Skocz do zawartości

Kurs podstawowy 01/18 w Łazach, w dniach 23-25 lutego 2018 r

Rekomendowane odpowiedzi

Pana Grzegorza z Wrocławia zapraszam na kurs. Opłaty  kursowej dokona Pan na miejscu.

[Dodano: 21 lut 2018 - 19:33]

Propozycja wyrobów do wykonania.

1. Wędzonki: baleron got., szynka got., szynka z nogą, boczek, wędzony, got., polędwica wędzona

2. Kiełbasa gruba:krakowska lub szynkowa, kiełbasa cienka kursowa.

3. Salceson węgierski, kiszka kaszana gryczana

4. Konserwa mięsna

Wielkość poszczególnych wyrobów będzie uzależniona od ilości pozyskanego mięsa z rozbioru półtuszy wieprzowej.

• Odpowiedzi 85
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Tak . Możesz przyjeżdżać

Edytowane przez DZIADEK
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.

Kolegę z kursu z Raciąża-Folwark proszę o dokładny adres na Pw

Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.

Serdeczne podziękowania dla kolegów Bagno i Dziadek za zorganizowanie tego spotkania.

Na plus:

- fantastyczna atmosfera i duża dawka wiedzy praktycznej ( jako totalny żółtodziób mogłem zapytać o wszystko i nie było "zbyt oczywistych" pytań, wszystko świetnie i przystępnie wyjaśnione )

- świetna kuchnia ( możliwość dostosowania posiłków dla alergików, diabetyków, vegetarian itp.- z vege to nie żart )

- możliwość podejrzenia urządzeń do rzemieślniczego przerobu mięsa w masarni Andrzeja i poznanie poszczególnych etapów produkcji

- możliwość osobistego poznania zarówno kadry jak i ludzi o podobnych zainteresowaniach- innych kursantów 

- wędliny zrobione na kursie zabrane do domu, nie ważyłem ale około 6 kg. produktów na osobę

- jeżeli o czymś zapomniałem proszę dopisywać

Na minus

- za krótko... chciałoby się dłużej

Jeżeli ktokolwiek przegląda ten wątek i ma wątpliwości czy zapisać się na następny z chęcią odpowiem na pw. na wszystkie pytania z punktu widzenia uczestnika kursu i początkującego zadymiacza ( bez żadnego doświadczenia ).

fantastyczna atmosfera i duża dawka wiedzy praktycznej ( jako totalny żółtodziób mogłem zapytać o wszystko i nie było "zbyt oczywistych" pytań, wszystko świetnie i przystępnie wyjaśnione )
Z tego wynika ,że wszystko co pisałem to PRAWDA  :thumbsup: 

Muskie - to ryba 🙃

Na minus

- za krótko... chciałoby się dłużej

Wszystko co pisał kolega pinio113 to prawda a w szczególności cytowany ,,minus" ;) ale od czego są kursy następnych stopni i kursy specjalistyczne . Mam nadzieje że przy kolejnych kursach będzie więcej chętnych i się odbędą  . Piszę się na kolejny :thumbsup:

[Dodano: 26 lut 2018 - 12:25]

fantastyczna atmosfera i duża dawka wiedzy praktycznej ( jako totalny żółtodziób mogłem zapytać o wszystko i nie było "zbyt oczywistych" pytań, wszystko świetnie i przystępnie wyjaśnione )
Z tego wynika ,że wszystko co pisałem to PRAWDA  :thumbsup: 

Napisałeś szczerą prawdę Waldku :)

Przyłączam się do podziękowań. Fantastyczny kurs. Możliwość zobaczenia, dotknięcia, wykonania samemu - bezcenne.

Koledzy Bagno i Dziadek, stokrotne dzięki!!!

Mam tylko jedno pytanie, jakie osłonki wykorzystaliśmy do wykonania kiełbasy krakowskiej i szynkowej??

Edytowane przez harry_64

Osłonki białkowe

http://www.panepol.pl/PL-H68/bialkowe-fabios.html

Edytowane przez DZIADEK

Fantastyczny kurs.

Te kursy, prowadzone przez naszych utalentowanych wykładowców są niezwykłe.

Człowiek wynosi wiedzę i nowe umiejętności.

W tyle głowy pozostaje ta część emocjonalna - niezrównane klimaty.

Nie wiadomo, co cenniejsze :D  

Pozdrawiam,

EAnna

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Proszę osoby które otrzymały przesyłkę listową  o potwierdzenie otrzymania na Pw.

Wyliczona wartość sterylizacyjna (Fo )  https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7760-technologia-produkcji-konserw-miesnych/

dla konserwy mięsnej w słoiku 350ml w autoklawie ( 18 szt.) Dziadka wyniosła 13,12.

Jeśli uczestnik kursu prześle mi dane, będę mógł podać wartość F dla "słoniny konserwowej".

• 5 miesięcy temu...

" Ktokolwiek widział - ktokolwiek wie ".....coś o kursie podstawowym 02/2018 ???

Bo byłbym zainteresowany terminem z wyprzedzeniem aby sobie życie rodzinno- zawodowe zaplanować .

A taki był fajny kurs teraz w Napoleonowie.Szkoda że przegapiłeś.
W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki.

A taki był fajny kurs teraz w Napoleonowie
Tak - ale NIC nie przebije kursów w Łazach - i tej atmosfery i wywiezionej stamtąd wiedzy  :yes: 

Muskie - to ryba 🙃

To się z tym całkowicie zgadzam.Byłem dwa razy na kursach i było super!!!
W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki.

Na stronie SDM podałem juz kursy na drugie półrocze tego roku.

Tutaj wkleję jutro.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Widzę że dziczyzny już w tym roku nie będzie.

Masz rację. Nie jest zaplanowany kurs, gdyż w mojej okolicy występuje problem z ilością dzików a sezon na jeleniowate dopiero sie rozpoczyna. Dodatkowo występuje ASF , niektóre koła łowieckie nie strzelają do dzików ( brak chłodni ).

Pozyskanie dziczyzny na wyznaczony termin jest bardzo kłopotliwe. Na poprzednich kursach surowiec pochodził z okolic Hrubieszowa, Warszawy, Malborka.