Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witanko.

 

Spacerówki robię według przepisu z bloga anikagotuje.blogspot.com

Przepis nazywa się golonka w piwie po bawarsku.

Oczywiście zamiast golonek daję spacerówki (czasami dokładam małą goloneczkę)reszta przepisu identyczna.

Za piernika nie mogę wkleić linka...

 

Pozdrawiam.

Jacek.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15093-ambrozje-rarytasika/page/2/#findComment-590214
Udostępnij na innych stronach

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15093-ambrozje-rarytasika/page/2/#findComment-590215
Udostępnij na innych stronach

Chudziaczku, dzięki.... :)

Pisząc identycznie, miałem na myśli przyprawy, czasy gotowania i pieczenia trzeba dostosować, to chyba logiczne....

Robiłem wielokrotnie i polecam.

Pozdrawiam.

Jacek

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15093-ambrozje-rarytasika/page/2/#findComment-590236
Udostępnij na innych stronach

Trzeba będzie spróbować  ;)  Ale czy golonkę mogę zamienić na spacerówki ? To będzie trudne, nie wiem czy mi się uda. Ze szpacerówek robię galert (oczywiście z dodatkiem golonki i warzyw) Jestem ciekaw nowych smaków więc pewnie spróbuję  ;)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15093-ambrozje-rarytasika/page/2/#findComment-590465
Udostępnij na innych stronach

 

 

Ale czy golonkę mogę zamienić na spacerówki ? To będzie trudne, nie wiem czy mi się uda

 

 To zrob tak swinski ogonek, podejrzewam, ze rowniez bedzie dobry  ;)  

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15093-ambrozje-rarytasika/page/2/#findComment-590506
Udostępnij na innych stronach

Aby również i waszmości nie omijali szpinaku szerokim łukiem, jako niegdyś ja, na potrawę szpinakową położę sposób taki:

 

Makaron ze szpinakiem

             (5 porcji)

 

- pieczarki                450-500 g

- cebula                    2 szt

- czosnek                 4-5 ząbków

- pierś z kurczaka    600 g

- makaron kokarda  400 g

- szpinak                  450-500g

- śmietana 30% mała

- śmietana 18% duża

 

Pierś z kurczaka pokroić w drobną kostkę, doprawić solą, pieprzem, czosnkiem, słodką papryką i podsmażyć. Wyłożyć do innego naczynia.

post-87152-0-70748100-1520098028_thumb.jpg  post-87152-0-96721700-1520098073_thumb.jpg

 

Pieczarki obrać i pokroić w plastry, jeśli są bardzo duże to plastry na pół, cebulę pokroić w kostkę, czosnek w bardzo cienkie plasterki lub jeśli ząbki są duuuże w półplasterki.

post-87152-0-91325200-1520098396_thumb.jpg  post-87152-0-17268100-1520098467_thumb.jpg

 

Pokrojoną cebulę zeszklić i dodać czosnek, krótko podsmażyć i dodać pieczarki. Doprawić solą i pieprzem. Smażyć/dusić 15 min na małym ogniu dodając troszkę wody aby się nie przypaliło. Następnie dodać szpinak i smażyć/dusić aż szpinak zmięknie (często używam szpinaku mrożonego takie brykiety, ale można też świeży) Osobno ugotować makaron kokardy - al dente. 

post-87152-0-54729100-1520099361_thumb.jpg  post-87152-0-09639500-1520099398_thumb.jpg

 

Patelnię ze składnikami odstawić z ognia i wlać śmietanę 30% i 18%. Gotować chwilkę, aby śmietana troszkę odparowała i zgęstniała. Na tym etapie ja dodaję chili, ale to opcjonalnie. Dodać ugotowany makaron, wymieszać, chwilkę pogotować i wyłożyć na talerze. Posypać startym na grubej tarce żółtym serem.

post-87152-0-12770300-1520099799_thumb.jpg

 

SMACZNEGO  :)

 

 

 

 

 

 

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15093-ambrozje-rarytasika/page/2/#findComment-590737
Udostępnij na innych stronach

Ta wersja jest dla mnie optymalna, dodanie więcej składników poza chili burzy mi harmonię  :)  Natomiast dodaję ser feta robiąc podobnie farsz do naleśników, które później lekko zapiekam, wtedy nie używam śmietany. 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15093-ambrozje-rarytasika/page/2/#findComment-590818
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Sałatka śląska - śledziowa

 

Śledź a'la matias      - 6 płatów

cebula                      - 1,5 szt duża lub 2 mniejsze

cebula czerwona      - 1 szt

ogórek kiszony         - 4 szt

szczypiorek              - pęczek

pietruszka                - pęczek

jajko gotowane          - 3 szt

pieprz gruboziarnisty

musztarda                 - 1,5 łyżki

majonez                    - 3 łyżki

 

Śledzie wymoczyć (w zależności od stopnia zasolenia) Ze słabej zalewy moczę około 1 godz do 1,5 godz. Następnie opłukać wodą, dobrze odsączyć (muszą być suche) i pokroić w grubszą kostkę. Cebule, ogórki i jajka pokroić w kostkę nie za drobno, dodać do śledzi, dodać pieprz grubo mielony do smaku ( na tą ilość ja daję 2 łyżeczki czarnego lub 3 łyżeczki kolorowego) lekko wymieszać. Pietruszkę i szczypiorek posiekać i dodać do reszty, lekko wymieszać. Dodać musztardę i majonez (można więcej jak ktoś lubi) Majonez powinien być gęsty, aby sałatka się nie rozjeżdżała. Wymieszać delikatnie wszystko i odstawić do lodówki na co najmniej kilka godzin, ja czekam cierpliwie do dnia następnego, ale wtedy nic mnie nie oderwie od takich ambrozji  :)  ...  nawet boczek  ;)  

 

 

Orientacyjnie pęczek u mnie wygląda tak:

post-87152-0-15407200-1523531777_thumb.jpg post-87152-0-90063900-1523531859_thumb.jpg

 

Tyle poszło na 8 płatów śledzi, wygląda dużo, ale jak się pokroi to prawie tego nie widać w całości.

 

Efekt końcowy:

post-87152-0-11207700-1523531994_thumb.jpg

 

SMACZNEGO  :)

 

Edytowane przez rarytasik
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15093-ambrozje-rarytasika/page/2/#findComment-595191
Udostępnij na innych stronach

 

 

Efekt końcowy
 

Ten efekt końcowy wygląda bardzo smakowicie.

Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek

 

Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15093-ambrozje-rarytasika/page/2/#findComment-595193
Udostępnij na innych stronach

 

 

Ten efekt końcowy wygląda bardzo smakowicie.

Lubię tą sałatkę, jest taka inna niż wszystkie  ;)  Bardziej mi smakuje niż np jarzynowa ze śledziem (marynowanym) pomimo że tam można wzbogacać smaki na wiele sposobów  :)  

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15093-ambrozje-rarytasika/page/2/#findComment-595194
Udostępnij na innych stronach

 

 

jest taka inna niż wszystkie
 

Ja pamiętam tą sałatkę z dzieciństwa, kiedy mieszkałem na Ślasku, własnie al`a jarzynowa tylko ze śledzikiem.

Robiono jeszcze z mortadelą zamiast śledzia, również smakowała. 

Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek

 

Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15093-ambrozje-rarytasika/page/2/#findComment-595196
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.