krystian252 Opublikowano 24 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 24 Lutego 2018 (edytowane) Łopatka w słoiku. 2kg łopatki17g peklosól/sól/1kg = 8g peklo+9g soli warzonki. Przyprawy na 2kg:5g pieprz /świeżo mielony1g pieprz ziołowy12g czosnek/ przeciśnięty przez praskę. Do każdego słoiczka:3g żelatyny1-3 kulki ziela angielskiego1 listek laur.50ml wody z kranu. Wykonanie:Mięso kroimy na kawałki 2x2cm mniejsze lub większe jak kto woli peklujemy mieszanką peklosół i sól 24h w lodówce. Po upływie tego czasu dodajemy do naszego mięsa odmierzone przyprawy i 150ml zimnej wody i dokładnie wyrabiamy. Następnie do każdego słoika na dno dodajemy liść laur, ziele ang. i dodajemy mięso ściśle ubijając zostawiając miejsca 1,5cm od gwintu dodajemy wodę i żelatynę zakręcamy i gotujemy według tabeli tyndalizacji. Edytowane 28 Lutego 2018 przez krystian252 Cytuj „Dopóki nie uczynisz nieświadomego – świadomym, będzie ono kierowało Twoim życiem, a Ty będziesz nazywał to przeznaczeniem“ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 24 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 24 Lutego 2018 Łopatka Krystek - idziesz jak burza - gratulacje Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krystian252 Opublikowano 24 Lutego 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 24 Lutego 2018 ŁopatkaKrystek - idziesz jak burza - gratulacje Staram się jak mogę dziękuję Cytuj „Dopóki nie uczynisz nieświadomego – świadomym, będzie ono kierowało Twoim życiem, a Ty będziesz nazywał to przeznaczeniem“ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jumbo Opublikowano 24 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 24 Lutego 2018 (edytowane) ...zmiel listek i ziele angielskie, dodaj suszonej cebuli - będziesz miał prawie orginalną tuszonkę Edytowane 24 Lutego 2018 przez jumbo Cytuj jumbo--------------"Ludzie są głupi, nie źli.Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.Głupiec nie pomyśli.Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego." "- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.""Ostatnie życzenie" Sapkowski Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qba-69 Opublikowano 24 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 24 Lutego 2018 Widzę, że czasem trzeba Cię przydusić, żeby coś z Ciebie wydusić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jumbo Opublikowano 24 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 24 Lutego 2018 to wydelejtujcie te niepotrzebne posty... Cytuj jumbo--------------"Ludzie są głupi, nie źli.Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.Głupiec nie pomyśli.Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego." "- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.""Ostatnie życzenie" Sapkowski Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 25 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 25 Lutego 2018 Może ktoś przetłumaczyć przepis z puszki? Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Todek Opublikowano 25 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 25 Lutego 2018 TUSZONKA Skład konserwy: 1. Mięso wieprzowe (lub wołowe) najwyższej jakości, o zawartości tłuszczu nie większej niż 6%, stanowi 97,50% wsadu konserwy.2. Cebula świeża zmielona – 1,33 % (można zastąpić ją suszem cebulowym w ilości 4 razy mniejszej od ilości cebuli świeżej).3. Pieprz czarny mielony – 0,01 %4. Liść laurowy – 0,02 % cały. Wygodniej jest używać mielonego, ale wtedy w ilości 4 razy mniejszej nić liścia całego.5. Sól (warzonka) – 1,14 %Sterylizacja konserw lub pasteryzacja słoików – wg obowiązujących u nas norm. - mięso z szynki i łopatki 50/50 - 975.0 g- cebula świeża, mielona - 13.3 g lub suszona w ilości 3.4 g.- pieprz czarny, mielony - 0.1 g - liść laurowy - 0.2 g lub mielony w ilości 0.05 g.- sól - 11.4 g Sterylizacja: 15 + 50 +15 min w 121C.Studzenie: przez 60 min w zimnej wodzie. Cytuj http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 25 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 25 Lutego 2018 Todek dzięki bardzo, musimy kiedyś "zrobić po szkiełku" :D Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Todek Opublikowano 25 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 25 Lutego 2018 (edytowane) Todek dzięki bardzo, musimy kiedyś "zrobić po szkiełku" :DNo bardzo chętnie. Tylko, że jesteśmy oddaleni o około 660 km. Bo jak myślę, to mieszkasz tutaj.https://pl.wikipedia.org/wiki/Lubomierz Edytowane 25 Lutego 2018 przez Todek Cytuj http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jumbo Opublikowano 25 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 25 Lutego 2018 Tu masz Zbóju cały temat i todkowy cytat w 28 poscie https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2158-oryginalna-tuszonka-wieprzowa/page-2?hl=tuszonka Cytuj jumbo--------------"Ludzie są głupi, nie źli.Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.Głupiec nie pomyśli.Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego." "- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.""Ostatnie życzenie" Sapkowski Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krystian252 Opublikowano 25 Lutego 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 25 Lutego 2018 (edytowane) Tu masz Zbóju cały temat i todkowy cytat w 28 poscie https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2158-oryginalna-tuszonka-wieprzowa/page-2?hl=tuszonka Też wygląda apetycznie, trzeba będzie też spróbować Edytowane 25 Lutego 2018 przez krystian252 Cytuj „Dopóki nie uczynisz nieświadomego – świadomym, będzie ono kierowało Twoim życiem, a Ty będziesz nazywał to przeznaczeniem“ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 25 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 25 Lutego 2018 Bo jak myślę, to mieszkasz tutaj. Tak tak, to moje małe i piękne pierdziszewo :D Tu masz Zbóju Dzięki Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.