ZLeP Opublikowano 15 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 15 Lutego 2016 (edytowane) Wewnątrz zamkniętego szybkowaru i w słoiku ciśnienia się wyrównują (jeśli nie ma większych różnic temperatur), ale niestety do konserw nie ma dostępu.Jeśli nawet otworzysz gorącą powyżej 100C konserwę, będzie ona pod ciśnieniem, natychmiast wyrzuci parę, najpewniej z zawartością i błyskawicznie ochłodzi się do 100C.A termometry super, zamyka się je w konserwie i gotuje, a po otwarciu "pamiętają " maksymalną temperaturę. To coś w rodzaju starych rtęciowych termometrów lekarskich.Pirometrem możemy jedynie zmierzyć zewnętrzną temperaturę szybkowaru, a i to z problemami, bo pomiar błyszczącej stali wymaga specjalnej kalibracji, a nie każdy posiada taką możliwość. Edytowane 15 Lutego 2016 przez ZLeP Cytuj https://sklep.zlp.com.pl/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15074-zakup-szybkowaru/page/2/#findComment-476198 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 15 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 15 Lutego 2016 Dziadku ty lepiej nie kombinuj z otwieraniem słoika zaraz po wyjęciu i nawet chwilowym ostudzeniu.Szkoda aby ci się coś stało.A jak już bardzo musisz, to otwieraj słoik przykryty szmatką. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15074-zakup-szybkowaru/page/2/#findComment-476204 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 15 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 15 Lutego 2016 Jeśli nawet otworzysz gorącą powyżej 100C konserwę, będzie ona pod ciśnieniem, natychmiast wyrzuci parę, najpewniej z zawartością i błyskawicznie ochłodzi się do 100C. Zgoda na powierzchni konserwy , nie w środku . Mięso jest złym przewodnikiem ciepła. Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15074-zakup-szybkowaru/page/2/#findComment-476208 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maad Opublikowano 15 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 15 Lutego 2016 Czegoś tu nie rozumiem. Po co martwić się o temperaturę w środku wyrobu, jeżeli celem użycia szybkowaru, i w ogóle procesu sterylizacji, jest osiągnięcie temperatur zabijających zarówno dorosłe formy bakterii jak i ich formy przetrwalnikowe? Musimy osiągnąć 121 stopni w całej bryle wyrobu. Co to będzie za konserwa, gdy zostawimy żywe spory? Natychmiast rozwiną się w formy dorosłe i zaczną swoją wredną robotę. Cytuj Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.przysłowie chińskieKiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.Thomas Jefferson ...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona Zapraszam na moją stronę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15074-zakup-szybkowaru/page/2/#findComment-476218 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZLeP Opublikowano 15 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 15 Lutego 2016 (edytowane) Nie tylko na powierzchni mięsa Dziadku. Powyżej 100C obowiązują inne zasady.Nie podgrzejesz wody powyżej 100C bez ciśnienia. Każda zaś konserwa zawiera sporo wody. Otwierając konserwę likwidujesz ciśnienie i każda cząstka wody cieplejsza od 100C, nawet ta w samym środku konserwy, zamienia się natychmiast w parę (natychmiast, czyli bardzo gwałtownie i niebezpiecznie).A jako ciekawostka dodam: z 1 litra wody uzyskujemy... 1700 litrów pary wodnej (przy całkowitym odparowaniu).Woda powyżej 100C i ciśnienie mają stałą zależność. Możemy mierzyć temperaturę ciśnieniomierzem. 121C to niemal dokładnie 2 atmosfery.Tutaj znalazłem fajny kalkulator: http://www.odbiory.pl/index.php/poradnik-automatyki-i-bms/item/cisnienie-pary-nasyconej-wody-w-funkcji-temperatury Już z Maxellem dyskutowałem, że konserwy to w piekarniku można robić, bo ustawimy nawet 130C i będzie dobrze.Dopiero w trakcie dyskusji uświadomiłem sobie, że owszem, może i będzie, ale tylko w przypadku jeśli słoik wytrzyma 2 atmosfery (2 atmosfery równa się 121C), albo bez ciśnienia, w przypadku kiedy całkowicie wyparuje woda. Edytowane 15 Lutego 2016 przez ZLeP Cytuj https://sklep.zlp.com.pl/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15074-zakup-szybkowaru/page/2/#findComment-476221 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maad Opublikowano 15 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 15 Lutego 2016 każda cząstka wody cieplejsza od 100C, nawet ta w samym środku konserwy, zamienia się natychmiast w parę (natychmiast, czyli bardzo gwałtownie i niebezpiecznie). doskonale to widać po wyjęciu słoika z szybkowaru - cała zawartość słoika bulgocze, widać mnóstwo bąbelków unoszących się do góry Cytuj Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.przysłowie chińskieKiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.Thomas Jefferson ...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona Zapraszam na moją stronę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15074-zakup-szybkowaru/page/2/#findComment-476224 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 15 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 15 Lutego 2016 To może by do szybkowaru doinstalować ciśnieniomierz i termometr?Jak to zrobi się z głową, to tylko same korzyści by były. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15074-zakup-szybkowaru/page/2/#findComment-476235 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZLeP Opublikowano 15 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 15 Lutego 2016 (edytowane) Maad, to jest zwykłe gotowanie. Tyle że pod ciśnieniem (słoik i pokrywka trzyma). Dobrze, że słoik wytrzymał, bo pewnie dzisiaj lepiej byś wytłumaczył o czym tutaj piszę . Edytowane 15 Lutego 2016 przez ZLeP Cytuj https://sklep.zlp.com.pl/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15074-zakup-szybkowaru/page/2/#findComment-476237 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Todek Opublikowano 15 Lutego 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #34 Opublikowano 15 Lutego 2016 Czyli, jeszcze raz zapytam, jak szybkowar ma ciśnienie robocze 100 kPa, to jaka temp. osiągniemy w jego wnętrzu? Cytuj http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15074-zakup-szybkowaru/page/2/#findComment-476238 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maad Opublikowano 15 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #35 Opublikowano 15 Lutego 2016 Myślałem, że delikatne wyjęcie słoika z szybkowaru i ustawienie w chłodnym miejscu do wystygnięcia jest bezpieczne. ale chyba jednak będę czekał jeszcze z 30 minut, aż się zawartość uspokoi. Cytuj Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.przysłowie chińskieKiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.Thomas Jefferson ...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona Zapraszam na moją stronę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15074-zakup-szybkowaru/page/2/#findComment-476239 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZLeP Opublikowano 15 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #36 Opublikowano 15 Lutego 2016 (edytowane) Czyli, jeszcze raz zapytam, jak szybkowar ma ciśnienie robocze 100 kPa, to jaka temp. osiągniemy w jego wnętrzu?Do ciśnienia roboczego 100kPa dodajemy jeszcze ciśnienie atmosferyczne 1000hPa = 100kPa i mamy gotowanie pod ciśnieniem 200kPa = 1,97atm. Czyli w pobliżu temperatury 120C. Chcesz wiedzieć dokładniej, popytaj wujka Google, bo mi już się pier... w głowie od tych jednostek dzisiaj.Albo skorzystaj z kalkulatora, który podałem kilka postów wcześniej.Z tego co widzę, to Dziadka jest idealny. Zasugerowałem się opisem na naklejce na zdjęciu z Allegro 17lt 70Kpa, ale skoro Dziadek pisze że 110kPa, to z wyliczeń tego kalkulatora wychodzi temperatura pracy 121,5C. Edytowane 15 Lutego 2016 przez ZLeP Cytuj https://sklep.zlp.com.pl/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15074-zakup-szybkowaru/page/2/#findComment-476252 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Todek Opublikowano 15 Lutego 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #37 Opublikowano 15 Lutego 2016 Myślałem, że delikatne wyjęcie słoika z szybkowaru i ustawienie w chłodnym miejscu do wystygnięcia jest bezpieczne. Robiłem jakiś czas temu konserwy mięsne w piekarniku, temp. oscylowała w okolicy 120 - 130C. Słoiki po wyjęciu z pieca, gotowały się wewnątrz jeszcze przez około 10 min i nic się z nimi nie działo, spokojnie wytrzymały. Cytuj http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15074-zakup-szybkowaru/page/2/#findComment-476253 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 15 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #38 Opublikowano 15 Lutego 2016 (edytowane) Tylko w piekarniku nie masz ciśnienia i pokrywa mogła sobie jego nadmiar upuścić.....ale mogę się mylić. Jednak sprawdzać tego nie będę. Edytowane 15 Lutego 2016 przez miro Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15074-zakup-szybkowaru/page/2/#findComment-476260 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZLeP Opublikowano 15 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #39 Opublikowano 15 Lutego 2016 (edytowane) Trochę może za dużo piszę w tym temacie, ale staram się wytłumaczyć, aby każda osoba to zrozumiała i nikt nie zrobił sobie krzywdy.Todek 2 sprawy odnośnie twojego postu: Pierwsza, temperatura w piekarniku to nie jest temperatura w słoiku. Ale jeśli tak by było, to w słoiku przy 130C miałbyś 2,75atmosfery. Druga, słoiki gotowały się jeszcze 10 minut. Dlaczego tak długo, skoro zwykły garnek ściągnięty z ognia przestaje się gotować niemal natychmiast?Ponieważ faktycznie były nagrzane sporo powyżej 100C.Powiedzmy, że miały 120C, skoro tak, to ciśnienie w nich musiało być 2atm.Dlaczego nie przestały się gotować kiedy temperatura w nich spadła do 119C?Ponieważ wraz z temperaturą spadło nieco ciśnienie, a w tym ciśnieniu temperatura gotowania to właśnie 119C.I tak dalej, dopóki zawartość konserwy nie spadnie poniżej 100C. Trzeba pamiętać, że powyżej 100C woda zmienia stan skupienia i obowiązują całkiem inne zasady niż poniżej tych 100C.Dochodzi nam ciśnienie, z którym nie mamy do czynienia w kuchni na co dzień, a najczęściej wcale. A może być naprawdę niebezpieczne bez zrozumienia pewnych zasad. Czemu rozumiem ten temat? Bo najlepsza szkoła to jest życie .Kiedyś pomagałem żonie przy pasteryzacji kompotu. Garnek był za mały, to ja z kompotem do piekarnika żeby szybciej i nastawiłem na jakieś 140C.Jak pierdyknęło, to większość słoików poszła w p..., drzwiczki od piekarnika otworzyło (na szczęścia szyba cała), a szkło i słodziutki, klejący kompocik znalazł się na meblach i podłodze.Od tej pory żona mnie już nie woła do pomocy . Edytowane 15 Lutego 2016 przez ZLeP Cytuj https://sklep.zlp.com.pl/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15074-zakup-szybkowaru/page/2/#findComment-476263 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 15 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #40 Opublikowano 15 Lutego 2016 http://www.edukator.pl/Temperatura-wrzenia,8095.html Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15074-zakup-szybkowaru/page/2/#findComment-476269 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZLeP Opublikowano 15 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #41 Opublikowano 15 Lutego 2016 Dziadku, kupuję ten szybkowar co Ty. Dzięki za linka. Naprawdę dobra cena za 17l, byle ciśnienie faktycznie było 110kPa i mam pasteryzator jak marzenie. Cytuj https://sklep.zlp.com.pl/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15074-zakup-szybkowaru/page/2/#findComment-476271 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 15 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #42 Opublikowano 15 Lutego 2016 (edytowane) http://tureckiegarnki.pl/dwd/instrukcja_obs%C5%82ugi_szybkowar.pdfNa zewnętrznej stronie dna szybkowara wybite są parametry 0,7 - 1,1 Bar. Edytowane 15 Lutego 2016 przez DZIADEK Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15074-zakup-szybkowaru/page/2/#findComment-476283 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 15 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #43 Opublikowano 15 Lutego 2016 kupuję ten szybkowar co Ty Ten wygląda solidnie http://allegro.pl/szybkowar-20l-aluminim-szklana-pokrywka-promocja-i5988427533.html Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15074-zakup-szybkowaru/page/2/#findComment-476284 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 15 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #44 Opublikowano 15 Lutego 2016 Ale wysokość mała . Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15074-zakup-szybkowaru/page/2/#findComment-476286 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek z Bielska Opublikowano 15 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #45 Opublikowano 15 Lutego 2016 W szybkowarze max temp.uzyskamy 114-116'C,nie wolno gwałtownie schładzać szybkowara (rozwali słoiki tak z praktyki.. jak się śpieszyłem) To może by do szybkowaru doinstalować ciśnieniomierz i termometr?Jak to zrobi się z głową, to tylko same korzyści by były.można dać ciśnieniomierz,zainstalować termometr wewnętrzny na gwincie,zamontować dodatkowy zawór ciśnienia,kranik na dole do spuszczania wody....powstanie ala ala autoklaw tylko pytanie czy te ścianki z cienkiej blachy wytrzymią sam montaż,ja mam radziecki aluminiowy ścianka gruba na 2,5mm,ukraińcy przodują w produkcji autoklawów elektrycznych z pełnym sterowaniem,standartowym różne wielkości dla gospodarstw domowych,do mojego wchodzi 8 słoików takich na raz o poj.270mlWreszcie zacznie wam wychodzić prawdziwa tuszonka,czy pręga wołowa obłędny smak p.s.szukam kogoś kto może coś załatwić z Ukrainy,na pw prosze. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15074-zakup-szybkowaru/page/2/#findComment-476299 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 15 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #46 Opublikowano 15 Lutego 2016 Przemyślałem sprawę montażu ciśnieniomierza i termometru.O ile blacha wytrzyma, to jakby nie było ingeruję w konstrukcję, więc nie będę ryzykował...szkoda kuchni. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15074-zakup-szybkowaru/page/2/#findComment-476301 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek z Bielska Opublikowano 15 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #47 Opublikowano 15 Lutego 2016 Dlaczego uważasz, że lepsiejszy? Bo ma gerlach napisane? Dziś napisy nic nie znaczą.Ja mam Zeptera, do chwili kiedy znalazłem ten materiał myślałem, ze jest bezpieczny http://pokazywarka.pl/szybkowar-zepter/ Ostatnio wygrzebałem stary radziecki sprzęt i pewnie w nim bedę robił próby z konserwami.szybkowar.jpg Gonzo te ruskie to uszczelkę mają dożywotniom,mój już taki styrany,a uszczelka trzymaPrzemyślałem sprawę montażu ciśnieniomierza i termometru.O ile blacha wytrzyma, to jakby nie było ingeruję w konstrukcję, więc nie będę ryzykował...szkoda kuchni.Miro ciśnieniomierz i termometr sobie daruj,ma to sens przy dużych pojemnościach,taki co Dziadek kupił 17 litrowy powinien mieć dwa zawory zabezpieczające...Ruskie ludzie już temat dawno rozgryżli,bo tam w każdej chałupie autoklaw do tuszonek Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15074-zakup-szybkowaru/page/2/#findComment-476302 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tur100 Opublikowano 16 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #48 Opublikowano 16 Lutego 2016 Marek z Bielska, dnia 15 Lut 2016 - 23:58, napisał: p.s.szukam kogoś kto może coś załatwić z Ukrainy,na pw prosze. Marku znalazłem taką stronę: http://www.ua.all.biz/pl/autoklaw-domowy-bgg1079208. Jestem teraz w Rzeszowie, może znajdę chwilę, żeby zaglądnąc na targ. Podobno Ukraińcy maja towaru jak za dawnych lat.Jak będę miał jakieś wiadomości to zdam relację.Pozdrawiam. Cytuj tur100 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15074-zakup-szybkowaru/page/2/#findComment-476322 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZLeP Opublikowano 16 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #49 Opublikowano 16 Lutego 2016 Przemyślałem sprawę montażu ciśnieniomierza i termometru. O ile blacha wytrzyma, to jakby nie było ingeruję w konstrukcję, więc nie będę ryzykował...szkoda kuchni. Miro, gdybyś już tak mocno się uparł, to w miejsce zaworu można coś próbować wstawić. Być może jest tam jakiś gwint i dałoby się na jakimś trójniczku oprócz zaworu manometr wpiąć. Manometr możesz sobie wyskalować również w stopniach i będziesz miał wszystko co chcesz. Cytuj https://sklep.zlp.com.pl/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15074-zakup-szybkowaru/page/2/#findComment-476328 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 16 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #50 Opublikowano 16 Lutego 2016 (edytowane) Ale wysokość mała . 7 słoików wchodzi na jednym poziomie (2 poziomy = 14).Słoik jeden na drugim = 19cm, zostaje do góry gara 4,5 cm (niech 3 - pokładki).Ale wody chyba do zakrycia górnych słoików nie trzeba lać ? WYMIARY zewnętrzne:wysokość - 23,5 cmśrednica zew. - 32cmgrubość ścianki - 5mm Edytowane 16 Lutego 2016 przez Gonzo Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15074-zakup-szybkowaru/page/2/#findComment-476344 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.