Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

 

 

Mało mamy własnych potraw że trzeba sięgać po niejadalne, obce i dziwne potrawy?

 

Rozumiem ,że to jest żartobliwy wpis . Ja akurat miałam szczęście spędzić 3 tygodnie, głownie, w Korei . Jedliśmy tam zarówno ichnie jedzenie uliczne jak i w restauracjach próbując przeróżnych potraw . Mogę tylko napisać , że chętnie chociaż dla samego jedzenia bym tam poleciała  :D a wracając mieliśmy walizki pełne glonów, kimchi, smakołyków z wasabi itp :D

 

 

Krystian  wyrazy uznania bo odtworzyć tamte smaki to w naszych warunkach wyzwanie :D

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15125-krystian-w-kuchni/page/5/#findComment-653295
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 118
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Koreańskie nie mają grubego ciasta .

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15125-krystian-w-kuchni/page/5/#findComment-653300
Udostępnij na innych stronach

 

Polsko - Koreańskie pierożki Kim Chi

 

To tak serio ? polskie czy koreńskie są z tak grubym ciastem  ,i pytam całkiem serio bo moze tak powinno być ...

 

Polskie jest grube ciasto (chociaż ja lubię i robię cieniutkie)

a koreańskie jest nadzienie z kimchi  :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15125-krystian-w-kuchni/page/5/#findComment-653303
Udostępnij na innych stronach

 

 



Krystian wyrazy uznania bo odtworzyć tamte smaki to w naszych warunkach wyzwanie :D


Jak coś lubimy i nam to smakuje oraz wiemy jak sie za to zabrać to otworzenie każdego przepisu nie jest zadna barierą tym bardziej po smaku,zapachu czy z filmiku.. też bym chętnie pojechał i nie dla samego zwiedzania, a dla nowych nie znanych mi smaków.

 

[Dodano: 06 sty 2020 - 14:27]

 

Polsko - Koreańskie pierożki Kim Chi



To tak serio ? polskie czy koreńskie są z tak grubym ciastem ,i pytam całkiem serio bo moze tak powinno być ...

Koreańskie są na cienkim cieście i przeważnie w sakiewkach moje to taki można nazwać eksperyment kuchniowy przy okazji robienia pierogów ze sfermentowanej brukselki z grzybami.. a tak na serio to jak dostanę ichtniejszą makę typową pod pierogi, a dokładnie gotową mieszankę bo z takiej maki oni kożystają bo naszej to mało prawdopodobne ze wyjdzie takie same jak u nich to poczynie wspomniane sakiewki..

Edytowane przez krystian252

„Dopóki nie uczynisz nieświadomego – świadomym, będzie ono kierowało Twoim życiem, a Ty będziesz nazywał to przeznaczeniem“

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15125-krystian-w-kuchni/page/5/#findComment-653331
Udostępnij na innych stronach

  • 8 miesięcy temu...
Pikantny Koreański kurczak Gochujang ????????????????
 
mięso:
0,5kg skrzydełka z kurczaka lub podudzia ewentualnie pałki.
Sól
zmielony czarny pieprz
olej lub oliwa do posmarowania blachy.
 
sos:
3 ząbki czosnku, posiekane
3 łyżki koreańskiej pasty z czerwonej papryki chili gochujang
1/2 łyżeczki koreańskiego chili w proszku gochugaru
2 łyżki koreańskiego sosu sojowego ciemnego
1/2 łyżki octu jabłkowego
2 łyżki cukru
2 łyżki wody
1 łyżeczka oleju sezamowego
biały sezam do dekoracji
posiekane cebulki do dekoracji
 
W dużej misce doprawić skrzydełka solą i pieprzem.
Rozgrzać piekarnik do 210°. Wyłożyć mięso na blachę do pieczenia, wyłożoną papierem do pieczenia. Następnie przełożyć drób skórką do góry na blachę i piecz przez około 50 minut, aż będą upieczone i chrupiące na złoto.
Na małej patelni do sosów dodaj pozostałe składniki oprócz białego sezamu i cebuli. Podgrzewać na małym ogniu, dobrze wymieszać trzepaczką, wyłączyć ogień, gdy zrobi jednolity sos. Dodać upieczone podudzia z kurczaka i wymieszać dokładnie z sosem. Udekorować sezamem oraz cebulą ???????? Pycha.

 

post-57525-0-14634300-1599844145_thumb.jpg

„Dopóki nie uczynisz nieświadomego – świadomym, będzie ono kierowało Twoim życiem, a Ty będziesz nazywał to przeznaczeniem“

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15125-krystian-w-kuchni/page/5/#findComment-676741
Udostępnij na innych stronach

 

 

Pikantny Koreański kurczak Gochujang

No, Krystian,

Aneta z Napoleonowa wiedziała, co mówi  :D  :tongue:  :kiss:  :frantics:  

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15125-krystian-w-kuchni/page/5/#findComment-676904
Udostępnij na innych stronach

 

Pikantny Koreański kurczak Gochujang

No, Krystian,

Aneta z Napoleonowa wiedziała, co mówi  :D  :tongue:  :kiss:  :frantics:  

 

Wyczuła chyba sprawę :laugh: :laugh: :thumbsup: 

„Dopóki nie uczynisz nieświadomego – świadomym, będzie ono kierowało Twoim życiem, a Ty będziesz nazywał to przeznaczeniem“

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15125-krystian-w-kuchni/page/5/#findComment-676926
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

Kapusta kiszona carska z przepisu Muski    przepis jest sprawdzony i polecam bo kapusta z tego przepisu wychodzi pyszna.

 

Przepis na 10 kg poszatkowanej kapusty:

1. Poszatkowana biała kapusta np " kamienna głowa " 10 kg
2. 200 g soli kamiennej nie jodowanej.
3. Ok 20g suszonych nasion kopru
4. Kilkanaście ziarenek jałowca (ok. 10 kulek)
5. 150 ml białego wytrawnego wina

 

Poszatkowaną kapustę ubijamy warstwami w beczułce , co mnie więcej ok 15 cm
przesypujemy solą, nasionami kopru oraz dodatkiem 2-3
ziaren jałowca na warstwie i delikatnie podlewamy winem wytrawnym i tak dalej do końca składników.

W trakcie przekładania warstw zaczynamy mocno ubijać kapustę do pojawienia się soku.
Na koniec w żadnym wypadku nie należy wylewać powstałego soku.
Przyciskamy dębową deseczką z obciążnikiem.
Raz lub dwa dziennie przebijamy kapustę czystym wyparzonym kijem w celu odgazowania fermentacji.
Po około 7dni przenosimy do chłodnego pomieszczenia.

Dla chętnych.. dodatek marchwi startej na grubych
wiórkach nie więcej jak 1 kg , bez zmian w składzie soli i przypraw.

post-57525-0-95953300-1606778240_thumb.jpg

post-57525-0-23659000-1606778361_thumb.jpg

post-57525-0-71843200-1606778397_thumb.jpg

„Dopóki nie uczynisz nieświadomego – świadomym, będzie ono kierowało Twoim życiem, a Ty będziesz nazywał to przeznaczeniem“

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15125-krystian-w-kuchni/page/5/#findComment-686079
Udostępnij na innych stronach

  • 1 rok później...

Witaj,boczuś na pewno mega,mamjejdenak pytanie,czy ro biłeś kiedyś boczek całkiem na chrupko jak chrupki,grube paski

po cińsku.Widziałem na ytb.jak piekł jeden taki bardzo gruby chińczyk,nietety nj moge dojść jak on to robi,chińskiego

nie moge przetłumaczyć.Może ty będziesz wiedział.Pozdrawiam.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15125-krystian-w-kuchni/page/5/#findComment-751536
Udostępnij na innych stronach

Chrupiący boczek po Wietnamsku.

 

Boczek ze skórą robiłem w dwóch różnych odsłonach na próbę i w różnych marynatach, każdy z nich był bardzo smaczny w swoim tajskim rodzaju, choć najbardziej zbliżony smakowo był robiony ten z marynaty 1. co mieliśmy okazję spróbować na Wólce Kosowskiej z @Alinka i @Muski przyrządzony przez Wietnamczyków. Wszystko było podane ze sosem rybnym do maczania dla uzyskania jeszcze lepszego smaku dla naszych kubków smakow.......

Pewnie "pił” znaczy pisał do tego. Kolego Adam cytuj o co Ci chodzi bo faktycznie wpis wygląda chaotycznie.

 

Ps JAK CYTUJESZ Z KOMPA TO TYLKO ZAJAWKĘ A JAK Z TELEFONY TO NIESTETY WKLEJA SIĘ CAŁY POST . POWINNO SIĘ RĘCZNIE WYKASOWAĆ WIĘKSZOŚĆ. CYTOWANIE CAŁEGO POSTU NIC NIE WNOSI A CZĘSTO TEGO NIE DA SIĘ CZYTAC. DWIE STRONY CYTOWANIA POWTÓREK I NA KONIEC DOPISEK AUTORA POSTU "ZGADZAM SIĘ".

Edytowane przez Maciekzbrzegu
Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15125-krystian-w-kuchni/page/5/#findComment-751556
Udostępnij na innych stronach

Witaj,boczuś na pewno mega,mamjejdenak pytanie,czy ro biłeś kiedyś boczek całkiem na chrupko jak chrupki,grube paski

po cińsku.Widziałem na ytb.jak piekł jeden taki bardzo gruby chińczyk,nietety nj moge dojść jak on to robi,chińskiego

nie moge przetłumaczyć.Może ty będziesz wiedział.Pozdrawiam.

Gdzieś tu wstawiałem przepis na chrupiący boczek po wietnamsku z tym specjalnym sosem do maczania jak u Wietnamców na Wólce na bazie sosu rybnego, czosnku..

post-57525-0-23221300-1644959709_thumb.jpg

„Dopóki nie uczynisz nieświadomego – świadomym, będzie ono kierowało Twoim życiem, a Ty będziesz nazywał to przeznaczeniem“

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15125-krystian-w-kuchni/page/5/#findComment-751698
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.