tysovia Opublikowano 1 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 1 Lutego 2018 (edytowane) Witajcie,Od prawie 10 lat wędzę i sprawia mi to bardzo dużą przyjemność. Nie będę ukrywał, że dużo czerpię z tego forum oraz wiedzy mojego Teścia. Od pewnego czasu "zaśmiecam" Wasze tematy swoimi wyrobami, więc postanowiłem stworzyć swój wątek. Będę wdzięczny za wszelkie Wasze uwagi i spostrzeżenia. Pokrótce pokaże to co robiłem do tej pory, prawie wszystko z przepisów z forum, ale jeśli ktoś ma pytania to chętnie podzielę się swoją skromną wiedzą. Wędzarnik Serki (Lidl typu włoskiego, Kaufland typu włoskiego i mozzarella) Pstrągi Czas świąteczny Były też kiełbasy, ale zdjęcia są gdzieś, ale nie wiadomo gdzie... Tyle historii.Wykorzystując resztę zeszłorocznego urlopu, od wtorku zająłem się uzupełnianiem zapasów. We wtorek zakupy i zabawa z mięsem. W środę na pierwszy ogień pasztetowa.Część do słoików i tyndalizacja druga część do wędzenia oczywiście, we wtorkowy wieczór, niezbędna była degustacja. Kolorek lepszy w rzeczywistości niż na zdjęciach, ale też muszę przyznać, że nie żałowałem majeranku...Dziś metka - jutro będę wędził. Ponieważ zakupiłem trochę więcej mięsa metkowego i widziałem, że go nie przerobię w sensie zjedzenia:) na szybko do mięsa dorzuciłem jajka i bułkę tartą, do foremek i piekarnia i wyszła pyszna pieczona metka I król dzisiejszego dnia - boczek faszerowany. Peklowany na sucho przez 48 godzin. Rozkrojony "na książkę".Najpierw żelatyna, słodka papryka i musztarda Dijon. Potem majeranek... ...i szynka Prosciutto Na koniec mega fachowe wiązanie ręką Teścia (ja się dopiero uczę, a dostępność siatek na szynki człowieka rozleniwia) Parzenie w temp 80-82 stopni do 75 stopni w środku i wędzenie. Na koniec dzisiejszego dnia obydwoje mamy dość Edytowane 1 Lutego 2018 przez tysovia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nestor Opublikowano 1 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 1 Lutego 2018 Można prosić o przepis pieczeni z mięsa metkowego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tysovia Opublikowano 1 Lutego 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 1 Lutego 2018 Mięso metkowe to dużo powiedziane, po prostu widziałem że metki nie przejem. A robiłem w ten sposób:Wp.klasy I 1 kg.Wp.klasy II 4kg. (u mnie boczek) Połowa z tego składu poszła na metkę, połowa do pieczenia. Mięso kroję na małe kawałki, pekluję w dawce 11 peklosoli i 12 gr soli na 1kg przez 48 godzin w temp.4-8st.C. Następnie mielę na sitku fi 4. Do zmielonego farszu dodałem przyprawy w dawkach na 1kg.cukier puder 2 grpieprz czarny 2 grpapryka słodka 2 grpapryka ostra 1 gr kolendra 0,5 grkminek 0,3 grgorczyca 0,7 gr0,2 l. wody Dodatkowo do samej porcji pieczeniowej wbiłem 4 jajka (małe ale z wolnego wybiegu) oraz dosypałem "na oko przy wyrabianiu" bułki tartej.Pieczenie w piekarniku z termoobiegiem w foremkach aluminiowych w temp 150 st C przez 45 min. Później posypałem wierzch słodką papryki (wedle smaku) i podwyższyłem temp. do 180 st C do osiągnięcia 78 st C w środku wkładu (zawyżam temp, bo moje córka lubi moje wyroby). Wyłączyłem piekarnik i delikatnie go uchyliłem do wytęgnięcia. Przed pieczeniem foremki nakłułem mniej więcej 5 mm od spodu, aby nadmiar tłuszczu spływał do formy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 2 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 2 Lutego 2018 ale jeśli ktoś ma pytania to chętnie podzielę się swoją skromną wiedzą. Parzenie w temp 80-82 stopni do 75 stopni w środku i wędzenie. To pytam o te boczki faszerowane - dlaczego? Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tysovia Opublikowano 2 Lutego 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 2 Lutego 2018 Boczek robiłem po raz pierwszy i podparłem się tematem https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9027-boczek-parzony-a-potem-wedzony-%E2%80%93-rolowany-radka/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 2 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 2 Lutego 2018 Boczek robiłem po raz pierwszy i podparłem się tematem Zawszę się zastanawiam - dlaczego najpierw parzenie - potem wędzenie? Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tysovia Opublikowano 2 Lutego 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 2 Lutego 2018 Nie umiem Ci na to odpowiedzieć. Następnym razem najpierw uwędzę i zobaczę różnicę. Natomiast ten jest bardzo dobry. A teraz czas na przelewanie nalewek.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Woytas Opublikowano 2 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 2 Lutego 2018 Brawo, naprawdę ładne wyroby. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tysovia Opublikowano 2 Lutego 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 2 Lutego 2018 Woytas, dziękuję. Nalewki przefiltrowane i zabutelkowane. Oto trzej przyjaciele z boiska - ktoś zgadnie? I po spróbowaniu nalewek wrzucę to, co zawsze przypominam mojej kochanej żonie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziezielony Opublikowano 3 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 3 Lutego 2018 ...skrzydłowy, bramkarz i łącznik......... um ta ta...um ta ta....Wiśniewski, Sosnowski i Orzechowski ?????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Woytas Opublikowano 3 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 3 Lutego 2018 Kompletnie nie znam się na nalewkach, ale sobie strzelę. Truskawkowa, pigwowa, tarninówka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tysovia Opublikowano 4 Lutego 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 4 Lutego 2018 Ratafia, pigwa i czarna porzeczka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wirus Opublikowano 4 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 4 Lutego 2018 Oto trzej przyjaciele z boiska Ratafia, pigwa i czarna porzeczka To trochę nas ... ... nabrałeś wszak to same "babeczki" . Cytuj Pozdrawiam Wirus. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JaGra Opublikowano 5 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 5 Lutego 2018 Zacna kompanija Cytuj Nigdy nie walcz o przyjaźń.... O prawdziwą nie musisz, o fałszywą nie warto VanCana Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tysovia Opublikowano 28 Września 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 28 Września 2018 Trochę się zaniedbałem na forum, ale w wędzarniku się działo:).Takie info w skrócie: najpierw karczek nadziewany białą kiełbasą - wędzony i pieczony. częsty gość w wędzarni zerkający z uchylonego daszku z powodu moje przyjaciela jeszcze częściej goszczą serki twarogowe i mozzarella (ta płaska) komplet przyjaciół: metka wędzona, frankfurterki surowe wędzone i słoninka i kto powiedział, że wędzarniku nie można zrobić grilla? I na koniec niezbędnik każdego zadymiacza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tysovia Opublikowano 28 Września 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 28 Września 2018 Zapomniałem dodać, że mam roboczy weekend: sobota przelewanie i cukrzenie nalewek, a w niedzielę wędzenie szyneczek, schabów, karczków, polędwiczek, pstrągów i makreli.Mam nadzieję, że wątroba da radę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 28 Września 2018 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 28 Września 2018 Wszystko wygląda smakowicie - tylko nie zatrać się (łącznie ze swoją wątrobą )w tych swoich pracach Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tysovia Opublikowano 28 Września 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 28 Września 2018 Spokojnie, moja lepsza połowa (niestety) mnie kontroluje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Woytas Opublikowano 29 Września 2018 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 29 Września 2018 Piękne, frankfurterki mniam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tysovia Opublikowano 29 Września 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 29 Września 2018 Gotowy na jutrzejsze wędzenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
binio1111 Opublikowano 30 Września 2018 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 30 Września 2018 Pomysł z wieszakiem fajny , tylko jedno ale . Czy ociekające solanka nie kapie na rybki? Cytuj Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 30 Września 2018 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 30 Września 2018 Fajny wieszak!Binio gorzej jak by odwrotnie było czyli wybki na górze. Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tysovia Opublikowano 30 Września 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 30 Września 2018 Rybki do osuszania i wędzenia tak ustawione, aby na nie nie kapało i aby one nie kapały na wędliny. A wieszak zakupiony w Casto na dziale "przechowywanie/garderoba" . Bardzo praktyczny, szybki montaż/demontaż ramion, więc między wędzeniami nie przeszkadza. Dziś już tylko wędzenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paszeko Opublikowano 30 Września 2018 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 30 Września 2018 (edytowane) Jak wysokosc budy drewnianej?pozdrawiam. Edytowane 30 Września 2018 przez paszeko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
binio1111 Opublikowano 30 Września 2018 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 30 Września 2018 Całkowicie zamknięte drzwiczki od paleniska to nie jest dobry pomysł Cytuj Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.