Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Widać po wędzonkach, że kapie Ci smółka w komorze. co może świadczyć o nieprawidłowym przepływie dymu.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/55/#findComment-736594
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 1,4 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Smółka? Masz na myśli że z tej rurki co dym leci, coś kapie?

Jeżeli o tym piszesz to nie. Tam jest sucho. Mam wrażenie że może komora za duża do tego dymogeneratora. Komora 50x50x80

post-109329-0-12818800-1639081841_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/55/#findComment-736598
Udostępnij na innych stronach

Pierwsza wędzonka z lewej jest wyraźnie ubrudzona smółką. Nie wiedziałem, że stosujesz dymogenerator.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/55/#findComment-736603
Udostępnij na innych stronach

post-40040-0-92003200-1639084877_thumb.jpg

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/55/#findComment-736606
Udostępnij na innych stronach

Smółka? Masz na myśli że z tej rurki co dym leci, coś kapie?

Jeżeli o tym piszesz to nie. Tam jest sucho. Mam wrażenie że może komora za duża do tego dymogeneratora. Komora 50x50x80

Kolego podstaw coś pod wylot rurki, z dymogeneratora musi spływać smółka..

Jeśli nie spływa to znaczy że ją spalasz i osiada na wędlinach, zdrowe to nie jest.

Rura dymna musi być pod kątem do dołu i pod nią zbiorniczek.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/55/#findComment-736607
Udostępnij na innych stronach

Parzenie do 69stopni w wyrobię

Mam nadzieję że piszesz tylko o szynce (nawiasem mówiąc wystarczy 67'C ;) ) natomiast boczek 74-76'C

 

 

Wędzenie 5,5h w temp. 55stopni zrębki z Browina Bukowo olchowe

Nie wędź na czas tylko na kolor (DG osobiście wędziło mi się dłużej niż w palenisku bezpośrednim) i możesz podnieść temp. do 60-65'C

 

 

Smółka? Masz na myśli że z tej rurki co dym leci, coś kapie? Jeżeli o tym piszesz to nie. Tam jest sucho.

Przedmówcy mówią prawdę, tam nie może być sucho

 

 

Kolego podstaw coś pod wylot rurki, z dymogeneratora musi spływać smółka..

 

 

Rura dymna musi być pod kątem do dołu i pod nią zbiorniczek.

 

:yes:

 

Jeśli nie spływa to znaczy że ją spalasz i osiada na wędlinach, zdrowe to nie jest.

Ale zabić Cię też nie zabije - ne wyrzucaj przypadkiem wyrobów :D

Jak nie jest gorzkie oczywiście.

 

 

 

Mam wrażenie że może komora za duża do tego dymogeneratora

Raczej nie, bardziej swobodny przepływ dymu (to co wlatuje do komory musi go opuścić a nie się tam kisić) Masz jakiś dolot powietrza na dole i dziury do wylotu dymu na górze?

Edytowane przez wróbel75

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/55/#findComment-736623
Udostępnij na innych stronach

Pierwsza wędzonka z lewej jest wyraźnie ubrudzona smółką. Nie wiedziałem, że stosujesz dymogenerator.

Z lewej strony to są kości w boczku i one tak się zabarwiły.

[Dodano: 10 gru 2021 - 09:51]

Rzeczywiście rurka jest ułożona w poziomie. Ale jak ją skieruję w dół to będzie dmuchało bezpośrednio na grzałkę. Czy tak może być?

Jeżeli chodzi o powietrze to od dołu jest otwór pod grzałką a na górze komin. Tak więc przepływ powietrza jest.

A smak wędzenia i tak bardzo słaby.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/55/#findComment-736674
Udostępnij na innych stronach

 

 

Rzeczywiście rurka jest ułożona w poziomie. Ale jak ją skieruję w dół to będzie dmuchało bezpośrednio na grzałkę. Czy tak może być?

Nie powinno. Dym powinien iść nad grzałką choć z drugiej strony skos 2-3mm wystarcza (aby tylko skierować smółkę w stronę wylotu) to nie musi być 1cm ;)

 

 

A smak wędzenia i tak bardzo słaby.

Też miałem to odczucie dlatego wróciłem do wędzenia "tradycyjnego". Ale pomaga na pewno dłuższe wędzenie DG (dlatego do d...y są podpowiedzi w stylu: wędzić 2-3-4h)

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/55/#findComment-736699
Udostępnij na innych stronach

A smak wędzenia i tak bardzo słaby.

 

Kolego wędzisz na kolor, Ja używam czereśni z Browin kl8 i jestem zadowolony.

Dym daje delikatny i zapewniam dobry przepływ.

Nie patrz na gęstość, a na ciągły odpływ dymu.

Wędź w temp. 40 - 50 stopni, a będziesz zadowolony.

post-52960-0-84879900-1639132703_thumb.jpg

post-52960-0-21012800-1639132715_thumb.jpg

post-52960-0-67060300-1639132728_thumb.jpg

post-52960-0-52661200-1639132756_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/55/#findComment-736711
Udostępnij na innych stronach

Świetnie to wygląda. Też pomyślałem o dodaniu zrębki czereśni.

Ale moje przemyślenia poszły też w inną stronę. Przypomniałem sobie że otwór pod grzałką był cały odkryty przez co dym był mocno rozrzedzony i może to spowodowało że wyroby były owiewane mało skoncentrowanym dymem? Co sądzicie? Mogę mieć rację?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/55/#findComment-736738
Udostępnij na innych stronach

 

 

wyroby były owiewane mało skoncentrowanym dymem?

Do uwędzenia wystarczy dymu "jak z papierosa" Nie kombinuj tylko wędź dłużej :D  I przekładaj kije z wędzonkami w czasie wędzenia aby równo się odymiało.

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/55/#findComment-736739
Udostępnij na innych stronach

Świetnie to wygląda. Też pomyślałem o dodaniu zrębki czereśni.

Ale moje przemyślenia poszły też w inną stronę. Przypomniałem sobie że otwór pod grzałką był cały odkryty przez co dym był mocno rozrzedzony i może to spowodowało że wyroby były owiewane mało skoncentrowanym dymem? Co sądzicie? Mogę mieć rację?

Kolego nie. wręcz przeciwnie zobacz na tym zdjęciu z szynkami jaki Ja mam dym.. Dym ma przepływać swobodnie.

Tu masz filmik:

 

https://www.facebook.com/100001178348609/videos/pcb.1979852975510061/641249943670377

Edytowane przez kooalla
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/55/#findComment-736768
Udostępnij na innych stronach

To dobrze, czemu przykrywałaś?

Wędliny mają być w dymie, ale nie mogą się kisić.

Ma być przepływ i napływ świeżego powietrza.

Pompką regulujemy ilość dymu, a nie przepływ.

Ja mam na stałe taki przepływ i napływ pod grzałkę.

 

https://youtu.be/oAZdmROEk4E

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/55/#findComment-736781
Udostępnij na innych stronach

 

 

Ale u mnie z komina zasuwało jak z parowozu czułem że za mocno więc przykrywałam wylot z komina do połowy.

:facepalm:

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/55/#findComment-736794
Udostępnij na innych stronach

 

 

obniżę temp. Do 45-47 i spróbuję dłużej wędzić.
 

Tak ja wędzę a ty nie osuszaj na czas tylko na dotyk dłoni. Wędzonki nie mają być suche jak pergamin, jak za bardzo wysuszysz to i dym ma problem z penetracją mięsa. Liczy się ciepłota którą wyczujesz przykładając dłoń do wędzonki. 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/55/#findComment-736838
Udostępnij na innych stronach

Dzięki quadro. To może być przyczyną. Bo do osuszenia mocno się przyłożyłem. Tyle się o tym pisze tu na forum że być może za mocno się przejołem. Dzisiaj wsadzam do solanki kolejną partię mięsiwa. Nie poddam się bo do wedzarni też mocno się przyłożyłem i wydałem parę złotych. Tak więc koledzy forumowicze jeszcze będę pytał i was męczył:)
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/55/#findComment-736900
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Cześć koledzy. Mamy to, soczyste, piękny kolor. Nie za słone, tylko prawie 10 godzin przy wędzeniu . Dziękuję za wskazówki, wypadkowa tych wskazówek dała fajny efekt. Wesołych i zdrowych świąt życzę wszystkim forumowiczom.

post-109329-0-41111800-1640118919_thumb.jpg

post-109329-0-13706100-1640118944_thumb.jpg

Edytowane przez EAnna
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/55/#findComment-739314
Udostępnij na innych stronach

No i można :thumbsup::clap:

 

 

tylko prawie 10 godzin przy wędzeniu

I nie będzie głupiego pytania: ile wędzić? :D

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/55/#findComment-739386
Udostępnij na innych stronach

Cześć! W końcu się doczekałem ... i mam coś swojego :) . Moje pierwsze wędzenie. Minęło dużo czasu jak tu trafiłem i w końcu mogę coś napisać. Choć moja wymarzona wędzarnia jest nadal na papierze i ciągle coś mi przeszkadza żeby to zbudować to udało się zrobić coś tymczasowego i jestem zadowolony. Teraz zacieram ręce i na wiosnę biorę się do roboty a tymczasem myślę już o kolejnych smakołykach. Pozdrawiam Wszystkich i życzę Wesołych Świąt.

post-71312-0-31615100-1640255594_thumb.jpg

post-71312-0-59608300-1640255606_thumb.jpg

post-71312-0-00445700-1640255626_thumb.jpg

post-71312-0-64551500-1640255682_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/55/#findComment-739616
Udostępnij na innych stronach

Fajne, pewnie smaczne swojskie wyroby :thumbsup::clap:

Choć boczek trochę przyciemny (albo taka fotka) ;)

Ten termometr bym jeszcze wymienił na bardziej dokładny z sondą, którą będziesz mógł powiesić na wysokości wędzonek. :)

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/55/#findComment-739620
Udostępnij na innych stronach

Teraz zacieram ręce i na wiosnę biorę się do roboty a tymczasem myślę już o kolejnych smakołykach.

Proponuję najpierw przez te zimowe wieczory nieco postudiować jak to się robi  :)  . Boczek nie wygląda najlepiej. Jeśli szynka też tak wygląda to też do poprawki. Kiełbasa jak na pierwszy raz może być. Wydaje mi się ,że słabo osuszasz i masz za wysoką temperaturę w tej beczce. I wyrzuć ten termometr bo on mocno przekłamuję i nie mierzy temperatury tam gdzie trzeba. Zrób z termometrem tak jak pisze @wróbelek.Jak to poprawisz powinno być lepiej. Pewnie zaraz usuną te moje wypociny bo podobno moje wpisy zniechęcają nowych adeptów i mam mentorski ton  :facepalm:  , ale ja inaczej nie umiem. Jak mi się coś nie podoba to to piszę  i proponuję co poprawić a jak podoba to klaszczę. Powinno wyglądać mniej więcej tak. Boczek na wierzchu.

post-41296-0-96175500-1640259583_thumb.jpg

Edytowane przez EAnna

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/55/#findComment-739625
Udostępnij na innych stronach

@Arci,

Z czego ukręciłeś tę kiełbasę?

Na przekroju widzę coś, jakby grubo zmielone skórki.

A może jest to galaretka?

Jeżeli nie masz nic przeciwko, to podaj skład kiełbasy i wielkość oczek użytych sitek.

A może wzorowałeś się na jakimś przepisie?

Pierwsze, smaczne wyroby niesamowicie motywują do dalszych działań  :)

Trzymam kciuki za następne wędzenia  :thumbsup:

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/55/#findComment-739650
Udostępnij na innych stronach

 

 

Teraz zacieram ręce i na wiosnę biorę się do roboty a tymczasem myślę już o kolejnych smakołykach.

I tak trzymaj, a my będziemy trzymali kciuki za to, by Ci się wszystko udało.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/55/#findComment-739651
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.