Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Ja robię w jelitach prosych, daję ziemniaki surowe starte, odmiana skrobiowa, solę z ręki, więc tu Ci nie podpowiem, Jelito 3-ba napełniać dość luźno, przyprawy to : majeranek, pieprz, lubczyk, czosnek.

Jelita po napełnieniu farszem (z mięs daję wedzony boczek i kiełbasę) i nakłuwam, inaczej popękają.

 

Piekę w piekarniku od 1 h.  Zimną nieraz odgrzewam na grillu. ale najlepsza jest odsmażana na patelni.

Edytowane przez Kruszynka
Błędy
Festina Lente: Zgubne są kroki szybko podjęte
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15014-kiszka-ziemniaczana/page/6/#findComment-366608
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 165
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

"Po dokładnym wymieszaniu ziemniaczaną masą nadziewa się luźno jelita wieprzowe, a ich końce zawiązuje[9]. Wypełnione kiszki układa się w brytfance wysmarowanej tłuszczem, nakłuwa w kilku miejscach igłą i piecze w temperaturze 180 do 190 °C aż do uzyskania złocistobrązowego koloru"


Wypłukane jelita dzielimy na kawałki o długości ok. 30 cm. Wiążemy je dokładnie bawełnianym sznurkiem z jednej strony. Do otworu z drugiej strony wkładamy lejek o szerokim otworze, a następnie podciągamy jelito tak, aby lejek sięgał zawiązanego końca. Do wypełniania jelita przyda się jeszcze jedna osoba – powinna ona teraz nakładać do lejka nadzienie. Jelito wypełniamy jedynie do jednej trzeciej grubości – to bardzo ważne.

Podczas gotowania kiszka zwiększy objętość i jeśli nałożymy za dużo nadzienia, jelito pęknie. Napełnione masą ziemniaczaną jelito wiążemy z drugiej strony. Przed gotowaniem, kiszkę należy nakłuć w kilku miejscach wykałaczką (nie widelcem).

Podgrzewamy wodę, ale mniej więcej do 90 °C – nie powinna się gotować, a jedynie „prawie wrzeć”. Wrzucamy do niej kiszki.

Pilnujmy, aby woda czasem się nie zagotowała, bo będziemy mieć zupę ziemniaczaną, zamiast kiszki ziemniaczanej.

Parzymy kiszkę ok. 1,5 godziny (jeśli jest jej dużo – nawet 2 godziny). Bardzo ostrożnie wyciągamy ją z wody i zostawiamy do wystygnięcia. Przed podaniem wkładamy kiszkę do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i zrumieniamy.

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15014-kiszka-ziemniaczana/page/6/#findComment-366623
Udostępnij na innych stronach

Pozwolę sobie napisać jak ja to robię. Otóż, podobnie jak Biotit piekę w piekarniku /kiszkę przedtem smaruję smalcem/. Mała różnica, bo umieszczam najpierw w piekarniku nagrzanym do 140-150*C, po 10 minutach nakłuwam grubszą igłą i piekę dalej ok 1,50 - 2 godz.Tak przygotowana  nie pęka. Oczywiście jelito musi być lużno napełnione. Jeżeli uznasz że jest mało przypieczna,  można pod koniec pieczenia na chwilę podnieść temperaturę.

Próbowałam już różnie, ten sposób wydał mi się najlepszy.

Dużo nie znaczy dobrze ale dobrze dużo znaczy.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15014-kiszka-ziemniaczana/page/6/#findComment-366627
Udostępnij na innych stronach

Dziękuję za szybkie odpowiedzi.Kiszka już zrobiona i częściowo zjedzona. Jutro zobaczę jak smakuje z grilla. Czy przed grillowaniem mam naciąć kiszka lub wysmarować ją olejem?

A tak wygląda.

 

Pieczona

 

post-43278-0-17500200-1408471535_thumb.jpg

 

...i parzona na grilla

 

post-43278-0-38769600-1408471566_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15014-kiszka-ziemniaczana/page/6/#findComment-366647
Udostępnij na innych stronach

  • 1 rok później...

Mam zamiar zrobić kiszkę ziemniaczaną w jelicie wołowym i wp 32+.

Mam pytanie czy można dodać do farszu mięso surowe np zmielone na sitku 10mm czy lepiej podsmażyć lub wcale nie dodawać? Oczywiście boczek wędzony pokrojony w kostkę będzie podsmażony z cebulą.

Człowiek na poziomie powinien trzymać się w pionie.

 

Moje wyroby: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-wlasne/

Pozdrawiam Sebastian tel. 508-365-569

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15014-kiszka-ziemniaczana/page/6/#findComment-461686
Udostępnij na innych stronach

I razem z boczkiem podsmaż mięso ;)

 

PS

Będzie widzę "kicha na bogato" ;)

Edytowane przez roger

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15014-kiszka-ziemniaczana/page/6/#findComment-461687
Udostępnij na innych stronach

Klasyczną kiszkę ziemniaczaną robiłem, wymiata :) Lecz chcę zaskoczyć rodzinę, na święta w rodzinnym domu chcę podać tą kiszkę w pierwszy lub drugi dzień świąt. Oczywiście zrobię ją na miejscu ale próbę chcę wykonać u siebie co by nie było rozczarowania. Dodam że moi bracia i siostra raczej kiszki ziemniaczanej nie jedli nigdy w życiu, przynajmniej u nas w domu rodzinnym tego specjału nie było.

Człowiek na poziomie powinien trzymać się w pionie.

 

Moje wyroby: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-wlasne/

Pozdrawiam Sebastian tel. 508-365-569

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15014-kiszka-ziemniaczana/page/6/#findComment-461691
Udostępnij na innych stronach

 

 

Trzeba ją piec od razu czy da radę na drugi dzień

Radzę upiec od razu a na drugi dzień podpiec lub odsmażyć.Będzie jeszcze smaczniejsza.

"Zwierzęta się wypasają.

Człowiek je.

Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny"

Anthelme Brillat - Sawarin

 

Pozdrawiam serdecznie. Kazik.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15014-kiszka-ziemniaczana/page/6/#findComment-461711
Udostępnij na innych stronach

 

 

Mam pytanie czy można dodać do farszu mięso surowe np zmielone na sitku 10mm czy lepiej podsmażyć lub wcale nie dodawać?

 

Ja się nie bawię w krojenie boczku w kostkę.Podsmażam boczek, podgardle + cebula i potem wszystko mielę na 4mm. Nie lubię jak coś w kiszcze ziemniaczanej "lata za duże i pod zębami rzęzi"  ;) . Tłuszcz wytopiony ze smażenia też dodaję.Kiszka nie może być za sucha.

Carpe diem - raz kozie death

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15014-kiszka-ziemniaczana/page/6/#findComment-461969
Udostępnij na innych stronach

A więc pierwsza próba zmodyfikowania kiszki ziemniaczanej dokonana.

 

Skład:

 

Ziemniaki 2kg

Łoptka wp 1kg

Boczek wędzony 0,5kg

Kiełbasa ( polska 2szt )

Cebula 4szt - srednie

Jajka 2szt

Mąką pszenna 2 łyżki

Czosnek 6 ząbków

Jelita wołowe

 

Łopatka wp podsmażona, została zmielona na sitku 6mm. Boczek wraz z kiełbasą oraz 3 szt cebuli, pokrojony w kostkę i razem obsmażony na patelni. Ziemniaki wraz z jedną cebulą zmieliłem maszynka na sitku 8mm ( chyba lepiej zetrzeć a nie iść na łatwiznę ). Do masy ziemniaczanej, dodałem zmieloną podsmażona łopatkę, podsmażony boczek, kiełbasę i cebulę wraz z wytopionym tłuszczem. Czosnek posiekany, 2 jajka, mąka doprawione solą, pieprzem grubo mielonym i majerankiem.

Napełniłem jelita dość luźno, nakłute dobrze przełożone na blachę wysmarowaną smalcem. Zapiekana w temp 170 stopni 120 minut.

 

Jeżeli chodzi o smak jestem zadowolony, konsystencja niewłaściwa dla kiszki ziemniaczanej (mielenie ziemniaków na 8mm, zbyt mała ilość mąki), pomimo pilnowania i solidnego nakłucia 3szt pękły wzdłuż :(

 

post-45290-0-41156800-1449829980_thumb.jpg

 

post-45290-0-86995600-1449830001_thumb.jpg

 

Będą kolejne próby :)

Człowiek na poziomie powinien trzymać się w pionie.

 

Moje wyroby: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-wlasne/

Pozdrawiam Sebastian tel. 508-365-569

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15014-kiszka-ziemniaczana/page/6/#findComment-461980
Udostępnij na innych stronach

 

 

chyba lepiej zetrzeć a nie iść na łatwiznę

 

No z pewnością - widać to na przekroju ;)  

Co do pękania to się nie przejmuj to się w kiszkach zdarza często bo jest w farszu dużo wody takie pękniecie w niczym nie przeszkadza ;)

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15014-kiszka-ziemniaczana/page/6/#findComment-461990
Udostępnij na innych stronach

 

 

Ja się nie bawię w krojenie boczku w kostkę.Podsmażam boczek, podgardle + cebula i potem wszystko mielę na 4mm. Nie lubię jak coś w kiszcze ziemniaczanej "lata za duże i pod zębami rzęzi" ;) . Tłuszcz wytopiony ze smażenia też dodaję.Kiszka nie może być za sucha.

 

Gonzo robi najlepszą kiszkę :clap:
Jego porady są bezcenne :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15014-kiszka-ziemniaczana/page/6/#findComment-462004
Udostępnij na innych stronach

 

 

Gonzo robi najlepszą kiszkę

 

Dzięki za miłe słowa Elu, ale z kiszką jest tak, ze każda jest dobra.Chyba, że wprowadzimy za dużo "udziwnień".

A najlepszą kiszkę robi moja teściowa, po prostu z niczego - coś  :thumbsup:

Carpe diem - raz kozie death

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15014-kiszka-ziemniaczana/page/6/#findComment-462062
Udostępnij na innych stronach

Jadłem Krzysiową ... lekko waliła ... malizną ;)

 

Tapniete z GT-I9500

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15014-kiszka-ziemniaczana/page/6/#findComment-462083
Udostępnij na innych stronach

Krzysiu to napisz  jak Ty robisz kiszkę, bo faktycznie jest zarąbista.  :tongue:  :)

Nigdy nie walcz o przyjaźń....

O prawdziwą nie musisz,

o fałszywą nie warto

VanCana

 

Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15014-kiszka-ziemniaczana/page/6/#findComment-462701
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

Prosze o wybaczenie ze wcinam sie w czyjs post ale nie chce otwierac nowego w tym samym temacie. Czasami robie ten special tutaj, a poniewaz mialem juz troche "koncowek", "skrawkow" wedlin wczoraj pobawilem sie robiac I w dodatku dokumentujac zdjeciami to co wyszlo. Swoja kiszke czy babke ziemniaczana robie wedlug przepisu mojej babci I mojej mamy, a ze pochodze z okolic Wysokiego Maz. (miescina kolo Osip :))) wiec to co robie pochodzi z "serca Podlasia". Czy jest autentyczne czy nie - nie ma znaczenia - smakuje mnie, moim bliskim I znajomym. (odrazu zastrzegam ze te pekniecia sa niejako specjalnie bo czesc bliskich tylko ten fragment uznaje za wyjatkowy). do kiszki uzylem kiszek wieprzowych o rozmiarze 55-60 mm.

post-65748-0-37449600-1455997587_thumb.jpg

2 kg ziemniakow (niestety nie mam takiego wyboru jak w kraju, wiec tutaj uzywam ziemniaki typu Idaho)

2 duze cebule ( jedna do przesmazenia z wedlina) druga do farszu ziemniaczanego)

post-65748-0-50807700-1455997635_thumb.jpg

pozostale skladniki w postaci wedlin (nie wazylem) ale widoczne sa na zdjeciu (troche amerykanskiego boczku a reszta to juz domowe )

post-65748-0-87767200-1455997596_thumb.jpg

Oczywiscie zadna dobra babka czy kiszka nie moze nie zawierac "skwarek" w wytapiania sloniny- przemielam  to na sitku 3 mm plus przemielam takze te kawalki kielbasy czy wedliny ktore sa "przyschniete"

post-65748-0-86344000-1455997605_thumb.jpg

post-65748-0-58945200-1455997615_thumb.jpg

pokrojona w kostke I przemielona czesc wedlin I skwarek przesmazam na patelni dodajac pokrojona w koske cebule.

Miedzyczasie robie farsz ziemniaczny czyli przetarte ziemniaki na tartce (widoczna na zdjeciu powyzej) ...... ale aby jednak nie potartkowac sobie palcy to uzywam ..

post-65748-0-78603800-1455997670_thumb.jpg

Do przetartych ziemniakow I cebuli dodaje ( nie wazone ale na lyzeczki)-

lyzeczke do herbaty - sol

plaska lyzeczke pieprz

diwe czubate lyzki stolowe maki pszennej

4 jajka

czubata lyzka stolowa smietamy kwasnej

pol lyzeczki przyprawy do ziemniakow -Winiary

lyzeczke majeranku I pol lyzeczki bazylii

po wymieszaniu (mikserem) dodaje przesmazona wedline (goraca) plus wytopiony tluszcz

post-65748-0-02130100-1455997644_thumb.jpg

do napelnienia jelit uzywam najszerszego lejka do nadziewarki (nalewajac recznie) do ok 2/3 pojemnosci jelit. Koncowki -uzywam drewnianych wykalaczek (najsmaczniejsza zapieczona czesc kiszki). Kiszka jest nakuwana wykalaczka w wielu miejscach.

post-65748-0-51120600-1455997653_thumb.jpg

Troche farszu zostalo to zostalo zapieczone jako babka ziemniaczana

Calosc zapiekana w temp. 350 *F (176*C) przez ok 1.5 godziny (moglo byc z 15 min. krocej ale inne obowiazki spowodowaly przedluzenie).

post-65748-0-46424500-1455997662_thumb.jpg

Konsumowanie zaczelo sie po 19.30 wieczorem - a zakonczylo cos ok 1.30 w nocy - musiala chyba kiszka smakowac skoro znajomi siedzieli I smakowali- brak zdjec bo bateria nie wytrzymala ;)))

Pozdrawiam. StefanS

 

 

 

post-65748-0-29668400-1455997626_thumb.jpg

Zycie - to pasmo problemow i trudnosci. Chwile radosci - to nagroda za trud ich pokonywania.

StefanS.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15014-kiszka-ziemniaczana/page/6/#findComment-477747
Udostępnij na innych stronach

A w jaki sposób stałeś się posiadaczem tej wspaniałej maszyny do tarcia ziemniaków w USA? Wspaniała! też ją mam!

 W życiu dwa dni są najważniejsze:
 Ten w którym się urodziłeś.
  I ten kiedy zrozumiałeś po co

                           M.Twain

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15014-kiszka-ziemniaczana/page/6/#findComment-477752
Udostępnij na innych stronach

Nie wytrzymała bateria i goście ;)

Pewny jestem że w życiu nie jedli tego co zaserwowales ;)

Jak dodałeś kefirek albo zsiadle to wygrałeś ;)

 

Tapniete z GT-I9500

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15014-kiszka-ziemniaczana/page/6/#findComment-477755
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.