Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Nie ma się naprawdę o co kłócić. Te wszystkie wędzarnie i ich rozwiązania zostały wymyślone (niektóre) wieki temu. Nikt tutaj nie wynalazł koła. Niemcy, nasi wschodni sąsiedzi i rybacy mieli i mają wędzarnie bezpośrednie, a u nas po prostu one dopiero wchodzą, zastępując, w niektórych regionach, popularne beczki. To samo z tyndalizacją konserw. Jak już pisałem, u nas temat się rozwija, a w USA, ten okres minął i po gruntownych badaniach, tyndalizacja jest zakazana przez prawo federalne.


I jeszcze jedno. Dziesiątki z Was, jeśli nie setki z powodzeniem wędziły na jednej z pierwszych wędzarni komorowych jakie znamy. Mam na myśli wędzarnię Andrzeja w naszej SDM. Jakoś nikt tego urządzenia tutaj nie przywołuje, choć pracowało na nim najwięcej osób i jest najbardziej chyba znane.

 

Edytowane przez Maxell

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Szamot użyty do dużego paleniska może być ponieważ nie nagrzeje się. To jest prawie taka sama cegła jak zwykła czerwona. Gorzej jest z kosztami i odpowiednią spoiną, która też kosztuje. Pod względem termicznym wytrzymałościowym jest bez znaczenia co zastosujemy, ponieważ wędząc nie osiągamy wysokich temperatur.  Małe palenisko z szamotu już jest problemem i to jest be! Przy dłuższym wędzeniu powstają pułapki jak brak dymu , kwaśne, śmierdzące smołą, żółty dym itd.  Rury ceramiczne szamotowe są produkowane jako wodo i kwasoodporne, natomiast cegła szamot jako wkład termiczny już ma problem z wilgocią. Przy gwałtownym podniesieniu temperatury para wodna ze względu na dużą gęstość cegły - małe pory, może doprowadzić do spękania spoiny lub uszkodzenia szamotu, pęknięcia. Czerwona cegła porowata z dużymi porami łatwiej sobie radzi z odprowadzeniem pary wodnej, jest tania i niczym w wędzarni szamotowi w wytrzymałości termicznej nie ustępuje. Łatwo się muruje zwykłą zaprawą cementową. Czy cegła ma odporność 800 czy 1300 w wędzarni nie ma znaczenia ponieważ nie przekraczamy 470 st. Jak pisałem wędzenie jest sztuką opalania. I tego należy się trzymać.    

 To samo z tyndalizacją konserw. Jak już pisałem, u nas temat się rozwija, a w USA, ten okres minął i po gruntownych badaniach, tyndalizacja jest zakazana przez prawo federalne.

 

 

To może warto o tym napisać u nas? dlaczego jest zakazane ;) A tak w ogóle to w usa nawet mydła z kostki zakazali.  :cool: A mnie i tak bardzo ciekawi co złego było w tej tyndalizacji... 

Wszystko w swoim czasie i w odpowiednim temacie. To, że prawo federalne czegoś zabrania, nie oznacza, że nie możesz tego robić na własny (wyłącznie) użytek.

Edytowane przez Maxell

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

 

 

Chyba palic patykami. Widziałem piec chlebowy z szamotu to az biały od kilku drew..

 

To dużo nie widziałeś. Czekam na Twoje zdjęcia wędliny uwędzonej w piekarniku a nie wędzonki dopieczonej w piekarniku.

 

 

 

Szamot użyty do dużego paleniska może być ponieważ nie nagrzeje się.

 

Już zaczynasz mądrze pisać. 


 

 

GONZO : kibelek Beiot stawiał w porozumieniu z Andyandy i na jego projekcie się wzorował.

 

Wiem kiedy kolega Beiot stawiał, do mnie też pisał o wymiary mojej wędzarni. Jeżeli nie wierzysz to zapytaj Go na PW. 


 

Pokaż mi wędzarnię gdzie tłuszcz skapuje do ognia 
Już niedługo Tobie pokaże taką wędzarnie  ;)  

 

Gratuluję  :thumbsup:

Carpe diem - raz kozie death

Gonzo. Ja potrafie czytac ze zrozumieniem. A jezeli beiot pisze nieprawde na swoim blogu to juz o nim to swiadczy. Przyznasz komus racje czy jednak z calym swiatem zamierzasz boj toczyc ? Nie mam ochoty do nikogo pisac ani nikomu nic udowadniac. I na tym koncze dyskusje z Toba w tym temacie. Dobranoc.

 

 

Gonzo. Ja potrafie czytac ze zrozumieniem. A jezeli beiot pisze nieprawde na swoim blogu to juz o nim to swiadczy.

 

Jednak nie umiesz czytać ze zrozumieniem. Napisz mi  gdzie napisałem, że Beiot pisze nieprawdę ? Z nikim nie toczę żadnych bojów, tylko nie lubię takiego bleblania i powtarzania głupot, bo ktoś kiedyś napisał że szamot jest niedobry i wszyscy "śpiewają na jedną nutę".

Carpe diem - raz kozie death

@Perszing37, Robert budowę tej swojej wędzarni konsultował z wieloma osobami też z nim kilka razy o tym rozmawiałem ... ;)  Naprawdę nie widzę potrzeby aby musiał o tym wszystkim pisać na blogu bo i po co  ???

Apropos dyskusji na temat wyższości danych "świąt" to odbyło się już ich tyle opisujących wady i zalety wszystkich rozwiązań, że chyba szkoda bić pianę ... 

Najbardziej kompletne opracowanie przygotował jak do tej pory Andyandy nic nie stoi na przeszkodzie aby ktoś zrobił podobne dla wędzarni kanałowej chętnie poczytam ;)

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Roger. A kto napisał, że wszyscy kibelki wzorują na beiocie ?

Jak na razie znalazłem tylko jedno fajne opracowanie i jest ono w wykonaniu Andyandy. Na tym naprawdę można się wzorować i nie ma tam negacji szamotu w stylu jaki opisuje Gonzo. Jest stwierdzenie, że nie zaleca. A w szczególności do małych palenisk.

Ja się na szamocie bawię w piekarniku piekąc chleby na zakwasie. Cholernie długo trzyma temperaturę. I to mi nie odpowiada w wędzarni.

Więc choćby z tego względu nie zastosuję. Drugim będzie kasa - bo to zbędny wydatek.

A Filip Filipon wyłożył tylko dno z tego co widać z jego zdjęcia. Czyli nie zrobił z wędzarni pieca chlebowego.

Ależ ja nic takiego nie napisałem ... napisałem tylko że Robert oprócz konsultacji z Andrzejem konsultował to również z innymi znajomymi ... to wszystko ;) 

 

Co do szamotu w palenisku to mam swoje zdanie na ten temat ... podstawowym problemem palenisk czy to z kamienia, szamotu czy cegły jest ich niedopasowanie do komory oraz przy zbyt małych wymiarach ogromna bezwładność termiczna ... o ile małe palenisko wykonane z cegły stosunkowo szybko "wychłodzimy" jak przesadzimy o tyle przegrzane małe z szamotu będziemy wychładzać wieki ... ;) 

Oczywiście że można zrobić dobre palenisko z szamotu tylko będzie dużo droższe i trzeba to zrobić z głową ... można tylko po co - ot taka luźna dygresja ;)

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Roger nie może być. Pamiętasz nasze burzliwe początki ???? :)

Właśnie mam dokładnie takie samo zdanie jak Ty. Zgadzamy się ze sobą :) toż to święto lasu - żartuję oczywiście bo nerwowo tu się zrobiło niepotrzebnie.

 

P.S. GONZO tak napisał więc zareagowałem.

Edytowane przez Perszing37

 

 

P.S. GONZO tak napisał więc zareagowałem.

 

Na tym naprawdę można się wzorować i nie ma tam negacji szamotu w stylu jaki opisuje Gonzo

 

Podaj przykłady w  jakim stylu opisuję. Pokaż,że nie ma tam negacji szamotu, pokaż gdzie neguję "kibelek", pokaz gdzie każę budować palenisko z szamotu, pokaż że umiesz czytać ze zrozumieniem.

 

 

 

A Filip Filipon wyłożył tylko dno z tego co widać z jego zdjęcia. Czyli nie zrobił z wędzarni pieca chlebowego.

 

Nie tylko On. Pokaż gdzie namawiam na piec chlebowy.  

 

 

 

Oczywiście że można zrobić dobre palenisko z szamotu tylko będzie dużo droższe i trzeba to zrobić z głową ... można tylko po co - ot taka luźna dygresja

 

Bo ktoś ma na stanie trochę cegieł szamotowych ? A wszyscy go "odżegnują od wiary" jak wspomni o cegłach szamotowych  :facepalm:

Carpe diem - raz kozie death

Troszkę spokojniej Panowie. ;)

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

ja tu w miare nowy ale od 10 miesiecy czytam forum zeby w koncu zbudowac wedzarnie. Ale jedno co wam powiem to widze ze wyraz Szamot przyprawia o gesia skorke wielu braci  :facepalm:  :facepalm:  :facepalm:  Ja go napewno nie zastosuje  :hmm:

„Najpierw spojrzyj, z kim pijesz i jesz, a dopiero potem, co jesz i pijesz”

 

Pozdrawiam Sylwester

 

 

Bo ktoś ma na stanie trochę cegieł szamotowych ?

 

Do grilla jak znalazł ... ;) 

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

witam,mam dylemat co do zalania stropu ,czy wymiarach paleniska 90x60 mogę wylać strop grubości 12 cm bezpośrednio na deski rusztowania postawionego nad paleniskiem ,deski równo z 7 warstwą, następna 8 warstwa to połówka całej cegły z którą łączył by się wylany beton , czy są jakieś rygorystyczne przeciwwskazania ? - jaki mocny zrobić beton (oczywiście zbrojony) .

jeszcze jedno -czy wystarczą same otwory wylotowe w komorze ,nie ma możliwości zrobienia daszku uchylnego ponieważ wędzarnia będzie pod wiatą  .

pozdr

Ale jedno co wam powiem to widze ze wyraz Szamot przyprawia o gesia skorke wielu braci  :facepalm:  :facepalm:  :facepalm:  Ja go napewno nie zastosuje  :hmm:

Bracie, reagujesz prawidłowo przeciwko szamotowi,

bierzesz pod uwagę merytoryczne i logiczne argumenty:clap:  :thumbsup:

 

Moim zdaniem najważniejsze, przeciwko szamotowi są argumenty "prozdrowotne",

ale jak widać Osoby, które lekceważą codziennie zdrowie,

(co widać wyraźnie w realu i na zdjęciach) reagują podobnie również w zakresie szamotu,

pozwalają sobie na nihilistyczną swobodę, narażają Zdrowie!  :facepalm:  :facepalm:

 

Co z tego, że można zbudować w wędzarni palenisko z szamotu,

( jak w piecu kaflowym -nawet drzwiczki od tego pieca wstawiając)

jak bezmyślnie narażamy zdrowie, produkując niepotrzebnie "toksyczny dym".

(o podwyższonym poziomie rakotwórczych składników) :facepalm:  :facepalm:

.

"Opinia zwykłego człowieka, to brednie gorsze od milczenia." (grizzly)
:cool:

Ługani - otwory wystarczą, co do stropu lej! Przecież strop nie będzie obciążony i powinien wytrzymać wszystko. Zostaw tylko wystający kawałek rury dymnej z tego stropu. Ponad 1,5  centymetra.     

Gonzo. Przykro mi ale nie nadajemy na tych samych falach. Więc Ty nie rozumiesz co ja piszę a ja pewnie nie rozumiem co Ty chcesz w taki agresywny sposób przekazać. Dziękuję więc za polemikę - ale postoję. Bo sensu w tym większego nie widzę.

Zamiast skakać sobie do gardeł może byśmy tak brudzie Panowie?? 

 

witam,mam dylemat co do zalania stropu ,czy wymiarach paleniska 90x60 mogę wylać strop grubości 12 cm bezpośrednio na deski rusztowania postawionego nad paleniskiem ,deski równo z 7 warstwą, następna 8 warstwa to połówka całej cegły z którą łączył by się wylany beton , czy są jakieś rygorystyczne przeciwwskazania ? - jaki mocny zrobić beton (oczywiście zbrojony) .

jeszcze jedno -czy wystarczą same otwory wylotowe w komorze ,nie ma możliwości zrobienia daszku uchylnego ponieważ wędzarnia będzie pod wiatą  .

pozdr

ługani, z powodzeniem powinno wystarczyć. Lej ile wlezie tej zaprawy. Co do gatunku, można by było dodać jakiś uszlachetniacz poprawiający sprężystość ale niekoniecznie. 12cm zbrojonej płyty na takim małym kawałku to bez problemu. AAAA i drobna rada, po wylaniu wtrzymaj się z odpaleniem przynajmniej przez 3 tygodnie. Istnieje ryzyko że jak za wcześnie odpalisz i beton nie zwiąże to później na mrozie może popękać. 

A co do stropu to i ja się przyłączę. Ostatnia warstwa cegły połówki ma u mnie wysokość ok 7 cm. Mam 8 warstw cegieł. Oczywiście mogę zrobić grubość stropu na 10-12 cm ale chcę to zrobić tak aby nie był na trwałe związany z paleniskiem. Więc łatwiej i szybciej mi go wylać na 7 cm (grubość ostatniej cegły). Oczywiście zbrojony fi 6 albo fi 8 - pręty.  Nie będzie za "chudy" ?

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.