Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Od ujscia dymu 15 do 20 cm.
  o cholera, ja mam 4 nad podłogą krawędź rury dymowej, , 11 nad rurą pierwszy deflektor, 2 cm wyżej drugi. mam podnieść ?

Może ma takich samych trolli za sąsiadów jak ja :) i czeka na dobrą okazję żeby zapakować pół świniaka hehhee

Ja uprzedziłem reakcję sąsiada i zaniosłem talerz wędzonek na kosztpróbe,sąsiad za dwa dni  zrewanżował się swoim bimberkiem i jest git może dychać mój dym :D

A wędzarnia pokazówka.

Niestety  jak na razie brak czasu  ,ale  na pewno się niedługo znajdzie 

Na początek nauka  wyrobów itp później praktyka

Niestety  jak na razie brak czasu  ,ale  na pewno się niedługo znajdzie 

Na początek nauka  wyrobów itp później 

Jeszcze podziękuj za pochwały za  budowle-- :D  :thumbsup:  :D

• 2 tygodnie później...

Panowie będę obijał kibelek wewnątrz blachą czarną 0,5mm. Pytanie mam następujące: jak zabezpieczyć blachę przed korozją od strony izolacji? Strona od komory się owędzi i będzie dobrze ale co z drugą stroną?

Zostawić tak jak jest. Ja w tym tygodniu też powinienem mieć już wykrojone blachy. Ale ja obijam do 1/3 wysokości. Drewno to drewno. Oddycha.

mam zamiar wyłożyć krawędzie drzwi (felc) sznurem 6 mm. Dym ma wychodzić otworami, a nie szczelinami. Okopcają się brzegi futryny i nieładnie to wygląda :(

Ponadto wędzi się pięknie. Utrzymanie temperatury nie nastręcza żadnego problemu.

To trza było malować na ciemny kolor :) mnie się nic nie okapca albo tego nie widać. Wędzarnia to nie termos. Ma oddychać. A nie że tylko otworami dym uchodzi.....

Dym ma wychodzić otworami, a nie szczelinami. Okopcają się brzegi futryny i nieładnie to wygląda
  wędzarnia nie autoklaw :) ​ musi być trochę nieszczelna :) ​ - a okopcona dopiero klimat . Jak z tymi terenowymi - nie ubłocony - nie terenowy są nawet pianki imitujące sztuczne błoto :cry: ​ Daj jej trochę okopcenia - a sznur  :no: 

Muskie - to ryba 🙃

Potwierdzam, ja w swojej też nie starałem się uszczelniać, docieplać czy wstawiać drona :laugh:

To ma być prosta konstrukcja choć z racji tego że w ogrodzie to z zewnątrz też cieszyć oko.

Gdzieś na forum już było jak ludzie pouszczelniali swoje wędzarnie i dopiero zaczęły się dramaty smakowo-wizualne wędzonek.

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej

Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

jak ludzie pouszczelniali
a później - co robie nie tak? - wędzonki kwaśne - bo wilgoć też musi szybciej odparować :thumbsup: 

Muskie - to ryba 🙃

Te szczeliny są niewielkie i generalnie nie maja wpływu chyba na nic, poza tym o czym wspomniałem. Tyle co tamtędy bym zatrzymał, to wystarczy, że otworzę szerzej przepusty na otworach dymowych.  No, ale skoro twierdzicie, że to dodaje klimatu, to spoko. Ściany sa szczelne, więc teraz to już sam nie wiem, czy nie dodać kilkunastu otworów dodatkowych w stropie, np fi 12 mm równomiernie na całej powierzchni w siatce 10x10 cm. To  niech wilgoć wychodzi do góry i przez dach. Tak na wszelki wypadek.

Edytowane przez witek1965

Dym ma wychodzić otworami, a nie szczelinami

Właśnie zwiększ przepływ i po kłopocie - jak Ci się pcha drzwiami, to trochę za bardzo dławisz przepływ

Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie ;)

pamiętacie, jak pisałemw sprawie termometru "byle nie Biowin" ? Browin to ta sama firma i ten sam szajs. Kupiłem bezprzewodowy, żeby miec kontrole zima i nie latać co 10 minut sprawdzać, czy wszytko OK i już na starcie faul. Jutro odsyłam. Chińszczyzna w najgorszym chyba wydaniu. W sklepie fizycznym chyba też nie do sprawdzenia, bo zapakowany w blister zgrzany dookoła, który trzeba rozciąć.

jak Ci się pcha drzwiami,
   nie pacha się drzwiami, tylko u góry jest szczelina, wyżej na dodatek jak otwory, więc wylatuje. Jest otwór, jest wypływ.

Witek coś masz pecha do tych termometrów :hmm:. Używam w sumie kilka i z żadnym nie mam kłopotów. (bagnetowe analogowe, elektroniczne i bezprzewodowe , a wiadomo, że wszystko chińczyki)

Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie ;)

tylko do tych z Biowina, Browina. Ten co mam zamontowany jest polski. Odeslę i poprosze o sprawdzenie drugiego przed wysyłka. Co mam zrobić, nie potne się przecież.