Maxell Opublikowano 4 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 4 Lutego 2018 Tutaj jest kiszona brukiew: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15064-fermentacja-warzyw-ciekawe-przepisy-na-fermentowanie-warzyw-i-ziół/?p=587701,a marchewka będzie jutro. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 10 Lutego 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 10 Lutego 2018 (edytowane) w dniu wczorajszym czyli 8 dni zanikło bąbelkowanie - proces kiszenia teoretycznie wszedł w fazę cichą- wyniosłem do zimnego garażu. Dzisiaj odcedzony i zlany do butelek - dokładnie 5 litrów PYSZNEGO kiszonego soku z kapusty o lekkim dalekim posmaku kminku . Troche jestem sam zaskoczony , że od razu chyba trafiłem w punkt. Następnym razem co by może przyśpieszyć dam starter z łyżkę kiszonego soku z ogórków lub papryki.tzw odpad kawałki niedbałe - są też pyszne lekko chrupkie kwaśne - ale bez przesady rzekłbym kwaskowe. Pokroję drobno coś tam Małgo doda i będzie sałateczkasok jeszcze nie wrócił z chmury - dodam foto później już przyszło : Edytowane 10 Lutego 2018 przez Muski Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziezielony Opublikowano 10 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 10 Lutego 2018 Muski, wielkie :clap: Wspaniale wymóżdżyłeś.... to jeden z moich ulubionych napoi...Tak w drugiej dziesiątce...zaraz po alkoholach :laugh: Świetnie :clap: Dzięki serde(l)czne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 11 Lutego 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 11 Lutego 2018 (edytowane) Następny sok z kiszonych buraków - do picia buraki - 1,2 kg po obraniu pokrojone w drobne kawałki1 spora papryka - słodka1 główka czosnku - przecięta w poprzek ( z łupinami-zewnętrzne luźne zdjęte)2 łyżki nasion kopru2 łyżki suszonego korzenia chrzanuwoda - 2,5 litra sól kamienna do kiszonek - 1,7% do wody2 łyżki soku z marynowanej papryki na starter2 łyżki startej kapusty z nastawu na sok ( też starter) temperatura pokojowa Edytowane 11 Lutego 2018 przez Muski Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 11 Lutego 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 11 Lutego 2018 Wracając do pozostałości kapusty- skręcone na szatkownicy do grubych wiórek - świetna do jedzenia - dzisiaj dodatek do gulaszu Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Todek Opublikowano 20 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 20 Lutego 2018 Następny sok z kiszonych buraków - do picia Mam pytanie. Jak długo należy kisić ten sok zanim zaczniemy go pić? Cytuj http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 20 Lutego 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 20 Lutego 2018 ja kiszę 6-8 dni w temp pokojowej i już jest Ok - i wynoszę do garażu (plusowa temperatura) Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Todek Opublikowano 20 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 20 Lutego 2018 4. kminek - 4 gr Czy zamiast kminku mogę dać kmin rzymski, albo kminek mielony? Tylko taki mam. [Dodano: 20 lut 2018 - 19:47] 2. woda 5 litrów łącznie 7,2 litra zawartości 3, sól himalajska - 92 gr A tu nie ma błędu? czy liczysz sól na całość? Nie będzie za słone? Cytuj http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 20 Lutego 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #34 Opublikowano 20 Lutego 2018 zamiast kminku mogę dać kmin rzymski, albo kminek mielony? Tylko taki mam. tak naprawdę kumin - kmin rzymski ma zupełnie inny smak i aromat wprawdzie lubie ale nie koniecznie przy kiszonce z buraka - nie musisz dawać wcale kminku - ale jak dodasz np. jutro czy pojutrze to też sie nic nie stanie - po prostu mnie taka kompozycja smakowa odpowiada. Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 20 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij #35 Opublikowano 20 Lutego 2018 (edytowane) Jak dla mnie to całkiem inne smaki. Jak nie dasz to się nie przekonasz, czy to akurat Twój smak :grin: o Muski był szybszy Edytowane 20 Lutego 2018 przez Maciekzbrzegu Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 20 Lutego 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #36 Opublikowano 20 Lutego 2018 (edytowane) A tu nie ma błędu? czy liczysz sól na całość? Nie będzie za słone?do czasu kiszenia tak -ale z procesem kiszenia już nie - moje optimum od 1% - 2,2% - generalnie do szybszego spożycia daję 1.5-1,8% a tutaj masz ok 1,3% [Dodano: 20 lut 2018 - 20:17]Sok z buraka ........ Smak ..... opinia Małgo ....Nooo dobry Edytowane 20 Lutego 2018 przez Muski Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziezielony Opublikowano 20 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij #37 Opublikowano 20 Lutego 2018 Nooo dobry Nooo... i wszystko jasne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Todek Opublikowano 20 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij #38 Opublikowano 20 Lutego 2018 (edytowane) moje optimum od 1% - 2,2% - generalnie do szybszego spożycia daję 1.5-1,8% a tutaj masz ok 1,3% Nie wiem, dałem 25 g soli na 1 litr wody. Całkowita objętość kiszonki to około 6 l, co daje stężenie około 1.2%. Może trochę za mało. Jutro dosolę te 10-15 g.A czy mielony kminek może być, czy muszą być ziarna? Edytowane 20 Lutego 2018 przez Todek Cytuj http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 20 Lutego 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #39 Opublikowano 20 Lutego 2018 A czy mielony kminek może być, czy muszą być ziarna? może być ale to nie to - poczekaj do jutra Cos z tą solą jest nie tak ..... na 6 litrów =72gr by było 1,2% co daje 12gr/1 litr Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Todek Opublikowano 20 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij #40 Opublikowano 20 Lutego 2018 Cos z tą solą jest nie tak ..... na 6 litrów =72gr by było 1,2% co daje 12gr/1 litr Muski no jest dobrze.Dałem 25 g/l wody. Ja dodamy do tego jeszcze 3 litry objętości kapusty to wyjdzie około 12 g/l całej objętości. Cytuj http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 20 Lutego 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #41 Opublikowano 20 Lutego 2018 Do przyśpieszenia dodaj z łyżkę 2 soku z kiszonki niepasteryzowanej Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Todek Opublikowano 20 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij #42 Opublikowano 20 Lutego 2018 Do przyśpieszenia dodaj z łyżkę 2 soku z kiszonki niepasteryzowanej Tak, tak, jutro dodam. Dzisiaj już nie chciało mi się iść do teściowej gdzie stoi kapusta kiszona w beczce. Cytuj http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
najprawilniejszy Opublikowano 14 Lipca 2019 Zgłoś Udostępnij #43 Opublikowano 14 Lipca 2019 A ile czasu i w jakich warunkach można taki sok z kiszonej kapusty przechowywać ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 14 Lipca 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #44 Opublikowano 14 Lipca 2019 ile czasu i w jakich warunkach można taki sok z kiszonej kapusty przechowywać ? W lodówce czasem do 3 miesięcy - dłużej chyba nigdy nie dostał nie pasteryzuję bo wtedy cała dobroć kwasu mlekowego i bogactwa enzymów szlag trafi Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
najprawilniejszy Opublikowano 14 Lipca 2019 Zgłoś Udostępnij #45 Opublikowano 14 Lipca 2019 DziękiNa pewno spróbuję, bo ten kupowany sok to jakaś masakra a z kiszonej kapusty teściowej zawsze soku jakoś tak...no za mało Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
najprawilniejszy Opublikowano 7 Września 2019 Zgłoś Udostępnij #46 Opublikowano 7 Września 2019 Nie wiem jak pozostałych ale mnie namowiłeś ???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 7 Września 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #47 Opublikowano 7 Września 2019 mnie namowiłeś Smaczne i zdrowe Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 7 Września 2019 Zgłoś Udostępnij #48 Opublikowano 7 Września 2019 Nie wiem jak pozostałych ale mnie namowiłeś A solid do the kapusty kilka plastrow czerwonego buraka.Sok do picia a kapusta na salalatki. Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 19 Września 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #49 Opublikowano 19 Września 2020 Przy okazji odpowiedniego okresu na kiszonki (wiem można cały rok)-zakisiłem trochę jabłek , a sok to dopiero będzie rarytas???? Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.