Gonzo Opublikowano 11 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij #176 Opublikowano 11 Lutego 2009 Witam. Batiar dobrze prawi.Ale z tego co zrozumiałem szamotówa ma jeszcze być obłożona piaskowcem :question: Do budowy wykorzystujemy materiały odporne na wysoką temperaturę – cegłę klinkierową lub szamotową. Pamiętajmy jednak, że jeżeli nasz grill nie stanie pod dachem – nie będziemy mogli wykorzystać cegły szamotowej, która w kontakcie z wodą ulega zniszczeniu Pozdrawiam :wink: Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1491-w%C4%99dzarka/page/8/#findComment-55681 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 11 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij #177 Opublikowano 11 Lutego 2009 czy cegła szamotowa nadaje się do budowy całej wędzarki.Cegła szamotowa oraz zaprawa szamotowa, ciągną wodę jak gąbka. W ubiegłym roku przebudowywałam swoje palenisko do wędzarni z tego właśnie powodu. Wędzarnia stoi cały rok pod gołym niebem i narażona jest nie tylko na opady atmosferyczne ale również na wilgoć z powietrza, szron i szadź. Trwała, murowana wędzarnia powinna być zrobiona z jak najmniej porowatych materiałów. Dotyczy to również fug. Aby fugi były jak najmniej nasiąkliwe robi się je z zaprawy cementowej (lub gotowe mieszanki) z jak najmniejszą ilością wody. Zaprawa powinna być prawie sucha, mocno upchana (w czasie tej czynności skleja się i lekko uplastycznia) i odpowiednio pielęgnowana po wstępnym związaniu poprzez zraszanie wodą z rozpylacza. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1491-w%C4%99dzarka/page/8/#findComment-55683 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 11 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij #178 Opublikowano 11 Lutego 2009 Pominąwszy fakt, iż cegła szamotowa nie jest cegłą konstrukcyjną (w tym również brak odporności na wilgoć – lasowanie i mróz – wilgotna cegła będzie się łatwo rozsadzać, to wchodzą w grę jeszcze inne minusy.Ekonomia Po pierwsze jest droższa w zakupie i do dobrego spojenia potrzebna jest mączka szamotowa.I drugi czynnik ekonomicznyCegła szamotowa jest typowym materiałem akumulacyjnym, wiec rozgrzanie takiej wędzarni pochłonie ogromne ilości energii, przy braku wyrównania temperatur powietrze w wędzarni i cegła, wędzonki kolo ścian będą miały o wiele mniejszą temperaturę a jeżeli te w środku! O złapaniu cugu w wędzarni całkowicie szamotowej to nawet nie wspomnę, długo to potrwa zanim zaciągnie. Proponuje wykonywanie wnętrza wędzarni z materiałów mniej akumulacyjnych i odizolowywanie ich od konstrukcji muru.Najmniej akumulacyjna jest blacha stalowa + izolacja np. wełna, można też użyć boazerii drewnianej potem jest długo nic i jest cegła. Oczywiści wybór zawsze leży po stronie budującego To, czym wędzarnia zostanie obłożona to już wolna amerykanka / byle by nie przeciekało . PSNo obecną chwilę mam również wędzarnie murowaną i stwierdzam że to był mój błąd, mimo że dobrze mi służy, mam zamiar ją zburzyć i postawić stalową, dwukomorową z podziałem 1/3 i 2/3 przegroda łatwo demontowana w zależności od potrzeb.Ocieplona wełną mineralną.Zewnętrzny płaszcz dekoracyjny jeszcze nie wiem, ale pewnie coś z tynków strukturalnych na płycie GK wodoodpornej. Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1491-w%C4%99dzarka/page/8/#findComment-55684 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 11 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij #179 Opublikowano 11 Lutego 2009 Zewnętrzny płaszcz dekoracyjny jeszcze nie wiem, ale pewnie coś z tynków strukturalnych na płycie GK wodoodpornej.odradzasz szamot jako niewłąściwy a sam chcesz takiego babola walnąć :shock: - płyt kartonowo-gipsowych NIE stosuje się na zewnątrz, to wbrew sztuce budowlanej, tzw. wodoodporne płyty są impregnowane ale nawet wewnątrz mogą puchnąć lepiej zastosuj płytę OSB ale i ona będzie pracować więc struktura może pękać, pod tynk najlepiej skorzystać z bloków wełny mineralnej (dwa w jednym ocieplenie i podkład pod tynk), tylko trzeba rozwiązać kwestię mocowania tej wełny do blachy :rolleyes: Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1491-w%C4%99dzarka/page/8/#findComment-55699 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tommak Opublikowano 11 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij #180 Opublikowano 11 Lutego 2009 Jesli chodzi o płyty OSB, to OSB III jest wilgocioodporna a OSB IV jest wodoodporna. Z tym że 4 jest trudnodostępna. Cytuj Pozdrawiam Tomek Jeśli uważasz, że rozmawiasz z idiotą, to się zastanów czy on nie myśli tak samo? Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1491-w%C4%99dzarka/page/8/#findComment-55700 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek z Bielska Opublikowano 11 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij #181 Opublikowano 11 Lutego 2009 PS No obecną chwilę mam również wędzarnie murowaną i stwierdzam że to był mój błąd, mimo że dobrze mi służy, mam zamiar ją zburzyć i postawić stalową, dwukomorową z podziałem 1/3 i 2/3 przegroda łatwo demontowana w zależności od potrzeb. Ocieplona wełną mineralną.witaj Toshiba ja mam w chwili obecnej wędzarnie z blachy nierdzewki ocieploną ,porządnie zrobioną niestety ma mały problem czasami okazuje się za mała mimo iż na raz moge załadować 20kg kiełbasy tak na spokojnie bez ścisku i 25kg wędzonek co czasem powoduje iż musze na 3 razy wędzić co zajmuje troche czasu przy wędzonkach,jak możesz naszkicuj od ręki ten podział dwukomorową z podziałem 1/3 i 2/3 przegroda łatwo demontowana w zależności od potrzeb.też mi coś chodzi po głowie ,czy aby nie zrobić czegoś większego,tak aby całą świnie zapakować i jazda w dym slonecznie pozdrawiam Marek Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1491-w%C4%99dzarka/page/8/#findComment-55704 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 11 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij #182 Opublikowano 11 Lutego 2009 odradzasz szamot jako niewłąściwy a sam chcesz takiego babola walnąć - płyt kartonowo-gipsowych NIE stosuje się na zewnątrz, to wbrew sztuce budowlanej Mam zamiar walnąć tego babola, bo już na ogrodzie walnąłem podobnego 15 lat temu i płyta jak się ją puka to dalej jest twarda. Pisałem o niezbyt dobrym pomyśle stosowania szamotu W wędzarni, tam jest ciągła zmiana temperatur od minus 20 do plus 120 (150) stC no i wilgotność od jednej skrajnej do drugiej. A płytę chce położyć na zewnątrz. Płytę GK chcę zastosować jako płaszcz zewnętrzny gdzie wilgoć z wędzarni już się nie dostanie, a od zewnątrz chroniona jest tynkiem strukturalnym (wodoszczelny). To że nie jest to wg sztuki budowlanej, to wiem, ale przemawia za zastosowaniem: łatwość obróbki, niska cena, szybkość montażu i zrobię to sam – a klinkieru przykładowo to nie wiem czy ładnie bym położył. A jak mi się nie spodoba za kolejne 10 lat to wystarczy młotek i zakopie wszystko – przyroda wchłonie gips. Płyty leżą w magazynach nie ogrzewanych, w których panują warunki takie same jak na dworze i nic się nie dzieje, dopóki nie zaleje ich woda (lub nie podciągną wody z ziemi) i dodatkowo moja 15 letnia zabudowa również na dworze (ale pod dachem) przekonały mnie do tej konstrukcji w końcu wędzarnia to nie zamek, nie musi stać 500 lat. też mi coś chodzi po głowie Planuje zrobić to na U szynach, a ścianę działową z lekkich profili od płyt GK pokrytych blachą. 3 wentylatory obiegowe załączane osobno w zależności ile komory potrzebuje 1/3 lub 2/3 lub 3/3. Łączy sięto z tym że będę musiał mieć 3 długości kiji (co wydaje mi się tańsze i szybsze do zrobienia/prostsze) lub wstawiać coś w rodzaju gotowych regałów do wieszania lecz chyba nie będzie mi się chciało tego robić. Reszta układu tak jak na szkicu https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=2951&postdays=0&postorder=asc&start=75 tak aby całą świnie zapakować i jazda w dymTeż to było moim zamysłem, ale nie chciałem tego pisać dopuki nie będe miał tego gotowego :lol: Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1491-w%C4%99dzarka/page/8/#findComment-55717 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 11 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij #183 Opublikowano 11 Lutego 2009 łatwość obróbki, niska cena, szybkość montażu... A jak mi się nie spodoba za kolejne 10 lat to wystarczy młotek i zakopie wszystko...no to jest argument "za" :wink: Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1491-w%C4%99dzarka/page/8/#findComment-55720 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
biascun Opublikowano 13 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij #184 Opublikowano 13 Lutego 2009 Wielki dzięki za rady dot. wędzarki tylko z szamotu. Po nich i po rozmowach z doświadczonymi odlewnikami rezygnuję z tego pomysłu. Wykorzystam tylko na palenisko. Podoba mi się pomysł z płytami G-K i tynkiem strukturalnym. Do maja mam trochę czasu na podjęcie decyzji. Cytuj My tak jak Indianie mamy swoje zwyczaje. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1491-w%C4%99dzarka/page/8/#findComment-56006 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 13 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij #185 Opublikowano 13 Lutego 2009 Podoba mi się pomysł z płytami G-K i tynkiem strukturalnym. Pamiętaj tylko o tym, że płyta GK nie może pod żadnym pozorem nasiąknąć wodą. Jeżeli to zrobi to spuchnie i zrobi się miękka jak szmata „i po ptokoch” :lol: :lol: :lol: Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1491-w%C4%99dzarka/page/8/#findComment-56079 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MARTIN Opublikowano 16 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij #186 Opublikowano 16 Lutego 2009 Witam wszystkich zadymiaczy. ,chciałem zakupić wędzarnie http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1591 oczywiście te największa .Co o tym sadzicie ,da się tym wędzić ? i co najważniejsze ile tam można naraz uwędzić ? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1491-w%C4%99dzarka/page/8/#findComment-56690 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maad Opublikowano 17 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij #187 Opublikowano 17 Lutego 2009 trochę mała, zmieścisz max 3kg kiełbasy cienkiej lub 3 szyneczki po 1kg Cytuj Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.przysłowie chińskieKiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.Thomas Jefferson ...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona Zapraszam na moją stronę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1491-w%C4%99dzarka/page/8/#findComment-56758 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 17 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij #188 Opublikowano 17 Lutego 2009 No, nie jest taka mała. :wink: Posiadamy obie (wiekszą i mniejszą) w naszej szkole DM. Otrzymaliśmy od Firmy Bradley. W tej dużej spokojnie powiesisz całą szynkę z nogą. Dla domowych potrzeb jest wystarczająca. Mam nadzieję, że Kol. Papla wrzuci tutaj szczegółowe dane techniczne i trochę zdjęć, gdyż wszystkie dokumenty otrzmane od Firmy Bradley razem z urządzeniami, zostały w Zrębicach. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1491-w%C4%99dzarka/page/8/#findComment-56760 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Papla Opublikowano 17 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij #189 Opublikowano 17 Lutego 2009 Wrzucę jak najbardziej. Ale w wolnej chwili. W sobotę będzie luźniej u mnie. ;-) Cytuj Pozdrawiam Paweł Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1491-w%C4%99dzarka/page/8/#findComment-56761 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maad Opublikowano 17 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij #190 Opublikowano 17 Lutego 2009 bradley ma wymiary (wys./szer./gł.) w cm: 79/43/36, ta duża jest trochę wyższa - pewnie ze 100cmporównując ze średnią wędzarnią Grzegorza 75x38x28, do której wchodzi max 4kg cienkiej kiełbasy, to bradley wcale nie jest taki duży, ważne jest ile wejdzie kg kiełbasy, ile sztuk małych wędzonek, takich po 1kg, ile sztuk rybek, bo to się najczęściej wędzi, trzeba się zastanowić ile zjemy sami ewentualnie z rodziną, a ile rozejdzie się po znajomych i krewnych nie warto wędzić na 2 razy - mnie zawsze brakuje czasu i cierpliwości, żeby to drugie wędzenie dobrze dopilnować, nie warto też przepełniać wędzarni, bo są potem kłopoty z osuszaniem Cytuj Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.przysłowie chińskieKiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.Thomas Jefferson ...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona Zapraszam na moją stronę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1491-w%C4%99dzarka/page/8/#findComment-56793 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MARTIN Opublikowano 18 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij #191 Opublikowano 18 Lutego 2009 dzięki za podpowiedzi i opinie ,tak się tylko zastanawiam czy może w dwóch poziomach by się nie dało uwędzić,bo tak wo gule to szukam czegoś najlepiej tak na okola 20kg.no może troszkę mniej . Może wiecie gdzie można coś takiego kupić ,może być używana. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1491-w%C4%99dzarka/page/8/#findComment-57082 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jałek Opublikowano 11 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij #192 Opublikowano 11 Kwietnia 2009 Mam pytanie do kol. Gonza, czy nastąpiły jakieś zmiany w wędzarni po półrocznym użytkowaniu lub czy takie zmiany są planowane? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1491-w%C4%99dzarka/page/8/#findComment-64888 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zico Opublikowano 13 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij #193 Opublikowano 13 Kwietnia 2009 jeśli ktoś szuka wędzarni to tutaj kilka modeli , tylko co do cen to przedział dosyć wysoki .A ciekawa jest też w ofercie grzałka do wędzarni http://www.ogrod-zoo.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=100&Itemid=131 Oraz ogólnodostępny link do książkihttp://www.marpol.biz.pl/wedzarka_ksiazka.pdf Cytuj Paweł 603957797 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1491-w%C4%99dzarka/page/8/#findComment-64988 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darkold Opublikowano 15 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij #194 Opublikowano 15 Kwietnia 2009 Czy palenisko od kuchni letniej, po pewnej przeróbce (odpowiedni kanał dymowy), można wykorzystać jako palenisko do wędzarni? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1491-w%C4%99dzarka/page/8/#findComment-65182 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 15 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij #195 Opublikowano 15 Kwietnia 2009 Witam Czy palenisko od kuchni letniej, po pewnej przeróbce (odpowiedni kanał dymowy), można wykorzystać jako palenisko do wędzarni? Myślę że można , jednak jak uruchomisz to palenisko do wędzarni to nie powinno już palić się w nim niczym innym jak drewnem liściastym . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1491-w%C4%99dzarka/page/8/#findComment-65189 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 17 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij #196 Opublikowano 17 Kwietnia 2009 Mam pytanie do kol. Gonza, czy nastąpiły jakieś zmiany w wędzarni po półrocznym użytkowaniu lub czy takie zmiany są planowane? Ad1:Na razie nic nie zmieniałem. Ad2: Owszem planuję modyfikację, duże ne będą ale........ np. planuję zrobić ramkę obszytą jakimś płótnem, ktora to ramka będzie wsuwana przy podniesionym dachu nad wędzonki.Ma to coś być w stylu ala beczka przykryta płótnem.Bo tak sobie pomyślałem, że teraz jak dach podniosę to ciepłe powietrze nie ma "żadnego wstrzymania" Pozdrawiam :wink: Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1491-w%C4%99dzarka/page/8/#findComment-65298 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jałek Opublikowano 19 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij #197 Opublikowano 19 Kwietnia 2009 Dzięki za odpowiedz . Ja użytkuje wieczną prowizorkę z roku 1999 ( i jeszcze się trzyma), ale niestety moja Ładniejsza Połówka wydała nakaz rozbiórki i postawienia czegoś „porządnego”. Najbardziej mi odpowiada, po przejrzeniu chyba wszystkich propozycji, twój pomysł. I mam pytanie dotyczące użytej kozy: jak zachowuje się podczas opadów deszczu/śniegui czy nie ma za dużego paleniska jak na wędzarnie?????? Pozdrawiam i siadam do dalszej optymalizacji wędzarni Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1491-w%C4%99dzarka/page/8/#findComment-65541 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
z_bychu Opublikowano 20 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij #198 Opublikowano 20 Kwietnia 2009 Ja użytkuje wieczną prowizorkę z roku 1999 ( i jeszcze się trzyma) Jak zwykle prowizorki są najlepsze i najtrwalsze (np. dziurawa poprzepalana zardzewiała beczka) :grin: Taka właśnie posiadam. I plany budowy wędzarni (drewnianej). :lol: Może w tym roku. :question: Cytuj POZDRAWIAM Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1491-w%C4%99dzarka/page/8/#findComment-65605 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kusy Opublikowano 21 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij #199 Opublikowano 21 Kwietnia 2009 W mojej wędzarce (murowanej) w komorze wędzarniczej,na ścianach pojawił się jakiś biały sypki nalot,co to jest i co z tym zrobić? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1491-w%C4%99dzarka/page/8/#findComment-65610 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Papla Opublikowano 21 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij #200 Opublikowano 21 Kwietnia 2009 W mojej wędzarce (murowanej) w komorze wędzarniczej,na ścianach pojawił się jakiś biały sypki nalot,co to jest i co z tym zrobić? Sól. Jak Cię razi zetrzyj suchą szmatą. Cytuj Pozdrawiam Paweł Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1491-w%C4%99dzarka/page/8/#findComment-65612 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.