Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

 

 

Ale my potrzebujemy zagrzać zawartość konserwy do konkretnej temperatury, nie do jakiegoś ciśnienia

 

Ale tak kombinuję że jak woda za szybko osiągnie temperaturę wrzenia i dalej będzie rosła, to temp.konserw może "nie dogonić" w odpowiednim czasie temp. otaczającej wody, dlatego może w USA jest ten okres wietrzenia, żeby wyrównać temperatury przed jej podniesieniem a u drugiej strony, to te "wietrzenie" jest poprzez wpompowanie atmosfery ???

Carpe diem - raz kozie death

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15074-zakup-szybkowaru/page/13/#findComment-481466
Udostępnij na innych stronach

Przecież napisane w skanach - że ciśnienie atmosferyczne nas nie obchodzi,  My kontrolujemy wytwarzane nadciśnienie w szybkowarze,  startując od zera  według  wskazań manometru .

Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15074-zakup-szybkowaru/page/13/#findComment-481467
Udostępnij na innych stronach

Ale tak kombinuję że jak woda za szybko osiągnie temperaturę wrzenia i dalej będzie rosła, to temp.konserw może "nie dogonić" w odpowiednim czasie temp. otaczającej wody

To działa identycznie jak pasteryzacja w zwykłym garnku. Tylko w związku wyższą temperaturą, dochodzi jeszcze ciśnienie.

Temperatura w konserwie będzie zawsze krok z tyłu za temperaturą w szybkowarze. Kiedy podgrzejemy szybkowar do maksymalnej temperatury, to czekamy, aż zawartość konserwy nagrzeje się do odpowiedniej temperatury i zaczynamy powoli schładzać.

W szybkowarze nie możemy osiągnąć pełnej pasteryzacji, bo temperatura którą osiągamy jest za niska, nie wiadomo też dokładnie ile mamy czekać na rozgrzanie się wsadu oraz jakie faktycznie osiągamy temperatury we wsadzie. Ale Dziadek już nad tym pracuje, wyniki wstępne już są, więc jestem spokojny.

Jeśli wystarczająco powoli będziemy schładzać zamknięty szybkowar, to słoiki i nakrętki powinny poradzić sobie z niewielkim nadciśnieniem. Bez pompowania powietrzem. Gorzej przy pośpiechu.

Może technologicznie nie jest to najlepiej dla konsystencji mięsa, ale póki nie mamy autoklawów na wyższe ciśnienia musi nam wystarczyć.

Edytowane przez ZLeP
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15074-zakup-szybkowaru/page/13/#findComment-481483
Udostępnij na innych stronach

 

Aby było łatwiej do zapamiętania: Ciśnienie atmosferyczne jest naszym sprzymierzeńcem. Daje nam 1 atmosferę w gratisie .

Nie jestem pewien czy dobrze myślisz?

Owszem na zewnątrz jest 1 atm, ale zamykając szybkowar który jest szczelny, wytwarzasz 1 atm w szybkowarze, ciśnienia się równoważą i dopiero potem każda kolejna atm napiera na ciesz...

Ale ręki nie dam sobie za to uciąć..... :)

 

Oj Mirku, lepiej nie dawaj sobie niczego za to stwierdzenie ucinać. Romk - emerytowany nauczyciel fizyki z pozdrowieniami.

Romk
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15074-zakup-szybkowaru/page/13/#findComment-481485
Udostępnij na innych stronach

Romk, nie leń się! ;) Emerytura emeryturą, ale mógłbyś kolegów wspomóc fachową wiedzą :)


 

 

Jeśli wystarczająco powoli będziemy schładzać zamknięty szybkowar, to słoiki i nakrętki powinny poradzić sobie z niewielkim nadciśnieniem.

 

No a jak wyjaśnisz moje wklęsłe zakrętki w 10 minut po wyjęciu z szybkowara? Wklęsłe czyli jest PODciśnienie, czyli nie wybuchnie, czyli nie ma co się tak bardzo bać ;)

Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.

przysłowie chińskie

Kiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.
Thomas Jefferson

 

...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona

 

Zapraszam na moją stronę

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15074-zakup-szybkowaru/page/13/#findComment-481486
Udostępnij na innych stronach

Teraz ważne pytanie: od jakiej temperatury je schładzałeś? Chodzi mi o temperaturę wewnątrz słoika.

Czy twoje konserwy zdążyły się odpowiednio rozgrzać?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15074-zakup-szybkowaru/page/13/#findComment-481489
Udostępnij na innych stronach

Ok, może faktycznie nie dogrzewam i miały 115 zamiast 121. Ale gdyby były cieplejsze to wystarczy poczekać z wyjęciem jeszcze parę minut.
Amerykanie w swoich pancernych sterylizatorach się nie certolą:
 

  • After the canner is completely depressurized, remove the weight from the vent pipe or open the petcock. Wait 10 minutes; then unfasten the lid and remove it carefully. Lift the lid with the underside away from you so that the steam coming out of the canner does not burn your face.
     
  • Using a jar lifter, remove the jars one at a time, being careful not to tilt the jars. Carefully place them directly onto a towel or cake cooling rack, leaving at least one inch of space between the jars during cooling. Avoid placing the jars on a cold surface or in a cold draft.
     
  • Let the jars sit undisturbed while they cool, from 12 to 24 hours. Do not tighten ring bands on the lids or push down on the center of the flat metal lid until the jar is completely cooled.

Bardziej się chyba obawiają, żeby para z gara nie poparzyła twarzy przy otwieraniu, niż że słoik pierdyknie.
 

Edytowane przez Maad

Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.

przysłowie chińskie

Kiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.
Thomas Jefferson

 

...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona

 

Zapraszam na moją stronę

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15074-zakup-szybkowaru/page/13/#findComment-481493
Udostępnij na innych stronach

Maad  chłodzenie konserw po sterylizacji jest bardzo ważne podwyższa letalność oraz

cytat ;,, Po sterylizacji lub pasteryzacji konserwy muszą być natychmiast schłodzone do temp. poniżej 30°C. Szybkie chłodzenie ogranicza niekorzystne zmiany związane z przegrzewaniem konserw. Jednocześnie szybkie schłodzenie do temperatury niższej od optymalnej dla wzrostu drobnoustrojów zapewnia mikrobiologiczną trwałość. Te komórki bakteryjne, które w procesie obróbki termicznej nie zostały zabite, a tylko uszkodzone, nie są w stanie zregenerować się i konserwa jest bezpieczna pod względem zdrowotnym.

Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15074-zakup-szybkowaru/page/13/#findComment-481495
Udostępnij na innych stronach

Zlep, to piszą Amerykanie! Rządowa instytucja, odpowiednik naszego Ministerstwa Rolnictwa. Gdyby to było niebezpieczne i komuś się stała krzywda, to amerykańskie papugi rozpętałyby piekło na ziemi walcząc o odzszkodowania ;)


Dziadku, ale ja to doskonale rozumiem i właśnie tak robię. W miarę szybko wyjmuję z szybkowara, studzę chwilę na powietrzu i wkładam do miski z wodą.


A może słoik nierówny słoikowi? Może te amerykańskie są jakieś gniotsa nie łamiotsa? ;)

Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.

przysłowie chińskie

Kiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.
Thomas Jefferson

 

...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona

 

Zapraszam na moją stronę

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15074-zakup-szybkowaru/page/13/#findComment-481497
Udostępnij na innych stronach

Może te amerykańskie są jakieś gniotsa nie łamiotsa? ;)

Słoiki GMO.  ;)

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15074-zakup-szybkowaru/page/13/#findComment-481508
Udostępnij na innych stronach

Przy chłodzeniu to praktycznie tylko wytrzymałość słoików nas ogranicza.

Możemy najpierw powoli do 100 paru C, ze względu na ciśnienie w słoiku. Później już ciśnienie nas nie ogranicza, tylko odporność słoików  na szok temperaturowy. Ne pewno różne słoiki mają różne odporności.

Można jeszcze szybciej i po to jest pompowanie powietrza.

Pilnujemy ciśnienia 1 atm dobijając sprężone powietrze do szybkowara (pomijam techniczne możliwości) i chłodzimy z prędkością jaką wytrzyma szkło. Poniżej 100C w konserwie możemy już powietrze wypuścić, albo też poczekać do końca chłodzenia. Nie ma to znaczenia, bo kompensacja ciśnienia była potrzebna do pory kiedy zawartość konserwy osiągnęła 100C.

Edytowane przez ZLeP
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15074-zakup-szybkowaru/page/13/#findComment-481514
Udostępnij na innych stronach

No dobra, zmieniam zdanie, a co, nie mogę? Nie jestem krową ;)

 

Właśnie skończyłem sterylizację tuszonki. Przypilnowałem na początku wypuszczania powietrza przez 10 minut, potem 70 minut sterylizacji. Szybkie spuszczenie pary, otworzenie pokrywy i .... zonk!  Z sześciu słoików jeden jest pęknięty, ma oderwane dno :( Zapach w kuchni nieziemski ... za wszystko inne zapłacisz kartą ;)


Aha, po otworzeniu pokrywy jedna zakrętka już była wklęsła, reszta kilknęła w ciągu 5 minut.

Jeden słoik odłożyłem w ciepłe miejsce. Zrobię próbę termostatową - 3 dni w temperaturze 35-40 stopni. Jeżeli nie będzie bombażu i zmian organoleptycznych, to znaczy że proces sterylizacji był skuteczny.

Edytowane przez Maad

Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.

przysłowie chińskie

Kiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.
Thomas Jefferson

 

...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona

 

Zapraszam na moją stronę

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15074-zakup-szybkowaru/page/13/#findComment-481516
Udostępnij na innych stronach

 

 

Aby było łatwiej do zapamiętania: Ciśnienie atmosferyczne jest naszym sprzymierzeńcem. Daje nam 1 atmosferę w gratisie .

Nie jestem pewien czy dobrze myślisz?

Owszem na zewnątrz jest 1 atm, ale zamykając szybkowar który jest szczelny, wytwarzasz 1 atm w szybkowarze, ciśnienia się równoważą i dopiero potem każda kolejna atm napiera na ciesz...

Ale ręki nie dam sobie za to uciąć..... :)

 

Oj Mirku, lepiej nie dawaj sobie niczego za to stwierdzenie ucinać. Romk - emerytowany nauczyciel fizyki z pozdrowieniami.

 

Masz okazję się wykazać wiedzą ....zapraszamy.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15074-zakup-szybkowaru/page/13/#findComment-481533
Udostępnij na innych stronach

Zostaje jeszcze kwestia słoików i zakrętek. Te rosyjskie na pewno nie potrafią upuścić ciśnienia, prędzej się urwą, nasze potrafią, a amerykańskie ... w sumie to nie wiem, ale wydaje mi się, że konstrukcja jest bardziej podobna do naszych.


Nie wiem jak będę dalej sterylizował, ale wiem, że tuszonka będzie u mnie w domu przebojem sezonu :)

Jest zarąbista - tłuste mięso pokrojone w kostkę, od razu do słoików, tak jak na ruskich filmach, bez smażenia na patelni, pieprz, sól, liść laurowy ... jakie to ku...wa dobre :tongue:;):D

Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.

przysłowie chińskie

Kiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.
Thomas Jefferson

 

...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona

 

Zapraszam na moją stronę

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15074-zakup-szybkowaru/page/13/#findComment-481543
Udostępnij na innych stronach

 

 

Zostaje jeszcze kwestia słoików i zakrętek. Te rosyjskie na pewno nie potrafią upuścić ciśnienia, prędzej się urwą, nasze potrafią,

 

Ale na wielu filmach wyjmują słoiki z "naszymi" zakrętkami, nie wszystkie ale wyjmują.

Carpe diem - raz kozie death

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15074-zakup-szybkowaru/page/13/#findComment-481544
Udostępnij na innych stronach

 

 

No dobra, rozumiem, że odstawiamy ukraińskie 4 atmosfery i powolne, samoistne schładzanie do 30-40*C ?

Powiedziałbym samoistne do poniżej 100 w konserwie. Wtedy ciśnienia już żadnego nie ma. Później jak przy zwykłej pasteryzacji.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15074-zakup-szybkowaru/page/13/#findComment-481548
Udostępnij na innych stronach

 

 

Ale na wielu filmach wyjmują słoiki z "naszymi" zakrętkami, nie wszystkie ale wyjmują.

 

Nasze są moim zdaniem odporne na nadciśnienie w środku. W tym sensie, że nie dopuszczają do wzrostu ciśnienia ponad jakąś wartość. (zależną pewnie także od siły dokręcenia)

Może gdyby Rosjanie pracowali tylko i wyłącznie na naszych zakrętkach, to nie dodawali by sobie pracy pompowaniem i ciśnieniem 4 atm? Nie wiem, nie rozumiem tego, ale powtarzam - Amerykanie też robią trwałe konserwy a mają prostszą technologię i prostszy sprzęt.

Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.

przysłowie chińskie

Kiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.
Thomas Jefferson

 

...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona

 

Zapraszam na moją stronę

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15074-zakup-szybkowaru/page/13/#findComment-481572
Udostępnij na innych stronach

Amerykanie też robią trwałe konserwy a mają prostszą technologię i prostszy sprzęt.

 

Fakt, Oni potrafią sobie ułatwiać robotę prostymi metodami, wynalazkami i nie kombinują jak "konie pod górę" 

 

Kiedyś kolega za wysoką sprzedaż pasz był z firmy XXX na objazdówce po różnych farmach w Stanach.U nas wchodziła Unia i wszystkim rolnikom, mleczarzom nakazano wyłożenie glazurą, terakotą pomieszczeń gdzie zbierało się mleko.Nakazali wybić kury, zlikwidować gniazda jaskółcze itp.Wracając do wycieczki, jakież byo zdziwienie kolegi gdzie na farmie weszli do takiego właśnie pomieszczenia do przechowywania mleka.I na pytanie ze strony Polaków dlaczego tu nie ma terakoty, glazury farmer zdziwiony - po co? Czy jak położę terakotę i glazurę to krowy zaczną więcej mleka dawać ?  :D  Ale zapamiętał również, że jak wycieczka wchodziła do tego pomieszczenia, to farmer każdemu dał na buty ochraniacze, coś a'la szpitalne.A u nas ładne pomieszczenia a nieraz z błotem podwórkowym po nim chodzą  :facepalm:

Edytowane przez Gonzo

Carpe diem - raz kozie death

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15074-zakup-szybkowaru/page/13/#findComment-481584
Udostępnij na innych stronach

Znalazłem coś takiego :

 

Ботулизм погибает от температуры 120 градусов в течении 20 мин., а не от давления в 4,5 атм.. Потому и Госты ориентированы на температуру. В зависимости от уровня воды в автоклаве разная температура при 4,5 атм. Если воды под крышку, то при 4,5 атм. может быть 90 градусов. А если воды половина, то 120 будет при 3 атм. Проверено опытным путем. Так что ориентироваться на давление неправильно и опасно для здоровья.

 

 

Tłumaczenie Google:

 

Zatrucie jadem kiełbasianym jest zabity przez temperaturze 120 stopni przez 20 min., A nie ciśnienie 4,5 atm .. Dla gości i koncentruje się na temperatury. W zależności od poziomu wody w autoklawie różnych temperaturach na poziomie 4,5 MPa. Jeśli woda pod pokrywą, przy 4,5 atm. może ona wynosić 90 stopni. Jeśli połowa wody, a następnie 120 będzie wynosić 3 atm. To sprawdzone empirycznie. Więc skupić się na niewłaściwym ciśnieniu i niebezpieczne dla zdrowia.

 

 

Jak dobrze rozumiem, pompowanie ciśnienia ma związek z ilością wody w autoklawie....

Może ktoś z Was rozumie co jest napisane na filmie, bo mój rosyjski . :facepalm:

 

Znalazłem tekst, który chyba wszystko wyjaśni:

 

http://www.delai-sam.narod.ru/och.ruchki/avtoklav.htm

Edytowane przez miro

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15074-zakup-szybkowaru/page/13/#findComment-482168
Udostępnij na innych stronach

Po co gostek leje olej do słoików?

Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.

przysłowie chińskie

Kiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.
Thomas Jefferson

 

...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona

 

Zapraszam na moją stronę

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15074-zakup-szybkowaru/page/13/#findComment-482176
Udostępnij na innych stronach

Jeśli autoklaw jest zalany pod sam korek, to nie temperatura i prężność par, ale rozszerzalność wody zrobi ciśnienie.

Przykładowo: autoklaw ma pojemność 100l, zalany jest 99 litrami wody, która po pełnym rozgrzaniu zwiększyłaby objętość do 101l. To więcej niż pojemność autoklawu.

Więc w momencie kiedy pojemność wody osiągnie pojemność autoklawu dalsze podgrzanie powoduje gwałtowny skok ciśnienia i osiągnięcie docelowej temperatury nie jest możliwe bez upuszczenia wody.

W naszym przypadku, gdzie w szybkowarach stosujemy duże poduszki powietrzne, które kompensują rozszerzalność wody, to zjawisko nie występuje.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15074-zakup-szybkowaru/page/13/#findComment-482200
Udostępnij na innych stronach

Może Sasza pomógłby nam dojść do łady z tymi autoklawami?

 W życiu dwa dni są najważniejsze:
 Ten w którym się urodziłeś.
  I ten kiedy zrozumiałeś po co

                           M.Twain

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15074-zakup-szybkowaru/page/13/#findComment-482262
Udostępnij na innych stronach

Autoklaw to nie szybkowar....i tu jest różnica.

W autoklawie nie upuszcza się pary, para jest niepożądana, bo stanowi zagrożenie wybuchem.

W szybkowarze są różne temperatury i przy górze nie osiągniesz 120C i dlatego Rosjanie używają autoklawu.

 

В зависимости от уровня воды в автоклаве разная температура при 4,5 атм. Если воды под крышку, то при 4,5 атм. может быть 90 градусов. 

 

W zależności od poziomu wody w autoklawie różnych temperaturach na poziomie 4,5 MPa. Jeśli woda pod pokrywą, przy 4,5 atm. może ona wynosić 90 stopni. 

Niestety google nie tłumaczy tak jak byśmy chcieli. 

 


 

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15074-zakup-szybkowaru/page/13/#findComment-482265
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.