Muski Opublikowano 18 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 18 Marca 2018 (edytowane) Od długiego czasu experymentuję z enzymami zawartymi w owocach i warzywach - do poprawy kruchości wołowiny. Kilka miesięcy temu spróbowałem wykorzystać enzymy drożdżowe z piwa niepasteryzowanego i byłem mile zaskoczony - Wołowina po 24 godzinnym leżakowaniu pomalowana piwem - wyraźnie skruszała.(plastry ok 1,5 cm grubości)Czy macie doświadczenia z takimi obróbkami. Nie wspominam teraz o ananasie bo z tym owocem trzeba BARDZO uważać - ale o tym później... Edytowane 18 Marca 2018 przez Muski Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15158-dzia%C5%82anie-enzym%C3%B3w-na-krucho%C5%9B%C4%87-wo%C5%82owiny/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jumbo Opublikowano 18 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 18 Marca 2018 ...seler działa podobnie do peklosoli.... A ananas po prostu rozbija wiązania białkowe poprzez zawartośc papainy. Cytuj jumbo--------------"Ludzie są głupi, nie źli.Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.Głupiec nie pomyśli.Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego." "- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.""Ostatnie życzenie" Sapkowski Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15158-dzia%C5%82anie-enzym%C3%B3w-na-krucho%C5%9B%C4%87-wo%C5%82owiny/#findComment-592482 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 18 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 18 Marca 2018 Kwaśna serwatka z surowego mleka (prosto od krowy) działa podobnie.Zdaje sobie sprawę z tego, że kwas również przyczynia się do pogłębienia kruchości.Ale z tym piwem niepasteryzowanym to jest ciekawe doświadczenie Waldi Z sokiem ananasa to jest rosyjska ruletka.Jak szczypie w usta to należy uwżać. Jednak często nie szczypie i taki sok to jest o d. r. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15158-dzia%C5%82anie-enzym%C3%B3w-na-krucho%C5%9B%C4%87-wo%C5%82owiny/#findComment-592483 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jumbo Opublikowano 18 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 18 Marca 2018 .....roztrzaśc.....? Cytuj jumbo--------------"Ludzie są głupi, nie źli.Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.Głupiec nie pomyśli.Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego." "- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.""Ostatnie życzenie" Sapkowski Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15158-dzia%C5%82anie-enzym%C3%B3w-na-krucho%C5%9B%C4%87-wo%C5%82owiny/#findComment-592486 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 18 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 18 Marca 2018 .....roztrzaśc.....? Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15158-dzia%C5%82anie-enzym%C3%B3w-na-krucho%C5%9B%C4%87-wo%C5%82owiny/#findComment-592488 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 18 Marca 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 18 Marca 2018 (edytowane) Sok ze świeżego ananasa (zawarte w nim enzymy) - rozkłada mięso na konsystencję i smak wątróbki - oczywiście mała dawka ok łyżeczki na ok 2 kg i czas nie dłuższy niż 2 godziny jeszcze nie dokona zniszczeń - pod warunkiem dalszej szybkiej obróbki termicznej i konsumpcji. Wszystkich co nie próbowali przygód z surowym ananasem - PRZESTRZEGAM . Inne łagodniejsze działanie ma świeży sok z kiwi (zawsze małe dawki) - też uważamy i czas optymalny to ok 6 godzin- i nie ma specjalnego znaczenia w lodówce czy temp pokojowa -w każdym bądź razie niewielka Edytowane 18 Marca 2018 przez Muski Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15158-dzia%C5%82anie-enzym%C3%B3w-na-krucho%C5%9B%C4%87-wo%C5%82owiny/#findComment-592489 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 18 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 18 Marca 2018 @Muski, ja robilam przygody z ananasem jedzac tylko ananasa ( swiezego) przez tydzien i pijac wode..miala byc taka dieta ananasowa..schudlam i owszem ..ale co z tego jak za jakis czas wrocilo z nadmiarem ...przez jakies 2 lata nie moglam spojzec na ananasy Ja wolowine marynuje w niewielkiej ilosci dobrego octu balsamicznego .A i jak robie mielone kotlety dodaje wode gazowana Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15158-dzia%C5%82anie-enzym%C3%B3w-na-krucho%C5%9B%C4%87-wo%C5%82owiny/#findComment-592495 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 18 Marca 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 18 Marca 2018 niewielkiej ilosci dobrego octu balsamicznego . kwaśne środowisko wspomaga "kruszenie" mięsa Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15158-dzia%C5%82anie-enzym%C3%B3w-na-krucho%C5%9B%C4%87-wo%C5%82owiny/#findComment-592497 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.