Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Dzieki za szybkie odpowiedzi,

mocowanie---4 prety zbrojeniowe sa wbetonowane i zazbrojone w fundamencie  ,aby komora wedzarnicza byla lepiej zamocowana // b.stabilna //--1 pret // strona //,

wysokosc--1,8 m

Dodatkowo chce plaskownikami umocowac komore do sciany --nie bedzie stropu----chce to mocowanie zrobic od wewn.--jezeli zle==poprawcie mnie--jaka dlugosc?

Wysokosc paleniska---10 warstw ,wlasnie dlatego ,ze jest brak stropu.

Widzialem kilka wedzarni z paleniskiem bezp. ---jadlem wedzonki---nie bylo sadzy, jezeli to zjawisko -sadzy ,by sie pojawilo u mnie ,natychmiast poloze blache 3 mm

jako strop --wytne odp. otwor i postawie deflektor.

Mam juz kupione zeliwne drzwiczki // 30 kg //---wys.60 cm--szer.55 cm--pamietam ,ze musi pozostac 2 warstwy cegiel.

Chce tez zrobic na taka szer. szuflade--mam slusarza -zrobi na wymiar .

Tylko dalej mysle ,czy pozbyc sie tych pretow zbroj. i zrobic na 4 cegly ,czy juz to zostawic. Nie wiem ,czy to wzmocnienie jest tak istotne ?

Palenisko--72 cm + 140 cm komora +dach ? 2 spadowy.

Cieplo pozdrawiam.

musi pozostac 2 warstwy cegiel
 Nie dwie warstwy, ale około 20 cm od górnej krawędzi otworu drzwiczek paleniska do jego stropu, którego u Ciebie nie będzie :) W kibelkach ze stropem chodzi o to, by dym trafiał do komory wędzarniczej, a nie uciekał przez zbyt wysokie drzwiczki :) Mocowanie komory musisz wziąć na zdrowy, chłopski rozum ;) 

A ja mam 19 mm drewna , potem 30 mm wełny prasowanej z folią ALU , potem 23 mm drewna. I nie jest termos.

Ładnie temperaturę trzymała wczoraj a dymek ulatywał wszelkimi możliwymi szparami.

Jakie zadanie ma spełniać termos ? No chyba trzymać temperaturę. No, a skoro Tobie trzyma, to czego chcieć więcej ?

Ja kupiłem kantówki 4x6 cm. Wełny 4 cm nie mam, więc dam 5 cm. deski obustronnie 15mm.

Ktoś tu kiedyś napisał, że wyłożył komorę folią aluminiową używaną do ogrzewania podłogowego. Widziałem takową o grubości ponad 100 mikronów. Czy taka wystarczy ?

http://allegro.pl/folia-do-ogrzewania-podlogowego-gruba-10m-za-22-zl-i6135078004.html

Edytowane przez witek1965

w celu zabezpieczenia przed iskrami, zamiast czarnej blachy. Nie mam takiej blachy i marne szanse na zakup.

druga sprawa - szyber. czy ma być "ciasny", czy luźny, tak, żeby zawsze był stały przepływ. Tak jak na szkicu.

post-87196-0-65577800-1499885295_thumb.png

Termos to dla mnie także idealna izolacja. A takowej nie ma.Widać jak buda oddycha z różnych miejsc. I to jest pozytyw. Też chyba folie dam. Najgrubszą możliwą. Działa to fajnie a niewiele kosztuje. Nawet 2-3 warstwy można dać. Zszywkami tapicerskie. Gorzej z dnem. Bo nie wiem jak to dobrze przymocować żeby przy moim wentylatorze jej potem nie podrywalo.

ja nie mam wentylatora, więc spoko. Na allegro gość sprzedaje w odcinkach 10 mb po 22 zeta. Nie wiem jaka jest w Castoramie i po ile'

Jaka szerokość? Podasz linka? W planie miałem kwasiaka ale po ostatniej Spółdzielni mi się spodobała taka mega gruba folia. Działa bez zarzutu.

no jak nie jak tak. Szerokość 1m. http://allegro.pl/folia-do-ogrzewania-podlogowego-gruba-10m-za-22-zl-i6135078004.htmlInni sprzedają po 50mb. Trochę dużo. Ten po 10, więc można zamówić 10 lub 20

Jesteście pewni, że ta folia "aluminiowa" do podłogówki jest tylko z aluminium? :cry: , Bo chyba nie. :facepalm:

szyber. czy ma być "ciasny", czy luźny, tak, żeby zawsze był stały przepływ

Żaden szyber - regulujesz opalaniem a nie szybrem. Szyber co niektórzy montują  po to , żeby odciąć dym jak się otwiera wędzarnię , żeby w oczy nie piekło - Jeżeli chcesz go w tym celu to musi być całkiem szczelny. Odcięcie dymu załatwia blacha położona na rurę dymową(otwór) :thumbsup:

Nie mam takiej blachy i marne szanse na zakup

W obecnych czasach nie możesz kupić blachy? Skład budowlany w okolicy lub złomowisko i poszukać

Edytowane przez binio1111

Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie ;)

hmm. No, ale jak zmniejszę cug, jak to się fajnie mówi, to zmniejszę intensywność palenia, doprowadzając do żarzenia. czy nie. Zresztą otwory regulowane również chcę zrobić. 

W kominku nie miałem fabrycznie szybra i paliło się , że tak powiem na ful. Jedyna regulacja to były wloty powietrza w szufladzie. Jak założyłem szyber, to reguluję spalaniem jak chcę. Ostry płomień moment zdławiłam do poziomu żarzenia się. Sadziłem, że w wędzarni również warto takowe ustrojstwo mieć. Dla większej kontroli. Zawsze może być przecież otwarty.

Ja mam ale jeszcze go nie testowałem. Zrobiłem bo mi się w Castorama spodobał. A folii nie znam. Jak się okaże że ma coś ponad Alu to się nie nadaje. A może inaczej. Czy Alu w temp. od 20-90 C przy dopiekaniu będzie tworzyć szkodliwe substancje czy nie?

Musisz jeszcze poczytać forum :) . Palenie w kominku a w palenisku wędzarnia to różne bajki. Dym ma przepływać swobodnie , przepływ regulujesz bocznymi otworami dymowymi (lub szybrem w kominie - nie polecam komina, bo on właśnie powoduje cug)

[Dodano: 12 lip 2017 - 22:36] dla Perszinga

Jak się okaże że ma coś ponad Alu to się nie nadaje

:thumbsup:   - nie tylko alu ;)

No to jedno mniej zmartwienie. Jeszcze nie wycinałem, więc spoko. Wysłałem zapytanie do sprzedawcy, czy to jest tylko alu, czy alu na foli PE, czy jeszcze innym cholerstwie.

Edytowane przez witek1965

ktoś kiedyś pisał o folii ... no ja pisałem ... 

mam to https://www.obi.pl/akcesoria-do-materialow-izolacyjnych/fola-folia-termoparoizolacyjna-powlekana-aluminium-1-m-x-50-m/p/6341234 nie wiem czy zmaściłem czy nie ... ale po 3 próbnych grzaniach ... 50 - 70 - 110 stopni nawet jak deski się rozeszły i widać ta folie ... gdzie nie gdzie , nic się z nią nie dzieje,  tzn chodzi mi o to ze się nie skurczyła ani nie pomarszczyła ... wszędzie wygląda jak wczoraj zamontowana ... wiec narazie zostawiam i nie wyciągam ... 

po próbnych przepalaniach na 1 ogień poszły serki wg przepisu Qby : 

post-86485-0-47377400-1499903793_thumb.jpgpost-86485-0-27518600-1499903728_thumb.jpgpost-86485-0-52707500-1499903838_thumb.jpgpost-86485-0-01739500-1499904462_thumb.jpg

tydzień później zaryzykowałem z pstrągiem ( a żeby nie palić tylko dla pstrąga wrzuciłem sobie surowa co by nie było pustych przebiegów bo mi poczta polska przrśbała paczkę) :

post-86485-0-28444000-1499903889_thumb.jpgpost-86485-0-03508600-1499903887_thumb.jpg 

w niedziele miałem trochę wolnego czasu no to przepis Dziadka na aromatycznego weekendowego kurczaka : 

post-86485-0-07484800-1499903992_thumb.jpg

niestety gotowego zdjęcia nie mam bo nie było czasu jakoś zrobić :)

ogólnie nowy termometr doszedł bezprzewodowy i chciałem poprawić czas z 27 min bagnetowego (krótkiego ) umieszczonego w ściance , bagnetowy i bezprzewodowy powieszony u góry komory wędzarniczej na wysokości ostatniego piętra na wędzonki pokazuje 60 stopni po około 10- 13  minutach :D

pozostały prace kosmetyczne ... w piątek zaczynam urlop wiec coś w tym kierunku podziałam.

pozdrawiam

Maro

Edytowane przez Rastahead

No tak , ale ty kolego dałeś folię w środek ścianki? Tak ? Bo kolega chciał jako zabezpieczenie p.poż do środka komory. Jak Ci zostało tej foli to  ją podpal na próbę :thumbsup:

PS opis folii z obi :

Folia termoparoizolacyjna powlekana aluminium

Już jasne?

Jak wędzisz w temp 50 , to może z tą folią nic się nie dzieje. Ale dopiekania w 100 to bym z plastykiem nie ryzykował

Miałem do bani termometr ten z biowinu bagnetowy ale króciutki wystawał tylko 2 cm za ściankę w środku. Teraz kupiłem bezprzewodowy elektroniczny, na próbę zrobiłem tak ze wsadziłem po staremu .... efekt 30 stopni na krótkim 60 elektryczny .... wtedy tego nie wiedziałem bo nie miałem tego drugiego ... Na opalaniu próbnym dojechałem na 120 na tym krótkim (heh pewnie 150 jak nie lepiej pokazał by elektron)... buda stoi ... ale z paru desek żywica pięknie wyjechała .... (szlifne to i pomaluje raz jeszcze) no jako zabezpieczenie p/poz bym tego nie dal .. ja to mam wewnątrz ściany ... jak bym nie dał to by mi było watę mineralna widać i obawiałem się o wykruszanie z czasem do środka ... przez szczeliny miedzy deskami ; zwęglenia , przypalenia, rozerwania itp dotychczas nie stwierdzono.

Przy zakupie przemówił do mnie ten argument : 

Chroni przed zjawiskiem skraplania się pary wodnej z wewnątrz budynku podczas zetknięcia się z elementem o odpowiednio niższej temperaturze. Zapobiega stratom ciepła powodowanym swobodną cyrkulacją powietrza.

poza tym 2 zł za 1 mb to nie jakiś mega wydatek jak co to na hipcika wyciągnę :D

a tak przy okazji jak serki i rybka wyglądają ? ;) bo smakowo rewelka ;))

jak do środka to OK. Ja myślałem o tej pod ogrzewanie podłogowe. Ona ma za zadanie odbijać ciepło, żeby nie grzać posadzki w dół. Chyba też ją dam, chociazby po to, żeby drobiny wełny nie miały możliwości wdarcia się do komory. Znalazłem blachę czarną 1mm. Tylko cholera nie tną. 2 arkusze 1mx2 m załatwia sprawe. Jak sie okopci, nie powinna korodować.

Jeśli chodzi o termometry z Biowinu, to potwierdzam. Kaszana. Jaki kupiłeś bezprzewodowy ?

Jutro zalewam strop. mam nadzieję, że nie zapomnę o niczym, co mam do betonu wsadzić.

Chyba zrobię ten szyber w celu odcięcia dymu na czas otwierania drzwi, jak pisze binio1111. Rura ma średniće 195  mm, deflektor dam 52cmx 52 cm, bo takim kawałkiem dysponuje blachy. Na wszelki wypadek zrobię tak, żebym mógł regulować jego wysokością nad rurą dymowa.

Tak wpadł mi do głowy pomysł, żeby zabezpieczyć przez iskrami komórę, zakładając na wylot rury dymowej, pod deflektorem, sito do przesiewania mąki. To jest cholerstwo bardzo drobne, a wykonane ze stali nierdzewnej są dostępne, więc chyba nie zaszkodzi. Co o tym sadzicie ?

https://gastronet24.pl/bazowa/16549-sito-do-przesiewania-maki.html?gclid=Cj0KCQjwtJzLBRC7ARIsAGMkOAkiBbjcxLP70bgEJ6ZYOyYgzLJRpXXrmSfe-nB2S2VhWdjQYfxPEPcaAi9fEALw_wcB

Witku .. ja kupiłem 1 arkusz blachy mam do polowy wędzarni ..  blacha 0,8 .. w Jastrzebiu Zdroju to koszt 63-68 zl 1 x 2 m tak jak ktoś już pisał na forum przeleciałem olejem jadalnym ... bo zapomniałem i rdza znikła po paru przepalaniach .. chłopaki przecięli na gilotynie na pół.

termometr taki: https://agdbest.pl/pl/p/bezprzewodowy-termometr-do-zywnosci-50-300c-186009/1983

Gosman dzięki za tipa :)

Witku za pomysłem Kolegi z forum deflektor nie mam kotwiony na stale tylko stoi na wygiętych prętach fi 8, a to z tego względu ze mogę nim manewrować oraz wyciągnąć bez problemu  w celu umycia ;))  ( to była dobra wskazówka) Dzięki Qba69 :)

To sito fajna rzecz szkoda ze na to nie wpadłem .. zmierzę wymiar wstawki z otworu jaki dospawałem z Bodziem może uda się coś wykminić .. tak czasem popiół lata po komorze .. :D ale do wędzonek się nie kleił u mnie ... to co na zdjęciach to przyprawy (na kurczaczku oregano ).. ale widzę ze na deskach i na deflektorze się osadza szczególnie jak nie wyciągam żaru,  tylko zmęczony czytaniem pozwalam się dopalić drewnu a sam idę spać :)

. Ona ma za zadanie odbijać ciepło, żeby nie grzać posadzki w dół. Chyba też ją dam,
nie do tych zastosowań  :facepalm: nie te temperatury

Muskie - to ryba 🙃

Już napisałem o tej folii, że to nie jest czyste aluminium, tylko obciągane folią, ale koledzy się uparli ,  bo myślą, że Amerykę odkryli. Jak chcecie tapetować komorę folią to musi to być - folia aluminiowa spożywcza. Koniec, żadna inna.  Co do jakiejś siatki od "łapania" iskier :facepalm: . Znowu jakieś Alpejskie kombinacje. Poza tym taka siatka dławi przepływ i  zaraz się zamuli od dymu i wcale przepływu nie będzie. Ludzie pomyślcie trochę.

Bynio, najlepiej jest uczyć się na własnych błędach. Jak chca, to nawet lustra mogą zamontować w paleniski żeby lepiej ciepło wykorzystać i złote haki do wędzenia.