Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Ja mam ściany deska na 18 mm na wpust, 40mm powietrze i znowu 18mm deska. Jeszcze desek zewnętrznych nie przykręciłem, więc wszystko jeszcze tam mogę włożyć.Koledzy piszą, że z wełną nic się nie dziej, a czy sprawdzaliście ? Ktoś odkręcił jaką s deskę i zerknął np. w okresie późnojesienno do wczesnowiosennego, czy tam jest sucha wełna, czy gnój ?

Żałuje, że zrobiłem na 4 i 1?2 cegły a nie na 4. Do ostatniego kija nie dosięgam, a nie jestem karakanem. Kurcze na 4 cegły byłoby dość. Palenisko miałoby 79 x79 i wystarczyłoby ja drut.Albo chociaż głębokość dać na 4. Nic to, trzeba brnąć dalej. Wywaliłem dziś szalunek z paleniska, który podtrzymywał strop,czyli skrócona paletę przygotowałem deski dębowe na przednią ramę, do której przykręcone będą zawiasy drzwi, o ile jutro dojdą Deska na drzwi 32 mm, podłogówka i .wręczyłem kurierowi wkrętarkę do odstawienia do serwisu. I przymusowy postój. Cholera zapomniałem zrobic fotkę z kolejnego etapu. Przy okazji ostrzegam przed pseudo profesjonalną, niebieska linią Bosch. Pierwsze padnięcie zaliczyła po około 25 wkrętach 6x70 w nawierconym prowadzeniu i teraz przy wkrętach 3,5x50. No masakra jakaś :devil: . Zapewne przekładnia z tworzywa sztucznego :facepalm: . Model wycofany z produkcji GSR 1440 Li, a byłbym w stanie się założyć, że figurowała w tamtym roku jako nowość.

No, ale nie o tym chciałem.

Czy zamiast 9 otworów regulowanych fi 50 mogę dać dwa razy tyle fi 36 po 9 na ściankę lewą i 9 na prawą. W projekcie jest od czoła, jeden cały czas otwarty, i 9 z regulacją ?

 

I jak widzicie rozstaw kijów. Rozdzieliłem kije co 21 cm sztuk 4. Pierwszy i ostatni 24 cm od ściany tylnej i drzwi. Dwa poziomy, 8 kijów.

 

mam wrażenie, że to jest wędzarnia kogośz forum

i ta chyba też
Edytowane przez witek1965

 

 

mam wrażenie, że to jest wędzarnia kogośz forum

 

Ta druga wygląda na '' kibelek''  beiot'a :) 

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Przy okazji, macie jakieś sprawdzone termometry. Przy tej ilości chińszczyzny na rynku, w zasadzie strach cokolwiek kupować. Miałem zamiar zamontować taki od temperatury wody lub oleju z maszyny budowlanej, ale sonda jest strasznie długa i w pancerzu. Za to działa. Nie wiem co reprezentują termometry tarczowe, stosowane w hydraulice. Na jaki nie spojrzy człowiek, to żaden nie jest made in Poland, tylko wszystkie "włoskie", niemiecki" i inne identycznie wyglądające, tylko nazwa producenta się zmienia.  Tylko cena jak z państwa środka :(  No i zakres od 0-120. Niby tylko dodatnia temperatura jest interesujaca, ale czy przy -15 nie padnie  jak mucha ?

Cała masa digitali po 10 zł na baterie od zegarków. czy to jest coś warte. Wiadomo, że nie chodzi o dokładność do 0,1 st. C, tylko o żywotność. W znanych marketach budowlanych, generalnie towar, którego należy unikać.

Polecam cyfrowe z Ikea (chyba 27zł) tarczowe kupiłem jakieś po 15czy 16zł (chodzą bez problemu - 1den musiałem skalibrować bo kłamał 5stopni) I nowy nabytek bezprzewodowe z Netto po 12 zł (Ukłony dla AndrzejGdz :) ) No i do parzenia mam taki cyfrowy za 100kę (cienka sonda i może sobie pływać w garnku razem z szyneczką - termometr do zmywarki - tak się  nazywał super sprawa , bo nie trzeba się martwić , że się zaleje sondę.

Edytowane przez binio1111

Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie ;)

żadnego sklepu pod ręka takowego nie mam. A już Ikea najblizsza to 120km. Poszukam w sklepach z hydraulika, taki do pieca. Może nie padnie na mrozie

Termometry kup od Mira jak nie masz stacjonarnego sklepu w pobliżu. Ma całe wyposażenie do wędzenia.

Jak dasz hydrauliczne w studzienkach to będzie duża bezwładność we wskazaniach. Termometr do wędzenia ma w miarę szybko reagować (zwłaszcza na wzrost temperatury ;) - żeby niechcący nie dopiekać :laugh: )

Edytowane przez binio1111

Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie ;)

 

 

Termometr do wędzenia ma w miarę szybko reagować
  to najlepszy byłby elektroniczny, albo z cienka sondą. Taki jak do szynkowaru, tylko nie z Biowina.

IKEA http://www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/20103016/

A dlaczego nie z Biowina?  Przecież te tarczowe to są wszystkie uteng  :laugh: , co za różnica Biowin, Browin itd. kwota ok.15zł i działa - do wędzarni wystarcza. Zimy się bałeś. Jakoś w mrozy wędziłem i co? Po rozpaleniu wędzarni przynoszę z domu termometry, wkładam do wędzarni i już nie ma tam  - 15°. Nie wiem w czym problem , że termometry są od 0°.  No chyba , że chcesz wędzić b. zimnym dymem o temp -10  :laugh:  ;) 

Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie ;)

A dlaczego nie z Biowina?

  bo miałem dwa. Jeden kupiłem sobie sam, a drugi,identyczny dostał mi się z szybkowarem.Jeden pokazuje kompletne głupoty, drugi trochę mniejsze, ale i tak oderwane od rzeczywistości.

 

Nie wiem w czym problem , że termometry są od 0°.

mam zamiar raz zamontować i nie wyciągać, bo po kiego grzyba ? Można i tak, jak proponujesz. Rozpalić, poczekać, aż się nagrzeje wstępnie i dopiero założyć termometr.

 

ten identyczny http://allegro.pl/termometr-do-zywnosci-gotowania-z-sonda-185800-i5784949726.htmlz tym z Ikei

 

 

P.S. k............a leje całą noc, ani robić, ani dobrze przykryć, cholera zalewa mi drewno.

 

[Dodano: 27 lip 2017 - 06:53]

http://allegro.pl/elektroniczny-termometr-panelowy-50-290-z-sonda-i6709995581.htmlten jest sensowny, a tego chyba odpuszczę http://www.termoprodukt.com.pl/produkty/termometry-elektroniczne/przemyslowe/dt-20  :)

Edytowane przez witek1965

Termometry do wody średnio się chyba nadają do wędzarni, przynajmniej u mnie przekłamywał i to sporo.

 

Kup sobie termometr z długim szpikulcem w Lerclercu do mięsa i będzie gitara. Mam taki i działa drugi rok, sprawdzany z termometrem elektronicznym.

Tylko, że kolega Witek chce termometr zostawiać w wędzarni. Więc takiego jak proponujesz się nie da

Witku i myślisz tego zostawiać przyczepionego do wędzarni? Przecież na zewnątrz zaraz go h... strzeli.  To zwykły chińczyk jak każde w tej cenie  i jeszcze drogi.

Ten z Browinu co dałeś link też mam  :) - działa , ale jest troszkę  "wolniejszy" od tych z Ikea . Ikea szybciej reaguje na zmianę temp.

 Za bardzo kombinujesz z tymi termometrami ( poza tym dla mnie termometr to żadna ozdoba wędzarni - tylko zło konieczne , więc zakładam jak muszę ;) ) - są ważniejsze problemy ;) dotyczące wędzenia

Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie ;)

Moje termometry o których było głośno po małej przeróbce działają fajnie. Nie reagują za szybko ale problemów z tym nie ma - przy wędzeniu.

Jak już mam po wygrzewaniu komory stabilną sytuację.

Natomiast przy dopiekaniu tragedia. Moja sonda ze sterownika próbkuje szybko i na niej mam już 90-92C a te dwa analogi pokazują dopiero 70C. 90C pokazały po jakiś 5-10 min czyli po 1/3 czasie dopiekania. Czyli na nich nie mogę tu polegać.

Zdecydowanie polecam termometry cyfrowe IKEA ale chowane do domu bo nie odporne na wilgoć. No chyba że ktoś ma za dużo kasy i będzie stosował DT-34. Odporny na wilgoć itp.

 

Jeden pokazuje kompletne głupoty, drugi trochę mniejsze

Kurcze zapomniałem dopisać - każdy termometr tarczowy z sondą do mięsa można skalibrować - Z tyłu jest "nakrętka" na chyba 12kę - zakładamy kluczyk i kręcimy tarczą  (no trzeba mieć oczywiście jakiś termometr wzorcowy ;) )  A jak nie ma , to wkładamy bagnet do wrzątku i ustawiamy 100kę i powinno działać. :)

post-66794-0-80381600-1501149692_thumb.jpg

 

Wiele razy sami możemy rozkalibrować taki termometr poprzez nieumiejętne wtykanie lub wyciąganie go z wędzarni (za ciasno wchodzi lub wychodzi to kręcimy i już możemy go rozjechać - sam tak zrobiłem ;):)

Edytowane przez binio1111

Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie ;)

To nie ma być ozdoba, to moje lenistwo i skleroza. jak nie umieszczę na stałe, albo nie będzie leżał w pobliżu, to zapomnę itd. Termometr miałem przy piecu 15 lat. Raz go wziąłem do wedzarni, zapomniałem zabrać w zimie i po nim. Dlatego chę zwykły termometr, ale z zakresem do -20. Wisiałby sobie na wędzarni, a sonda w środku.


[Dodano: 27 lip 2017 - 16:19]

 

 

i będzie stosował DT-34
podałem droższy, typowo do wędzarni. DT-34 to przy nim pestka pod względem ceny :)

Ustaw sobie przypomnienie w telefonie ;) Albo nie , bo zapomnisz telefonu :laugh:;)

Twoja wędzarnia, Twoje termometry, kupisz jaki chcesz - dzięki forum dowiedziałeś się jakich my używamy :thumbsup:

Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie ;)

ciekawe jakby sie sprawowało coś takiego http://allegro.pl/bezprzewodowy-termometr-do-wedzarni-miesa-z-sonda-i6876027439.html. Generalnie pokazywałby temperaturę w trakcie wędzenia bez konieczności wychodzenia z domu.

Edytowane przez witek1965

Witek Ameryki nie odkryłeś ;):)  przeczytaj to - świeżutkie z netto - https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14538-termometr-do-w%C4%99dzarni/page-52

Edytowane przez binio1111

Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie ;)

 

 

Witek Ameryki nie odkryłeś ;)
  ja nie odkrywam Ameryki, tylko pytam Was jak to by się sprawowało, może ktoś ma i używa.. Jutro może będę miał okazję zahaczyć Netto. U mnie we wsi brak takowego sklepu. natomiast mam pewne obawy do wszelakich tego typu urządzeń, o ich żywotność. Chyba jednak trzeba będzie pozostać przy najprostszym rozwiązaniu

Zawsze najprostsze rozwiązania są najlepsze. Dlatego projekt Andy’ego działa doskonale.(czytaj kibelek)

Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie ;)

Mam bezprzewodówkę o której zapomniałem. Zweryfikuję jej dokładność z moim DT-34 i sondą sterownika.

Dam znać ale to za chwil dopiero kilka.

A do netto się przejadę. Za 12 zł to można nawet badziew kupić - wielkiej straty nie będzie hehhee

Niestety, w moim Netto nawet nie słyszeli o takich termometrach :(

Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂

Jola i Mariusz

 

 

Zweryfikuję jej dokładność z moim DT-34
  jak będzie się trzymało w granicy tolerancji to będzie dopiero niespodzianka.  DT-34 to porządny sprzęt.

 

Prace posuwaja się do przodu :D Futryna wyfrezowana, osadzona, sklejona. Jedno skrzydło drzwi sklejone i spięte. Czeka na docinkę. Jutro drugie się sklei i skręci. W przyszłym tygodniu powinna byc skończona. Zewnętrzne ścianki, to jedno popołudnie, potem daszek , impregnacja
. O jakim preparacie pisaliście do umycia cegły klinkierowaj i nabłyszczenia potem ?

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.