Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Co do alfy dlaczego juz jej nie robia ,dlaczego nie poszli dalej i zrobili alfe juz z silnikiem ,czy alfa jest przez producenta dedykowana do silnika czy do mielenia recznego,owszem polak potrafi ale jak ma sie przylaczenie silnika od innego przeznaczenia do alfy i co jesli ktos uzywa takiego sprzetu w malym zakladzie masarskim i bedzie wypadek ,co na to bhp

Alfy robia dalej w blachowni.

Alfa jest nazwana maszynka reczna do mielenia ..... silniki ja napedząjące ma obroty zbliżone do obrotów wykonywanych ręcznie, rónicy nie ma czy kręcisz ręcznie czy kręci silnik wsiorawno. Tak że metoda "krecenia" ma takie samo znaczenie dla maszynki jak krecenie prawa czy lewa ręka. Dla sprzetu to nie ma znaczenie i zadnego dedykowania nie musi byc. To nie USa ze trzeba napisac w instrukcji do mikrofali zeby nie wkładac kota w celu osuszenia.

Pro po przeróbek to dla czego taki WIELKI naród permanetnie przerabia KEGi DEDYKOWANE  na piwo na destylatory na BIMBER. Nie ma zadnego wypasionego producenta takowego USa-owego sprzetu full wypas opcja dla rednecków zeby bimberek pędzili? Cholery sie chowaja po lasach zeby moonshine napędzic to tez chyba są biedni i głupi lub głupi bo biedni. W taki bogatym państwie pełnym luksusów i splendoru to powinni cos bardziej wyszukanego popijac z bardziej markowego sprzetu inkrustowanego platyną.

Tak troche agn Twoje wypowiedzi mi sie kojarza z pewnym dowcipem o polaku co do niemiec wyjechał i po pól roku juz tak "zniemczał" i potrafił juz tylko sklecić zdanie mniej wiecej takiego sensu: "Frank daine świnia is auf pole geleufen" Wstyd i żenada. Lepiej być biedakiem w Swoim kraju niż mieć plakietkę emigranta w cudzym.   

Edytowane przez Lonewolf

sorry znow sie oburzycie ale polska jest szpikowana takim badziewiem z chin , ktory tu w usa nie ma szans bytu bo nie zostanie dopuszczony do obrotu,

Opowiadasz "kolego" jakieś bzdury. Córka mojego znajomego od kilkunastu lat mieszka w USA i co jakiś czas przysyła do domu rodzinnego paczki z rożnymi ciuchami czy butami, i niestety bardzo wiele z tych rzeczy ma metki z napisem Made in China.

Dlaczego Alfy nr 22 i 32 cieszą się taką popularnością?. Kto nie doświadczył ich uniwersalności i zalet w czasie produkcji , ten będzie pisał, to co pisze. Maszynka od lat spełniała dwie funkcje  dla domowych masarzy- mielenie mięsa i nadziewanie kiełbas. Gdy pytamy jaką maszynę kupić, to zaznaczmy do czego ma służyć. Jak do mielenia mięsa to nowoczesne wynalazki. Jak do mielenia i nadziewania to tylko poczciwe  Alfy. 

Dzisiaj zakupiłam używaną Alfę 22 i znalazłam takie coś   http://allegro.pl/silnik-jednofaz-do-maszynek-betoniarek-z-wylaczn-i5164636711.html,proszę doświadczonych kolegów o podpowiedż czy to się nadaje na napęd do Alfy 22 i czy warto kupić ?

To nie !

"Pan Bóg stworzył jedzenie, a diabeł kucharzy". James Joyce

Lonewolf po to robia film o tym jak sie robi bimber zebys ty to kupil i ogladal zamiast rodzimej tv a nie odwrotnie bo jakos nie widzialem tu w tv polskiego programu , a ty wykupujesz amerykanskie pakiety tv i ogladasz bajeczki zrobione pod publiczke i dla twojej ciekawosci jestem u siebie w domu a nie na emigracji .

Todek szkoda czasu na tlumaczenie nt chin , apple tez robia w chinach i co z tego skoro jest to produkt amerykanski a skladany moze byc w kosmosie nawet przez ufoludkow co nie zmienia faktu jego pochodzenia, do polski i nie tylko laduja towar zaprojektowany i robiony przez chinczykow z odpadow i kwestia tylko tego czy ten towar dopuszcza na rynekw danym kraju ,jak widac polskie wladze nie maja nic przeciwko temu

Zreszta jaki sens ma polemika skoro alfy sa najlepsze na swiecie , szkoda tylko ze geniusze z blachowni zamiast korby nie pomysleli o silniku ladnie obudowanym i bezpiecznym , a tak domowe adamy slodowe mosza rozbierac wyciagarki a kto wie moze niedlugo powstanie w garazu alfa 52 napedzana silnikiem od trajzegi kompatybilna z mieszarko nadziewarka z rury pospawanej przez znajomego slusarza za flaszke cytrynowki na spirytusie

Koncze polemike , bo szkoda mi czasu na glupoty , a wy krecice sobie czym chcecie

JA o kozie Ty o wozie. Gdzie napisalem ze Alfy sa najlepsze? Zadnych pakietów amerykanskich nie kupuje  bywam tu i tam a co robią amerykace z kegami to mozna na tubie w ogromen ilosci obejżeć sami sie tym chwalą, ale to pewnie chinska propaganda. Parmezan to tez produkt włoski ale czy go robia w Zakopanym czy w Moskwie  dalej to produkt Włosk taaaaaa. Produkt to towar a towar apple jest chinski a firma jest amerykanska (tam zaresjestrowana). Ot tak samo jak nasze nadziewarki tez robią w chinach ale to produkt polski ( pod polska nazwą) mona robic w kosmosie i tez bedzie poslski bo firma polska a zleca robote kosmita (chinskim). To jak firma zarejestrowana w USA sprowadzająca towar z chin i naklejajac znaczek apple to wyjatkowy towar USA. lol. Tak jak nasze firmy sprowadzaja nadziewarki z chin markują swoim logo i juz mamy Top polisch royal made. Produkt polski markowy jak malowany.

Prosze moda z zrobienie tu porządku nie ma sensu kopac sie z koniem.  

Dzisiaj zakupiłam używaną Alfę 22 i znalazłam takie coś http://allegro.pl/si...5164636711.html,proszędoświadczonych kolegów o podpowiedż czy to się nadaje na napęd do Alfy 22 i czy warto kupić ?

W tych pieniądzach poszukaj motoreduktor z obrotami 80 - 100 / min  i będziesz zadowolony .

Poczytaj ten temat .

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/371-nap%C4%99d-do-maszynki-32/

Edytowane przez bogdan b
Pozdrawiam bogdan b [ Apetyt rośnie w miarę wędzenia ]

Dyskusję o przewadze technologicznej Ameryki trzeba by zacząć od przypomnienia jej źródeł finansowania. Jest to głównie ropa, której wydobycie Ameryka kontroluje, a jak ktoś się jej przeciwstawia, to wprowadza tam swoją "demokrację", wykorzystując przewagę technologiczną wojska ... kółko się zamyka i tak się toczy przez historię ... w sumie niezbyt długo się toczy, bo raptem od momentu jak zjechało tam trochę różnego śmiecia z całego świata i zaczęli wycinać w pień bizony i rdzennych mieszkańców.

Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.

przysłowie chińskie

Kiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.
Thomas Jefferson

...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona

Zapraszam na moją stronę

... w sumie niezbyt długo się toczy, bo raptem od momentu jak zjechało tam trochę różnego śmiecia z całego świata i zaczęli wycinać w pień bizony i rdzennych mieszkańców.

Prawda :)  Można tylko dodać, że większość to życiowe "niedojdy" :facepalm:

Chłopaki - nie uogólniajcie - multum ludzi stara się być raczej w porządku wobec siebie i innych

a że trafia się raz na jakiś czas taka piz..a , to tylko znaczy , że jest tak jak wszędzie...

jumbo
--------------
"Ludzie są głupi, nie źli.
Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.
Głupiec nie pomyśli.
Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,
dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego."

"- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć."
"Ostatnie życzenie"
Sapkowski

Dzisiaj zakupiłam używaną Alfę 22 i znalazłam takie coś http://allegro.pl/si...5164636711.html,proszędoświadczonych kolegów o podpowiedż czy to się nadaje na napęd do Alfy 22 i czy warto kupić ?

W tych pieniądzach poszukaj motoreduktor z obrotami 80 - 100 / min  i będziesz zadowolony .

Poczytaj ten temat .

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/371-nap%C4%99d-do-maszynki-32/

bogdan b ,ten temat i inne czytałam chyba ze sto razy,ale jak to baba jestem na ten temat zielona i nie mam pojęcia czego szukać żeby to było kompletne do napędu do Alfy 22.

Może koledzy coś wyszukają,a jakiś litościwy sąsiad mi to skleci do kupy,tylko żeby to było coś mało skomplikowanego żeby go to nie przerosło albo mnie potem nie zabiło :(

bogdan b ,ten temat i inne czytałam chyba ze sto razy,ale jak to baba jestem na ten temat zielona i nie mam pojęcia czego szukać żeby to było kompletne do napędu do Alfy 22.

W takim razie trzeba było kupić gotowa maszynka z napędem , np . coś takiego

http://olx.pl/oferta/maszynka-do-miesa-22-motoreduktor-CID628-ID9kmbh.html#48d0bd7170.

W razie czego tą 22 zawsze możesz sprzedać a zamontować Alfę ( zależy  która będzie   lepsza )

Pozdrawiam bogdan b [ Apetyt rośnie w miarę wędzenia ]

promuje sie i dotuje sprzet robiony tu na miejscu a nie w chinach, podobnie jak jam sprzet firmy LEM ,jest drozszy 3 razy od chinskiego badziewia ale jest gwarancja

Lem jest handlarzem, a nie producentem.

http://www.amazon.com/LEM-Products-Stainless-Electric-Grinder/dp/B000SQFGPU/

Origin: China :devil:

Amerykańska propaganda nieraz dorównywała sowieckiej: :facepalm:

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/1/12/We_Can_Do_It!.jpg/464px-We_Can_Do_It!.jpg

jezdze i po polakach i po amerykancach zeby rowno bylo dobra 8 zmieli 2 kg miesa przez minute , wiec sporo a praca duzo latwiejsza niz na 32 ,zreszta po co kombinowac i domontowywac silniki skoro sa juz gotowe maszynki z silnikami

Zelmer też zmieli. Ale zmielić, a robić tym kiełbasy to duża różnica.

A LEM ze swoją technologią big bite odkrył Polskę

https://www.google.pl/search?q=zelmer+ślimak

Jak jeszcze dojdzie do tego, dlaczego rurka, która w Zelmerze też mnie strasznie wkurza, jest gorsza od gardzieli, to będzie super:http://imagizer.imageshack.us/a/img692/4631/5fcn.jpg

Edytowane przez mikami

podobno na księżycu też wcale nie byli, tylko w jakimś studio w Hollywood ;)

przysłowie chińskie

Kiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.
Thomas Jefferson

Zapraszam na moją stronę

Już sie nie przyznaje ... "poogladajcie sobie, wam, wchodzicie, kupujecie" ... normalnie rodowity Apacz ;)

Wodzu a Ty to sie z bizonem nie trzepnąłeś główkami ?

A czy jak przystało na Amerykanina podałeś rękę indiance i zgwałciłeś niedźwiedzia ? -bo jeśli nie to faktycznie nie many o czym gadać :(

Wysłane z GT-9500I za pomocą Tapatalk 4

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Z początku starałem się zrozumieć.

Ale rozumienie przełożyło się na plucie polakowi w twarz.

A plucia zza wody, nie zdzierżę. :devil:

Dla mnie THE END.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe

Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Jeszcze chwilka, a wywalę cały temat, bez względu na jego wartość merytoryczną. Dostałem zgłoszenie moderacyjne, ale widzę, że taka dyskusja trwa tutaj od jakiegoś czasu.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

I tak zrób.  :clap:

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe

Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

swieta racja Maxell wywal ten temat , bo jak widac o durna maszynke jeden drugiego by chyba zabil

miro a na rodakow za granica to mozna pluc za to tylko ze alfy nie lubia

Hola hola kolego w temacie bagno zrobiłeś Ty i nie o maszynki tu biega a Twoj stosunek do nas, tematu i kraju ;)

Więc nie pisz co kto ma zrobić bo niechcący Ty możesz wylecieć zamiast tematu.

Wysłane z GT-9500I za pomocą Tapatalk 4

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Jakby kiedyś powstał pomysł zrobienia konkursu antyforumowicz roku, to mamy już pewniaka ;)

przysłowie chińskie

Thomas Jefferson

Zapraszam na moją stronę

A ja tak lubię rzeźbić w starociach :D :D :D

Właśnie w sobotę skończyłem nową mieszałkę. Misa zakupiona od naszego forumowego kolegi okulbaczona w napęd śmiga aż miło.

15kg kiełbaski było tylko przyjemnością :tongue:  Resztą zajmą się żołądki :D

Edytowane przez zibi187

agn chciałbym zapytać Cię po czym wnioskujesz,że nie produkowano w Polsce maszynek Alfa z napędem?To że w ameryce takowych nie ma to jeszcze nie znaczy ,że ich nie ma.Made in Poland.  Sam mam taką,oryginał,nie żaden chińczyk czy amerykaniec.Kiedyś to się chyba Dzik nazywało,maszynka 32 z wysoką gardzielą,reduktorem i silnikiem a to wszystko schowane pod czerwoną obudową. :tongue:

Zibi187 - pochwal się swoją mieszałką bo jestem bardzo ciekaw Twojej modyfikacji!
przyłączam się do prośby   :D

Ja też poproszę, bardzo mnie to interesuje.