Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Od długiego czasu experymentuję z enzymami zawartymi w owocach i warzywach - do poprawy kruchości wołowiny. Kilka miesięcy temu spróbowałem wykorzystać enzymy drożdżowe z piwa niepasteryzowanego i byłem mile zaskoczony - Wołowina po 24 godzinnym leżakowaniu pomalowana ;)  piwem - wyraźnie skruszała.(plastry ok 1,5 cm grubości)

Czy macie doświadczenia z takimi obróbkami. Nie wspominam teraz o ananasie bo z tym owocem trzeba BARDZO uważać - ale o tym później...

Edytowane przez Muski

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15158-dzia%C5%82anie-enzym%C3%B3w-na-krucho%C5%9B%C4%87-wo%C5%82owiny/
Udostępnij na innych stronach

...seler działa podobnie do peklosoli....

 

A ananas po prostu rozbija wiązania białkowe poprzez zawartośc papainy.

jumbo
--------------
"Ludzie są głupi, nie źli.
Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.
Głupiec nie pomyśli.
Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,
dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego."

 

 

"- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć."
"Ostatnie życzenie"
Sapkowski

Kwaśna serwatka z surowego mleka (prosto od krowy) działa podobnie.

Zdaje sobie sprawę z tego, że kwas również przyczynia się do pogłębienia kruchości.

Ale z tym piwem niepasteryzowanym to jest ciekawe doświadczenie Waldi  :thumbsup:

Z sokiem ananasa to jest rosyjska ruletka.

Jak szczypie w usta to należy uwżać. Jednak często nie szczypie i taki sok to jest o d. r.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

.....roztrzaśc.....?

jumbo
--------------
"Ludzie są głupi, nie źli.
Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.
Głupiec nie pomyśli.
Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,
dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego."

 

 

"- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć."
"Ostatnie życzenie"
Sapkowski

 

 

.....roztrzaśc.....?

:yes:  :yes:  :yes:  

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Sok ze świeżego ananasa (zawarte w nim enzymy) - rozkłada mięso na konsystencję i smak wątróbki - oczywiście mała dawka ok łyżeczki na ok 2 kg i czas nie dłuższy niż 2 godziny jeszcze nie dokona zniszczeń - pod warunkiem dalszej szybkiej obróbki termicznej i konsumpcji. Wszystkich co nie próbowali przygód z surowym ananasem - PRZESTRZEGAM ;) . Inne łagodniejsze działanie ma świeży sok z kiwi (zawsze małe dawki) - też uważamy  i czas optymalny to ok 6 godzin- i nie ma specjalnego znaczenia w lodówce czy temp pokojowa -w każdym bądź razie niewielka ;)

Edytowane przez Muski

Muskie - to ryba 🙃

@Muski, ja robilam przygody z ananasem jedzac tylko ananasa ( swiezego) przez tydzien i pijac wode..miala byc taka dieta ananasowa..schudlam i owszem ..ale co z tego jak za jakis czas wrocilo z nadmiarem ...przez jakies 2 lata nie moglam spojzec na ananasy 

Ja wolowine marynuje w niewielkiej ilosci dobrego octu balsamicznego .

A i jak robie mielone kotlety dodaje wode gazowana  :D

 

 

niewielkiej ilosci dobrego octu balsamicznego .
kwaśne środowisko wspomaga "kruszenie" mięsa :D 

Muskie - to ryba 🙃

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.