Gonzo Opublikowano 2 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #301 Opublikowano 2 Marca 2016 Ale my potrzebujemy zagrzać zawartość konserwy do konkretnej temperatury, nie do jakiegoś ciśnienia Ale tak kombinuję że jak woda za szybko osiągnie temperaturę wrzenia i dalej będzie rosła, to temp.konserw może "nie dogonić" w odpowiednim czasie temp. otaczającej wody, dlatego może w USA jest ten okres wietrzenia, żeby wyrównać temperatury przed jej podniesieniem a u drugiej strony, to te "wietrzenie" jest poprzez wpompowanie atmosfery ??? Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15074-zakup-szybkowaru/page/13/#findComment-481466 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 2 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #302 Opublikowano 2 Marca 2016 Przecież napisane w skanach - że ciśnienie atmosferyczne nas nie obchodzi, My kontrolujemy wytwarzane nadciśnienie w szybkowarze, startując od zera według wskazań manometru . Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15074-zakup-szybkowaru/page/13/#findComment-481467 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZLeP Opublikowano 2 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #303 Opublikowano 2 Marca 2016 (edytowane) Ale tak kombinuję że jak woda za szybko osiągnie temperaturę wrzenia i dalej będzie rosła, to temp.konserw może "nie dogonić" w odpowiednim czasie temp. otaczającej wodyTo działa identycznie jak pasteryzacja w zwykłym garnku. Tylko w związku wyższą temperaturą, dochodzi jeszcze ciśnienie.Temperatura w konserwie będzie zawsze krok z tyłu za temperaturą w szybkowarze. Kiedy podgrzejemy szybkowar do maksymalnej temperatury, to czekamy, aż zawartość konserwy nagrzeje się do odpowiedniej temperatury i zaczynamy powoli schładzać.W szybkowarze nie możemy osiągnąć pełnej pasteryzacji, bo temperatura którą osiągamy jest za niska, nie wiadomo też dokładnie ile mamy czekać na rozgrzanie się wsadu oraz jakie faktycznie osiągamy temperatury we wsadzie. Ale Dziadek już nad tym pracuje, wyniki wstępne już są, więc jestem spokojny.Jeśli wystarczająco powoli będziemy schładzać zamknięty szybkowar, to słoiki i nakrętki powinny poradzić sobie z niewielkim nadciśnieniem. Bez pompowania powietrzem. Gorzej przy pośpiechu.Może technologicznie nie jest to najlepiej dla konsystencji mięsa, ale póki nie mamy autoklawów na wyższe ciśnienia musi nam wystarczyć. Edytowane 2 Marca 2016 przez ZLeP Cytuj https://sklep.zlp.com.pl/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15074-zakup-szybkowaru/page/13/#findComment-481483 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
romk Opublikowano 2 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #304 Opublikowano 2 Marca 2016 Aby było łatwiej do zapamiętania: Ciśnienie atmosferyczne jest naszym sprzymierzeńcem. Daje nam 1 atmosferę w gratisie .Nie jestem pewien czy dobrze myślisz?Owszem na zewnątrz jest 1 atm, ale zamykając szybkowar który jest szczelny, wytwarzasz 1 atm w szybkowarze, ciśnienia się równoważą i dopiero potem każda kolejna atm napiera na ciesz...Ale ręki nie dam sobie za to uciąć..... Oj Mirku, lepiej nie dawaj sobie niczego za to stwierdzenie ucinać. Romk - emerytowany nauczyciel fizyki z pozdrowieniami. Cytuj Romk Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15074-zakup-szybkowaru/page/13/#findComment-481485 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maad Opublikowano 2 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #305 Opublikowano 2 Marca 2016 Romk, nie leń się! Emerytura emeryturą, ale mógłbyś kolegów wspomóc fachową wiedzą Jeśli wystarczająco powoli będziemy schładzać zamknięty szybkowar, to słoiki i nakrętki powinny poradzić sobie z niewielkim nadciśnieniem. No a jak wyjaśnisz moje wklęsłe zakrętki w 10 minut po wyjęciu z szybkowara? Wklęsłe czyli jest PODciśnienie, czyli nie wybuchnie, czyli nie ma co się tak bardzo bać Cytuj Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.przysłowie chińskieKiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.Thomas Jefferson ...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona Zapraszam na moją stronę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15074-zakup-szybkowaru/page/13/#findComment-481486 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZLeP Opublikowano 2 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #306 Opublikowano 2 Marca 2016 Teraz ważne pytanie: od jakiej temperatury je schładzałeś? Chodzi mi o temperaturę wewnątrz słoika.Czy twoje konserwy zdążyły się odpowiednio rozgrzać? Cytuj https://sklep.zlp.com.pl/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15074-zakup-szybkowaru/page/13/#findComment-481489 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maad Opublikowano 2 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #307 Opublikowano 2 Marca 2016 (edytowane) Ok, może faktycznie nie dogrzewam i miały 115 zamiast 121. Ale gdyby były cieplejsze to wystarczy poczekać z wyjęciem jeszcze parę minut.Amerykanie w swoich pancernych sterylizatorach się nie certolą: After the canner is completely depressurized, remove the weight from the vent pipe or open the petcock. Wait 10 minutes; then unfasten the lid and remove it carefully. Lift the lid with the underside away from you so that the steam coming out of the canner does not burn your face. Using a jar lifter, remove the jars one at a time, being careful not to tilt the jars. Carefully place them directly onto a towel or cake cooling rack, leaving at least one inch of space between the jars during cooling. Avoid placing the jars on a cold surface or in a cold draft. Let the jars sit undisturbed while they cool, from 12 to 24 hours. Do not tighten ring bands on the lids or push down on the center of the flat metal lid until the jar is completely cooled.Bardziej się chyba obawiają, żeby para z gara nie poparzyła twarzy przy otwieraniu, niż że słoik pierdyknie. Edytowane 2 Marca 2016 przez Maad Cytuj Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.przysłowie chińskieKiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.Thomas Jefferson ...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona Zapraszam na moją stronę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15074-zakup-szybkowaru/page/13/#findComment-481493 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 2 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #308 Opublikowano 2 Marca 2016 Maad chłodzenie konserw po sterylizacji jest bardzo ważne podwyższa letalność orazcytat ;,, Po sterylizacji lub pasteryzacji konserwy muszą być natychmiast schłodzone do temp. poniżej 30°C. Szybkie chłodzenie ogranicza niekorzystne zmiany związane z przegrzewaniem konserw. Jednocześnie szybkie schłodzenie do temperatury niższej od optymalnej dla wzrostu drobnoustrojów zapewnia mikrobiologiczną trwałość. Te komórki bakteryjne, które w procesie obróbki termicznej nie zostały zabite, a tylko uszkodzone, nie są w stanie zregenerować się i konserwa jest bezpieczna pod względem zdrowotnym. Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15074-zakup-szybkowaru/page/13/#findComment-481495 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maad Opublikowano 2 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #309 Opublikowano 2 Marca 2016 Zlep, to piszą Amerykanie! Rządowa instytucja, odpowiednik naszego Ministerstwa Rolnictwa. Gdyby to było niebezpieczne i komuś się stała krzywda, to amerykańskie papugi rozpętałyby piekło na ziemi walcząc o odzszkodowania Dziadku, ale ja to doskonale rozumiem i właśnie tak robię. W miarę szybko wyjmuję z szybkowara, studzę chwilę na powietrzu i wkładam do miski z wodą.A może słoik nierówny słoikowi? Może te amerykańskie są jakieś gniotsa nie łamiotsa? Cytuj Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.przysłowie chińskieKiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.Thomas Jefferson ...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona Zapraszam na moją stronę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15074-zakup-szybkowaru/page/13/#findComment-481497 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 2 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #310 Opublikowano 2 Marca 2016 Może te amerykańskie są jakieś gniotsa nie łamiotsa? Słoiki GMO. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15074-zakup-szybkowaru/page/13/#findComment-481508 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZLeP Opublikowano 2 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #311 Opublikowano 2 Marca 2016 (edytowane) Przy chłodzeniu to praktycznie tylko wytrzymałość słoików nas ogranicza.Możemy najpierw powoli do 100 paru C, ze względu na ciśnienie w słoiku. Później już ciśnienie nas nie ogranicza, tylko odporność słoików na szok temperaturowy. Ne pewno różne słoiki mają różne odporności.Można jeszcze szybciej i po to jest pompowanie powietrza.Pilnujemy ciśnienia 1 atm dobijając sprężone powietrze do szybkowara (pomijam techniczne możliwości) i chłodzimy z prędkością jaką wytrzyma szkło. Poniżej 100C w konserwie możemy już powietrze wypuścić, albo też poczekać do końca chłodzenia. Nie ma to znaczenia, bo kompensacja ciśnienia była potrzebna do pory kiedy zawartość konserwy osiągnęła 100C. Edytowane 2 Marca 2016 przez ZLeP Cytuj https://sklep.zlp.com.pl/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15074-zakup-szybkowaru/page/13/#findComment-481514 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maad Opublikowano 2 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #312 Opublikowano 2 Marca 2016 (edytowane) No dobra, zmieniam zdanie, a co, nie mogę? Nie jestem krową Właśnie skończyłem sterylizację tuszonki. Przypilnowałem na początku wypuszczania powietrza przez 10 minut, potem 70 minut sterylizacji. Szybkie spuszczenie pary, otworzenie pokrywy i .... zonk! Z sześciu słoików jeden jest pęknięty, ma oderwane dno Zapach w kuchni nieziemski ... za wszystko inne zapłacisz kartą Aha, po otworzeniu pokrywy jedna zakrętka już była wklęsła, reszta kilknęła w ciągu 5 minut.Jeden słoik odłożyłem w ciepłe miejsce. Zrobię próbę termostatową - 3 dni w temperaturze 35-40 stopni. Jeżeli nie będzie bombażu i zmian organoleptycznych, to znaczy że proces sterylizacji był skuteczny. Edytowane 2 Marca 2016 przez Maad Cytuj Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.przysłowie chińskieKiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.Thomas Jefferson ...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona Zapraszam na moją stronę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15074-zakup-szybkowaru/page/13/#findComment-481516 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 2 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #313 Opublikowano 2 Marca 2016 Aby było łatwiej do zapamiętania: Ciśnienie atmosferyczne jest naszym sprzymierzeńcem. Daje nam 1 atmosferę w gratisie .Nie jestem pewien czy dobrze myślisz?Owszem na zewnątrz jest 1 atm, ale zamykając szybkowar który jest szczelny, wytwarzasz 1 atm w szybkowarze, ciśnienia się równoważą i dopiero potem każda kolejna atm napiera na ciesz...Ale ręki nie dam sobie za to uciąć..... Oj Mirku, lepiej nie dawaj sobie niczego za to stwierdzenie ucinać. Romk - emerytowany nauczyciel fizyki z pozdrowieniami. Masz okazję się wykazać wiedzą ....zapraszamy. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15074-zakup-szybkowaru/page/13/#findComment-481533 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 2 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #314 Opublikowano 2 Marca 2016 No dobra, rozumiem, że odstawiamy ukraińskie 4 atmosfery i powolne, samoistne schładzanie do 30-40*C ? Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15074-zakup-szybkowaru/page/13/#findComment-481542 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maad Opublikowano 2 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #315 Opublikowano 2 Marca 2016 Zostaje jeszcze kwestia słoików i zakrętek. Te rosyjskie na pewno nie potrafią upuścić ciśnienia, prędzej się urwą, nasze potrafią, a amerykańskie ... w sumie to nie wiem, ale wydaje mi się, że konstrukcja jest bardziej podobna do naszych.Nie wiem jak będę dalej sterylizował, ale wiem, że tuszonka będzie u mnie w domu przebojem sezonu Jest zarąbista - tłuste mięso pokrojone w kostkę, od razu do słoików, tak jak na ruskich filmach, bez smażenia na patelni, pieprz, sól, liść laurowy ... jakie to ku...wa dobre Cytuj Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.przysłowie chińskieKiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.Thomas Jefferson ...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona Zapraszam na moją stronę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15074-zakup-szybkowaru/page/13/#findComment-481543 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 2 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #316 Opublikowano 2 Marca 2016 Zostaje jeszcze kwestia słoików i zakrętek. Te rosyjskie na pewno nie potrafią upuścić ciśnienia, prędzej się urwą, nasze potrafią, Ale na wielu filmach wyjmują słoiki z "naszymi" zakrętkami, nie wszystkie ale wyjmują. Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15074-zakup-szybkowaru/page/13/#findComment-481544 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZLeP Opublikowano 2 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #317 Opublikowano 2 Marca 2016 No dobra, rozumiem, że odstawiamy ukraińskie 4 atmosfery i powolne, samoistne schładzanie do 30-40*C ? Powiedziałbym samoistne do poniżej 100 w konserwie. Wtedy ciśnienia już żadnego nie ma. Później jak przy zwykłej pasteryzacji. Cytuj https://sklep.zlp.com.pl/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15074-zakup-szybkowaru/page/13/#findComment-481548 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maad Opublikowano 3 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #318 Opublikowano 3 Marca 2016 Ale na wielu filmach wyjmują słoiki z "naszymi" zakrętkami, nie wszystkie ale wyjmują. Nasze są moim zdaniem odporne na nadciśnienie w środku. W tym sensie, że nie dopuszczają do wzrostu ciśnienia ponad jakąś wartość. (zależną pewnie także od siły dokręcenia)Może gdyby Rosjanie pracowali tylko i wyłącznie na naszych zakrętkach, to nie dodawali by sobie pracy pompowaniem i ciśnieniem 4 atm? Nie wiem, nie rozumiem tego, ale powtarzam - Amerykanie też robią trwałe konserwy a mają prostszą technologię i prostszy sprzęt. Cytuj Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.przysłowie chińskieKiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.Thomas Jefferson ...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona Zapraszam na moją stronę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15074-zakup-szybkowaru/page/13/#findComment-481572 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 3 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #319 Opublikowano 3 Marca 2016 (edytowane) Amerykanie też robią trwałe konserwy a mają prostszą technologię i prostszy sprzęt. Fakt, Oni potrafią sobie ułatwiać robotę prostymi metodami, wynalazkami i nie kombinują jak "konie pod górę" Kiedyś kolega za wysoką sprzedaż pasz był z firmy XXX na objazdówce po różnych farmach w Stanach.U nas wchodziła Unia i wszystkim rolnikom, mleczarzom nakazano wyłożenie glazurą, terakotą pomieszczeń gdzie zbierało się mleko.Nakazali wybić kury, zlikwidować gniazda jaskółcze itp.Wracając do wycieczki, jakież byo zdziwienie kolegi gdzie na farmie weszli do takiego właśnie pomieszczenia do przechowywania mleka.I na pytanie ze strony Polaków dlaczego tu nie ma terakoty, glazury farmer zdziwiony - po co? Czy jak położę terakotę i glazurę to krowy zaczną więcej mleka dawać ? Ale zapamiętał również, że jak wycieczka wchodziła do tego pomieszczenia, to farmer każdemu dał na buty ochraniacze, coś a'la szpitalne.A u nas ładne pomieszczenia a nieraz z błotem podwórkowym po nim chodzą Edytowane 3 Marca 2016 przez Gonzo Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15074-zakup-szybkowaru/page/13/#findComment-481584 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 5 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #320 Opublikowano 5 Marca 2016 (edytowane) Znalazłem coś takiego : Ботулизм погибает от температуры 120 градусов в течении 20 мин., а не от давления в 4,5 атм.. Потому и Госты ориентированы на температуру. В зависимости от уровня воды в автоклаве разная температура при 4,5 атм. Если воды под крышку, то при 4,5 атм. может быть 90 градусов. А если воды половина, то 120 будет при 3 атм. Проверено опытным путем. Так что ориентироваться на давление неправильно и опасно для здоровья. Tłumaczenie Google: Zatrucie jadem kiełbasianym jest zabity przez temperaturze 120 stopni przez 20 min., A nie ciśnienie 4,5 atm .. Dla gości i koncentruje się na temperatury. W zależności od poziomu wody w autoklawie różnych temperaturach na poziomie 4,5 MPa. Jeśli woda pod pokrywą, przy 4,5 atm. może ona wynosić 90 stopni. Jeśli połowa wody, a następnie 120 będzie wynosić 3 atm. To sprawdzone empirycznie. Więc skupić się na niewłaściwym ciśnieniu i niebezpieczne dla zdrowia. Jak dobrze rozumiem, pompowanie ciśnienia ma związek z ilością wody w autoklawie....Może ktoś z Was rozumie co jest napisane na filmie, bo mój rosyjski . Znalazłem tekst, który chyba wszystko wyjaśni: http://www.delai-sam.narod.ru/och.ruchki/avtoklav.htm Edytowane 5 Marca 2016 przez miro Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15074-zakup-szybkowaru/page/13/#findComment-482168 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maad Opublikowano 5 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #321 Opublikowano 5 Marca 2016 Po co gostek leje olej do słoików? Cytuj Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.przysłowie chińskieKiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.Thomas Jefferson ...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona Zapraszam na moją stronę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15074-zakup-szybkowaru/page/13/#findComment-482176 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 5 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #322 Opublikowano 5 Marca 2016 Znalazłem coś takiego : Miro, było w poście 246 z 29.02. Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15074-zakup-szybkowaru/page/13/#findComment-482195 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZLeP Opublikowano 5 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #323 Opublikowano 5 Marca 2016 Jeśli autoklaw jest zalany pod sam korek, to nie temperatura i prężność par, ale rozszerzalność wody zrobi ciśnienie.Przykładowo: autoklaw ma pojemność 100l, zalany jest 99 litrami wody, która po pełnym rozgrzaniu zwiększyłaby objętość do 101l. To więcej niż pojemność autoklawu.Więc w momencie kiedy pojemność wody osiągnie pojemność autoklawu dalsze podgrzanie powoduje gwałtowny skok ciśnienia i osiągnięcie docelowej temperatury nie jest możliwe bez upuszczenia wody.W naszym przypadku, gdzie w szybkowarach stosujemy duże poduszki powietrzne, które kompensują rozszerzalność wody, to zjawisko nie występuje. Cytuj https://sklep.zlp.com.pl/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15074-zakup-szybkowaru/page/13/#findComment-482200 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Papcio Opublikowano 5 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #324 Opublikowano 5 Marca 2016 Może Sasza pomógłby nam dojść do łady z tymi autoklawami? Cytuj W życiu dwa dni są najważniejsze: Ten w którym się urodziłeś. I ten kiedy zrozumiałeś po co M.Twain Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15074-zakup-szybkowaru/page/13/#findComment-482262 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 5 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #325 Opublikowano 5 Marca 2016 Autoklaw to nie szybkowar....i tu jest różnica.W autoklawie nie upuszcza się pary, para jest niepożądana, bo stanowi zagrożenie wybuchem.W szybkowarze są różne temperatury i przy górze nie osiągniesz 120C i dlatego Rosjanie używają autoklawu. В зависимости от уровня воды в автоклаве разная температура при 4,5 атм. Если воды под крышку, то при 4,5 атм. может быть 90 градусов. W zależności od poziomu wody w autoklawie różnych temperaturach na poziomie 4,5 MPa. Jeśli woda pod pokrywą, przy 4,5 atm. może ona wynosić 90 stopni. Niestety google nie tłumaczy tak jak byśmy chcieli. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15074-zakup-szybkowaru/page/13/#findComment-482265 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.