Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Dobrze,że wczoraj wędzili,bo przy dzisiejszej pogodzie mogło by być różnie ;)

 

Boczek b/s 4kg

Mięso z golonki 1kg

 

Boczek krojony w kostkę ok 3cm

Mięso z golonki 2-3 razy na sitku 2.7mm

Peklowanie 48h

Przyprawy na 1kg:

Czosnek 10g

Pieprz czarny 2g

Pieprz biały 1g

Gałka 0.5g

Ziele angielskie 0.5g.

Po peklowaniu wszystkie przyprawy lądują do boczku +300ml wody,wyrabianie do dokładnego wymieszania składników. Z mięsa z golonki i 100ml wody wyrabiamy klej,łączymy oba mięsa i wyrabiamy do kleistości. Nadziewanie w osłonki białkowe 55mm,osadzanie 12h w chłodnym,wędzenie do koloru i parzenie do 72 wewnątrz batonu. Po parzeniu do zimnej wody i stygnięcie na powietrzu ;)

 

To to "białe" zależy jaki kto boczek kupi ;)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14989-wyroby-mariusz7/page/3/#findComment-611209
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 81
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Dziękuję,

fantastyczna kiełbasa i chyba mocno czosnkowa.

W jakiej formie dodałeś czosnek?

 

post-73652-0-40692600-1540741957_thumb.j

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14989-wyroby-mariusz7/page/3/#findComment-611211
Udostępnij na innych stronach

  • 11 miesięcy temu...

Zastosowałem się do Twoich rad,odnośnie parzenia wędlin w zamkniętych workach,próbowałem na boczku,gdyż parzę go na czas,jestem zadowolony z efektów,dzięki ! ;)

 

Gdzie można przeczytać te rady?

emka
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14989-wyroby-mariusz7/page/3/#findComment-642610
Udostępnij na innych stronach

Rady dostałem na priv. Chodziło o ciemniejące wyroby po parzeniu.

[Dodano: 09 paź 2019 - 06:17]

O kurczę, przypomniałeś mi. :D

Mnie rok temu nikt nie przypomniał i zostałem bez kapusty na zimę
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14989-wyroby-mariusz7/page/3/#findComment-642653
Udostępnij na innych stronach

  • 3 miesiące temu...

Kiełbasa wieprzowo-indycza

Mięso zakupione: 2 uda z indyka bez kości,2kg lopatki,1.5kg podgardla. po klasyfikacji uzyskałem:

3kl z indyka i wieprzowa 1.3kg

1kl z łopatki i indyka 1.5kg

2kl 2.2kg

3g pieprzu na kilogram

0,5 gałki na kilogram

0.5 ziela na kilogram

3g czosnku na kilogram.

Mielenie :

1kl na 16mm

2kl na 8mm

3 kl-dwókrotnie na 3mm

Kiełbasa wędzona i dopiekana w wędzarni do 72 stopni w środku.

post-73652-0-23384100-1580842630_thumb.jpg

post-73652-0-20780900-1580842645_thumb.jpg

post-73652-0-72740700-1580842654_thumb.jpg

post-73652-0-02622000-1580842665_thumb.jpg

post-73652-0-43589500-1580842677_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14989-wyroby-mariusz7/page/3/#findComment-656003
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

Wzorowałem się na przepisie Jacka.W

Mięso jakiego użyłem to szynka,boczek i karkówka. Peklosól,2g pieprzu czarnego na kilogram,3g czosnku na kilogram,1g gałki na kilogram. Pasteryzacja 2 razy,pierwszego dnia 45min,drugiego dnia 25 min,dodałem także po plaskiej lyżeczce żelatyny na wierzch mięsa.

Edytowane przez Mariusz7
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14989-wyroby-mariusz7/page/3/#findComment-664604
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.