Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Staram się czegoś nauczyć, ponoć na to nigdy nie jest za późno i uczy się człowiek całe życie.
To dokładnie jak i ja :thumbsup: 

Muskie - to ryba 🙃

Maga tc 22 1000zl

A nie lepiej skombinować do niej wędzarkę, poczytać forum i delektować się własnymi prawdziwymi wędlinami? No chyba że już masz, to nie było pytania.

Wiedzy nigdy za wiele, nawet tej na chwilę obecną pozornie nieprzydatnej.

EDERTAL Diamant Line 70 - Opis :

Wykonano go ze specjalnego stopu aluminium oraz nierdzewnej stali.

W zestawie znajduje się wykonana ze stali nierdzewnej misa załadowcza o wymiarach: 350 x 190 mm.

Nic na temat noża, siatek, ślimaka.

Czy może ktoś podpowiedzieć z czego są wykonane ?

ze specjalnego stopu aluminium

Czyż nie ??? 

Pozdrawiam,

EAnna

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

EAnno, nie neguję, że tak.

Tylko nie wyszczególniono co wykonano ze specjalnego stopu aluminium, a co ze stali nierdzewnej poza tacką do podawania mięsa. Chciałbym wiedzieć, z czego wykonany jest ślimak, nóż i siatki. Ślimak oraz gardziel, domyślam się może być wykonany ze specjalnego stopu aluminium, natomiast nóż i siatki ze stali nierdzewnej ( a może tylko węglowej) Sprzedawca tego nie opisał, więc pytam tu, bo może ktoś ma, używa i po prostu wie. Jest spora różnica w użytkowaniu elementów ze stali nierdzewnej, a aluminium.

Edytowane przez witek1965
wystarczy Ci na 20 lat

podejrzewam, że nawet na dłużej. Prawdopodobnie seria 5000 lub 6000. No bo chyba nie seria 2000 :)

Chciałem po prostu wiedzieć. Na temat jakości tych urządzeń, już tu padły ciepłe słowa. Maszyna nie do zajechania, ale najlepszy, nawet stop aluminium nie wytrzyma spotkania ze zmywarką :(. To trzeba wiedzieć, zanim się nieopatrzeni do niej włoży :)

Co prawda, nadal będzie wszystko spełniać swoja funkcje, tylko wygląd straci :(

tylko wygląd straci

Chyba nie tylko. Gdzieś w latach 60-tych ub. wieku wytrawiałem sobie płytkę Al. Moja mama, gdy zobaczyła efekt, to pod moją nieobecność włożyła do kuwetki łyżeczki aluminiowe (wtedy takie były na topie) i o nich zapomniała. Zanim wróciłem to z łyżeczek została tylko siatka domieszek do tego aluminium, a samo Al znikło całkiem. Było i śmiechu i okazja do kupna nowych.

wytrawiałem sobie płytkę Al

hmmm. Z ciekawości tylko zapytam czym potraktowałeś te płytki ? Tak, czy siak tabletki do zmywarek tak żrące nie są, niemniej uszkadzają powierzchnię Alu i odbarwiają. Tak się stało z trzonkami noży, które wyglądały  na solidniejsze, jak i korpus mielący Zelmerka :(

czym potraktowałeś te płytki

Jakąś rozcieńczoną zasadą od wojskowych akumulatorów zasadowych. Nie pamiętam już jaką.

Pytanie do użytkowników systemu Unger z jednym nożem i dwoma siatkami (sitami), takim jak w Edertal diamant line 70, czy edertal EMS 70.

Jak to działa ? Rozumiem, że mięso przechodzi przez szarpak, zostaje odcięte na drobne kawałki jedną strona noża, następnie druga strona noża odcina ponownie na siatce końcowej. Czyli chcąc zmielić mięso na siatce 12 mm, zakładam jako końcowe siatkę 12. A jak chciałbym tylko na szarpaku ?

I czy da się mielić tylko na jednym sicie ?

Witam Wszystkich serdecznie, nazywam się Tomek jestem nowy na tym forum. Od lat już korzystam z Waszych porad i przepisów. Mam jednak teraz dylemat jaką maszynkę do mięsa wybrać, moja zelmer 5 jest za słaba.

Co będę mielił: dla rodziny na kiełbasy i wędliny ok 30 kg mięsa jednorazowo, dla psa podroby i ścięgniste mięsa pozagatunkowe 15 kg jednorazowo.

Budżet na maszynkę to 1000 zł

Zainteresowała mnie maszynka Royal Catering Model RCFW 140-850Eco to ta co przerabia 140 kg/h.  wlot 59 mm. ! Ale nic poza tym o niej nie wiem ,mało informacji  znalazłem na jej temat.

W moim przedziale cenowym są też Elektro-line Tk 12 , CookPRO Tc 12 

Może ktoś posiada którąś z nich lub potrafi porównać, Jak z częściami? sita, noże?

Bardzo proszę o odpowiedź.

Miałem ten sam kolego dylemat co Ty.

W końcu zdecydowałem się na maszynkę zakupiona w Szronie, model TC-12 i  https://www.szron.eu/maszyny-do-mielenia-miesa-wilki/4104-wilk-maszynka-do-miesa-tc-12i.html

Co do sit, również podłączę się z pytaniem :

http://serwis24h.info/pl/c/Sito-siatka-do-wilka-12/2290456 sita Zico do 12-tki

w opinie nie napisano, czy to są sita ze stali nierdzewnej. Może ktoś wypowiedzieć się w tej materii. Czy jest to stal nierdzewna, czy nie.

Co do sit, również podłączę się z pytaniem :
sitka.com.pl  - możesz też porozmawiać telefonicznie  - rewelacyjna obsługa - kiedyś zamówiłem 3 dni przed świętami   BN ( potrzebowałem na koniec roku) - i  dostałem   jeszcze przed Wigilią - polecam

Muskie - to ryba 🙃

dziś rozmawiałem z bardzo uprzejmą panią. Posiadają do 12-tek ze stali nierdzewnej. Ale chciałem się dowiedzieć z czego są te Zico wykonane. Niestety do sprzedawcy nie udało mi się dodzwonić :hmm:

Dzień dobry, witam zacne grono.

To mój pierwszy post na forum. Czytam namiętnie forum od kilku dni i jestem oczarowany ogromem wiedzy tu zawartej.

Wczoraj zrobiłem pierwszą wołową szynkę z szynkowara biowin. Zamierzam zacząć się w to bawić

W przyszłym roku chcę kupić wędzarnię elektryczną. Niestety nie bardzo jest możliwość postawienia tradycyjnej.

Mieszkam w Anglii.

Piszę w tym wątku ponieważ noszę się z zamiarem zakupu maszynki MA-GA TC12.

W związku z tym mam kilka pytań, na które nie udało mi się znaleźć odpowiedzi:

1) Producent podaje żeby nie używać sitek z oczkiem większym niż 8mm. Czy ktoś z szanownych kolegów i koleżanek używa szarpaka?

2) Czy warto obciąć dwa ostrza dodatkowym w nożu?

3) Ma ktoś namiar na sitka i ostrza dobrej jakości w rozsądnej cenie?

4) Czy pasują tam ostrza od innych maszynek?

Z góry dziękuje za odpowiedzi. Pozdrawiam

[Dodano: 07 gru 2018 - 08:36]

Odnośnie 4 pytania to chcę zapytać również o sitka od innych maszynek.