tysovia Opublikowano 1 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 1 Lutego 2018 (edytowane) Witajcie,Od prawie 10 lat wędzę i sprawia mi to bardzo dużą przyjemność. Nie będę ukrywał, że dużo czerpię z tego forum oraz wiedzy mojego Teścia. Od pewnego czasu "zaśmiecam" Wasze tematy swoimi wyrobami, więc postanowiłem stworzyć swój wątek. Będę wdzięczny za wszelkie Wasze uwagi i spostrzeżenia. Pokrótce pokaże to co robiłem do tej pory, prawie wszystko z przepisów z forum, ale jeśli ktoś ma pytania to chętnie podzielę się swoją skromną wiedzą. Wędzarnik Serki (Lidl typu włoskiego, Kaufland typu włoskiego i mozzarella) Pstrągi Czas świąteczny Były też kiełbasy, ale zdjęcia są gdzieś, ale nie wiadomo gdzie... Tyle historii.Wykorzystując resztę zeszłorocznego urlopu, od wtorku zająłem się uzupełnianiem zapasów. We wtorek zakupy i zabawa z mięsem. W środę na pierwszy ogień pasztetowa.Część do słoików i tyndalizacja druga część do wędzenia oczywiście, we wtorkowy wieczór, niezbędna była degustacja. Kolorek lepszy w rzeczywistości niż na zdjęciach, ale też muszę przyznać, że nie żałowałem majeranku...Dziś metka - jutro będę wędził. Ponieważ zakupiłem trochę więcej mięsa metkowego i widziałem, że go nie przerobię w sensie zjedzenia:) na szybko do mięsa dorzuciłem jajka i bułkę tartą, do foremek i piekarnia i wyszła pyszna pieczona metka I król dzisiejszego dnia - boczek faszerowany. Peklowany na sucho przez 48 godzin. Rozkrojony "na książkę".Najpierw żelatyna, słodka papryka i musztarda Dijon. Potem majeranek... ...i szynka Prosciutto Na koniec mega fachowe wiązanie ręką Teścia (ja się dopiero uczę, a dostępność siatek na szynki człowieka rozleniwia) Parzenie w temp 80-82 stopni do 75 stopni w środku i wędzenie. Na koniec dzisiejszego dnia obydwoje mamy dość Edytowane 1 Lutego 2018 przez tysovia Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15058-tysovia-w%C4%99dzi/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nestor Opublikowano 1 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 1 Lutego 2018 Można prosić o przepis pieczeni z mięsa metkowego. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15058-tysovia-w%C4%99dzi/#findComment-587364 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tysovia Opublikowano 1 Lutego 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 1 Lutego 2018 Mięso metkowe to dużo powiedziane, po prostu widziałem że metki nie przejem. A robiłem w ten sposób:Wp.klasy I 1 kg.Wp.klasy II 4kg. (u mnie boczek) Połowa z tego składu poszła na metkę, połowa do pieczenia. Mięso kroję na małe kawałki, pekluję w dawce 11 peklosoli i 12 gr soli na 1kg przez 48 godzin w temp.4-8st.C. Następnie mielę na sitku fi 4. Do zmielonego farszu dodałem przyprawy w dawkach na 1kg.cukier puder 2 grpieprz czarny 2 grpapryka słodka 2 grpapryka ostra 1 gr kolendra 0,5 grkminek 0,3 grgorczyca 0,7 gr0,2 l. wody Dodatkowo do samej porcji pieczeniowej wbiłem 4 jajka (małe ale z wolnego wybiegu) oraz dosypałem "na oko przy wyrabianiu" bułki tartej.Pieczenie w piekarniku z termoobiegiem w foremkach aluminiowych w temp 150 st C przez 45 min. Później posypałem wierzch słodką papryki (wedle smaku) i podwyższyłem temp. do 180 st C do osiągnięcia 78 st C w środku wkładu (zawyżam temp, bo moje córka lubi moje wyroby). Wyłączyłem piekarnik i delikatnie go uchyliłem do wytęgnięcia. Przed pieczeniem foremki nakłułem mniej więcej 5 mm od spodu, aby nadmiar tłuszczu spływał do formy. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15058-tysovia-w%C4%99dzi/#findComment-587367 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 2 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 2 Lutego 2018 ale jeśli ktoś ma pytania to chętnie podzielę się swoją skromną wiedzą. Parzenie w temp 80-82 stopni do 75 stopni w środku i wędzenie. To pytam o te boczki faszerowane - dlaczego? Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15058-tysovia-w%C4%99dzi/#findComment-587392 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tysovia Opublikowano 2 Lutego 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 2 Lutego 2018 Boczek robiłem po raz pierwszy i podparłem się tematem https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9027-boczek-parzony-a-potem-wedzony-%E2%80%93-rolowany-radka/ Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15058-tysovia-w%C4%99dzi/#findComment-587420 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 2 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 2 Lutego 2018 Boczek robiłem po raz pierwszy i podparłem się tematem Zawszę się zastanawiam - dlaczego najpierw parzenie - potem wędzenie? Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15058-tysovia-w%C4%99dzi/#findComment-587421 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tysovia Opublikowano 2 Lutego 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 2 Lutego 2018 Nie umiem Ci na to odpowiedzieć. Następnym razem najpierw uwędzę i zobaczę różnicę. Natomiast ten jest bardzo dobry. A teraz czas na przelewanie nalewek.... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15058-tysovia-w%C4%99dzi/#findComment-587425 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Woytas Opublikowano 2 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 2 Lutego 2018 Brawo, naprawdę ładne wyroby. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15058-tysovia-w%C4%99dzi/#findComment-587437 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tysovia Opublikowano 2 Lutego 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 2 Lutego 2018 Woytas, dziękuję. Nalewki przefiltrowane i zabutelkowane. Oto trzej przyjaciele z boiska - ktoś zgadnie? I po spróbowaniu nalewek wrzucę to, co zawsze przypominam mojej kochanej żonie Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15058-tysovia-w%C4%99dzi/#findComment-587478 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziezielony Opublikowano 3 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 3 Lutego 2018 ...skrzydłowy, bramkarz i łącznik......... um ta ta...um ta ta....Wiśniewski, Sosnowski i Orzechowski ?????? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15058-tysovia-w%C4%99dzi/#findComment-587487 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Woytas Opublikowano 3 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 3 Lutego 2018 Kompletnie nie znam się na nalewkach, ale sobie strzelę. Truskawkowa, pigwowa, tarninówka. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15058-tysovia-w%C4%99dzi/#findComment-587533 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tysovia Opublikowano 4 Lutego 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 4 Lutego 2018 Ratafia, pigwa i czarna porzeczka Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15058-tysovia-w%C4%99dzi/#findComment-587783 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wirus Opublikowano 4 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 4 Lutego 2018 Oto trzej przyjaciele z boiska Ratafia, pigwa i czarna porzeczka To trochę nas ... ... nabrałeś wszak to same "babeczki" . Cytuj Pozdrawiam Wirus. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15058-tysovia-w%C4%99dzi/#findComment-587785 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JaGra Opublikowano 5 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 5 Lutego 2018 Zacna kompanija Cytuj Nigdy nie walcz o przyjaźń.... O prawdziwą nie musisz, o fałszywą nie warto VanCana Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15058-tysovia-w%C4%99dzi/#findComment-587805 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tysovia Opublikowano 28 Września 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 28 Września 2018 Trochę się zaniedbałem na forum, ale w wędzarniku się działo:).Takie info w skrócie: najpierw karczek nadziewany białą kiełbasą - wędzony i pieczony. częsty gość w wędzarni zerkający z uchylonego daszku z powodu moje przyjaciela jeszcze częściej goszczą serki twarogowe i mozzarella (ta płaska) komplet przyjaciół: metka wędzona, frankfurterki surowe wędzone i słoninka i kto powiedział, że wędzarniku nie można zrobić grilla? I na koniec niezbędnik każdego zadymiacza Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15058-tysovia-w%C4%99dzi/#findComment-607937 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tysovia Opublikowano 28 Września 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 28 Września 2018 Zapomniałem dodać, że mam roboczy weekend: sobota przelewanie i cukrzenie nalewek, a w niedzielę wędzenie szyneczek, schabów, karczków, polędwiczek, pstrągów i makreli.Mam nadzieję, że wątroba da radę Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15058-tysovia-w%C4%99dzi/#findComment-607948 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 28 Września 2018 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 28 Września 2018 Wszystko wygląda smakowicie - tylko nie zatrać się (łącznie ze swoją wątrobą )w tych swoich pracach Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15058-tysovia-w%C4%99dzi/#findComment-607951 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tysovia Opublikowano 28 Września 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 28 Września 2018 Spokojnie, moja lepsza połowa (niestety) mnie kontroluje Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15058-tysovia-w%C4%99dzi/#findComment-607952 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Woytas Opublikowano 29 Września 2018 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 29 Września 2018 Piękne, frankfurterki mniam. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15058-tysovia-w%C4%99dzi/#findComment-607987 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tysovia Opublikowano 29 Września 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 29 Września 2018 Gotowy na jutrzejsze wędzenie Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15058-tysovia-w%C4%99dzi/#findComment-608010 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
binio1111 Opublikowano 30 Września 2018 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 30 Września 2018 Pomysł z wieszakiem fajny , tylko jedno ale . Czy ociekające solanka nie kapie na rybki? Cytuj Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15058-tysovia-w%C4%99dzi/#findComment-608020 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 30 Września 2018 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 30 Września 2018 Fajny wieszak!Binio gorzej jak by odwrotnie było czyli wybki na górze. Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15058-tysovia-w%C4%99dzi/#findComment-608021 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tysovia Opublikowano 30 Września 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 30 Września 2018 Rybki do osuszania i wędzenia tak ustawione, aby na nie nie kapało i aby one nie kapały na wędliny. A wieszak zakupiony w Casto na dziale "przechowywanie/garderoba" . Bardzo praktyczny, szybki montaż/demontaż ramion, więc między wędzeniami nie przeszkadza. Dziś już tylko wędzenie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15058-tysovia-w%C4%99dzi/#findComment-608033 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paszeko Opublikowano 30 Września 2018 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 30 Września 2018 (edytowane) Jak wysokosc budy drewnianej?pozdrawiam. Edytowane 30 Września 2018 przez paszeko Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15058-tysovia-w%C4%99dzi/#findComment-608069 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
binio1111 Opublikowano 30 Września 2018 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 30 Września 2018 Całkowicie zamknięte drzwiczki od paleniska to nie jest dobry pomysł Cytuj Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15058-tysovia-w%C4%99dzi/#findComment-608074 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.