rarytasik Opublikowano 25 Lutego 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 25 Lutego 2018 rzeczone śledzie zajęły zdecydowanie pierwsze miejsce w konkurencji "pomysł na śledzia" U mnie też są na pierwszym miejscu Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15093-ambrozje-rarytasika/page/2/#findComment-590067 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 26 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 26 Lutego 2018 Czekamy ,czekamy na przepis na ten hit Cytuj beata Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15093-ambrozje-rarytasika/page/2/#findComment-590168 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekC Opublikowano 26 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 26 Lutego 2018 Witanko. Spacerówki robię według przepisu z bloga anikagotuje.blogspot.comPrzepis nazywa się golonka w piwie po bawarsku.Oczywiście zamiast golonek daję spacerówki (czasami dokładam małą goloneczkę)reszta przepisu identyczna.Za piernika nie mogę wkleić linka... Pozdrawiam.Jacek. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15093-ambrozje-rarytasika/page/2/#findComment-590214 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 26 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 26 Lutego 2018 Za piernika nie mogę wkleić linka... https://anikagotuje.blogspot.com/2014/02/golonka-w-piwie-po-bawarsku.html Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15093-ambrozje-rarytasika/page/2/#findComment-590215 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paszeko Opublikowano 27 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 27 Lutego 2018 wedlug przepisu rozgotujesz te spacerowki i ci sie rozleca Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15093-ambrozje-rarytasika/page/2/#findComment-590221 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekC Opublikowano 27 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 27 Lutego 2018 Chudziaczku, dzięki.... Pisząc identycznie, miałem na myśli przyprawy, czasy gotowania i pieczenia trzeba dostosować, to chyba logiczne....Robiłem wielokrotnie i polecam.Pozdrawiam.Jacek Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15093-ambrozje-rarytasika/page/2/#findComment-590236 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rarytasik Opublikowano 1 Marca 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 1 Marca 2018 Trzeba będzie spróbować Ale czy golonkę mogę zamienić na spacerówki ? To będzie trudne, nie wiem czy mi się uda. Ze szpacerówek robię galert (oczywiście z dodatkiem golonki i warzyw) Jestem ciekaw nowych smaków więc pewnie spróbuję Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15093-ambrozje-rarytasika/page/2/#findComment-590465 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 1 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 1 Marca 2018 Ale czy golonkę mogę zamienić na spacerówki ? To będzie trudne, nie wiem czy mi się uda To zrob tak swinski ogonek, podejrzewam, ze rowniez bedzie dobry Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15093-ambrozje-rarytasika/page/2/#findComment-590506 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekC Opublikowano 1 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij #34 Opublikowano 1 Marca 2018 Rarytasiku, zastępuj śmiało .Robiłem wielokrotnie i zawsze dobrze wychodzą.Smacznego...Jacek. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15093-ambrozje-rarytasika/page/2/#findComment-590527 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rarytasik Opublikowano 3 Marca 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #35 Opublikowano 3 Marca 2018 Aby również i waszmości nie omijali szpinaku szerokim łukiem, jako niegdyś ja, na potrawę szpinakową położę sposób taki: Makaron ze szpinakiem (5 porcji) - pieczarki 450-500 g- cebula 2 szt- czosnek 4-5 ząbków- pierś z kurczaka 600 g- makaron kokarda 400 g- szpinak 450-500g- śmietana 30% mała- śmietana 18% duża Pierś z kurczaka pokroić w drobną kostkę, doprawić solą, pieprzem, czosnkiem, słodką papryką i podsmażyć. Wyłożyć do innego naczynia. Pieczarki obrać i pokroić w plastry, jeśli są bardzo duże to plastry na pół, cebulę pokroić w kostkę, czosnek w bardzo cienkie plasterki lub jeśli ząbki są duuuże w półplasterki. Pokrojoną cebulę zeszklić i dodać czosnek, krótko podsmażyć i dodać pieczarki. Doprawić solą i pieprzem. Smażyć/dusić 15 min na małym ogniu dodając troszkę wody aby się nie przypaliło. Następnie dodać szpinak i smażyć/dusić aż szpinak zmięknie (często używam szpinaku mrożonego takie brykiety, ale można też świeży) Osobno ugotować makaron kokardy - al dente. Patelnię ze składnikami odstawić z ognia i wlać śmietanę 30% i 18%. Gotować chwilkę, aby śmietana troszkę odparowała i zgęstniała. Na tym etapie ja dodaję chili, ale to opcjonalnie. Dodać ugotowany makaron, wymieszać, chwilkę pogotować i wyłożyć na talerze. Posypać startym na grubej tarce żółtym serem. SMACZNEGO Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15093-ambrozje-rarytasika/page/2/#findComment-590737 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wirus Opublikowano 3 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij #36 Opublikowano 3 Marca 2018 Szpinaku się nie boję (choć jego prozdrowotne właściwości ... ...), ale już makaron "omijam szerokim łukiem" . Cytuj Pozdrawiam Wirus. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15093-ambrozje-rarytasika/page/2/#findComment-590739 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 3 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij #37 Opublikowano 3 Marca 2018 Możesz jeszcze do tego szpinaku dodać jakiś serek brie lub camembert. Cytuj beata Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15093-ambrozje-rarytasika/page/2/#findComment-590743 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rarytasik Opublikowano 4 Marca 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #38 Opublikowano 4 Marca 2018 Ta wersja jest dla mnie optymalna, dodanie więcej składników poza chili burzy mi harmonię Natomiast dodaję ser feta robiąc podobnie farsz do naleśników, które później lekko zapiekam, wtedy nie używam śmietany. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15093-ambrozje-rarytasika/page/2/#findComment-590818 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rarytasik Opublikowano 12 Kwietnia 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #39 Opublikowano 12 Kwietnia 2018 (edytowane) Sałatka śląska - śledziowa Śledź a'la matias - 6 płatówcebula - 1,5 szt duża lub 2 mniejszecebula czerwona - 1 sztogórek kiszony - 4 sztszczypiorek - pęczekpietruszka - pęczekjajko gotowane - 3 sztpieprz gruboziarnistymusztarda - 1,5 łyżkimajonez - 3 łyżki Śledzie wymoczyć (w zależności od stopnia zasolenia) Ze słabej zalewy moczę około 1 godz do 1,5 godz. Następnie opłukać wodą, dobrze odsączyć (muszą być suche) i pokroić w grubszą kostkę. Cebule, ogórki i jajka pokroić w kostkę nie za drobno, dodać do śledzi, dodać pieprz grubo mielony do smaku ( na tą ilość ja daję 2 łyżeczki czarnego lub 3 łyżeczki kolorowego) lekko wymieszać. Pietruszkę i szczypiorek posiekać i dodać do reszty, lekko wymieszać. Dodać musztardę i majonez (można więcej jak ktoś lubi) Majonez powinien być gęsty, aby sałatka się nie rozjeżdżała. Wymieszać delikatnie wszystko i odstawić do lodówki na co najmniej kilka godzin, ja czekam cierpliwie do dnia następnego, ale wtedy nic mnie nie oderwie od takich ambrozji ... nawet boczek Orientacyjnie pęczek u mnie wygląda tak: Tyle poszło na 8 płatów śledzi, wygląda dużo, ale jak się pokroi to prawie tego nie widać w całości. Efekt końcowy: SMACZNEGO Edytowane 12 Kwietnia 2018 przez rarytasik Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15093-ambrozje-rarytasika/page/2/#findComment-595191 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witt Opublikowano 12 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij #40 Opublikowano 12 Kwietnia 2018 Efekt końcowy Ten efekt końcowy wygląda bardzo smakowicie. Cytuj Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15093-ambrozje-rarytasika/page/2/#findComment-595193 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rarytasik Opublikowano 12 Kwietnia 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #41 Opublikowano 12 Kwietnia 2018 Ten efekt końcowy wygląda bardzo smakowicie. Lubię tą sałatkę, jest taka inna niż wszystkie Bardziej mi smakuje niż np jarzynowa ze śledziem (marynowanym) pomimo że tam można wzbogacać smaki na wiele sposobów Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15093-ambrozje-rarytasika/page/2/#findComment-595194 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witt Opublikowano 12 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij #42 Opublikowano 12 Kwietnia 2018 jest taka inna niż wszystkie Ja pamiętam tą sałatkę z dzieciństwa, kiedy mieszkałem na Ślasku, własnie al`a jarzynowa tylko ze śledzikiem.Robiono jeszcze z mortadelą zamiast śledzia, również smakowała. Cytuj Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15093-ambrozje-rarytasika/page/2/#findComment-595196 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rarytasik Opublikowano 13 Kwietnia 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #43 Opublikowano 13 Kwietnia 2018 Dobre rzeczy przetrwają wieki Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15093-ambrozje-rarytasika/page/2/#findComment-595245 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.