Skocz do zawartości

Sok z kiszonych warzyw


Muski

Rekomendowane odpowiedzi

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

w dniu wczorajszym  czyli 8 dni zanikło bąbelkowanie - proces kiszenia teoretycznie wszedł w fazę cichą- wyniosłem do zimnego garażu. Dzisiaj odcedzony i zlany do butelek - dokładnie 5 litrów PYSZNEGO kiszonego soku z kapusty o lekkim dalekim posmaku kminku . Troche jestem sam zaskoczony , że od razu chyba trafiłem w punkt. Następnym razem co by może przyśpieszyć dam starter z łyżkę kiszonego soku z ogórków lub papryki.

tzw odpad :facepalm:  kawałki niedbałe - są też pyszne lekko chrupkie kwaśne - ale bez przesady rzekłbym kwaskowe. Pokroję drobno coś tam Małgo doda  i będzie sałateczka

post-70549-0-89230300-1518262507_thumb.jpg

sok jeszcze nie wrócił  z chmury :facepalm: - dodam foto później  ;)

już przyszło :

post-70549-0-29389200-1518264267_thumb.jpg

Edytowane przez Muski

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Następny sok z kiszonych buraków - do picia 

buraki - 1,2 kg po obraniu pokrojone w drobne kawałki

1 spora papryka - słodka

1 główka czosnku - przecięta w poprzek ( z łupinami-zewnętrzne luźne zdjęte)

2 łyżki nasion kopru

2 łyżki suszonego korzenia chrzanu

woda - 2,5 litra 

sól kamienna do kiszonek - 1,7% do wody

2 łyżki soku z marynowanej papryki na starter

2 łyżki startej kapusty z nastawu na sok ( też starter)

 

post-70549-0-71321100-1518358054_thumb.jpg

post-70549-0-00892300-1518358076_thumb.jpg

post-70549-0-07602100-1518358092_thumb.jpg

temperatura pokojowa

Edytowane przez Muski

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wracając do pozostałości kapusty- skręcone na szatkownicy do grubych wiórek - świetna do jedzenia - dzisiaj dodatek do gulaszu

post-70549-0-90069000-1518360688_thumb.jpg

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

ja kiszę 6-8 dni w temp pokojowej i już jest Ok - i wynoszę do garażu (plusowa temperatura) 

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

4. kminek - 4 gr

 

Czy zamiast kminku mogę dać kmin rzymski, albo kminek mielony? Tylko taki mam. :)


[Dodano: 20 lut 2018 - 19:47]

 

 

2. woda 5 litrów łącznie 7,2 litra zawartości 3, sól himalajska - 92 gr

A tu nie ma błędu? czy liczysz sól na całość? Nie będzie za słone?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

zamiast kminku mogę dać kmin rzymski, albo kminek mielony? Tylko taki mam.
tak naprawdę kumin - kmin rzymski ma zupełnie inny smak i aromat wprawdzie lubie ale nie koniecznie przy kiszonce z buraka - nie musisz dawać wcale kminku - ale jak dodasz np. jutro czy pojutrze to też sie nic nie stanie - po prostu mnie taka kompozycja smakowa odpowiada.

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jak dla mnie to całkiem inne smaki. Jak nie dasz to się nie przekonasz, czy to akurat Twój smak :grin: o Muski był szybszy Edytowane przez Maciekzbrzegu
Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

A tu nie ma błędu? czy liczysz sól na całość? Nie będzie za słone?

do czasu kiszenia tak -ale z procesem kiszenia już nie -  moje optimum od 1% - 2,2% - generalnie do szybszego spożycia  daję 1.5-1,8%  a tutaj masz  ok 1,3% 

[Dodano: 20 lut 2018 - 20:17]

Sok z buraka ........

 

Smak ..... opinia Małgo ....Nooo dobry  :D 

post-70549-0-10614500-1519154150_thumb.jpg

Edytowane przez Muski

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

moje optimum od 1% - 2,2% - generalnie do szybszego spożycia daję 1.5-1,8% a tutaj masz ok 1,3%

 

Nie wiem, dałem 25 g soli na 1 litr wody. Całkowita objętość kiszonki to około 6 l, co daje stężenie około 1.2%. Może trochę za mało. Jutro dosolę te 10-15 g.

A czy mielony kminek może być, czy muszą być ziarna?

Edytowane przez Todek
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

A czy mielony kminek może być, czy muszą być ziarna?
może być ale to nie to - poczekaj do jutra  Cos z tą solą jest nie tak  :no: ..... na 6 litrów =72gr by było 1,2%  co daje 12gr/1 litr

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Cos z tą solą jest nie tak :no: ..... na 6 litrów =72gr by było 1,2% co daje 12gr/1 litr

Muski no jest dobrze.Dałem 25 g/l wody. Ja dodamy do tego jeszcze 3 litry objętości kapusty to wyjdzie około 12 g/l całej objętości.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Do przyśpieszenia dodaj z łyżkę 2 soku z kiszonki niepasteryzowanej

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 rok później...

 

 

ile czasu i w jakich warunkach można taki sok z kiszonej kapusty przechowywać ?
W lodówce czasem do 3 miesięcy - dłużej chyba nigdy nie dostał :D  nie pasteryzuję bo wtedy cała dobroć kwasu mlekowego i bogactwa enzymów szlag trafi

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

 

 

mnie namowiłeś
:thumbsup: Smaczne i zdrowe :clap: 

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 rok później...

Przy okazji odpowiedniego okresu na kiszonki (wiem można cały rok)-zakisiłem trochę jabłek , a sok to dopiero będzie rarytas????

post-70549-0-65106700-1600512811_thumb.jpg

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.