Maxell Opublikowano 9 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij #1351 Opublikowano 9 Grudnia 2021 Widać po wędzonkach, że kapie Ci smółka w komorze. co może świadczyć o nieprawidłowym przepływie dymu. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/55/#findComment-736594 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zdun13m Opublikowano 9 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij #1352 Opublikowano 9 Grudnia 2021 Smółka? Masz na myśli że z tej rurki co dym leci, coś kapie? Jeżeli o tym piszesz to nie. Tam jest sucho. Mam wrażenie że może komora za duża do tego dymogeneratora. Komora 50x50x80 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/55/#findComment-736598 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 9 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij #1353 Opublikowano 9 Grudnia 2021 Pierwsza wędzonka z lewej jest wyraźnie ubrudzona smółką. Nie wiedziałem, że stosujesz dymogenerator. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/55/#findComment-736603 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 9 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij #1354 Opublikowano 9 Grudnia 2021 Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/55/#findComment-736606 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kooalla Opublikowano 9 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij #1355 Opublikowano 9 Grudnia 2021 Smółka? Masz na myśli że z tej rurki co dym leci, coś kapie?Jeżeli o tym piszesz to nie. Tam jest sucho. Mam wrażenie że może komora za duża do tego dymogeneratora. Komora 50x50x80Kolego podstaw coś pod wylot rurki, z dymogeneratora musi spływać smółka..Jeśli nie spływa to znaczy że ją spalasz i osiada na wędlinach, zdrowe to nie jest.Rura dymna musi być pod kątem do dołu i pod nią zbiorniczek. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/55/#findComment-736607 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 9 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij #1356 Opublikowano 9 Grudnia 2021 (edytowane) Parzenie do 69stopni w wyrobięMam nadzieję że piszesz tylko o szynce (nawiasem mówiąc wystarczy 67'C ) natomiast boczek 74-76'C Wędzenie 5,5h w temp. 55stopni zrębki z Browina Bukowo olchoweNie wędź na czas tylko na kolor (DG osobiście wędziło mi się dłużej niż w palenisku bezpośrednim) i możesz podnieść temp. do 60-65'C Smółka? Masz na myśli że z tej rurki co dym leci, coś kapie? Jeżeli o tym piszesz to nie. Tam jest sucho.Przedmówcy mówią prawdę, tam nie może być sucho Kolego podstaw coś pod wylot rurki, z dymogeneratora musi spływać smółka.. Rura dymna musi być pod kątem do dołu i pod nią zbiorniczek. Jeśli nie spływa to znaczy że ją spalasz i osiada na wędlinach, zdrowe to nie jest.Ale zabić Cię też nie zabije - ne wyrzucaj przypadkiem wyrobów Jak nie jest gorzkie oczywiście. Mam wrażenie że może komora za duża do tego dymogeneratoraRaczej nie, bardziej swobodny przepływ dymu (to co wlatuje do komory musi go opuścić a nie się tam kisić) Masz jakiś dolot powietrza na dole i dziury do wylotu dymu na górze? Edytowane 9 Grudnia 2021 przez wróbel75 Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/55/#findComment-736623 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zdun13m Opublikowano 10 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij #1357 Opublikowano 10 Grudnia 2021 Pierwsza wędzonka z lewej jest wyraźnie ubrudzona smółką. Nie wiedziałem, że stosujesz dymogenerator.Z lewej strony to są kości w boczku i one tak się zabarwiły.[Dodano: 10 gru 2021 - 09:51]Rzeczywiście rurka jest ułożona w poziomie. Ale jak ją skieruję w dół to będzie dmuchało bezpośrednio na grzałkę. Czy tak może być?Jeżeli chodzi o powietrze to od dołu jest otwór pod grzałką a na górze komin. Tak więc przepływ powietrza jest. A smak wędzenia i tak bardzo słaby. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/55/#findComment-736674 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 10 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij #1358 Opublikowano 10 Grudnia 2021 Rzeczywiście rurka jest ułożona w poziomie. Ale jak ją skieruję w dół to będzie dmuchało bezpośrednio na grzałkę. Czy tak może być? Nie powinno. Dym powinien iść nad grzałką choć z drugiej strony skos 2-3mm wystarcza (aby tylko skierować smółkę w stronę wylotu) to nie musi być 1cm A smak wędzenia i tak bardzo słaby. Też miałem to odczucie dlatego wróciłem do wędzenia "tradycyjnego". Ale pomaga na pewno dłuższe wędzenie DG (dlatego do d...y są podpowiedzi w stylu: wędzić 2-3-4h) Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/55/#findComment-736699 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kooalla Opublikowano 10 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij #1359 Opublikowano 10 Grudnia 2021 A smak wędzenia i tak bardzo słaby. Kolego wędzisz na kolor, Ja używam czereśni z Browin kl8 i jestem zadowolony.Dym daje delikatny i zapewniam dobry przepływ.Nie patrz na gęstość, a na ciągły odpływ dymu.Wędź w temp. 40 - 50 stopni, a będziesz zadowolony. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/55/#findComment-736711 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zdun13m Opublikowano 10 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij #1360 Opublikowano 10 Grudnia 2021 Świetnie to wygląda. Też pomyślałem o dodaniu zrębki czereśni. Ale moje przemyślenia poszły też w inną stronę. Przypomniałem sobie że otwór pod grzałką był cały odkryty przez co dym był mocno rozrzedzony i może to spowodowało że wyroby były owiewane mało skoncentrowanym dymem? Co sądzicie? Mogę mieć rację? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/55/#findComment-736738 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 10 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij #1361 Opublikowano 10 Grudnia 2021 wyroby były owiewane mało skoncentrowanym dymem? Do uwędzenia wystarczy dymu "jak z papierosa" Nie kombinuj tylko wędź dłużej I przekładaj kije z wędzonkami w czasie wędzenia aby równo się odymiało. Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/55/#findComment-736739 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kooalla Opublikowano 10 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij #1362 Opublikowano 10 Grudnia 2021 (edytowane) Świetnie to wygląda. Też pomyślałem o dodaniu zrębki czereśni.Ale moje przemyślenia poszły też w inną stronę. Przypomniałem sobie że otwór pod grzałką był cały odkryty przez co dym był mocno rozrzedzony i może to spowodowało że wyroby były owiewane mało skoncentrowanym dymem? Co sądzicie? Mogę mieć rację?Kolego nie. wręcz przeciwnie zobacz na tym zdjęciu z szynkami jaki Ja mam dym.. Dym ma przepływać swobodnie.Tu masz filmik: https://www.facebook.com/100001178348609/videos/pcb.1979852975510061/641249943670377 Edytowane 10 Grudnia 2021 przez kooalla Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/55/#findComment-736768 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zdun13m Opublikowano 10 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij #1363 Opublikowano 10 Grudnia 2021 Niestety filmu nie mogę odtworzyć. Ale u mnie z komina zasuwało jak z parowozu czułem że za mocno więc przykrywałam wylot z komina do połowy. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/55/#findComment-736780 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kooalla Opublikowano 10 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij #1364 Opublikowano 10 Grudnia 2021 To dobrze, czemu przykrywałaś?Wędliny mają być w dymie, ale nie mogą się kisić.Ma być przepływ i napływ świeżego powietrza.Pompką regulujemy ilość dymu, a nie przepływ.Ja mam na stałe taki przepływ i napływ pod grzałkę. https://youtu.be/oAZdmROEk4E Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/55/#findComment-736781 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 10 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij #1365 Opublikowano 10 Grudnia 2021 Ale u mnie z komina zasuwało jak z parowozu czułem że za mocno więc przykrywałam wylot z komina do połowy. Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/55/#findComment-736794 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zdun13m Opublikowano 10 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij #1366 Opublikowano 10 Grudnia 2021 No dobra. Za 10 dni kolejne wędzenie, obniżę temp. Do 45-47 i spróbuję dłużej wędzić. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/55/#findComment-736799 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quadro555 Opublikowano 10 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij #1367 Opublikowano 10 Grudnia 2021 obniżę temp. Do 45-47 i spróbuję dłużej wędzić. Tak ja wędzę a ty nie osuszaj na czas tylko na dotyk dłoni. Wędzonki nie mają być suche jak pergamin, jak za bardzo wysuszysz to i dym ma problem z penetracją mięsa. Liczy się ciepłota którą wyczujesz przykładając dłoń do wędzonki. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/55/#findComment-736838 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zdun13m Opublikowano 11 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij #1368 Opublikowano 11 Grudnia 2021 Dzięki quadro. To może być przyczyną. Bo do osuszenia mocno się przyłożyłem. Tyle się o tym pisze tu na forum że być może za mocno się przejołem. Dzisiaj wsadzam do solanki kolejną partię mięsiwa. Nie poddam się bo do wedzarni też mocno się przyłożyłem i wydałem parę złotych. Tak więc koledzy forumowicze jeszcze będę pytał i was męczył Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/55/#findComment-736900 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zdun13m Opublikowano 21 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij #1369 Opublikowano 21 Grudnia 2021 (edytowane) Cześć koledzy. Mamy to, soczyste, piękny kolor. Nie za słone, tylko prawie 10 godzin przy wędzeniu . Dziękuję za wskazówki, wypadkowa tych wskazówek dała fajny efekt. Wesołych i zdrowych świąt życzę wszystkim forumowiczom. Edytowane 21 Grudnia 2021 przez EAnna Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/55/#findComment-739314 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 22 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij #1370 Opublikowano 22 Grudnia 2021 No i można tylko prawie 10 godzin przy wędzeniu I nie będzie głupiego pytania: ile wędzić? Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/55/#findComment-739386 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arci Opublikowano 23 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij #1371 Opublikowano 23 Grudnia 2021 Cześć! W końcu się doczekałem ... i mam coś swojego . Moje pierwsze wędzenie. Minęło dużo czasu jak tu trafiłem i w końcu mogę coś napisać. Choć moja wymarzona wędzarnia jest nadal na papierze i ciągle coś mi przeszkadza żeby to zbudować to udało się zrobić coś tymczasowego i jestem zadowolony. Teraz zacieram ręce i na wiosnę biorę się do roboty a tymczasem myślę już o kolejnych smakołykach. Pozdrawiam Wszystkich i życzę Wesołych Świąt. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/55/#findComment-739616 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 23 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij #1372 Opublikowano 23 Grudnia 2021 Fajne, pewnie smaczne swojskie wyroby Choć boczek trochę przyciemny (albo taka fotka) Ten termometr bym jeszcze wymienił na bardziej dokładny z sondą, którą będziesz mógł powiesić na wysokości wędzonek. Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/55/#findComment-739620 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 23 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij #1373 Opublikowano 23 Grudnia 2021 (edytowane) Teraz zacieram ręce i na wiosnę biorę się do roboty a tymczasem myślę już o kolejnych smakołykach.Proponuję najpierw przez te zimowe wieczory nieco postudiować jak to się robi . Boczek nie wygląda najlepiej. Jeśli szynka też tak wygląda to też do poprawki. Kiełbasa jak na pierwszy raz może być. Wydaje mi się ,że słabo osuszasz i masz za wysoką temperaturę w tej beczce. I wyrzuć ten termometr bo on mocno przekłamuję i nie mierzy temperatury tam gdzie trzeba. Zrób z termometrem tak jak pisze @wróbelek.Jak to poprawisz powinno być lepiej. Pewnie zaraz usuną te moje wypociny bo podobno moje wpisy zniechęcają nowych adeptów i mam mentorski ton , ale ja inaczej nie umiem. Jak mi się coś nie podoba to to piszę i proponuję co poprawić a jak podoba to klaszczę. Powinno wyglądać mniej więcej tak. Boczek na wierzchu. Edytowane 23 Grudnia 2021 przez EAnna Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/55/#findComment-739625 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 23 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij #1374 Opublikowano 23 Grudnia 2021 @Arci,Z czego ukręciłeś tę kiełbasę?Na przekroju widzę coś, jakby grubo zmielone skórki.A może jest to galaretka?Jeżeli nie masz nic przeciwko, to podaj skład kiełbasy i wielkość oczek użytych sitek.A może wzorowałeś się na jakimś przepisie?Pierwsze, smaczne wyroby niesamowicie motywują do dalszych działań Trzymam kciuki za następne wędzenia Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/55/#findComment-739650 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 23 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij #1375 Opublikowano 23 Grudnia 2021 Teraz zacieram ręce i na wiosnę biorę się do roboty a tymczasem myślę już o kolejnych smakołykach. I tak trzymaj, a my będziemy trzymali kciuki za to, by Ci się wszystko udało. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/55/#findComment-739651 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.