamuje , szczególnie jeżeli jeszcze ma krótką lancę .

Naturę mam zimną ;) a dym robię tylko kiedy potrzeba :clap:

witam pierwszy raz na forum bardzo mi się podoba ,ja sam zbudowałem moją wedzarkem proszę o opinie

  


wedzarnia działa super ryby i wędliny mieso dobra na wszystko

Bardzo fajnie rozwiązanie dymienie i ogrzewanie.

Sterownik ładnie zmontowany - całośc fajna i estetyczne - przyjemne miejsce do spotkania ze znajomymi i czekanie na wyroby :) 

Czy aby drzwi do komory nie za małe ?? 

Coś wydawać by się mogło, ze manewrowanie kijami raczej uciążliwe a i większej ilości wsadu się raczej nie pomieści. 

Teraz do kompletu rybek dodaj mięsa wędzone :) 

Pozdrawiam cieplutko

 

Całość mojej wypowiedzi jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem i moją opinią - chcesz zgadzaj się, nie chcesz nie zgadzaj się.

Ja życzę jak najlepiej

 

Czerpiesz ze strony "garściami" to wspomóż forum finansami ___ LINK DO POMOCY KPP

Poczytaj o panu S i jak możesz to klepnij go w d..... codziennie 2 razy ___LINK DO STRONY KPS

bardzo dziękuje za pozytywne opinie ,przyznaje drzwiczki mogły by być większe ! ale nie jest to wielki problem ! przy budowie nie wzorowałem się żadnym gotowym projektem ,no i jest to moja pierwsza wędzareczka  teraz uczę się wedzenia pozdrawiam dodaje linka z procesu budowy .

https://www.youtube.com/watch?v=81b8dNHCeEc

Edytowane przez Arek Olczak

Hej,
Etap budowy wędzarni zakończony. I żeby tradycji stało się zadość trzeba efekty pokazać.

Na początek oczywiście materiały. Od znajomego stolarza otrzymałem takie oto topolowe deski:

post-67647-0-96937800-1447875435_thumb.jpg

 

Z których to po krótkim czasie powstała komora ze szczytami daszka (tutaj uwaga dla potomnych - kąt 90 stopni łatwo się robi, ale wygląda już gorzej :) )

post-67647-0-94346600-1447875437_thumb.jpg post-67647-0-79837200-1447875439_thumb.jpg

 

Całość trzykrotnie pomalowana impregnatem

post-67647-0-78328600-1447875441_thumb.jpg

 

Czas na okadzenie :) Poniżej dyskutowane parę postów wcześniej palenisko - okazuje się, że raczej daje radę, może dlatego, że z większym nie miałem okazji współpracować

Wędzęnie drewnem olchowym sezonowanym 2 lata.

post-67647-0-32807700-1447875443_thumb.jpg

 

Zaglądamy na chwilkę do środka. W tle czają się szynki i balerony.

post-67647-0-07286300-1447875445_thumb.jpg

 

Po telefonie od żony, że gar z wodą już podchodzi pod 80*C kiełbasa ląduje w kąpieli

post-67647-0-11005700-1447875447_thumb.jpg

 

A na pierwszy plan wysuwają się takie okazy

post-67647-0-12174800-1447875449_thumb.jpg

 

Całość już w domu - kiełbasa po parzeniu, a reszta czeka

post-67647-0-32891600-1447875451_thumb.jpg

 

I produkt finalny. Z pewnością widać lekko niedopeklowane miejsca. Tutaj moja wina, bo nie spradziłem na czas szczelności igły od nastrzyku i ciśnienie widocznie nie doszło wszędzie. Błąd naprawiony i nowy zestaw już czeka.

post-67647-0-29518200-1447875453_thumb.jpg

 

Wędzarka to moja pierwsza konstrukcja drewniana i robiona z głowy może i za gorącej stąd między innymi wędzarka otrzymała przezwisko kapliczka/żyrafka.

Braki w materiale czy niewprawność konstruktora sprawiły, że oprócz planowych otworów wędzarka wyposażona jest w kilka "naturalnych" kanałów odprowadzenia spalin :D

Przy rygorystycznym podejściu do ognia w palenisku w miarę bezproblemowo daje radę utrzymać 50*C wewnątrz

 

Pozdrawiam

Bartek

Witam jestem Arek i jak ty jestem laikiem podoba mi się twoja wędzarka , podobnie jak ty też zbudowałem swoją tylko że uzywam kondensatora dymu i grzałki do teperatury łatwiejsze w utrzymaniu właściwej temperatury, a czemu naszczykujesz szynki a nie peklujesz normalnie około 10-14 dni?i jak możesz podziel się jakiego zestawu przypraw używasz do kiełbasy?pozdrawiam ps mój filmik możesz obejrzeć tu

Edytowane przez Arek Olczak

 

 

mój filmik możesz obejrzeć tu

Tu to znaczy gdzie, bo tam to nic nie ma   :(

Nigdy nie walcz o przyjaźń....

O prawdziwą nie musisz,

o fałszywą nie warto

VanCana

 

Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć.

Gość ArkoGdynia

Witaj

 

 

 

Wędzarka to moja pierwsza konstrukcja drewniana i robiona z głowy może i za gorącej stąd między innymi wędzarka otrzymała przezwisko kapliczka/żyrafka.
 

 

"Pieszczotliwa" nazwa jak na wędzarkę....  :thumbsup:

Fajna realizacja jednak za zauważył bym w sumie 2 mankamenty... drzwiczki do komory niestety nie są na całą szerokość ściany komory i utrudnia to pewnie trochę manewrowanie wyrobami.... co prawda jak masz dwa lub trzy kije to nie ma problemu, ale jak będziesz miał 5 to już będzie problem.......

 

Następna sprawa to to palenisko..... nie za bardzo mi się podoba... dla mnie trochę za małe.... ale pewnie się "czepiam" ....  :rolleyes:

W okresie zimowym takie palenisko może również strasznie szybko się chłodzić, ale to już inna sprawa!

 

Gratulacje z pierwszych wyrobów i pamiętaj o dobrym nastrzyku i odpowiednim parzeniu.... temperatura w środku wyrobu jest ważna! bez termometru ani rusz!

 

Z Dymnym pozdrowieniem.... 

Odpowiadając poprzednikom.

 

Kiełbasa robiona z głowy - nie chciałem próbować przepisów nie mając sprawdzonego sprzętu.

Mięso peklowane jedynie 6 dni, bo cyrklowałem z wędzeniem na środę 11.11.2015 (tylko wtedy miałem odpowiednią ilośc czasu)

 

Szerokość drzwi nie jest uciążliwa - wędzarka komfortowo mieści 4 kije i więcej raczej w niej się nie znajdzie.

Jedyna poprawka to umiejscowienie termometru. Przy szpikulcu długości koło 12cm wystającego z drzwi robi sie niebezpiecznie. Przy pierwszym podejściu brakowało z 5cm do oka - kategorycznie temat do zmiany.

 

Dodam, że w wędzarce znajduje się jeszcze żarówka led na wysokości mocowania kijów. Podłączona jest do akumulatora z ups-a. Włącznik z boku obudowy.

Edytowane przez ANalfabeta
Gość ArkoGdynia

 

 

Jedyna poprawka to umiejscowienie termometru. Przy szpikulcu długości koło 12cm wystającego z drzwi robi sie niebezpiecznie. Przy pierwszym podejściu brakowało z 5cm do oka - kategorycznie temat do zmiany

 

to szczerze polecam  termometr elektroniczny z sondą..... takie ustrojstwo kosztuje "grosze" ( jakieś 30 zł)... a bardzo usprawnia proces wędzenia... a dodatkowo później można go do parzenia używać oraz do wielu innych potrzeb.... więcej info.... https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/301-termometr/

temat dość obszerny ale znajdziesz tam wszystko odnośnie termometrów elektronicznych i nie tylko!

 

Z Dymnym pozdrowieniem... 

Witam,

Korzystając z opracowanej koncepcji Andyandy'ego na działce stanęło "dzieło" kpitalna wędzarka może nie ma szału z wykonaniem ale działa - i to jak!

polecam takie rozwiązanie.

Załączam parę zdjęć nie najwyższej jakości (bo robione telefonem Szajsungiem) 

 

pozdrawiam

 

 

post-76233-0-51416300-1448658886_thumb.jpg

post-76233-0-57708700-1448658919_thumb.jpg

post-76233-0-16595000-1448658962_thumb.jpg

post-76233-0-52878900-1448658983_thumb.jpg

post-76233-0-84188400-1448659023_thumb.jpg

post-76233-0-38146000-1448659057_thumb.jpg

post-76233-0-59134300-1448659081_thumb.jpg

post-76233-0-07140100-1448659116_thumb.jpg

post-76233-0-38282500-1448659159_thumb.jpg

post-76233-0-02271200-1448659179_thumb.jpg

post-76233-0-03130100-1448659198_thumb.jpg

post-76233-0-09965200-1448659216_thumb.jpg

post-76233-0-15935500-1448659244_thumb.jpg

post-76233-0-54026700-1448659262_thumb.jpg

post-76233-0-45975700-1448659328_thumb.jpg

post-76233-0-38338500-1448659366_thumb.jpg

post-76233-0-62458100-1448659385_thumb.jpg

post-76233-0-22856500-1448659409_thumb.jpg

post-76233-0-10752300-1448659436_thumb.jpg

post-76233-0-90576300-1448659456_thumb.jpg

post-76233-0-88476600-1448659479_thumb.jpg

post-76233-0-92942600-1448659498_thumb.jpg

post-76233-0-69559800-1448659522_thumb.jpg

post-76233-0-79892100-1448659545_thumb.jpg

post-76233-0-93979600-1448659564_thumb.jpg

post-76233-0-17671100-1448659584_thumb.jpg

Andrzej super też bym taką zrobił ale bałbym bym się że mi taką śliczną wyniosą z ogródka :D 

Pozdrawiam 

Piwo jest dobre ale piwa są lepsze  :D  :devil:

MOJE MASZKETY ---> https://www.facebook.com/pages/Kaziorowe-maszkety/107837452882778

Pozdrawiom 

:clap:  :clap:  :clap:  :D Teraz dokładne poznanie i wędzenie do perfekcji. Czysto, oszczędnie, smacznie. 

PS. ( Deflektor wolno stojący pozwala lepiej zachować czystość i troszkę czyli 5 cm wyżej szczególnie podczas mrozów. Pozwoli zaoszczędzić drewno ) 

Co to za blaszka wewnątrz  bo ładnie dolega i się układa

Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.

Maciekzbregu..... to blacha nierdzewna typowa, handlowa o grubości o,5 mm.

Dałem radę wszystko ciąć ręcznymi nożycami do blachy.


Też miałem takie obawy, ale zaryzykowałem - nie mniej drzwiczki, szuflada z paleniska, blachy z deflektora demontuję, bo menele nie śpią :cool:

 

pozdrawiam

Witaj andrzej58. Naprawdę piękne dzieło. :clap:  :clap:  :clap:  Jedna uwaga: w konstrukcji drzwi dałbym po przekatnej podciąg od dolnego zawiasu aby dźwiczki nie opadały pod własnym ciężarem Ale widzę, że zawiasy są solidne to raczej ten problem nie wystąpi. Ja niestety z moim kibelkiem musze czekać do wiosny. Ale fundament już jest.

Jak wysoka jest Twoja komora (bez daszka)?

Pozdrawiam

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.