Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Osadzanie


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
27 odpowiedzi w tym temacie

#21 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 10675 postów

Napisano 05 mar 2018 - 10:54

Mi też wiele razy zdarzało się osadzać kiełbaskę przez 12 godzin w temperaturze pokojowej.

 

 

Ponieważ namnażanie się niepożądanych bakterii jest funkcją temperatury i czasu dopuszcza się osadzanie w temp. pokojowej w zależności od wyrobu od 30 min do 2-3h.Dłuższe osadzanie należy przeprowadzać w warunkach chłodniczych w czasie ok.12h 


Użytkownik arkadiusz edytował ten post 05 mar 2018 - 10:55


#22 Dafman

Dafman

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 75 postów
  • MiejscowośćTrójmiasto

Napisano 10 mar 2018 - 16:19

O kurczę, dobrze wiedzieć. Nie ma co igrać z ogniem, więcej tak nie będę robił. Dzięki.

Użytkownik Dafman edytował ten post 10 mar 2018 - 16:25


#23 Sound

Sound

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 307 postów
  • MiejscowośćWieruszów

Napisano 24 mar 2018 - 17:31

Czy czy tylko przy białej kiełbasie nie ma procesu osadzania ? :(



#24 Maciekzbrzegu

Maciekzbrzegu

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2619 postów
  • MiejscowośćBrzeg

Napisano 24 mar 2018 - 18:07

Osadzanie to takie "wyrównanie" smaków. W kiełbasa drobno rozdrobniony typu martadela,parówki jest bardzo krótkie (w 16 podają 15-30 minut). Ale czy są kiełbasy w ogóle bez?.

#25 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 10675 postów

Napisano 24 mar 2018 - 18:29

Ale czy są kiełbasy w ogóle bez?

 

"Kiełbasa biała " .Wyrównanie smaków odbywa się prawdopodobnie w czasie transportu od producenta do sklepu.



#26 beatag

beatag

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1779 postów
  • MiejscowośćSkarzysko-kamienna

Napisano 24 mar 2018 - 18:33

No to białą trzeba nabijać z rana i wędzić :)

Ja na święta robię kruchą i białą to właściwie jedną i drugą chyba będę nabijać rano.



#27 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 10675 postów

Napisano 24 mar 2018 - 18:41

wędzić

 

:w00t:  



Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#28 beatag

beatag

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1779 postów
  • MiejscowośćSkarzysko-kamienna

Napisano 24 mar 2018 - 18:44

Łał-jakoś wszystkie kiełbasy skojarzyłam z wędzeniem :laugh:

To będe miała mniej roboty z rana -zostanie do nabicia tylko krucha :)






Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych