Biotit Opublikowano 19 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij #126 Opublikowano 19 Sierpnia 2014 (edytowane) Ja robię w jelitach prosych, daję ziemniaki surowe starte, odmiana skrobiowa, solę z ręki, więc tu Ci nie podpowiem, Jelito 3-ba napełniać dość luźno, przyprawy to : majeranek, pieprz, lubczyk, czosnek.Jelita po napełnieniu farszem (z mięs daję wedzony boczek i kiełbasę) i nakłuwam, inaczej popękają. Piekę w piekarniku od 1 h. Zimną nieraz odgrzewam na grillu. ale najlepsza jest odsmażana na patelni. Edytowane 19 Sierpnia 2014 przez Kruszynka Błędy Cytuj Festina Lente: Zgubne są kroki szybko podjęte Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15014-kiszka-ziemniaczana/page/6/#findComment-366608 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jojo Opublikowano 19 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij #127 Opublikowano 19 Sierpnia 2014 Może teraz jest ktoś na forum kto wie jak długo parzyć kiszkę ziemniaczaną w jelitach 32?Zabieram się za robotę więc za jakąś godzinkę będę parzył. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15014-kiszka-ziemniaczana/page/6/#findComment-366622 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 19 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij #128 Opublikowano 19 Sierpnia 2014 "Po dokładnym wymieszaniu ziemniaczaną masą nadziewa się luźno jelita wieprzowe, a ich końce zawiązuje[9]. Wypełnione kiszki układa się w brytfance wysmarowanej tłuszczem, nakłuwa w kilku miejscach igłą i piecze w temperaturze 180 do 190 °C aż do uzyskania złocistobrązowego koloru"Wypłukane jelita dzielimy na kawałki o długości ok. 30 cm. Wiążemy je dokładnie bawełnianym sznurkiem z jednej strony. Do otworu z drugiej strony wkładamy lejek o szerokim otworze, a następnie podciągamy jelito tak, aby lejek sięgał zawiązanego końca. Do wypełniania jelita przyda się jeszcze jedna osoba – powinna ona teraz nakładać do lejka nadzienie. Jelito wypełniamy jedynie do jednej trzeciej grubości – to bardzo ważne.Podczas gotowania kiszka zwiększy objętość i jeśli nałożymy za dużo nadzienia, jelito pęknie. Napełnione masą ziemniaczaną jelito wiążemy z drugiej strony. Przed gotowaniem, kiszkę należy nakłuć w kilku miejscach wykałaczką (nie widelcem).Podgrzewamy wodę, ale mniej więcej do 90 °C – nie powinna się gotować, a jedynie „prawie wrzeć”. Wrzucamy do niej kiszki.Pilnujmy, aby woda czasem się nie zagotowała, bo będziemy mieć zupę ziemniaczaną, zamiast kiszki ziemniaczanej.Parzymy kiszkę ok. 1,5 godziny (jeśli jest jej dużo – nawet 2 godziny). Bardzo ostrożnie wyciągamy ją z wody i zostawiamy do wystygnięcia. Przed podaniem wkładamy kiszkę do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i zrumieniamy. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15014-kiszka-ziemniaczana/page/6/#findComment-366623 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anerka Opublikowano 19 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij #129 Opublikowano 19 Sierpnia 2014 Pozwolę sobie napisać jak ja to robię. Otóż, podobnie jak Biotit piekę w piekarniku /kiszkę przedtem smaruję smalcem/. Mała różnica, bo umieszczam najpierw w piekarniku nagrzanym do 140-150*C, po 10 minutach nakłuwam grubszą igłą i piekę dalej ok 1,50 - 2 godz.Tak przygotowana nie pęka. Oczywiście jelito musi być lużno napełnione. Jeżeli uznasz że jest mało przypieczna, można pod koniec pieczenia na chwilę podnieść temperaturę.Próbowałam już różnie, ten sposób wydał mi się najlepszy. Cytuj Dużo nie znaczy dobrze ale dobrze dużo znaczy. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15014-kiszka-ziemniaczana/page/6/#findComment-366627 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jojo Opublikowano 19 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij #130 Opublikowano 19 Sierpnia 2014 Dziękuję za szybkie odpowiedzi.Kiszka już zrobiona i częściowo zjedzona. Jutro zobaczę jak smakuje z grilla. Czy przed grillowaniem mam naciąć kiszka lub wysmarować ją olejem? A tak wygląda. Pieczona ...i parzona na grilla Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15014-kiszka-ziemniaczana/page/6/#findComment-366647 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SIVON Opublikowano 10 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #131 Opublikowano 10 Grudnia 2015 Mam zamiar zrobić kiszkę ziemniaczaną w jelicie wołowym i wp 32+.Mam pytanie czy można dodać do farszu mięso surowe np zmielone na sitku 10mm czy lepiej podsmażyć lub wcale nie dodawać? Oczywiście boczek wędzony pokrojony w kostkę będzie podsmażony z cebulą. Cytuj Człowiek na poziomie powinien trzymać się w pionie. Moje wyroby: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-wlasne/ Pozdrawiam Sebastian tel. 508-365-569 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15014-kiszka-ziemniaczana/page/6/#findComment-461686 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 10 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #132 Opublikowano 10 Grudnia 2015 (edytowane) I razem z boczkiem podsmaż mięso PSBędzie widzę "kicha na bogato" Edytowane 10 Grudnia 2015 przez roger Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15014-kiszka-ziemniaczana/page/6/#findComment-461687 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SIVON Opublikowano 10 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #133 Opublikowano 10 Grudnia 2015 Klasyczną kiszkę ziemniaczaną robiłem, wymiata Lecz chcę zaskoczyć rodzinę, na święta w rodzinnym domu chcę podać tą kiszkę w pierwszy lub drugi dzień świąt. Oczywiście zrobię ją na miejscu ale próbę chcę wykonać u siebie co by nie było rozczarowania. Dodam że moi bracia i siostra raczej kiszki ziemniaczanej nie jedli nigdy w życiu, przynajmniej u nas w domu rodzinnym tego specjału nie było. Cytuj Człowiek na poziomie powinien trzymać się w pionie. Moje wyroby: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-wlasne/ Pozdrawiam Sebastian tel. 508-365-569 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15014-kiszka-ziemniaczana/page/6/#findComment-461691 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wielebny67 Opublikowano 10 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #134 Opublikowano 10 Grudnia 2015 Co do kiszki. Trzeba ją piec od razu czy da radę na drugi dzień? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15014-kiszka-ziemniaczana/page/6/#findComment-461708 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kruszynka Opublikowano 10 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #135 Opublikowano 10 Grudnia 2015 Trzeba ją piec od razu czy da radę na drugi dzień Radzę upiec od razu a na drugi dzień podpiec lub odsmażyć.Będzie jeszcze smaczniejsza. Cytuj "Zwierzęta się wypasają. Człowiek je. Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny" Anthelme Brillat - Sawarin Pozdrawiam serdecznie. Kazik. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15014-kiszka-ziemniaczana/page/6/#findComment-461711 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 11 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #136 Opublikowano 11 Grudnia 2015 Mam pytanie czy można dodać do farszu mięso surowe np zmielone na sitku 10mm czy lepiej podsmażyć lub wcale nie dodawać? Ja się nie bawię w krojenie boczku w kostkę.Podsmażam boczek, podgardle + cebula i potem wszystko mielę na 4mm. Nie lubię jak coś w kiszcze ziemniaczanej "lata za duże i pod zębami rzęzi" . Tłuszcz wytopiony ze smażenia też dodaję.Kiszka nie może być za sucha. Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15014-kiszka-ziemniaczana/page/6/#findComment-461969 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SIVON Opublikowano 11 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #137 Opublikowano 11 Grudnia 2015 A więc pierwsza próba zmodyfikowania kiszki ziemniaczanej dokonana. Skład: Ziemniaki 2kgŁoptka wp 1kgBoczek wędzony 0,5kgKiełbasa ( polska 2szt )Cebula 4szt - srednieJajka 2sztMąką pszenna 2 łyżkiCzosnek 6 ząbkówJelita wołowe Łopatka wp podsmażona, została zmielona na sitku 6mm. Boczek wraz z kiełbasą oraz 3 szt cebuli, pokrojony w kostkę i razem obsmażony na patelni. Ziemniaki wraz z jedną cebulą zmieliłem maszynka na sitku 8mm ( chyba lepiej zetrzeć a nie iść na łatwiznę ). Do masy ziemniaczanej, dodałem zmieloną podsmażona łopatkę, podsmażony boczek, kiełbasę i cebulę wraz z wytopionym tłuszczem. Czosnek posiekany, 2 jajka, mąka doprawione solą, pieprzem grubo mielonym i majerankiem.Napełniłem jelita dość luźno, nakłute dobrze przełożone na blachę wysmarowaną smalcem. Zapiekana w temp 170 stopni 120 minut. Jeżeli chodzi o smak jestem zadowolony, konsystencja niewłaściwa dla kiszki ziemniaczanej (mielenie ziemniaków na 8mm, zbyt mała ilość mąki), pomimo pilnowania i solidnego nakłucia 3szt pękły wzdłuż Będą kolejne próby Cytuj Człowiek na poziomie powinien trzymać się w pionie. Moje wyroby: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-wlasne/ Pozdrawiam Sebastian tel. 508-365-569 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15014-kiszka-ziemniaczana/page/6/#findComment-461980 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 11 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #138 Opublikowano 11 Grudnia 2015 chyba lepiej zetrzeć a nie iść na łatwiznę No z pewnością - widać to na przekroju Co do pękania to się nie przejmuj to się w kiszkach zdarza często bo jest w farszu dużo wody takie pękniecie w niczym nie przeszkadza Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15014-kiszka-ziemniaczana/page/6/#findComment-461990 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 11 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #139 Opublikowano 11 Grudnia 2015 konsystencja niewłaściwa dla kiszki ziemniaczanej Bo takiej modyfikacji to nawet najstarsi górale by nie wymyślili Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15014-kiszka-ziemniaczana/page/6/#findComment-461994 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alltid Opublikowano 11 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #140 Opublikowano 11 Grudnia 2015 Ja się nie bawię w krojenie boczku w kostkę.Podsmażam boczek, podgardle + cebula i potem wszystko mielę na 4mm. Nie lubię jak coś w kiszcze ziemniaczanej "lata za duże i pod zębami rzęzi" . Tłuszcz wytopiony ze smażenia też dodaję.Kiszka nie może być za sucha. Gonzo robi najlepszą kiszkę Jego porady są bezcenne Cytuj Pozdrawiam,Alltid/Ela http://images35.fotosik.pl/1801/094ee4c6df2e9767m.gifhttps://alltidnalewki.wordpress.com Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15014-kiszka-ziemniaczana/page/6/#findComment-462004 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 11 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #141 Opublikowano 11 Grudnia 2015 Gonzo robi najlepszą kiszkę Dzięki za miłe słowa Elu, ale z kiszką jest tak, ze każda jest dobra.Chyba, że wprowadzimy za dużo "udziwnień".A najlepszą kiszkę robi moja teściowa, po prostu z niczego - coś Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15014-kiszka-ziemniaczana/page/6/#findComment-462062 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 11 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #142 Opublikowano 11 Grudnia 2015 Jadłem Krzysiową ... lekko waliła ... malizną Tapniete z GT-I9500 Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15014-kiszka-ziemniaczana/page/6/#findComment-462083 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JaGra Opublikowano 14 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #143 Opublikowano 14 Grudnia 2015 Krzysiu to napisz jak Ty robisz kiszkę, bo faktycznie jest zarąbista. Cytuj Nigdy nie walcz o przyjaźń.... O prawdziwą nie musisz, o fałszywą nie warto VanCana Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15014-kiszka-ziemniaczana/page/6/#findComment-462701 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robespier Opublikowano 14 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #144 Opublikowano 14 Grudnia 2015 może przedstawie kiszkę z moich okolic Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15014-kiszka-ziemniaczana/page/6/#findComment-462850 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michal278 Opublikowano 14 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #145 Opublikowano 14 Grudnia 2015 Ja w wolnej chwili spytam się teścia o przepis Cytuj Dobre, bo Polskie. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15014-kiszka-ziemniaczana/page/6/#findComment-462854 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
StefanS Opublikowano 20 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #146 Opublikowano 20 Lutego 2016 Prosze o wybaczenie ze wcinam sie w czyjs post ale nie chce otwierac nowego w tym samym temacie. Czasami robie ten special tutaj, a poniewaz mialem juz troche "koncowek", "skrawkow" wedlin wczoraj pobawilem sie robiac I w dodatku dokumentujac zdjeciami to co wyszlo. Swoja kiszke czy babke ziemniaczana robie wedlug przepisu mojej babci I mojej mamy, a ze pochodze z okolic Wysokiego Maz. (miescina kolo Osip )) wiec to co robie pochodzi z "serca Podlasia". Czy jest autentyczne czy nie - nie ma znaczenia - smakuje mnie, moim bliskim I znajomym. (odrazu zastrzegam ze te pekniecia sa niejako specjalnie bo czesc bliskich tylko ten fragment uznaje za wyjatkowy). do kiszki uzylem kiszek wieprzowych o rozmiarze 55-60 mm.2 kg ziemniakow (niestety nie mam takiego wyboru jak w kraju, wiec tutaj uzywam ziemniaki typu Idaho)2 duze cebule ( jedna do przesmazenia z wedlina) druga do farszu ziemniaczanego)pozostale skladniki w postaci wedlin (nie wazylem) ale widoczne sa na zdjeciu (troche amerykanskiego boczku a reszta to juz domowe )Oczywiscie zadna dobra babka czy kiszka nie moze nie zawierac "skwarek" w wytapiania sloniny- przemielam to na sitku 3 mm plus przemielam takze te kawalki kielbasy czy wedliny ktore sa "przyschniete"pokrojona w kostke I przemielona czesc wedlin I skwarek przesmazam na patelni dodajac pokrojona w koske cebule.Miedzyczasie robie farsz ziemniaczny czyli przetarte ziemniaki na tartce (widoczna na zdjeciu powyzej) ...... ale aby jednak nie potartkowac sobie palcy to uzywam ..Do przetartych ziemniakow I cebuli dodaje ( nie wazone ale na lyzeczki)-lyzeczke do herbaty - solplaska lyzeczke pieprzdiwe czubate lyzki stolowe maki pszennej4 jajkaczubata lyzka stolowa smietamy kwasnejpol lyzeczki przyprawy do ziemniakow -Winiarylyzeczke majeranku I pol lyzeczki bazyliipo wymieszaniu (mikserem) dodaje przesmazona wedline (goraca) plus wytopiony tluszczdo napelnienia jelit uzywam najszerszego lejka do nadziewarki (nalewajac recznie) do ok 2/3 pojemnosci jelit. Koncowki -uzywam drewnianych wykalaczek (najsmaczniejsza zapieczona czesc kiszki). Kiszka jest nakuwana wykalaczka w wielu miejscach.Troche farszu zostalo to zostalo zapieczone jako babka ziemniaczanaCalosc zapiekana w temp. 350 *F (176*C) przez ok 1.5 godziny (moglo byc z 15 min. krocej ale inne obowiazki spowodowaly przedluzenie).Konsumowanie zaczelo sie po 19.30 wieczorem - a zakonczylo cos ok 1.30 w nocy - musiala chyba kiszka smakowac skoro znajomi siedzieli I smakowali- brak zdjec bo bateria nie wytrzymala ))Pozdrawiam. StefanS Cytuj Zycie - to pasmo problemow i trudnosci. Chwile radosci - to nagroda za trud ich pokonywania. StefanS. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15014-kiszka-ziemniaczana/page/6/#findComment-477747 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Papcio Opublikowano 20 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #147 Opublikowano 20 Lutego 2016 A w jaki sposób stałeś się posiadaczem tej wspaniałej maszyny do tarcia ziemniaków w USA? Wspaniała! też ją mam! Cytuj W życiu dwa dni są najważniejsze: Ten w którym się urodziłeś. I ten kiedy zrozumiałeś po co M.Twain Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15014-kiszka-ziemniaczana/page/6/#findComment-477752 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 20 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #148 Opublikowano 20 Lutego 2016 Nie wytrzymała bateria i goście Pewny jestem że w życiu nie jedli tego co zaserwowales Jak dodałeś kefirek albo zsiadle to wygrałeś Tapniete z GT-I9500 Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15014-kiszka-ziemniaczana/page/6/#findComment-477755 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 20 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #149 Opublikowano 20 Lutego 2016 miescina kolo Osip Osip centralnych Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15014-kiszka-ziemniaczana/page/6/#findComment-477775 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michal278 Opublikowano 20 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #150 Opublikowano 20 Lutego 2016 Maszyna legenda. Sam mam podobną. Żaden Zelmer i inne nie podskoczą. Cytuj Dobre, bo Polskie. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15014-kiszka-ziemniaczana/page/6/#findComment-477779 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.