Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Gdy krew uzyskana z uboju była wykorzystywana w wyrobie wędlin to ją badano. A jak jest teraz? Bada się krew?

Jaki rodzaj badania masz na myśli?
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15143-krew/page/3/#findComment-86472
Udostępnij na innych stronach

  • 8 lat później...
  • Odpowiedzi 54
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

świeżą zamrożoną mieszać z krwią suszoną ?

najpierw  rozpuszczasz suszoną 1-10 lub 11 lub 14 w zależności od stężenia na opakowaniu-i potem możesz mieszać ;)

Edytowane przez Muski

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15143-krew/page/3/#findComment-590481
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Pytanie do wielkich tego forum. Kupiłem dzisiaj osierdzie i krew z ubojni na kaszanke, pani w ,,okienku,, powiedziała że krew jest z soboty , dziś jest poniedziałek, czyli minęły 2-3 dni od ubicia ,,blondyny,,.Co z tym fantem zrobić , dodam że butelka była schłodzona po przyniesieniu więc gdybam że stało to gdzieś w chłodni. Czy krew ma swoją przydatność do spożycia?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15143-krew/page/3/#findComment-591814
Udostępnij na innych stronach

Z tego co pamiętam to krew powinna być zużyta bezpośrednio o ile nie została wcześniej zakonserwowana.Nie wiem czy trzy dni to znaczy bezpośrednio.Ja używam krwi świeżej z danego dnia po odwłóknieniu, albo pozyskanej w danym dniu i od razu zamrożonej.W posiadanej literaturze nie znalazłem terminu przydatności krwi, ale zasięgnąłem języka i otrzymałem odpowiedź że 48 h.

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15143-krew/page/3/#findComment-591824
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.