chudziak Opublikowano 5 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij #101 Opublikowano 5 Stycznia 2020 Mało mamy własnych potraw że trzeba sięgać po niejadalne, obce i dziwne potrawy? Rozumiem ,że to jest żartobliwy wpis . Ja akurat miałam szczęście spędzić 3 tygodnie, głownie, w Korei . Jedliśmy tam zarówno ichnie jedzenie uliczne jak i w restauracjach próbując przeróżnych potraw . Mogę tylko napisać , że chętnie chociaż dla samego jedzenia bym tam poleciała a wracając mieliśmy walizki pełne glonów, kimchi, smakołyków z wasabi itp Krystian wyrazy uznania bo odtworzyć tamte smaki to w naszych warunkach wyzwanie Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15125-krystian-w-kuchni/page/5/#findComment-653295 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Efffa Opublikowano 5 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij #102 Opublikowano 5 Stycznia 2020 Jak tu światowo Wysłane z mojego POT-LX1 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15125-krystian-w-kuchni/page/5/#findComment-653296 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebarod Opublikowano 5 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij #103 Opublikowano 5 Stycznia 2020 Polsko - Koreańskie pierożki Kim Chi To tak serio ? polskie czy koreńskie są z tak grubym ciastem ,i pytam całkiem serio bo moze tak powinno być ... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15125-krystian-w-kuchni/page/5/#findComment-653299 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 5 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij #104 Opublikowano 5 Stycznia 2020 Koreańskie nie mają grubego ciasta . Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15125-krystian-w-kuchni/page/5/#findComment-653300 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alinka Opublikowano 6 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij #105 Opublikowano 6 Stycznia 2020 Polsko - Koreańskie pierożki Kim Chi To tak serio ? polskie czy koreńskie są z tak grubym ciastem ,i pytam całkiem serio bo moze tak powinno być ... Polskie jest grube ciasto (chociaż ja lubię i robię cieniutkie)a koreańskie jest nadzienie z kimchi Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15125-krystian-w-kuchni/page/5/#findComment-653303 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 6 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij #106 Opublikowano 6 Stycznia 2020 Mogę tylko napisać , że chętnie chociaż dla samego jedzenia bym tam poleciała Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15125-krystian-w-kuchni/page/5/#findComment-653314 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krystian252 Opublikowano 6 Stycznia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #107 Opublikowano 6 Stycznia 2020 (edytowane) Krystian wyrazy uznania bo odtworzyć tamte smaki to w naszych warunkach wyzwanie Jak coś lubimy i nam to smakuje oraz wiemy jak sie za to zabrać to otworzenie każdego przepisu nie jest zadna barierą tym bardziej po smaku,zapachu czy z filmiku.. też bym chętnie pojechał i nie dla samego zwiedzania, a dla nowych nie znanych mi smaków. [Dodano: 06 sty 2020 - 14:27] Polsko - Koreańskie pierożki Kim ChiTo tak serio ? polskie czy koreńskie są z tak grubym ciastem ,i pytam całkiem serio bo moze tak powinno być ...Koreańskie są na cienkim cieście i przeważnie w sakiewkach moje to taki można nazwać eksperyment kuchniowy przy okazji robienia pierogów ze sfermentowanej brukselki z grzybami.. a tak na serio to jak dostanę ichtniejszą makę typową pod pierogi, a dokładnie gotową mieszankę bo z takiej maki oni kożystają bo naszej to mało prawdopodobne ze wyjdzie takie same jak u nich to poczynie wspomniane sakiewki.. Edytowane 6 Stycznia 2020 przez krystian252 Cytuj „Dopóki nie uczynisz nieświadomego – świadomym, będzie ono kierowało Twoim życiem, a Ty będziesz nazywał to przeznaczeniem“ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15125-krystian-w-kuchni/page/5/#findComment-653331 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krystian252 Opublikowano 11 Września 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #108 Opublikowano 11 Września 2020 Pikantny Koreański kurczak Gochujang ???????????????? mięso:0,5kg skrzydełka z kurczaka lub podudzia ewentualnie pałki.Sólzmielony czarny pieprzolej lub oliwa do posmarowania blachy. sos:3 ząbki czosnku, posiekane3 łyżki koreańskiej pasty z czerwonej papryki chili gochujang1/2 łyżeczki koreańskiego chili w proszku gochugaru2 łyżki koreańskiego sosu sojowego ciemnego 1/2 łyżki octu jabłkowego2 łyżki cukru2 łyżki wody1 łyżeczka oleju sezamowegobiały sezam do dekoracjiposiekane cebulki do dekoracji W dużej misce doprawić skrzydełka solą i pieprzem.Rozgrzać piekarnik do 210°. Wyłożyć mięso na blachę do pieczenia, wyłożoną papierem do pieczenia. Następnie przełożyć drób skórką do góry na blachę i piecz przez około 50 minut, aż będą upieczone i chrupiące na złoto.Na małej patelni do sosów dodaj pozostałe składniki oprócz białego sezamu i cebuli. Podgrzewać na małym ogniu, dobrze wymieszać trzepaczką, wyłączyć ogień, gdy zrobi jednolity sos. Dodać upieczone podudzia z kurczaka i wymieszać dokładnie z sosem. Udekorować sezamem oraz cebulą ???????? Pycha. Cytuj „Dopóki nie uczynisz nieświadomego – świadomym, będzie ono kierowało Twoim życiem, a Ty będziesz nazywał to przeznaczeniem“ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15125-krystian-w-kuchni/page/5/#findComment-676741 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 11 Września 2020 Zgłoś Udostępnij #109 Opublikowano 11 Września 2020 No Brawo ♡♡ Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15125-krystian-w-kuchni/page/5/#findComment-676742 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krystian252 Opublikowano 13 Września 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #110 Opublikowano 13 Września 2020 Dziękuję Cytuj „Dopóki nie uczynisz nieświadomego – świadomym, będzie ono kierowało Twoim życiem, a Ty będziesz nazywał to przeznaczeniem“ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15125-krystian-w-kuchni/page/5/#findComment-676902 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 13 Września 2020 Zgłoś Udostępnij #111 Opublikowano 13 Września 2020 Pikantny Koreański kurczak Gochujang No, Krystian,Aneta z Napoleonowa wiedziała, co mówi Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15125-krystian-w-kuchni/page/5/#findComment-676904 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krystian252 Opublikowano 13 Września 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #112 Opublikowano 13 Września 2020 Pikantny Koreański kurczak GochujangNo, Krystian,Aneta z Napoleonowa wiedziała, co mówi Wyczuła chyba sprawę :laugh: Cytuj „Dopóki nie uczynisz nieświadomego – świadomym, będzie ono kierowało Twoim życiem, a Ty będziesz nazywał to przeznaczeniem“ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15125-krystian-w-kuchni/page/5/#findComment-676926 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krystian252 Opublikowano 30 Listopada 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #113 Opublikowano 30 Listopada 2020 Kapusta kiszona carska z przepisu Muski przepis jest sprawdzony i polecam bo kapusta z tego przepisu wychodzi pyszna. Przepis na 10 kg poszatkowanej kapusty:1. Poszatkowana biała kapusta np " kamienna głowa " 10 kg2. 200 g soli kamiennej nie jodowanej.3. Ok 20g suszonych nasion kopru4. Kilkanaście ziarenek jałowca (ok. 10 kulek)5. 150 ml białego wytrawnego wina Poszatkowaną kapustę ubijamy warstwami w beczułce , co mnie więcej ok 15 cmprzesypujemy solą, nasionami kopru oraz dodatkiem 2-3ziaren jałowca na warstwie i delikatnie podlewamy winem wytrawnym i tak dalej do końca składników.W trakcie przekładania warstw zaczynamy mocno ubijać kapustę do pojawienia się soku.Na koniec w żadnym wypadku nie należy wylewać powstałego soku.Przyciskamy dębową deseczką z obciążnikiem.Raz lub dwa dziennie przebijamy kapustę czystym wyparzonym kijem w celu odgazowania fermentacji.Po około 7dni przenosimy do chłodnego pomieszczenia.Dla chętnych.. dodatek marchwi startej na grubychwiórkach nie więcej jak 1 kg , bez zmian w składzie soli i przypraw. Cytuj „Dopóki nie uczynisz nieświadomego – świadomym, będzie ono kierowało Twoim życiem, a Ty będziesz nazywał to przeznaczeniem“ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15125-krystian-w-kuchni/page/5/#findComment-686079 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 1 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij #114 Opublikowano 1 Grudnia 2020 przepis jest sprawdzony i polecam bo kapusta z tego przepisu wychodzi pyszna. Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15125-krystian-w-kuchni/page/5/#findComment-686085 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adam9011970 Opublikowano 15 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij #115 Opublikowano 15 Lutego 2022 Witaj,boczuś na pewno mega,mamjejdenak pytanie,czy ro biłeś kiedyś boczek całkiem na chrupko jak chrupki,grube paski po cińsku.Widziałem na ytb.jak piekł jeden taki bardzo gruby chińczyk,nietety nj moge dojść jak on to robi,chińskiegonie moge przetłumaczyć.Może ty będziesz wiedział.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15125-krystian-w-kuchni/page/5/#findComment-751536 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MariuszB Opublikowano 15 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij #116 Opublikowano 15 Lutego 2022 Czy Ty przeczytałeś to co napisałeś ? Cytuj Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂 Jola i Mariusz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15125-krystian-w-kuchni/page/5/#findComment-751554 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 15 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij #117 Opublikowano 15 Lutego 2022 (edytowane) Chrupiący boczek po Wietnamsku. Boczek ze skórą robiłem w dwóch różnych odsłonach na próbę i w różnych marynatach, każdy z nich był bardzo smaczny w swoim tajskim rodzaju, choć najbardziej zbliżony smakowo był robiony ten z marynaty 1. co mieliśmy okazję spróbować na Wólce Kosowskiej z @Alinka i @Muski przyrządzony przez Wietnamczyków. Wszystko było podane ze sosem rybnym do maczania dla uzyskania jeszcze lepszego smaku dla naszych kubków smakow.......Pewnie "pił” znaczy pisał do tego. Kolego Adam cytuj o co Ci chodzi bo faktycznie wpis wygląda chaotycznie. Ps JAK CYTUJESZ Z KOMPA TO TYLKO ZAJAWKĘ A JAK Z TELEFONY TO NIESTETY WKLEJA SIĘ CAŁY POST . POWINNO SIĘ RĘCZNIE WYKASOWAĆ WIĘKSZOŚĆ. CYTOWANIE CAŁEGO POSTU NIC NIE WNOSI A CZĘSTO TEGO NIE DA SIĘ CZYTAC. DWIE STRONY CYTOWANIA POWTÓREK I NA KONIEC DOPISEK AUTORA POSTU "ZGADZAM SIĘ". Edytowane 15 Lutego 2022 przez Maciekzbrzegu Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15125-krystian-w-kuchni/page/5/#findComment-751556 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 15 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij #118 Opublikowano 15 Lutego 2022 No i kol Adam popraw gramatykę i składnie. Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15125-krystian-w-kuchni/page/5/#findComment-751565 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krystian252 Opublikowano 15 Lutego 2022 Autor Zgłoś Udostępnij #119 Opublikowano 15 Lutego 2022 Witaj,boczuś na pewno mega,mamjejdenak pytanie,czy ro biłeś kiedyś boczek całkiem na chrupko jak chrupki,grube paski po cińsku.Widziałem na ytb.jak piekł jeden taki bardzo gruby chińczyk,nietety nj moge dojść jak on to robi,chińskiegonie moge przetłumaczyć.Może ty będziesz wiedział.Pozdrawiam.Gdzieś tu wstawiałem przepis na chrupiący boczek po wietnamsku z tym specjalnym sosem do maczania jak u Wietnamców na Wólce na bazie sosu rybnego, czosnku.. Cytuj „Dopóki nie uczynisz nieświadomego – świadomym, będzie ono kierowało Twoim życiem, a Ty będziesz nazywał to przeznaczeniem“ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15125-krystian-w-kuchni/page/5/#findComment-751698 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.